Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto ze śliwkami

Autor: Danka Daniłowska  Data: 28.10.2011

Moi domownicy za najlepsze wśród ciast uważają ciasta owocowe, bo są idealnie wilgotne, nie za słodkie i rozpływają się w ustach. W moim domu króluje więc ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki chyli się ku końcowi, ale jeszcze pojawiają się w sklepach lub na bazarach. Jeżeli sprawi nam trudność zdobycie świeżych śliwek, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi. My pieczemy to ciasto przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsze jest z węgierkami.

Porcje: 4  Koszt: 20 zł  Trudność: średni  Czas: 60 min.  Kalorie: wysoka

Ciasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkami

Składniki:

1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Ze śliwek usunąć pestki.

Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.

Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor:  28.10.2011

czy śliwki trzeba rozmrażać

Autor: Woman In Kitchen  28.10.2011

Śliwki mają być zamrożone

Autor: Vicky  29.10.2011

Ja tez pieke to ciasto, ale w prodizu i dodaje rozne owoce. Jest pyszne.

Autor: a lina  30.10.2011

do babki : czytaj uwazniej... 1/2 szkalnki oleju, nie 1, 1/2.Poza tym olej jest składnikiem margaryny... wg ciebie z czego produkuja margarynę? jest to tłuszcz roslinny.A tak na marginesie... czepialski zawsze sie znajdzie..Ciasto wygląda super i pewnie tak smakuje.

Autor: jaga  31.10.2011

ja do wszystkich ciast --drozdzowych i proszkowych dodaje OLEJ -nigdy ani masla , ani margaryny .ZDROWE i SMACZNE -przepisy te poznalam w USA .SPROBUJCIE .

Autor: ania  01.11.2011

Pierwszy raz cos piekłam i udało sie , a ciacho pycha polecam :)

Autor: mirga  16.11.2011

zapraszam na mojego bloga o przepisach kulinarnych pod adres mirga-kulinaria.blogspot.com pozdrawiam

Autor: wieslawa  23.11.2011

Piekę podobne ciasto. 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru. roztopiona margaryna Kasia.i koniecznie ze śliwkami .

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu