Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Muszle nadziewane ricottą

Autor: Ewa Kubicka  Data: 04.07.2004

Wszyscy lubimy nadziewane makarony. Ten rodzaj prezentuje się efektownie na stole. Ser ricotta gwarantuje delikatny, wykwintny smak. Bazylia dodaje pięknego aromatu.

Porcje: 4-6  Koszt: 30 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min.  Kalorie: dużo

Muszle nadziewane ricottąMuszle nadziewane ricottą

Składniki:

- 24 szt. makaronu muszle (conchiglioni),
- 50 dkg sera ricotta,
- 1 jajko,
- 5 łyżek parmezanu,
- 8 plasterków szynki (najlepiej tylko wędzonej),
- 12 listków bazylii (lub 2 łyżki pesto ze słoika),
- kilka gałązek zielonej pietruszki,
- sól,
- gałka muszkotołowa,
- 3 łyżki masła.

Jak przyrządzić?

1) Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, 3 łyżki parmezanu, posiekane listki bazylii. Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną drobno szynkę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

2) Makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. A nawet minutę krócej.

3) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na nim wypełnione masą muszle. Całość polewamy roztopionym masłem i posypuejmy resztą parmezanu.

4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 min.

Jak podawać?

Zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli do tego dania podamy zieloną sałatę i delikatne, wytrawne wino, mamy skomponowaną kolację.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Agatek  05.07.2004

Dla mnie wygląda to przepysznie! Rzadko coś gotuję, ale to spróbuję przygotować.

Autor: zmorka  06.07.2004

ale jaki to ser ricotta i gdzie go kupić?

Autor: owieczki  06.07.2004

Ricotta to biały ser owczy, robi się go głównie we Włoszech, a dokładnie na Sardenii (bardzo dobry - mniam mniam), którego obecnie można kupić prawie w każdym hipermarkecie. A to danie jest przepyszne...

Autor: Aga  06.07.2004

Genialne polaczenie skladnikow przy jadnoczesnej prostocie przygotowania.Pycha!

Autor: Grażyna  06.07.2004

WspaniaLe danie tylko brak produktów zastępczych bo gdzie w Polsce dostaniesz ser ricotta i to w małym mieście możma by było podać jakim serem mozna go zastąpić

Autor: Dorota  07.07.2004

brzmi super, ale zastanawiam sie jakim rodzajem sera jest ricotta

Autor: fasOlka  08.07.2004

ser ricotta jest dostepny w wiekszych sklepach ale jesli nie to najlepiej zastapic go niekwasnym, w miare mokrym twarogiem - bo taka wlasnie konsystencje ma ricotta (nic go z polskich serow do konca nie przypomina, bo jest robiony specjalną technologią z drugiego gotowania serwatki (jak sama wloska nazwa zreszta wskazuje - ricotta - 'ponownie ugotowana') Ostatnio pojawil sie na rynku w malej "bułeczce" ser typu włoskiego, nazywa się CAPRI - nie jest kwaśny, ale moim zdaniem troche za bardzo "nabity" aby zastapic ricotte. Ale moze mozna do niego dodatc troche mleka i zmiksowac, zeby byl bardziej puszysty.....

Autor: yachoo  10.07.2004

Najlepiej kupić Ricottę firmy Galbani jeśli się jest z małego miasteczka polecam wirtualne Delikatesy Sery Ricotta i Mascarpone tej firmy sa pyszne

Autor: Ika  15.07.2004

Czy ktos ma moze przepis na cannelloni z ricotta i szpinakiem? To jest dopiero pychota!!! W sosie ze swiezych pomidorow.Mniam :) Ma ktos moze? Krolestwo i corka za zone w zamian :))

Autor: Joki  30.07.2004

Mam córkę, ale nią nie kupczę :) Królestwo jest mi jeszcze potrzebne, ale może kiedyś...

Autor: Monika  11.08.2004

Co to jest parmezan??

Autor: toja  22.08.2004

Parmezan to ser bialawego koloru, pewnie wloski, ktorym najczesciej posypuje sie makaron z sosem pomidorowym i niektore salatki. Acha, niektorzy obtaczaja w tym serze i utartej bulce kotlety z kurczaka. Mozna go kupic utartego na drobniutko. Pozdrawiam

Autor: Ania  18.10.2004

Pycha!! Musze przyznac ze dalam wszystkie skladniki na oko i tez dobre wyszlo. Na prawde polecam. Nie jest trudne.powodzenia

Autor: MaCovsky  22.10.2004

czy jajko ma być surowe czy na twardo (posiekane) ??

Autor: Slawek  22.11.2004

Przesylam wiadomosc dla IKA.Poszukiwany przepis jest na onet.pl moje gotowanie.Zycze powodzenia.

Autor: Paweł  30.11.2004

Ser ty użyty można dostać w każdym TESCO, zaś co do przepisu podoba mi się bardzo

Autor: dietetyk  03.12.2004

Smaczne, niezdrowe, tuczace.

Autor: IZZI  06.12.2004

SUPER PYSZNE JEDZONKO!!!! DO POPICIA JESZCZE TYLKO PÓŁWYTRAWNE WINO I NIEEEBO W GĘBIE!!! POLECAM!

Autor: Józef  13.12.2004

Po włożeniu muszli z tym nadzieniem do naczynia żaroodpornego można też muszle oblać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym "salsichio" posypać parmezanem i włożyć do piekarnika na 20 minut temperatura 180-200 stopni celsj.Żeby sos " salsichio " był lepszy to gotujemy go z mięsem pokrojonym na kawałki ( Karczek ), bazylia, czosnek.

Autor: ~maruda  22.12.2004

NIE CIERPIE MUSZLE NADZIEWANE RICOTTĄ !!!

Autor: Asiok  02.06.2005

We Wrocku można kupić ser wiedeński [na targowisku albo w sklepiach osiedlowych - w marketach nie widziałam] - na moje oko bardzo przypomina ricotte.

Autor: Katiuszka  11.06.2005

BA ja zrobilam lepsze zanim odkryłam te strone... no to tak ... muszelki te same :)))) tylko nowe :) nadzienie : grzybki - ppieczarki, skrojone drobniutko , miesko swiezo mielone wieprzowo-wołowe, cebulka i duuuuuuuuzo pietruszki, to razem wymieszac gdy : wszytko oprócz mieska jest drobniutko skrojone, a miesko jest na patelni usmazone z sola i pieprzem. Gdy to sie miesza, dodaje sie wariacji przyprawowej ... sól pieprz, lekko curry, przyprawy do gulaszu, i jazda to co kto lubi. Wpychac to do muszelek i kazda jedna zasmarowac sosikiem ze smietany i serra tartego parmezanu. Piec az sie sosik zabrazowi. Wszytkim uszy sie trzesa :)))))))

Autor: as  15.07.2005

jakie jajko: surowe czy ugotowane??

Autor: inbloom  26.11.2005

no wlasnie... gotowane czy surowe?? chce teraz przygotowac i mam zagwostke a nikt nie odpowiada na to podstawowe pytanie... prosze, niech sie ktos odezwie :)

Autor: kuchcik  03.12.2005

na pewno dodaje sie jajako surowe na 100%

Autor: Martana  03.12.2005

Do wszystkich pytajacych: co to ricotta, jak kupic ricotte itd - wszedzie mozna kupic. Mieszkasz w Pcimiu Dolnym niedaleko Pcimia Gornego? - zaloze sie ze w Pcimiu Gornym maja supermarket a jak nie, to juz na bank 10 km dalej w Jagodkach Gornych jest duzy sklep. Tam dostaniesz okragle pudeleczka z serem ricotta albo jak to okreslila jedna z komentatorek - buleczke takiego serka w hermetycznym opakowaniu, pozdrawiam wszystkich.

Autor: Sukiereczek  06.12.2005

Przepis pyszny, choc gdy zrobilam go pierwszy raz nadzienie bylo zbyt suche polecam wymieszac pol twarogu pol ricotty

Autor: Martana  13.12.2005

Znow sie wtrace, tym razem do Zmorki - jesli chcesz wiedziec, co to jest ricotta to wystarczy pojsc do sklepu, takiego wiekszego niz mniejszego i poprosic o ricotte, jak maja, to dadza, jak nie maja to mozna zapytac w ktorym sklepie mozna dostac - ludzie, czy wy macie po 3 lata i zgubiliscie mame w zatloczonym supermarkecie?

Autor: asia  14.01.2006

Bardzo łatwe do przyrządzenia a wyszły pyszne.

Autor: magda  18.01.2006

super danie.

Autor: Majka  31.01.2006

brzmi zachwycajaco, juz dawno chcialam te duze muszle z czyms zrobic, a teraz juz wiem jak tylko pytanko do Was, jaka surówka pasuje do nich, bo w niedziele na obiadek te muszelki zaserwuje, pozdrawiam WSZYSTKICH

Autor: gooo  02.02.2006

ser ricotta lub parmezan mozna zakupic w sklepach lini alma:) badz w kazdym markecie; sama zastanawiam sie nad uzyciem serka trypu bieluch lub philadelphia w zamian ricotty

Autor: leelou  06.02.2006

ok, właśnie zjadłam tosta z maltańską ricottą- tego smaku nie da się z niczym porównać- jest obrzydliwy może muszle....

Autor: leelou  06.02.2006

jeszcze ja- serparmezan można zastąpić serem grana padano.

Autor: Martana  24.03.2006

Katiuszko - mi, mojemu Mezczyznie i znajomym tez sie uszy trzesly - pyszne sa obie wersje nadziewanych muszli ale nie wiem czy Twoja nie jest lepsza (nie mowcie tego Pani Ewie)

Autor: olkamanolka  27.05.2006

No tak...zrobilam. Musze przyznac ze dobre...ale nie rewelacyjne (rzecz jasna kwestia gustu). Mysle ze informacja we wstepie iz jest to potrawa delikatna jest bardzo trafiona. Ser ricotta jest raczej nie zastapiony ( to do wczesniejszych komentarzy), ma tak charakterystyczny smak. dziekuje bardzo za przepis. Pozdrawaim.

Autor: kruszka  28.10.2006

co to jest ser ricotta???

Autor: ADW  06.12.2006

gdzie kupić ser? hmm... może u szewca??

Autor: belew  13.04.2008

zastanawiam się czy muszle nie są zeschnięte po wyciągnięciu z piekarnika, proszę napiszcie bo strasznie mnie kusi to danie

Autor: just  05.09.2010

Wyszło niezłe, ale następnym razem poleje to jeszcze sosem pomidorowym i przykryję czymś naczynie żaroodporne bo trochę suche wyszło.

Autor: Kuba  16.10.2010

Ten przepis wszedł do mojego stałego repertuaru :-). Muszle są świetne i szybkie w przygotowaniu.

Autor: samtika  11.12.2011

Aby nadzienie nie było suche polecam dodać na początku do ricotty śmietankę do gotowania Knorr.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu