Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Omlet (przepis podstawowy)

Autor: Ewa Kubicka  Data: 04.04.2005

Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej, daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem. Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym wypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych. Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu. Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką.

Porcje: 1  Koszt: 2 zł  Trudność: prosty  Czas: 5 min.  Kalorie: niewiele

Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)Omlet (przepis podstawowy)

Składniki:

- 4 jaja,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczone brzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.

Uwagi:

Do masy jajecznej można dodać kilka łyżek mleka lub łyżkę śmietanki. <br><br> Składniki farszu do dalszej pracy z omletem należy przygotować sobie wcześniej, aby szybko i sprawnie dokończyć danie. Zbyt długo smażony staje się suchy, a przez to mniej smaczny.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: ola  05.04.2005

dziewczyno przeciez pisze ze to przepis podstawowy, zreszta skoro umiesz go zrobic to sie ciesz i nie zasmiecaj takimi postami stronki! i naucz sie pisac!

Autor: maly  06.04.2005

aga gratuluję!!!! jak długo ćwiczyłaś?

Autor: aga2  07.04.2005

A może na stronę zaglądają także ci , którzy dopiero uczą się gotować i przepis na omlet to dla nich coś czego właśnie szukają?

Autor: lech  09.04.2005

Do jaj dodać koniecznie łyżkę wody lub mleka - przed roztrzepaniem.Najlepszy przyrząd do roztrzepywania jaj to "pająk", taki jak sprzedają Górale w Zakopanem.

Autor: Alicja  10.04.2005

Dzięki ci Ewka zapomniałam że istnieje coś takiego jak omlet bardzo dawno nie robiłamno a teraz szybkie śniadanko i to na ciepło!!

Autor: mąka  11.04.2005

Jak ktoś lubi to należy dodać mąke :wg schematu : na jedno jajko jedna duża łyżka mąki, oczywiście trzeba dłużej trzepać :).Smak robi się bardziej "ciastowy" i angielski.

Autor: anaaaa  11.04.2005

... mam pytanie... pisze że kalorii ma mało... czy może mi ktos powiedzieć ile ma kalorii bardziej szczegółowo..??...byłabym wdzięczna... pozdrawiam:)

Autor: kika  11.04.2005

Drogie "osoby", które tak chętnie krytykujecie, jeżeli jesteście geniuszami w kuchni to w jakim celu zaglądacie na tą stronę?

Autor: Liam_23  14.04.2005

otóz ja jestem jedna z takich osob ktore dopiero ucza sie gotowac i jestem bardzo zadowolony z faktu ze niektore prezentowane na tej stronce przepisy zakladaja istnienie ludzi mniej utalentowanych i doswiadczonych kulinarnie niz panowie Makłowicz i Kuroń pozdrawiam

Autor: david  16.04.2005

idę do sklepu po jajka :]

Autor: david  16.04.2005

wróciłem zrobiłem na parówkach :] z mlekiem i troche mąki dodałem ,trochę przypraw , chili, właśnie jem :] bomba, omlet z czymkolwiek zawsze jest świetny

Autor: do Ani z Sopotu  17.04.2005

moj tata robi zawsze wlasnie taki omlet jak Twoj!!! jest pycha!!! moj ulubiony smak z dziecinstwa. mozna go jesc z cukrem pudrem, konfitura, dzemem. naprawde polecam przepis Ani, to taki delikatny, biszkoptowy omlet. pozdrawiam. Marianna

Autor: PSEUDO  21.04.2005

by omlet był jeszcze bardziej puszysty można dodoać łyżeczkę proszku do pieczenia. potrafi urosnąć do 4-6 cm. taki freestyle

Autor: natka  23.04.2005

no i właśnie tego szukałam:) dzięks:) tak się stęskniłam za smakiem omletu. polecam usmażyć z jednej strony, wrzucić na niego starty ser, szynkę, pomidorki w kostkę i co tam kto jeszcze lubi, a potem złożyć na pół i dosmażyć. coś pysznego:)

Autor: Jagusia  25.04.2005

Do podstawowej wersji można dodać np. groszek konserwowy, albo kukurydzę. Można dodać szynkę, albo inną wędlinę. Kiedyś zrobiłam z papryką i z pieczarkami, a innym razem z porem. Dobrym sposobem na puszystość jest dodanie odrobiny mineralnej wody gazowanej (wszystko jedno jakiej), albo ubić białka na pianę. Jako dodatek świetnie nadaje się też fasolka szparagowa (oczywiście w kawałkach), marchewka tudzież inne np. gotowe warzywa mrożone. W sezonie nowalijkowym można dodać rzodkiewkę, pomidor i ogórek (konserwowego nie próbowałam, zle czemu nie, albo pieczarki marynowane). Generalnie można dodać prawie wszystko. Podobno świetne są też na słodko, ale nie wiem, bo nie jadłam. Jedynym ograniczniem jest chyba fntazja, tudzież dostępność produktów (ale podobno teraz wszystko można już kupić). No i czas, czasem wykonanie może potrwać... Ale za to efekt!! Smacznego. Dziś na kolacje OMLET !!!!!

Autor: Barbara  25.04.2005

Niektóre komentarze są naprawdę ORDYNARNE. a przecież nie musicie tego czytać . Omlety są PYCHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Autor: k  25.04.2005

ale bez maki i smietany to co to za omlet? po prostu nie rozmieszana jajecznica

Autor: daw  26.04.2005

To co jest w przepisie to nie omlet tylko jajecznica w formie naleśnika. Jeżeli do omletu nie doda się mleka i śmietanki to ciasto nie wyrośnie, czyli nie bedzie omletu tylko jajecznica.

Autor: evelynka  28.04.2005

no wlasnie co to za omlet bez mleka, smietanki?? najlepsze sa z duza iloscia skadnikow >pieczarki duszone podsmazone,pomidory, szczypiorek,czosnek, troche sera zoltego,oregano

Autor: aneczka p  30.04.2005

siema wszystkim kto czyta mój komentarz! zawsze kiedy robie omlet , to mi wychodzi za gruby i za suchy. czy ktos móglby mi odpowiedziec w dlaczego taki mi wychodzi i w czym robie blad ?! odpiszcie

Autor: Orzeł tomek  01.05.2005

Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostej w przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej, daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem. Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym wypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych. Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu. Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką. Porcje: 1 Koszt: 2 zł Trudność: prosty Czas: 5 min. Kaloryczność: niewiele Składniki: - 4 jaja, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz. Jak przyrządzić? 1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami. 2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczone brzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.

Autor: anka  02.05.2005

ja myślałam że omlet robi się z monką

Autor: estermundu  02.05.2005

pope ty jetes ale grubianski!...zpewnoscia taki juzprobowales, dlatego jestes jaki jestes!..:)

Autor: tadek  04.05.2005

fajne musze sprobowac ale powiedzcie czy np. szyneczke trzeba dodac do tego co wyjdzie z mieszania i razem na patelnie czy wczesniej podsmarzyc i na wierzch czy po prostu tak jak jajka do podsmazonej wedlinki z np. cebulka wlac wymieszane jajka

Autor: Mateo  09.05.2005

Tadek, wcale to nie fajnie. Nie dodawaj "szyneczki i wędlinki" bo to części trupków zwierzątek symparycznych i mógłyś dostać niestrawności.

Autor: Mateo  09.05.2005

Tadek, oczywiście chodzi o zwierzątka " sympatyczne ", a nie "symparyczne". Szybko sprostowałem, żebyś od główkowania co to "symparyczne" nie dostał rozwolnienia. A wędlinki, proszę Cię , nie jedz.

Autor: Gosia  10.05.2005

dwa razy w moim życiu robiłam omlet i skurczybyk sie tak przykleił do patelni że nie robie tego nigdy ...pa!!!!!!

Autor: nusia  14.05.2005

dzius bende przyrzadzla omleta.mama nadzieje ze ten przepis jest dobry.

Autor: BUA  18.05.2005

to moj przepis na omleta: na 1 jajko 1 lyzeczka cukru( moze byc waniloiwy jak kto lubi) i 1 duza lyzka mąki. jajka (ja zawsze robie z 2) roztrzepac z cukrem na piane, dodac mąki i troszke proszku do pieczenia (tak na koniec lyzeczki) ewentualnie odrobinke soli, wymieszac dokladnie i na goracy olej lub rozpuszczone maslo. wszamac po usmazeniu. mozna z jakas konfiturka ale to dla tych, co lubia BARDZO slodkie potrawy!!! mowie Wam, pycha!!!! smacznego i dzieki jesli ktos sprobuje wg mojego przepisu (a dokladniej mojej babci ;)) pozdrowka wszystkim!!!

Autor: Rokita :)  02.06.2005

Uważam, że ten przepis to jakaś pomyłka... To nie jest prawdziwy omlet, tylko jakiś placek jajkowy... OMLET jest wtedy, gdy oddzielnie ubije sie jajka i oddzielnie żółtko - dodając łyżkę mąki!!! Jeśli dodamy mleka to już nie będzie omlet - tylko naleśnik!!! Moje OMLETY WYCHODZĄ MI JAK PUSZYSTE CIASTO BISZKOPTOWE :) polecam na słodko: -od 3 do 8 jajek (zależne od ilości omletów) -żółtko ubić oddzielnie z odrobiną cukru -białko ubić oddzielnie z szczyptą soli (ubić na sztywno) -wlać do ubitego bia.łka żółtko i 1 łyżkę mąki (lub 2) -delikatnie wymieszać by nie załamać puszystości ciasta -no i... smażyć na rozgrzanym oleju (lub maśle) :)

Autor: Offelia  02.06.2005

Rokitko!!! Spadłaś mi z nieba!!! Zrobiłam właśnie Twojego omleta. Z 3 jajek i 1 łyżki mąki... Wyszedł wspaniale z dżemikiem MNIAM naprawde smakuje jak puszyste ciasto biszkoptowe... Pycha DZIEKI!!! Wale czółkiem o beton przed Twym obliczem :))) A ten placek jajkowy? O jaja słonia potłuc!!! :P

Autor: omletka :D  09.06.2005

Omlet Rokitki naprawde jest świetny!!! Bardzo puszysty!!! Dzięki! Ten przepis z samych jajców to jest dopiero porarzka!!! Normalnie jajecznica plackowata (na dodatek niezwykle nie smaczna) blee Jak można tak truć ludzi???? kto to wymyslił??? Przyznac sie! Pozdrowienia dla Wołomińskich omletomanniaków!!! Buziunia

Autor: łajza  18.06.2005

Rokity przepis na omlet jest the best- Jak zjadłam o 10 rano to dopiero koło 14 zaczęłam być głodna...Tylko zamiast użyć łyżeczki sypałam cukier pprosto z paczki i wpadła mi wielka gruda.........Dobrze, że miałam pod ręką niezbyt słodkie truskawki, to jakoś przeżyłam.........

Autor: radek101  21.06.2005

Co kłamiecie!!!! Omlet był pyszny,tak się nim napchałem że mnie teraz brzuch boli. Ale robiłem go z cukrem,a nie z warzywami,i zamiast dać dżdżemu to dałem jogurtu truskawowego. Radek.

Autor: zakochane serduszko  21.06.2005

Hej!!! :) Ja robie omleta tak jak Rokita :)) 2-3 jajka, 1 łyżka mąki, 1-3 łyżeczki cukru, szczypta soli. Najważniejsze, by ubić oddzielnie białko+szczypta soli i oddzielnie żółtko+cukier, na końcu razem wszystko wymieszać... Oczywiście smażyć na rozgrzanym oleju i na bardzo wolnym ogniu... (bo tu jeden pan napisał, ze mu się omlet do patelni przykleił - to dlatego, że nie miałeś rozgrzanego oleju) hi hi hi

Autor: łajza  23.06.2005

nie jeden, tylko jedna. i przykleił mi się, bo wsypałam tam ze szklankę cukru i zrobił się karmel. Do widelca też mi się przykleił;)

Autor: łajza  23.06.2005

nie jeden, tylko jedna. i przykleił mi się, bo wsypałam tam ze szklankę cukru i zrobił się karmel. Do widelca też mi się przykleił;)

Autor: zakochane serduszko  26.06.2005

łajza mój komentaz o przyklejeniu się omleta do patelni skierowany był do => Gosia 2005-05-10 10:11:39 Nooo widzisz :)) stworzyłes karmelowego omleta :)))) pozdrawiam

Autor: arka  27.06.2005

oj dzieci dzieci

Autor: casper  04.07.2005

Omlety są fajowskie, choć nie za wiele przepisów na necie znalazłem.... A tak wogóle ciekawe że Rokita i Offelia mają identyczny adres e-mail ;-P Pozdrawiam!

Autor: Mim  22.07.2005

Nie no przepis Rebeki jest THE BEST!!! Wczoraj zrobiłam na kolację, a rodzinka tylko zerkała zazdrosnym okiem... Tylko 1 minus: za szybko znika z talerza... Ale trzeba przyznać ze warto się pomęczyć żeby (najlepiej ręcznie) ubić pianę z białek bo efekt jest powalający!!! Ciasto normalnie jak pianka... Pychota... Osobiście polecam!!!!

Autor: Mim  22.07.2005

Sorki sprostowanie: Przepis nie podała Rebeka tylko Rokita... Wilekie SORRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Majka  05.08.2005

hmm... ja tam jednak wolę omlety na słono :) tak na marginesie: OMLET (taki klasyczny, orginalny) robi sie faktycznie tylko z jajek i dodaje się do niego śmietankę "cream fresh" i sól oczywiście. A smaży się go tylko z jednej strony. Faktycznie przypomina "plackową jajecznicę", ale taki już jest i koniec. Ja osobiście polecam przepis: na każde jajko przypada łyżka mleka (na dwa jajka można dodać pół łyżki mąki, wtedy będzie bardziej zwięzły i mniej "jajecznicowy"), solimy ile lubimy, podobnie z pieprzem, rozbijamy mikserem. Gdy się wymiesza dodaję... drobno pokrojony żółty ser (w ilości wedle uznania) i wylewam na patelnię z rozgrzanym olejem. Podważając brzegi, wlewam nieściętą masę pod tą ściętą, aż cała prawie się zetnie. Zsuwam z paltelni i mam cudowny serowy omlet! :) Polecam jeszcze z nadzieniem ze smażonej cebuli, szynki i kukurydzy konserwowej (może być z dodatkiem przecieru pomidorowego). O szczegóły można pytać pod adresem e-mail :) pozdrawiam

Autor: Majka  05.08.2005

ojj zapomniałam podać adres ;) teraz powinien być

Autor: jajuszko  16.08.2005

bądzcie pozdrowieni kochani i wasze omlety- tak bardzo mi przykro że muszę czytać te niektóre bardzo brzydkie słowa żeby dowiedzieć się jak sobie zrobić smacznego omlecika, staram się zamykać oczy żeby tego niewidzieć ale niestety kilka przeszło przez moją świadomość- czuję się paskudnie- jak wielka grzesznica- nierządnica- zamiast omleta muszę teraz przez was pościć i prosić o odpuszczenie grzechu

Autor: Krystian  17.08.2005

jestem kucharzem i wiem że Ania z sopotu podała najbardziej właściwy przepis na omlet na słodko. tez taki robie i jest zawsz puszysty i delikatny.pozdrawiam Krystian z Rybnika

Autor: Martana  02.09.2005

Do Kur(w)y Domowej (ciesz sie, ze pisze twoj nick z wielkiej litery) - nie wiem co z ciebie za stwor ale wiem jedno - to jest forum kulinarne a nie perwer chat wiec racz sie nie odzywac. Co do przepisu to jest zwyczajny i bardzo uniwersalny. Wystarczy nie dodawac cukru tylko sol i np ziola prowansalskie i bedzie mozna zatopic w masie jajeczniej pomidory, szynke, oliwki i kto co lubi:) Pozdrawiam Autorke.

Autor: niunia  03.09.2005

Ja tam nie lubie omletu bo jest za bardzo słodki

Autor: martyna  24.09.2005

ktos napisal ze mozna dodac tez wode mineralna dla wiekszej puszystosci,ale ile tej wody...sorki ale jestem poczatkujaca w gotowaniu,zaczynam sie uczyc...pozdrawiam i dzieki za odpowiedz :)

Autor: Piotrek  29.10.2005

Teraz już wiemco zjem na śniadanie. Dzięki :)

Autor: Muszelka  08.11.2005

zawsze kiedy robiłam omlet wychodził mi bardzo płaski znajomy podpowiedział mi ze mozna do jajka dodac bułkę tartą (tak żeby powstała gęsta papka) sól albo kucharek czy vegetę do smaku i na patelke z tym. jadłam dobre ale czy to omlet? pozdrawiam

Autor: szymon66113  03.12.2005

Jeśli ktos mi może przesłać na e -meil jakieś zajefajne przepisy na jajecznice lub omlet

Autor: szymon66113  03.12.2005

ZGURY DZIĘKUJE

Autor: Sylwia  04.12.2005

Pyszne sniadanko!Mniam mniam i zycze wszystkim smacznego!!!

Autor: ada  05.01.2006

ten przepis jest nie zbyt dobry

Autor: jusia  21.02.2006

Do Ani z Sopotu!!! Mialam dzis ochote na omleta, a ze nie pamietalam jak sie robi, to stwierdzialmze przeciez od czego jest internet:) Znalazlam i na dodatek natchnelam sie na Twoj Aniu przepis na omleta ma slodko- zrobilam go i wlasnie sie zajadam:) PYCHA gratuluje przepisu!!! Justyna

Autor: jajko  21.02.2006

własnie zaczynam robić omlet wg pomysłu Ani z Sopotu, mam nadzieję że wyjdzie dobry :) choć z moim talentem to nie wiem czy to wyjdzie.... ;(

Autor: jajko  21.02.2006

wyszło! był pycha :D

Autor: nina  28.02.2006

Piszecie, ze na omleta biszkoptowego trzeba osobno zoltka i osobno bialka ubijac - ja tego nie robie, mieszam mikserem najpierw cale jaja, pozniej dodaje cukier, make i ew. odrobine proszku do pieczenia - wychodzi znakomity i wydaje mi sie, ze szkoda czasu na oddzielne ubijanie, sprobujcie... Ja sprobuje wg waszego przepisu, bo jestem ciekawa czy czyms sie roznia... Pozdrowionka :P

Autor: Kasia  28.03.2006

Polecam omlet Ani z Sopotu,też taki robię i tylko taki !

Autor: bialazzz  31.03.2006

Właśnie mi sie smarzy ROKITKOWY omlet...hehe,mam nadzieje że pękne z najedzenia:) i 10 orgazmów dzięki przepysznemu smakowi..mniam

Autor: tiesto  19.04.2006

wielkie dzieki aniu z sopotu!! bylem sam na chachie i sobie chcialem zrobic wlasnie omlecik jakis prosty i dzieki tobie nie umarlem z glodu hehe buziaki

Autor: Misiadela  19.04.2006

Kuurde...oczywiscie poszlam na łatwizne i zrobiłam tego "omleta" z samych jajek. Troche dziwny wyszedł i jak czytam komentarze to żałuje ze nie zabrałam się za omlecika przepisu Rokity. heh następnym razem...:)

Autor: Julie  20.04.2006

Jak to sa omlety to juz nie wiem, to wszystko smakuje jak jajecznica :-( a poza tym jest tluste............

Autor: Slaw(L)  02.05.2006

Musze zejść do piwnicy po rower...omlet poczeka

Autor: ruda  17.05.2006

dobry niby ten omlet, tylko trochę za tłusty

Autor: Adam  26.05.2006

omlet jest niezły, ale lepsze są z mąką

Autor: georgio  04.06.2006

właśnie probowałem zrobić ten przysmak i chyba wole pozostać przy tradycyjnej jajecznicy;) no coż nie każdy ma zdolności kulinarne

Autor: czytanka  17.08.2006

Skoro mi wyszło to znaczy, że naprawdę jest łatwe. Dodałam Bazylii i szynki...jami:)

Autor: marta  25.08.2006

to nie jest przepis na omlet tylko na zbita jejeczice heheheheh!! po pierwsze onmlet sie robi oddzielajac bialka od zoltek .. polga to na ubiciu piany z bialek potem wrzuceniu do tego zoltek i wymieszania z maka... zeby powstala efektowna leista masa... wiec nie wiem kto dal taki przepis ktory nie jest omletem ...

Autor: DEX  18.09.2006

No wszystko ładnie, pięknie ale ja słyszałem że omlet robi się troche inaczej z mąką i wogóle, osobno białka i żółtka ubic to i takie tam więc co jest??????????

Autor: Dagunia:P  22.10.2006

Hej:P Ja właśnie zrobiłam omlet z przepisu Ani z Sopotu. Wyszedł boski! Zapisałam go domoich przepisów! Jeszcze muszę spróbować przepisu Rokity... Tylko ciekawe jest to, że dziewczyna, która napisała komentarz zaraz pod nią, wychwalała jej przepis, mówiła, że jest świetny i w ogóle.. a mają taki sam e-mail, jak ktoś już wcześniej zauważył;/ Ale nieważne... Zaniedługo spróbuję sama wymyśleć jakiś oryginalny przepis na... OMLET:P Buziaczki:*:*:*

Autor: agataiwonafankimąki  25.11.2006

co przepraszam bardzo wy te omlety wcinacie bez maki??!?!?!?!? dzicy jestescie.... maka rulez!

Autor: Kisia  19.12.2006

A wie bardzo zainteresował mnie przepis numer 1. Niestety nie wyszedł mi;/;/ Co jest z tym masłem??? mi zamiat omletu wyszła jakaś paćka?? O czym to świadczy?? NIch ktosik mi napisze help:(

Autor: balducci  01.01.2007

Nie wiem, ale omlet Rokity wyszedł mi tak puszysty, z zanim się góra upiekła to dół już sie spalił. Wydaje mi się, że lepiej nie ubijać tej piany na sztywno tylko zrobić bardziej leistą konsytęcję. Dopiero jak dolalem oleju do ciasta udało mi sie go upiec jak należy. Ogólnie nie polecam początkującym.

Autor: Pulcheria  06.01.2007

Ja zrobiłam wg przepisu Rokity :D No i siedzę sobie w pokoju a w kuchni za ścianą na patelni grzeje się moje cudo :D

Autor:  12.01.2007

moj nie urosl, i siedze zly mam to gleboko gdzies

Autor: ................  06.04.2007

Oja..... jak patrze jak niektórzy , ppiszą takie głupoty to nie wiem , czy mam się śmiać czy płakać ... ten wasz żenujący dowcip :/

Autor: matrixx  25.04.2007

będę przyrządzał ale będzie uczta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: olka  01.05.2007

Dobrze przykryć go smarząc na patelni, by w środku się zrobił ;)

Autor: Ada  07.05.2007

z dołu się spalił a z gory jeszcze był nie zrobiony...

Autor: buber23  13.05.2007

ale tu chamstwo pisze . pewnie jakies szczeniaki udajace doroslych , bo oni tacy fajni sa , ale jak zalosni to juz nie pomysla

Autor: Spojlerek  22.05.2007

No ja zrobiłem dziś i było bardzo smaczne , polecam dodać trochę cynamonu do jajek a później konfitura i można jeść.POzdrawiam

Autor: kali  01.06.2007

rewelacyjny przepis na omlet, kocham go produkty: 3 jajka 5 lyżeczek mąki troche mleka bądź łyżeczka śmietany masełko 4 pieczarki 1 kiełbasa (oczywiście jak najchudsza) sól, piepsz, zioła prowansalskie oraz majeranek parmezan ser żółty w kostce 1 cebula kilka oliwek Sposób przyrządzenia. skrajamy na kostke keiłbase pieczarki, ser, oliwki i cebula. kiełbase na rozgrzane masło wrzucamy na początku, kilka chwil później pieczarki. w czasie gdy to się smarzy rozbijamy jajka do talerza, dodajemy mleka bądź śmietany i 5 łyżeczek mąki. przyprawiamy solą, piepszem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. ilości przypraw oczywiście w zależności kto ile lubi.dosypujemy duża ilość parmezanu. mase ubić widelcem. gdy kiełbasa i pieczarki będa usmażone dodajemy jedna skrojona cebule i kilka oliwek przekrojonych na pół. czekamy chwile aż się zeszkli, nie może być brązowa bo będzie gorzko. wsypujemy skrojony ser w kostke. czekamy dosłownie 20 sec. tylko po to by ser sie rozpuścił i wlewamy mase jajeczną. przykrywamy to i co jakiś czas podnosimy by nie ścięty omlet wlał się pod spód. gdy nabierze rumieńców nakładamy na talerz i smacznego. zjeść od razu po przygotowaniu. PS : rewelacyjny.

Autor:  01.06.2007

bo to trzeba na bardzo małym ogniu smarzyć. a co do tego gościaco o szczeniakach psize. i co z tego ze mam 15 lat?? omlet mi wychodzi świetny więc dałem swój przepis. to chyba forum dla wszystkich. PS : omleta można polac ketchupem jeśli ktoś lubi

Autor: katya  03.06.2007

jeszcze nie kosztowałam ale ten przepis narobił mi smaka na tego omleta i za chwile idę do kuchni coś upichcić :-)

Autor: Maniu$  08.06.2007

Ma ktoś przepis na omlet z mąką ??

Autor: Bóbr  12.06.2007

Ja zrobiłem tak...: rozdzieliłem 3 jajka na białka i żółtka, żółtka zostawiłem w spokoju i zająłem się białkami. Zacząłem je ubijac i jak tylko zaczęły się, pienic dosypałem aż 3 płaskie łyżki cukru i ubiłem to wszystko na sztywną pianę. Ubijając dalej posypywałem pianę mąką przenną delikatnie prusząc żeby nie zrobiły się "kluski" z mąki. Dosypywałem tak aż wsypałem 3 płaskie łyżki mąki (tyle ile cukru) Jak wszystko się ładnie wymieszało to dodałem żółtka i doprowadziłem do jednolitej puszystej masy (ubijając) Potem wszystko na patelnie z rozgrzanym olejem (na bardzo wolnym ogniu) Jak się już zarumienił od spodu to wysunąłem na talerz, rozłożyłem świeże, pokrojone truskawki i złożyłem na pół. Wyglądało i smakowało jakby było nadziane kremem z truskawkami. Mojej dziewczynie bardzo smakowało (tak jak i mi z resztą) a poza tym zadziałało jak niezły afrodyzjak... Niestety trzeba dużo cierpliwości (i siły) żeby to wszystko tak ubijac i ubijac, ale moim zdaniem NAPRAWDĘ WARTO! Gorrrąco polecam!!!

Autor: monika  09.07.2007

polecam przepis ani z sopotu, to jest omlet, podany tu przepis to prkatycznie jajecznica z dodatkami

Autor: Misiek  28.10.2007

nooo ja sobie zrobilem omlet z tego przepisu tylko dodałem jeszcze ser pokrojony w kostki i szynkę do rozklepanej masy i wylalem wszystko na rozgrzana patelnie było swietne :)

Autor: Daria  29.10.2007

Ten omlet jest bardzo dobry tylko ze ja dodalam jeszcze pomidorka ser i szynke...:) Spróbujcie:) Pozdrawiam:)

Autor: mateusz  03.11.2007

bardzo dobre le czemu skladniki wypadajom

Autor: matesz  03.11.2007

ci co piszom zle komentaze sie nie znajom,ale z jednym mam klopot bo skladniki wypadajom inieda sie go obrucic by sie wlalo to cos pozdro:)

Autor: KuchRA  18.11.2007

mam 13 lat i pierwszy raz spróbowalem omletu jest bardzo dobry :-)

Autor: Oskar  23.11.2007

ja dodaje jeszcze mąki do ciasta, jest wtedy bardziej puszysty =] a najlepszy jest z żółtym serem i kielbaska.

Autor: czarek  23.11.2007

super

Autor: czarek  23.11.2007

super!!1!!

Autor: mati  09.02.2008

Za durzo jajek w przepisie nie wydzed mi

Autor: myszka  03.03.2008

ja najbvardziej lubię ten na słodko;) ale omlet z 2 jajek to dla mnie za duzo

Autor: DaGuSiA  10.03.2008

Cześć!! Ja osobiście już od wielu lat znam ten przepis i jest on jednym z moich ulubionych. Bardzo serdecznie polecam bo naprawde jest fantastyczny :)

Autor: PTR23  13.03.2008

No i tego szukalem.

Autor: ANONIM  26.03.2008

MOE BZC YROBIEM SOBIE GO W DOMKU I BZ YAJEBIASYCYZ

Autor: Paweł  10.04.2008

fajny przepis właśnie jem tego dobrego omleta:):):):):)

Autor: Beńka  21.04.2008

yyy... qrcze a jak omlet w środku jest taki jakiś dziwny... mojej siostrze się wydaje że jest surowy ale chyba dobrze smakuje... to źle go zrobiłam?

Autor: dobrapralka  07.06.2008

Mój przepis na omlet na słodko Składniki: 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 1/2 cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka masła Do naczynia wbijamy całe jajo, dodajemy sól i ubijamy miskerem przez okolo 5 min. Dodajemy cukier waniliowy, miksjemy. Następnie wlewamy mleko- miksujemy. Na końcu delikatnie wsypujemy mąke i miksujemy aż uzyskamy jednolitą płynną masę. Zawartość nacznia wlewamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem. Smażymy z jednej i drugiej strony. Mi najlepiej smakuje omlet posypany cukrem lub posamrowany dżemem. Smacznego!

Autor: Krzysztof  30.07.2008

Czytam , czytam i nadal nie wiem jaki omlet najlepszy .

Autor: ŁUKASZ SłONI  25.09.2008

ZAJEBISTE

Autor: Pewna wariatka  10.10.2008

Noo...Lubie omlety ale to jest boskie

Autor: shes  17.10.2008

Ja omlet robie zupełnie 'na leniwca', wrzucam dwa jajka do garnuszka, dorzucam do tego dwie łyżki mąki, dolewam odrobine mleka i miksuje. koniec podstawy (; dla smaku dodaje różności, własnie jem taki, w którym do podstawowej, płynnej masy dosypałam posiekanych oliwek, bazylie, oregano i troche startego sera, po wylaniu masy na patelnie ułozyłam kilka plasterków pomidora i gotowe. jedynym problemem jest odwracanie omleta, bo jest on z dosyc rzadkiego ciasta iu troche sie leje, ale nie ma sie czym przejmować :) polecam taki omlet 'po włosku', prawie jak pizza (; na zdjety z patelni omlet juz nic wiecej nie daje, chyba, że jakiś dobry sosik pomidorowy albo czosnkowy :)

Autor: zkaf  21.10.2008

kto je omlet sam jest jak omlet bo kazdy cham zre sam o:

Autor:  08.11.2008

Mam 14 lat i uwielbiam gotować:! Znam mnóstwo przepisów na bardzo skomplikowane i minej dania. Ostatnio miałam ochote na cos słodkiego. Postanowiłam zrobić omlety według przepisu ani z sopotu. Wyszły przepyszne! Dodałam tylko na koniec dżewmik wisniowy. Palce lizać xD

Autor: obama  22.11.2008

Wysmienity przepis. Zamiast swierzej bazyli dodalem suszona, sporo ostrej papryki suszonej, sporo pieprzu. Wyszedl super !!! Polecam

Autor: wojasis  23.11.2008

Proponóję żeby omlet robić na maśle i oleju. Olej dodaje dodadkowej soczystości. Polecam =)

Autor: Iwek  18.07.2009

A jak przerzucic taki omlet?

Autor: M.  21.09.2009

Ile dokładniej to ma kalorii? B. proszę o odpowiedź.

Autor: Fiuty i Pisiory DORADZAJĄ:  04.01.2010

Pytasz ile tu kalorii.. Dziewczyno opanuj się...!!! Tu sam tłuszcz jest..! A poza tym to jajko jest Mega nie strawne..! I Ty chcesz schudnąć..?!!! Jak Ty tak możesz robić...!!! Twój żołądek już powoli umiera..!!! Jak chcesz się podnieść na duszy..? To zjedz 5 kg.. Swej Tuszy..! Chceeeeesz Więęęęęęcej...? Tooo Piiiiiiiisz...! ;D P.S Miłego odchudzania..; ) Pozdrawiają i zawsze mile doradzą Fiuty i Pisiory.

Autor: Fiuty i Pisiory DORADZAJĄ:  04.01.2010

Pytasz ile tu kalorii.. Dziewczyno opanuj się...!!! Tu sam tłuszcz jest..! A poza tym to jajko jest Mega nie strawne..! I Ty chcesz schudnąć..?!!! Jak Ty tak możesz robić...!!! Twój żołądek już powoli umiera..!!! Jak chcesz się podnieść na duszy..? To zjedz 5 kg.. Swej Tuszy..! Chceeeeesz Więęęęęęcej...? Tooo Piiiiiiiisz...! ;D P.S Miłego odchudzania..; ) Pozdrawiają i zawsze mile doradzą Fiuty i Pisiory.

Autor: Nedi  11.01.2010

bylem po jajka, omlet z 4, 2 parowki i 2 plastry serka topionego, troche cebulki :D a teraz zdycham :/

Autor: betitek  12.01.2010

taki omlet robila Anthea Turner :) ja tez zawsze taki robie i jest PYSZNY!!!

Autor: kartoffel  21.01.2010

bardzoo smaczny ; ))

Autor: wawa  12.02.2010

same jaka sól i pieprz ? ale odkrywcze, spodziewałem sie więcej od wersji podstawowej, np. mleka i mąki...

Autor: Sanderka xd  06.03.2010

Mmm... Pycha! Pierwszy raz w życiu zrobiłam omlet i wyszedł rewelacyjnie! Taki mięciutki, puszysty i smaczny! Dzięki ;))

Autor: marek  13.08.2010

Witam ja zrobiłem dzisiaj omlety na słodko przepis na dwie osoby: 4jajka,połówka cukru waniliowego,dwie łyżeczki cukru pudru(można rozpuścić dwie zwykłego z odrobiną masła)1/2 szklanki mleka nie więcej jak 100ml,dwie łyżki maki pszennej.Wszystkie składniki dobrze wymieszać np, trzepaczką lub mikserem,mąkę dodawać na końcu stopniowo żeby nie powstały kluchy. Ciasto smażyć na oleju, na patelni.jako masę dodałem serek waniliowy typu homo,oraz borówki amerykańskie(na upieczony omlet nałożyć gruba warstwę serka i posypać borówkami) złożyć na pół. PYCHOTKA ***Jak omlet dojdzie z jednej strony to przygotować duży talerz, zsunąć omlet i obrócić na patelnie z drugiej strony,nie radze początkującym podrzutu w górę :-)

Autor: Malwik  19.08.2010

Właśnie zjadam omlecik z pomidorami, oregano, paróweczką i serem, NIEBO w gębie! pierwszy raz w życiu robiłam omlet i wyszedł mega pyszny:) Zrobiłam z 2 jaj, 2 łyżek maki i łyżeczki kwaśnej śmietany. polecam!!!

Autor: Barbara  15.11.2010

Ma ok. 360 kcal. :) Pozdrawiam

Autor: Kasia  05.02.2011

Właśnie tego potrzebowałam dzięki :D:D

Autor: maja  22.05.2011

moja mama zawsze nazywała omletem gruby naleśnik z bardziej gęstego ciasta, a prawdziwy omlet to jednak ten bez mąki!

Autor: maja  22.05.2011

moja mama zawsze nazywała omletem gruby naleśnik z bardziej gęstego ciasta, a prawdziwy omlet to jednak ten bez mąki!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu