Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Pieczona pierś gęsia

Autor: Ewa Kubicka  Data: 02.04.2007

Coraz częściej drób jest sprzedawany w częściach. Dzięki temu możemy przygotować gęś w jej najszlachetniejszym fragmencie – przynajmniej z mego punktu widzenia. Chociaż Wielkanoc nie jest typowym okresem pieczenia gęsi – ja bardzo lubię, gdy coś z drobiu pojawia się wówczas na moim stole. Fakt, że nie muszę się zmagać z całym, okazałym ptakiem ułatwia i skraca proces przygotowań. A smak gęsi skrojonej w cienkie plastry jest przewyborny.

Porcje: 6  Koszt: 35 zł  Trudność: średni  Czas: ? min.  Kalorie: sporo

Pieczona pierś gęsiaPieczona pierś gęsiaPieczona pierś gęsiaPieczona pierś gęsia

Składniki:

- 1 pierś gęsia ok. 1 ½ kg.

Marynata:
- tymianek,
- czosnek ,
- 1 cytryna lub ocet winny,
- słodka papryka,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Mięso myjemy starannie (jeśli zostało kupione świeże). Jeśli było zamrożone, rozmrażamy powoli – najlepiej w lodówce, co nieco przedłuża proces przygotowania, ale tak właśnie powinno się rozmrażać drób.

Przygotowujemy marynatę: rozdrabniamy czosnek i tymianek (jeśli świeży), dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól i paprykę. Marynatę wklepujemy w gęś i wkładamy do głębokiego naczynia, układając wierzch piersi na dnie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.

2) Pierś umieszczamy w naczyniu do pieczenia (skórka do góry), podlewamy 2 łyżkami wody i skrapiamy wodą z wierzchu. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 min. w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrycie i polewamy kilkakrotnie sosem, który się wytopia. Jeśli zarumienia się zanadto z wierzchu – przykrywamy z powrotem.

3) Po zakończeniu pieczenia czekamy aż mięso ostygnie i wówczas dzielimy je na połowy wzdłuż kości grzbietowej, a następnie skrawamy w cienkie, nieco ukośne plastry.

Jak podawać?

Tak przygotowaną pierś gęsią można podać na 2 sposoby. Na ciepło – jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę. Jak zwykle, niezawodnym dodatkiem będzie borówka lub żurawina.

Uwagi:

Gęś przygotowywana w całości ma dłuższy czas pieczenia ( ok. 60 min. na 1 kg mięsa). Kiedy mamy do czynienia z. piersią czas pieczenia jest krótszy (ok. 50 min na 1 kg).<br><br> Z pieczenia gęsi pozostaje sporo smalcu. Jest to jeden z pyszniejszych smalczyków jakie zna kuchnia polska. Po dodaniu majeranku, czosnku i jabłka – będzie fantastyczne smarowidło do chleba. Jeśli będziecie przygotowywać danie zimą – smalec możecie dodać do bigosu.<br><br> Świeżych ziół dodajemy zawsze więcej niż suszonych.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: dormi  06.04.2007

gęś ta to rzeczywiscie swietny przysmak, mysle, ze nie tylo na swieta, ale wlasnie wtedy smakuje najbardziej. Jednak gdyby byla w calości to zdecydowanie nie polecam skóry, gdyz wszystkie chudzielce przez świeta, a tym bardziej grubasy staną sie jeszcze cięższe. Potrawa jest doskonala i zdrowa, zwlaszcza, ze podawana z zurawią. Piers jak wiadomo to najlepsza część drobiu. probowalam tez z aronią - rowniez wspaniala. Zyczę smacznego i WEsołych ŚWiąt!

Autor: ewa  06.04.2007

Na Boze Narodzenie pokusilam się o upieczenie gęsi ok. 4,5 kg w całości, której najlepszym elementem było nadzienie z chałki, kasztanów jadalnych, pietruszki i masła. Smaczuś przewyborny, goście oblizują palce.

Autor: Madziulka  17.04.2007

Oj zjadłoby sie coś tak pysznego :) mniam mniam az mi ślinka cieknie

Autor: Cool  17.04.2007

najlepsze gęsiwo można dostać w Biedronce w Rypinie

Autor: baszka  19.04.2007

Nie ma wyborniejszego mięsiwa niż pierś z gęsi!!Aby pieczeń była soczysta oba fragmenty piersi składam razem zawinięte w nierozciętą skórę. Zamiast tymianku proponuję cząber, a skórę przed pieczeniem nacinam,by wypłynął tłuszczyk i by nie popękała. Uwielbiam z czerwoną kapustą.

Autor: smakosz  03.05.2007

Do Borysa Co ty jadasz skoro dla Ciebie pieczona gęś to świństwa? Skoro tego nie lubisz to twój problem.

Autor: Ina  05.05.2007

a może byc indyk?

Autor: kudłaczek  28.05.2007

fajny przepis tylko aż żal piec to tylko dla siebie - może któraś się wprosi na taką gąskę - przekąskę

Autor: Stulejarz  13.06.2007

dziekuje za przepis[cool]

Autor: aśka  21.03.2013

pierś wyszła pyszna, krucha, jak dla mnie rumiana skórka z warstewką tłuszczyku pyyycha ;) nie można sobie wszystkiego odmawiać, dzięki za cudownie prosty przepis ps. czerwona porzeczka też pasuje

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu