Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Kwas chlebowy

Autor: Danka Daniłowska  Data: 15.07.2009

Stary i zapomniany już napój. Historia sięga X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Do XIX wieku sporządzano go w klasztorach. Dopiero później produkcja ruszyła w fabrykach. Ten orzeźwiający napój warto przygotować samodzielnie, wtedy mamy pewność jego naturalności, bez żadnych domieszek. Niezastąpiony w upalne dni – skutecznie gasi pragnienie. Kwas chlebowy jest smaczny, zdrowy i tani.

Porcje: 6  Koszt: 7 zł  Trudność: wymagający  Czas: min.  Kalorie: średnia

Kwas chlebowyKwas chlebowyKwas chlebowyKwas chlebowyKwas chlebowyKwas chlebowyKwas chlebowy

Składniki:

50 dag żytniego chleba,
150 g cukru,
5 dag drożdży,
50 g rodzynek,
5 l wody.

Jak przyrządzić?

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić w piekarniku.

Do dużego kamionkowego lub szklanego naczynia włożyć chleb i zalać go 5 litrami wrzącej wody.

Odstawić na 12 godzin.

Następnie przecedzić.

Odmierzyć szklankę płynu i rozpuścić w niej cukier i drożdże.

Połączyć z pozostałym płynem.

Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Następnie ponownie przecedzić płyn i rozlać do szklanych butelek.

Do butelek dodać po klika rodzynek i szczelnie zamknąć.

Tylko płyn w szklanych butelkach zachowa wszystkie walory smakowe i zdrowotne.

Butelki przenieść w chłodne miejsce.

Po 3-4 dniach napój jest gotowy.

Jak podawać?

Podawać schłodzony.

Doskonale gasi pragnienie.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Stasi  15.07.2009

jedyny plus, że gasi pragnienie???????

Autor: Julka  15.07.2009

Moja mama zawsze w lato robi domowy kwas chlebowyi jeszcz podpiwek.

Autor: Mia  15.07.2009

Nie, jest zdrowy i to bardzo. Dobry na odchudzanie.

Autor: dada  19.07.2009

zrobiłam wszystko jak w przepisie a kwas mi wyszedł jasny co mam zrobic nastepnym razem zeby mi wyszedł jak ta tym obrazku ciemny

Autor: and  19.07.2009

dobry kwas

Autor: Slowianin  21.07.2009

5 deko drozdzy to zdecydowanie za duzo. Bedzie walilo drozdzami. Ja dla ciemniejszego koloru robie karmel z cukru.

Autor: Gość.  30.07.2009

W odpowiedzi na poprzedni post. Na górze strony: "Stary i zapomniany już napój. Historia sięga X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Do XIX wieku sporządzano go w klasztorach. Dopiero później produkcja ruszyła w fabrykach. Ten orzeźwiający napój warto przygotować samodzielnie, wtedy mamy pewność jego naturalności, bez żadnych domieszek. Niezastąpiony w upalne dni skutecznie gasi pragnienie. Kwas chlebowy jest smaczny, zdrowy i tani." ----> ja tu widzę nieco więcej plusów. Mianowicie: + gasi pragnienie + jest smaczny + jest zdrowy + jest tani + jest w pełni naturalny (robiąc od zera) + orzeźwia + jest wybitnie historyczny

Autor: Maruś  10.08.2009

Zrobiłem wszystko wg przepisu, co do joty. Żytniego chleba sie naszukałem. wyszedł straszny syf z jakimis farfoclami na wierzchu. Piłem kiedys kwas chlebowy w Sojuzie i na Ukrainie, taki z beki na ulicy sprzedawany. I to był smakowity, przedni napitek, choć niestety, nie dawało się go zabrac na drogę. Natomiast to wg przepisu - klęska!

Autor: gabi  08.02.2010

a ja mam pytanie, jakim cudem na zdjęciu jest napój przypominający coca-colę? tzn. ciemnobrązowy i klarowny!! ja robiłam już kilka razy kwas chlebowy-różnymi sposobami i nie ma szans, żeby wyszedł mi taki!! przecież drożdże rozpuszczone są mętne i zmętniają cały płyn, a tu taki przezroczysty! z cukru robiłam karmel, a i tak nie uzyskałam takiej barwy! ciekawe.... i nie pisać mi tu, że to od rodzynek, albo chleba, bo nie uwierzę...

Autor: alicjah  14.02.2010

Ujawnie tajemnice pysznego kwasu chlebowego. Sama do tego doszlam po calej serii prob i bledow - mimo ze korzystalam z "profesjonalnych" przepisow. Poczatek roboty jest wszedzie podobny : wysuszony ciemny chleb-kromki (najlepszy na zakwasie), (ja nie krusze, bo lepiej sie odcedza), nalozyc do gara emeliowanego, zalac wrzatkiem (sloje mi pekaly!) az woda utopi chleb. (kilka razy dolewam wrzatek, bo chleb nasiaka) i odstawic na dobe. Odcedzic przez kilkakrotnie zwozona gaze. Otrzymamy o polowe mniej wody chlebowej, niz wlalismy, mimo, ze lekko odciskamy namoczony chleb. Woda ma kolor jasnego (metnego) piwa :-) A teraz najwazniejsze: (podaje proporcje na 6 l kwasu chlebowego, bo taki mam sloj :-) - 4 l wody chlebowej ( wlewam do sloja) - 5 lyzek cukru (karmelizuje w rondelku, zalewam woda - uwaga, bardzo pryska i zagotowuje - to da slodycz i kolor:-) - w litrze cieplej, przegotowanej wody rozpuszczam 4 lyzki miodu, wlewam do tego sok z wycisnietej 1 cytryny i wlewam to do sloja z woda chlebowa - wlewam ostudzona wode z karmelem do sloja - wrzucam garsc rodzynek - teraz wszystko dokladnie mieszam i....................na koniec wlawam 250 ml (szklanka) gotowego, pysznego kwasu chlebowego - ktory na pierszy raz zakupilam!!!!!! To cala tajemnica. Zadne drozdze, ktore nie dosc ze daja metny oprodukt, to fermentuja w butelkach i kwas w ogole nie ma smaku. Sloj zakrywam szmatka i odstawiam na kolejna dobe w cieplym miejscu. Po uplywie 24 godzin na powierzchni pojawia sie urocza pianka a to znak, ze kwas chlebowy nadaje sie do przelewania do butelek ( mam tzw. krachelki). Butelki odstawiam w chlode, zacienione miejsce i po 2-3 dniach pije pyszny kwas. I nie zapominam, zeby ostatnia szklanke kwasu nalac do butelki i schowac do lodowki na nastepna porcje kwasu :-)

Autor: alicjah  14.02.2010

Jesli chcemy, zeby kwas chlebowy mial gleboki brazowy kolor - mozna zagotowac 3 lyzki kawy zbozowej w szklane wody, ostudzic i przecedzic i wlac do sloja. Smak kwasu jest jeszcze ciekawszy! a kolor jak "cola" :-)

Autor: Ofice  30.03.2010

Od pewnego czasu piekarnie (także te „tradycyjne”, „eko” i „bio”) dodają do chleba jakieś świństwo, które powoduje, że z kwasu wychodzi kisiel. Płyn jest wtedy gęsty, ciągnący z farfoclami. Jedyna rada to przygotować własny chleb na zakwasie. Jeszcze więcej roboty… Ale warto! Polecam. Szczególnie na święta!

Autor: Hedin  16.02.2011

W X w. nie używano cukru i też robiono kwas chlebowy... Ten współczesny trunek wg zamieszczonego przepisu to pseudokwas. W angielskiej wikipedii jest prawidłowo opisany ten napój. http://en.wikipedia.org/wiki/Kvass

Autor: Hedin  16.02.2011

W X w. nie używano cukru i też robiono kwas chlebowy... Ten współczesny trunek wg zamieszczonego przepisu to pseudokwas. W angielskiej wikipedii jest prawidłowo opisany ten napój, pod nazwą kvass.

Autor: polok  11.03.2011

nie chcem ale muszem napisoł 2 ksionski nawet był prezydentem. Pisorzy i pseudospeców u nas wielu zbyt wielu. PATRZ CHEMIA ORGANICZNA KWAS MLEKOWY ! ! ! i wnioski same ci się nasuną > z czego możesz zrobić napoje, upiec swój chleb przyprawić mięso itd.

Autor: trqq  11.08.2011

w niektórych sklepach ze zdrową żywnością (albo różnorakich typu "Kuchnie Świata") można znaleźć fajny chlebek, który się nada do kwasu. ja ostatnio znalazłem taki w "Chacie Polskiej", zazwyczaj znajdzie się z jeden/dwa rodzaje takich "prawdziwych" chlebów na całą półkę pieczywa, więc trzeba po kolei przerzucać i czytać skład ;) zależność jest taka - jeśli chleb nie jest na drożdżach, to znaczy że jest dobry i prawdziwy (no i nie tani...). jeśli nie można znaleźć prawdziwego chleba (albo się nie chce) a ma się apetyt na kwasik, można zawsze spróbować kupnego. w Almie ostatnio się natknąłem na kwas z Obolona (Obołoń), czyli ukraiński. bardzo smaczny i smak naprawdę zbliżony do domowego. przestrzegam przed "kwasem" bodajże firmy Betex - tyle jedynie to ma wspólnego z kwasem chlebowym, że stoi obok niego na półce. Betex zrobiło po prostu "napój gazowany O SMAKU kwasu chlebowego"... tak więc: albo robimy domowo, albo ufamy Ukraińcom :)

Autor: Adele  06.11.2011

Uwielbiam! Ale jestem zbyt leniwa, żeby to zrobić. Wolę kupić w sklepie Obolona, wychodzi nawet taniej a równie smacznie. Pozdrawiam.

Autor: Gocha  18.04.2012

Obolon jest najlepszy! Ten przepis jest spoko ale brakuje mu wg mnie czegoś co ma Obolon. Może chodzi o tą wodę, której sama nie jestem w stanie sobie załatwić tak czystej?

Autor: Romek  04.05.2012

Świetny przepis! Na weekend majowy idealnie się sprawdził :) teraz muszę już kupić, bo domowej roboty się wyczerpał. Obolon jest faktycznie bardzo smaczny i dostępny w wielu sklepach (o dziwo mam go w swojej żabce!)

Autor: piekarenka  07.06.2012

Być może problemy z chlebkami przy sporządzaniu kwasu wynikają z tego, że niektórzy producenci do chleba żytniego dodają płatki ziemniaczane (żeby chleb dłużej zachowywał wilgoć). Stąd prawdopodobnie kisielowata konsystencja.

Autor: gość  08.01.2013

kometarz adele to kryptoreklama - najlepszy jest kwas robiony w domu samemu!!!!!!

Autor: aaaaa  24.01.2013

kometarz adele to kryptoreklama - najlepszy jest kwas robiony w domu samemu!!!!!!

Autor: gość  16.06.2013

do kwasu nie daje się drożdży pot jest chleb razowy,

Autor: gość  02.12.2013

Gabi kolor ma od słodu

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu