Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Cycki teściowej

Autor: Lena Janowska  Data: 23.10.2009

Nazwa, która zapewne nawiązuje do kształtu biszkoptów i do dekoracji z migdałów, niezmiennie rozbawia całe towarzystwo zebrane przy stole. Moi domownicy jednak lubią to ciasto nie z powodu zabawnej nazwy, ale z powodu maku i wiórków kokosowych połączonych z czekoladową polewą i kremem budyniowym. Poza tym ciasto jest proste w przygotowaniu i można je zrobić razem z dziećmi. A wspólne gotowanie jest coraz częściej praktykowane w wielu domach. Namawiam do tego, bo to wielka frajda, choć niestety – także dużo sprzątania.

Porcje: 8  Koszt: 25 zł  Trudność: średni  Czas: 120 min.  Kalorie: wysoka

Cycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowejCycki teściowej

Składniki:

Ciasto:

6 jajek,
1 szklanka suchego maku,
225 g wiórków kokosowych,
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą,
paczka okrągłych biszkoptów,
pół szklanki cukru.

Masa:

1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 margaryna,
pół szklanki cukru.

Polewa:

7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.

Do dekoracji:

kilka migdałów.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek.

Ubić z cukrem.

Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe.

Całość włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 20 minut.

Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania).

Ja wolę bardziej suche ciasto.

Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (długość gotowania zgodna z przepisem na opakowaniu).

Margarynę utrzeć z cukrem.

Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem.

Na całą powierzchnię (także na boki) upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą.

Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową (możesz ją zrobić także z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady - ja wolę taką).

Polej na biszkopty.

Ciasto udekoruj migdałami bez skórki.

Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru, ja dodaję więcej, bo moi domownicy lubią bardzo słodkie ciasta.

Jak podawać?

Do kawy, herbaty.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: skaakka  23.10.2009

Znam to ciasto, u nas nazywa się "cycki Murzynki".

Autor: KASIA  23.10.2009

A u mnie ,,cycki babuni''

Autor: vicky  23.10.2009

U nas też mówi sie na nie CYCKI Murzynki

Autor: Dama  23.10.2009

Nie lubie tego ciasta.

Autor: kuchcik  23.10.2009

"Cycki teściowej" - gdy polewa jest z BIAŁEJ czekolady :P A sam placek - bez maku. A gdy polewa jest czarna, a ciasto jest makowe to to są "Cycki Murzynki". Nic nie chce mówić, ale ktoś tu pomylił dwa różne ciasta :P

Autor: =spdol  23.10.2009

znam ten przepis jako cycki cyganki

Autor: Jagoda  23.10.2009

ja pięke często to ciasto jest pyszne a nazywam go" cycki murzynki"

Autor: Joella  23.10.2009

Ja do wody z sokiem z cytryny dolewam wódkę, kieliszek wlewam też do kremu, zeby ciasto było bardziej wyraziste i mniej mdłe. zamiast migdałków na górę kładę rodzynki.

Autor: brzeginia  24.10.2009

A u mnie to się zawsze nazywało cycki teściowej :D Nie smarowaliśmy biszkoptów całych polewą, tylko robiliśmy kropki na samym środku biszkopta (otoczki) i na to rodzynki-wychodziły cycki europejskie :D

Autor: Anna  24.10.2009

Po pierwsze: ciasto i biszkopty należy namoczyć sokiem z cytryny, wodą i ALKOHOLEM, najlepiej wódką lub spirytusem. Po drugie: budyń najlepiej zrobić własnoręcznie, a nie z torebki, a przede wszystkim dodać MASŁO, a nie margarynę, posmak margaryny w kremie psuje smak całego ciasta. Po trzecie: ciasto nazywa się cycki murzynki, jakkolwiek niewłaściwie by to brzmiało...

Autor: Virus  24.10.2009

Dokładnie ciasto bardzo dobre i nazywa sie cycki murzynki

Autor: hanik  24.10.2009

ja znam to ciasto pod nazwą: Cycki murzynki :))))

Autor: kucharek  24.10.2009

To nie żadne cycki teściowej tylko CYCKI MURZYNKI

Autor:  24.10.2009

u nas nazywa sie to cycki murzynki:) ale tak czy inaczej jest bardzo dobre:)

Autor:  24.10.2009

Dokladnie, cycki Mutrzynki a nie tesciowej. Skoro wam sie kojarzy czarny cycek z tesciowa to gratuluje apetytu :/

Autor: ewelina  24.10.2009

ta polewa apetycznie nie wygląda

Autor: leila18  25.10.2009

coś tu nie gra ilość mleka - w przepisie 2 szklanki a w przygotowaniu budyniu 3/4 i 2 szklanki

Autor: ja!  25.10.2009

1)Jaki budyń wersja na 0,5l mleka czy na 1 litra? 2)A ten budyń ma wystygnąć przed połączeniem z margaryną?

Autor: PIŁECZKA  25.10.2009

CHCĘ SPRÓBOWAĆ TO WSPANIAŁE CIASTO.

Autor: helga  25.10.2009

witam;-)mam pytanko co zrobic z białkami,rozumię ze zołtka ubic z cukrem,tylko nic nie napisane czy białka tez połaczyc ,prosze napisac pozdrawiam gorąco

Autor: smakosz  25.10.2009

Jaka blaszka do tego najlepsza będzie(wymiary)?

Autor: kasia  25.10.2009

Pisze, co zrobić z białkami :)

Autor: anetra  26.10.2009

do masy dobrze dodać trochę alkoholu!

Autor: AlicjaK  26.10.2009

Ja znam tom ciasto pod nazwa "Cycki Murzynki". A zamiast biszkpotów na wierzch mozna ułożyc zwykłe herbatniczki i polać polewą i wtedy nie ma cycków. Aha do nasączenia ciasta dodaje troche alkoholu :).

Autor: zjawa  26.10.2009

podpowiedzcie prosze, czy mak musi być cały czy zmielony w tych piersiach ?

Autor: wsz  27.10.2009

To ciasto od wieków nazywa się CYCKI MURZYNKI

Autor: Sonia  29.10.2009

Piekę to od dawna i nazywa sie jako piersi murzynki dobre

Autor: mamaT  30.10.2009

Białka ubic z cukrem dodac żółtka itd :):) Powodzenia

Autor: gosc  31.10.2009

czy nazwa musi byc taka wulgarna?, chamska? to smieszy? kogo? chyba tylka prostaków! niestety, degeneracja narodu postepuje. równamy w tył! ile osob pracujacych w tym portalu skonczylo solidne, dzienne, panstwowe, nieplatne studia?

Autor: Cha-cha  01.11.2009

Czy nie mozna miec tesciowej afro-amerykanki?

Autor: Jagódka  02.11.2009

Ciasto powyżej, to nie żadne "cycki", a białkowiec (przepis oryginalny zamieszczony w książce kucharskiej wydanej w 1980 roku). Ciasto będzie pyszne jeśli biszkopty namoczymy chwilkę w wódce rozcieńczonej wodą (proporcje wg uznania). Ciasto godne polecenia

Autor: eluś  02.11.2009

logiczne że wystygnąć... inaczej margaryna/maslo - co tam dacie - popłynie

Autor: ares  03.11.2009

nie wazne jak sie nazywa, wazne ze jest dobre :)))))))))

Autor: basia  04.11.2009

Tego ciasta nie zrobię ....sama nazwa tego ciasta jest niesmaczna!

Autor: elka  07.11.2009

nie podałaś ile cukru do tych białek ? pozdrawiam

Autor: gisia  13.11.2009

No właśnie - to są CYCKI MURZYNKI :) w końcu po coś ta polewa jest :)

Autor: ewa  16.01.2010

ciasto znam pod nazwa cycki murzynki a biszkopty nasaczam wodka z woda pycha alenie dla dzieczi

Autor: O matko...  27.12.2011

Niech jeszcze z 15 kolejnych osób napisze, że to ciasto ma inną nazwę to normalnie szlag mnie trafi! Kobieta podała nazwę pod jaką zna to ciasto, wystarczy, że jedna osoba poda inną a nie z 20...ludzie, opanujcie się. Normalnie mądrzejsi od Salomonowych gaci...

Autor: ktoś  18.01.2012

Cycki murzynki,cycki teściowej,cycki cyganki it.d.. ale nikt jeszcze nie wpadł na to ze to żadne cycki,to piersi !! i nie trzeba żadnych studiów,żeby to wiedzieć ! .Pozdrawiam

Autor: Aga  28.03.2012

Czy to jakies forum rozchisteryzowanych feministek? komu przeszkadza w nazwie slowo "cycki"???????? Ludzie to tylko ciasto a czy te cycki sa murzynki, cyganki, babuni czy jakiejs Kowalskiej co za roznica?????????????? Ciasto to ciasto po cholere tyle tepych komentarzy????????????

Autor: mniam  25.08.2013

super wyglada http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html zapraszam

Autor: 333  25.08.2013

Jak do tej pory zawsze to byly cycki murzynki,ale jak widac poprawnosc polityczna wkroczyla nawet do kuchni;)

Autor: gość  25.08.2013

to ciasto nazywa się CYCKI MURZYNKI ! a nie cycki tesciowej....

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu