Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Sałatka z kiełkami

Autor: Paulina  Data: 24.05.2006

Porcje: 4-5  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min.  Kalorie: 450 kcal

Składniki:

Składniki na sałatkę 100 g mieszanki kiełków (fasoli mung, rzodkiewki, lucerny), 1 główka sałaty lodowej, 1/2 puszki kukurydzy, 100 g sera feta chudego. Sos: sok z 1/4 limonki, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, 3 łyzki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Poza tym: 1 łyżka suszonej bazylii, sól czosnkowa, pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić?

Na początku przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy go razem z resztą składników. Sos ma być jednolity, lejący. Odstawiamy do do lodówki, by się "przegryzł". Następnie siekamy lub rwiemy grubo sałatę lodową, wsypujemy do niej kiełki, kukurydze, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Ser feta jest dość słony, dlatego soli dużo nie trzeba. Po jakichś 20 minutach, zaraz przed podaniem, polewamy sałatkę sosem. Do sałatki podajemy chude mięso, najlepiej kurczaka.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Jakub Micianiec  30.12.2008

http://www.przepisy.org/przepis8131.html Jest to link z którego przepis został zerżnięty. Oj nieładnie.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu