Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Karczek z grilla

Autor: paula74  Data: 18.06.2003

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min.  Kalorie: średnio dużo

Składniki:

- 1 kg karczku, - olej, - 2 ziołowe przyprawy do grilla, - 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Karczek pokroić na cieniutkie plasterki, delikatnie rozbić. Natrzeć rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przygotować zalewę:10-12 łyżek oleju wymieszać z ziołowymi przyprawami do grilla. Plastry karczku mocno obtoczyc w zalewie i pozostawić na ok. 20 min, żeby się przyprawy "przegryzły z mięsem". Po rozpaleniu grilla kłaść kawałeczki na ruszt i opiekać z dwóch stron przez ok. 20 min. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówkami (wg własnych upodobań). Przepyszny obiad dla conajmniej sześciu osób!!! Smacznego!
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Władek50  30.07.2003

Bardzo fajna karkówka, ale polecam wykonać zalewę w następujący sposób: olej od 1/2 do pełnej szklanki zaleznie od ilości mięsa, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczkę przyprawy do grila, szczypta majeranku, 1 łyżeczka musztardy, drobno posiekana cabula, jeden lub dwa ząbki czosnku przweciśniętego przez maszynkę, łyżeczka wegety, łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz i sól do smaku, można dodać odrobinę piwa. Wszystko wkładamy do słoika i dobrze wstrząsamy. Po godzinie zalać mięso. Najlepiej smakuje po 24 godzinach.

Autor: XXX  26.08.2004

TEGO SIĘ NIEDA ZJEŚĆ !!!

Autor: wójJózef  09.06.2005

co to za przepis??? jakieś tam zioła z paczki?? to może kupić kark już zamarynowany w markecie?

Autor: smakosz  20.05.2006

..... taaaaaak i saraz się struć ...... supermarket !!! Ja dodałbym jeszcze więcej czosnku. Wstawić dzień wcześniej do lodówki i ...... pychotka.

Autor: El'Arturo  16.10.2006

Moim zdaniem to trzeba zrobić marynatę w następujący sposób:1szt.marynaty korzennej(kamis);1szt.marynaty pikantnej(kamis);1szt.marynaty staropolskiej(kamis);20 kropli tabasko;3łyżki miodu;sok z jednej cytryny oraz skórka z połowy;szklanka wody średnio gazowanej;40ml.brendy;pół szklanki oleju.Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.Mięso uprzednio wyporcjowane,włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na całą noc.Przed grilowaniem należy mięso oczyszcić z nadmiaru marynaty,wytrzeć w papier potem posmarować oliwą i grilować.Pod koniec grilowania posmarować lekko naszą marynatą i zrumienić,uważając na ogień,bo jak wiadomo miód który się pali wytwarza gorycz,a nam o to nie chodzi.Ps.Pasuje do żeberek duszonych,ale tam trzeba utrzymywać odpowiednią ilość wody by się marynata nie przypaliła

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu