Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Pyszny sos do gołąbków

Autor: Przemo  Data: 23.06.2006

Porcje: ?  Koszt: niski zł  Trudność: prosty  Czas: 5-10 min.  Kalorie: ?

Składniki:

olej, śmietana 18%, mąka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa Warzywko, cukier

Jak przyrządzić?

5 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy porządną łyżkę mąki i energicznie mieszamy, żeby się ładnie mąka rozpuściła. Do tego dodajemy porządne 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy, aż się ładnie połączy z resztą. Następnie dodajemy porządną łyżkę śmietany 18% i trochę wody i mieszamy, dodając Warzywko, sól, pieprz i próbujemy, czy ma ostatecznie dobry smak. Ja zazwyczaj na końcu dosładzam, jak mi wyjdzie troszkę słonawy. Potem dorzucamy do tego gołąbki i dusimy chwilkę, aż będą dobrze ciepłe i na stół. Pycha!

Potrzebne przybory:

pewnie jakaś patelnia i mieszadełko:-)

Uwagi:

Ważne jest, żeby ładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, szczególnie żeby z mąki nie porobiły się grudki. Osobiście dodaję do tego sosu zamiast wody wywar, który wychodzi, jak się robi gołąbki i kapusta puszcza sok.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: mama Marty  23.06.2006

Bardzo porządny przepis....... :)

Autor: przemo  24.06.2006

powodzenie w nauce gotowania nie jest mi potrzebne bo jestem w tym wystarczajaco dobry, a jakbym chcial super zdrowych i bezsmakowych dan to bym przeszedl na wegetarianizm i sie zajadal kielkami(sorki wszystkim Wegetarianom i Tym,ktorzy to lubia:-))

Autor: Dana  24.06.2006

Super sosik jutro będę robiła. Dzięki.

Autor: koala  25.06.2006

Przemo, z całym szacunkiem, ale dania wegetariańskie wcale nie są bezsmakowe Twój sos nie zawiera mięsa, a jednak uważasz go za smaczny, widzisz? ;] Aha, nie jem mięsa od 5 lat i naprawdę rzadko zdarza mi się jeść kiełki :P

Autor: anett  25.06.2006

ja dodaję dużo koperku.mniam.

Autor: Basia  28.06.2006

Do: ojojojoj....... Przecież nikt nie karze Ci tego jeść!!!! A jak nie jadłeś/aś to po co komentujesz tak bezsensownie.... W ogóle jak się czyta tutaj niektóre komentarze, to głowa boli... Pozdrawiam wszystkich zadowolonych, bo takich niestety tu mało... PS. Poza tym nie to jest dobre, co nam smakuje... Każdy ma swój gust i smak...

Autor: mama matiego  06.08.2006

wkoncu mi sie udalo, dzieki tobie zrobic sos do gołąbków:):) dzieki pychota:)

Autor: Marta  26.08.2006

własnie o to mi chodzilo ;)..prosty i jaki pyszny dzieki wielkie ;) Pozdrawiam :)

Autor: mimi  01.09.2006

to ma byc dobre?

Autor: Sylvana  11.10.2006

Ja zamiast oleju używam masełka..tez jest pyszne. A dla nie zorientowanych to tłuszcz z mąką nazywamy zasmażką.

Autor: sweety  23.12.2006

mam nadzjeje ze mi wyjdzie zaraz zaczynam robić sosik:) pozdro

Autor: psemq  04.02.2007

sloadniki sie rozdzielaja ,ogolnie masakra a nie sos. Naszczescie moja mama zna podstawy gotowania i wie jak laczy sie skladniki dzieki temu uratowala sos :)

Autor: sajgonka  23.02.2007

a ja robie tak: siekam cebulkę drobno, szlkę na 3 łyżkach oliwy z oliwek, potem zalewam wodą, wody tyle ile sosiku chcę mieć, solę, pieprzę, papryczę, doprawiam wegetą i do tego wrzucam koncentrat pomidorowy cały duży słoik na0.5 litra wody, jak jest potrzeba zaklepuję mąką, jak mam dorzucam pieczarek :)

Autor: Aga  10.03.2007

No! SUPER!!! Nie wiem co wam nie wychodzi (sieroty...) podrawiam i smacznego!

Autor: gołąbek  06.05.2007

spróbujcie dodać czosnek. pychota!

Autor: obigemba  09.10.2007

sos zajebisty, i przedewszystkim szybko sie robi jest git!

Autor: bajka  17.10.2007

pyszny! dodałam granulowany czosnek

Autor: musiuu  28.10.2007

Naprawdę świetny przepis:))))

Autor: kiriii  18.02.2008

no bardzo nieciekawy sosik ... przykro mi i pozdrawiam

Autor: anonim  29.02.2008

smakowity sosik :] czuję, że będzie pyszny :] zobaczę i napiszę :P

Autor: dorotka  19.03.2008

beznadzieja....co to ma być wogóle za sos....blee nie dobre.MOja mamusia robi lepiej.Fuj chciałam zrobić sos do gołąbków sama i zrobilam z tego przepisu ale fuuuuj

Autor: xxxx  05.04.2008

musze przyznać że jestem w szoku......ten sos okazał sie pyszny.......właśnie go zrobiłem .....polecam

Autor: Piotrek  14.04.2008

Spoko przepis, sosik wyszedł super. POZDRAWIAM p.s. czytałem pobierznie komentarze i chciałbym powiedzieć: po 1: troche tolerancji każdy je co mu sie podoba po 2: jak ktoś uważa że jest w czym wystarczająco dobry tzn. że jest zarosumiały bo zawsze można być lepszym, no chyba że smodoskonalenie jest słowiem nie zbyt znajomym dla takiej osoby po 3: nie narzekać na sprawdzone przepisy bo robiny z siebie już tu cytowane "sieroty"

Autor: Maja  22.05.2008

Skoro wam niesmakóje to do tych którzy krytykuja to poco tu zaglądacie szukając przepisów sos pychotka

Autor: kamcia586  18.06.2008

Sos jest przepyszny, nie rozumiem jak mógł komuś nie wyjść, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zdecydowanie go polecam!

Autor: katarzyna  02.07.2008

Czy tu nie ma żadnego moderatora??? Biedna Magdo, która nie potrafisz zwyczajnie wysłowić się po polsku, a swoje osobiste niepowodzenia wyładowujesz na klawiaturze komputera - może lepiej idź na spacerek... albo do szkoły - troszkę POSZERZYĆ SŁOWNICTWO!!! Biedna Madzia :-(

Autor: kuchareczka  14.07.2008

niebo w gębie:))))aż się micha cieszy:D

Autor: Jośka  12.08.2008

Obawiałam się, że z mąki zrobią się gródki. Ale przy intensywnym mieszaniu wszytsko się udało. Sos wyszedł świetny. Dziękuję temu kto dodał ten przepis :) Pozdrawiam

Autor: Gigant  22.08.2008

Hej wybralem ten przepis na sos bo tata robi golabki wiec wyniki napisze pozniej!!!

Autor:  12.09.2008

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardzo smaczny a poradze Wam nigdy nie będziecie miec grudek w zasmazce jak dacie szczypte soli do mąki.Co do koperku , ta przyprawa z glutaminem sodu nie zrobi tyle szkody w organizmie co własnie kochany koperek kropiony kilka razy i na drugi dzień jest juz na targu z własnego doswiadczenia wiem. NIKOMU NIE ZYCZE A KOPEREK OBCHODZCIE Z DALEKA TRUCIZNA.

Autor: TAROT  12.09.2008

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardzo smaczny a poradze Wam nigdy nie będziecie miec grudek w zasmazce jak dacie szczypte soli do mąki.Co do koperku , ta przyprawa z glutaminem sodu nie zrobi tyle szkody w organizmie co własnie kochany koperek kropiony kilka razy i na drugi dzień jest juz na targu z własnego doswiadczenia wiem. NIKOMU NIE ZYCZE A KOPEREK OBCHODZCIE Z DALEKA TRUCIZNA.

Autor: michal f.  07.12.2008

Bardzo elegancki przepis. A dla vegetarian do zastanowienia: "Gdybyśmy mieli nie jeść zwierząt, to dlaczego są zrobione z mięsa?"

Autor: dania  12.12.2008

supcio

Autor: fusbo  16.12.2008

"Gdybyśmy mieli nie jeść zwierząt, to dlaczego są zrobione z mięsa?" Coż, pytanie na pierwszy żut oka ciekawe, jednakże jest to typowy błąd tautologiczny - ciężko odpowiedzieć na pytanie "czemu masło jest maślane". Ale idąc tematem wege, i ja zadam pytanie: Gdy wychodzisz na dwór i widzsz chodzącego gołębia przed straganem z pięknymi jabłkami - masz ochotę rozszarpać gołębia czy zjeść jabłko...? Po drugie z tą chemią w koperku vs. glutaminian sodu - badania dowodzą, że warzywa i owoce zdecydowanie wygrywają ze stosowaną agrochemią - lepiej zjeść pryskane jabłko niż "aromat identyczny z naturalnym". W Polsce chemia używana podczas upraw jest powszechnie stosowana, jednak roślinki i tak dużo nam dają, nawet te pryskane. (Ja osobiście staram się szukać produktów z upraw ekologicznych, jednak jeśli chodzi o rośliny to dość trudne i drogie...) A co do sosu to się nie wypowiem, ale dziś też mam zamiar spróbować:) I nie kłućcie się jak dzieci, każdy lubi co innego (bo tak jak ktoś napisał - smaczne to, co kto woli - odwrotnie do zdrowego, gdzie raczej obowiązuje zasada im smaczniejsze tym gorsze, np. pizze, hamburgery itd:) ).

Autor: Amorek  20.02.2009

Świetny przepis... już zaczynam go robić...

Autor: Beata  27.03.2009

Sosik przepyszny wyszedł mi za pierwszym razem naprawdę fajny przepis i szybki no i co najważniejsze smaczny naprawdę wart- Tego tytułu- PYSZNY Przemo dzięki i nie słuchaj co niektórzy piszą jak im nie smakuję to niech nie jedzą ale nie wiedzą co tracą Pozdrawiam i dzięki :-) :-) :-)

Autor: Ola  02.10.2009

extra sosik ;D zwykle robiłam to ciut inaczej ale teraz będe robiła to w taki sposób ;D

Autor: początkująca  18.10.2009

nawet dla kogoś takiego jak ja co nic nie umie w kuchni udało się coś stworzyć zjadliwego ;) dla mnie ekstra.

Autor: Kamila  24.10.2009

Przykro mi, nie polecam...

Autor: Austryjaczka  28.10.2009

właśnie zrobiłam sosik jest przepyszny...ale jednak gołąbków nie włożyłam do wywaru wole po swojemu Wielki szacunek za pomysł :)

Autor: shantaram  16.12.2009

po przejrzeniu wielu przepisow na necie jakos ten wydaje sie wart wyprobowania;) i od razu zaczynam ;) zyczcie powodzenia;)

Autor: shantaram  16.12.2009

mhhh sosik super!!!!! byl perfekcyjnym dodatkiem do mojej papryczki faszerowanej naprawde polecam "niebo w gebie" ze tak powiem

Autor: Arleta  31.12.2009

Bardzo dobry i szybki przepis. Musze przyznac ze nigdy nie robilam sosu do gołabkow i ten okazal sie nawet lepszy niz mamusiny :) Pozdrawiam PYCHA!

Autor: Reniek  20.04.2010

Osobiście nie polecam, ale kwestia gustu ;-)

Autor: aniutkaa23  20.08.2010

wlasnie go zrobilam jest latwy szybki w wykonaniu i co najwazniejsze pyszny....

Autor: Gołąbek  01.11.2010

sosik git;]

Autor: Ed i Basia  24.12.2010

Bardzo dobry. Pierwszy raz robilismy sos i wyszedl fantastycznie. Polecamy MNIAM!!!

Autor: jaga  11.04.2011

ja niepróbowałam jesszcze ale mam nadzieję że będzie pyszny

Autor: kaska  26.04.2011

super sosik ja robie rozne sosy bo uwielbiam a ten napewno czesto u nas zagosci

Autor: dorotka  19.08.2011

pychotka

Autor: wika  20.09.2011

Sos pyszny ale nie do uwierzenia co oni piszom ojojoj.......... od tych komentarzy zakrenciło mi sie w głowie mam nk dodajcie mnie wpiszcie ciesińska to wam wyskoczy mam 11 lat mieszkam w niemczech.

Autor: bobek  23.10.2011

łatwy ale nie za bardzo smaczny

Autor: gosia5245  24.11.2011

szybki, prosty i genialny....naprawde smakuje wysmienicie dzieki temu przepisowi po raz pierwszy udało mi sie zrobic sosik jak z reklamy :) GRATULUJĘ i DZIĘKUJĘ !!!

Autor:  08.12.2011

kurcze, ja chyba coś źle zrobiłam, bo mi się oddziela sos ptrzy gotowaniu :( ale w smaku dobry ;)

Autor: kasska  21.01.2012

Dobry, ale żadna rewelacja :) Wolę już sos z torebki z dodatkiem śmietany :P

Autor: Honi  04.02.2012

Ja też skorzystałam z przepisu, sosik bardzo dobry, o niebo lepszy niż z papierka:) Polecam:)

Autor: groźny  05.02.2012

dobry sosik ;d jem go codziennie z gołąbkami i robię na tym porządną masę;)

Autor: Aneta  11.02.2012

Dobry sos ja jeszcze dodaję trochę przyprawy do bigosu daje trochę ostrości. Na jak grudki się zrobią to nie ma co się martwić od czego są malaksery?? mi się zrobiły ale malakser rozwiązał problem:-)

Autor: wiola  14.03.2012

Pychotkaaa ;-) polecam swietny przepis

Autor: askalp  04.04.2012

świetny sos polecam!!!

Autor: gonia  24.05.2012

Sos jest genialny. Dodałam jeszcze zioła prowansalskie:)

Autor: Daria  31.05.2012

naprawde super sosik pięknie się komponuje z gołabkami mniam mniam pozdrawiam

Autor: Muzio  13.07.2012

Sos do dupy.

Autor: gość  05.04.2013

fajne

Autor: BESS  09.09.2013

Czy zamiast oleju mozna zrobic na oliwie albo masle? Pozdrawiam:)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu