Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Autor: kama  Data: 27.06.2006

Porcje: ok. 6  Koszt: ok. 20 zł  Trudność: prosty  Czas: 110 min.  Kalorie: bardzo wysoka

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego), 1 duża lub 2 małe puszki pomidorów, 1 średnia cebula, 30 dag sera żółtego, 4-5 łyżek oleju, paczka makaronu (40 dag), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, pół kubka mleka, zioła prowansalskie, sól

Jak przyrządzić?

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy ok. 1 godz. na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso jest już dobre, wrzucamy pomidory z puszki i ew. doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Gotujemy makaron i odcedzamy go. W czasie kiedy makaron się gotuje, robimy sos beszamelowy: na patelni topimy masło, a kiedy jest już gotowe, dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min na małym ogniu. Następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż usyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy trochę soli. Kiedy wszystko jest już gotowe, nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na przemian: makaron, mięso mielone, posypujemy startym serem żółtym, polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min i pieczemy w temp. 100-120 st. C.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, 2 patelnie (do mięsa i sosu), garnek na makaron, cedzak, łyżki

Jak podawać?

Kiedy zapiekanka jest dla nas za mało ostra, możemy ją polać keczupem pikantnym.

Uwagi:

Naczynie żaroodporne powinno być w miarę duże. Gdy jest małe, dajemy połowę mięsa, pomidorów i makaronu. Danie jest bardzo sycące ze względu na makaron i chyba nie można go zjeść bardzo duzo, choć niektórzy potrafią.

Czas przygotowania:

Taki długi czas przygotowania, ponieważ samo mięso się gotuje godzinę, ale wg mnie warto poczekać;)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: martaaa  27.06.2006

Taka zapiekanka jest rewelacyjna, mniammmm...

Autor: Basia  28.06.2006

Chyba ciut przesadzono z podanym czasem przysmażania mięsa????

Autor: kama  04.07.2006

ja robiłam to na dość małym ogniu, także mi wyszła godzinka. ale jasne, że można szybciej to zrobić, wystarczy duży ogień;)

Autor: lalapupu  14.07.2006

godzine na malym ogniu to miesko bedzie nie przysmazone, ale ugotowane wzglednie uduszone :) zapiekanka sama zas w sobie wyglada baaaardzo smakowicie :)

Autor: kasiarka  23.02.2007

Zapiekanka rewelacyjna, za ten przepis należą Ci się wieeeeelkie brawa.Polecam i pozdrawiam

Autor: mini  31.03.2007

Zapiekanka wyszła mi super, a powiem szczerze, że gotować nie potrafię ;) Po tym jak rodzinka zajadała się ze smakiem tą zapiekanką uwierzyłam w siebie i będę próbować dalej rozwijać swoje umiejętnośći :) Dzięki za przepis naprawdę pyyycha :)

Autor: kasia  31.03.2007

świetny przepis wszyscy zjedli z apetytem wspaniała potrawa

Autor: pawelka  16.04.2007

chcialam sie spytac ile ma być tych warstw w naczyniu zaroodpornym?tylko jedna warstwa-makaron,mieso mielone?czy na przemian z kilka razy.jeszcze nie robiłam tej zapiekanki tak wiec ktoś kto juz ją zrobił moze mi powie?z góry dziekuje!

Autor: kama  03.12.2007

warstw moze byc kilka zalezy ile sie zmiesci do naczynia zaroodpornego. mi wychodza zawyczaj 2 warstwy:)

Autor: Aga  29.01.2008

Swietna. Dzisiaj wyprobowalam. Dodalam jeszcze duzo przypraw (czosnek, chili, pieprz etc) troszke czerwonego wina do mielonego, i pieczarki. Beszamelek wymagal tez przypraw.

Autor: Aga  26.08.2009

Chciałabym zrobić taką zapiekankę. Czy do zapiekanki można zamiast pomidorów z puszki dodać świeże pomidory? Jeśli tak , to ile.

Autor: Magda  06.10.2009

ja równiez uwazam ze mieso za długo sie smazy

Autor: Magda  06.10.2009

ja równiez uwazam ze mieso za długo sie smazy

Autor: tomate fan  15.10.2009

polecam do miesa i cebuli dodac odrobine czerwonego wina, zaczekac az sie zredukuje i pozniej dodac pomidory, calosc z pomidorami na malym ogniu, gotowac conajmniej 45-60 min (w innym wypadku pomidory beda po prostu surowe...); palce lizac...

Autor: MrocznyChef  28.05.2010

nom bo smażenie mięsa mielonego przez godzinę to chyba żart...

Autor: charlotta  31.05.2010

rewelacyjna zapiekanka! mozna dodac siekanej pietruchy mm

Autor: agusia  04.03.2011

dzis zamierzam zrobic:) sprobuje dodac winko do miesa ja tez lubie mieso mielone tak porzadnie wysmazyc inaczej ma nieciekawy posmak:)

Autor: abusus  17.03.2011

Jest OK. Bomba kaloryczna, no cóż, od czegoś muszę zacząć odchudzanie....:-)

Autor: marzena  14.04.2011

Sos pomidorowy zrobiłam na ostro i dodałąm na wierzch pieczarki (pod serek) - pychotka :)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu