Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Pyszne nadzienie do tortilli

Autor: asercia  Data: 03.07.2006

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 15-20 min.  Kalorie: ?

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe, przecier pomidorowy - najlepiej Pudliszek z papryką, czosnek - może być granulowany, przyprawa do potraw meksykańskich Kamis, fasola czerwona Bonduelle, kukurydza Bonduelle (niekoniecznie), sałata, sos czosnkowy

Jak przyrządzić?

Mięso podsmażyć na patelni, następnie dodać czosnek, przecier pomidorowy i przyprawę do potraw meksykańskich. Można podlewaź troszkę wodą, by się nie przypaliło, na końcu dodać przepłukaną fasolę i troszeczkę poddusić.

Potrzebne przybory:

folia aluminiowa

Jak podawać?

Podgrzać tortillę w mikrofali, nałożyć mięso (nie za dużo), na to listek sałaty i sos czosnkowy. Zawinąć, tak jak zawija się tortillę, i na koniec owinąć folią aluminiową w celu bezpiecznego jedzenia, bo co nieco lubi wypadać ze środka.

Uwagi:

Proporcje składników każdy może dobrać według własnego uznania, można jeszcze ewentualnie dodać kostkę wołową. Osobiście lubię dużo przyprawy meksykańskiej, którą tu wymieniłam, ma świetny specyficzny aromat.

Czas przygotowania:

Jeśli farsz zrobisz np. dzień wcześniej, przygotowanie potrawy zajmie Ci raptem kilka minut.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: tomek  30.07.2006

Pychotka. Palce lizać !!!

Autor: Majka  08.08.2006

Pychotka.. proponuję dodać siekaną cebulkę oraz dużo kolorowej papryki. Podałam z tostami z ciemnego pieczywa i goście byli zachwyceni :)

Autor: Ambrosia  12.08.2006

Rzeczywiście smaczne. Tortilla jest pyszniejsza, gdy zamiast w mikrofali, podgrzeje się ją lekko z obu stron na suchej patelni.

Autor: samanta  25.08.2006

Bardzo smaczne. polecam, goście się zajadali.

Autor: Fafik  19.01.2007

Bardzo pyszne jadlem juz z 9 porcji

Autor: Zuzka  17.03.2007

Ja położyłam jeszcze na nadzienie mięsne kilka kawałków pomidora. Pychota!

Autor: Jowita  17.05.2008

pychotka;) ja nie mialam przyprawy meksykansiej i dodalam przyprawe do miesa mielonego zamiast papryki dodalam kukurydze i tez jest dobre ale nie mialam czosku wiec sosu czoskowego nie robilam bylo bardziej miesne danie z koncentratem pudliszki ceula i kukurydza ;) super ;) tak na szybko ;) tortille grzalam na patelni ;)

Autor: Doris :)  07.10.2009

Robiła na wzór tej i wyszła rewelacyjna!! Oczywiście wprowadziłam pewne modyfikacje: 1. Zamiast koncentratu pomidorowego - sos meksykański z Łowicza (jest w nim zielona papryka i cebulka; nie dodawałam już przyprawy meksykańskiej); 2. zamiast fasoli dodałam czerwoną paprykę (poddusiłam ją chwilkę z mięsem przed dodaniem sosu). 3. dodatkowo przed zawinięciem do każdej dodałam po 2 plastry pomidora :) i co najważniejsze placki też robiłam sama :) Oto przepis: 2 szklanki mąki pszennej (można też pół na pół mąka pszenna/mąka kukurydziana) 1,5 łyżki oleju sŁonecznikowego lub oliwy z oliwek woda (na oko - tak by można było zagnieść ciasto; nie może być za bardzo ciągniste!!) Ciasto odparowywać (smażyć) na patelni na minimalnej ilości oleju do momentu aż pojawią się brązowe plamki. UWAGA!! Placki na patelni szybko robią się za suche, więc trzeba mieć na nie oko :) POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!! :)

Autor: Doris :)  07.10.2009

Robiła na wzór tej i wyszła rewelacyjna!! Oczywiście wprowadziłam pewne modyfikacje: 1. Zamiast koncentratu pomidorowego - sos meksykański z Łowicza (jest w nim zielona papryka i cebulka; nie dodawałam już przyprawy meksykańskiej); 2. zamiast fasoli dodałam czerwoną paprykę (poddusiłam ją chwilkę z mięsem przed dodaniem sosu). 3. dodatkowo przed zawinięciem do każdej dodałam po 2 plastry pomidora :) i co najważniejsze placki też robiłam sama :) Oto przepis: 3 szklanki mąki pszennej (można też pół na pół mąka pszenna/mąka kukurydziana) 1,5 łyżki oleju sŁonecznikowego lub oliwy z oliwek woda (na oko - tak by można było zagnieść ciasto; nie może być za bardzo ciągniste!!) Ciasto odparowywać (smażyć) na patelni na minimalnej ilości oleju do momentu aż pojawią się brązowe plamki. UWAGA!! Placki na patelni szybko robią się za suche, więc trzeba mieć na nie oko :) Składniki umożliwiają zrobienie 6/7 placów. POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!! :)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu