Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Sos pomidorowy do gołąbków

Autor: Ala  Data: 30.07.2006

Porcje:  Koszt:  Trudność: bardzo trudny  Czas: min.  Kalorie:

Składniki:

wywar z gołąbków, mąka ok. 2 łyżek, koncentrat pomidorowy - ilość wg uznania, masło - 1 łyżka

Jak przyrządzić?

W garnku rozgrzewamy mąkę, nie rumieniąc, dodajemy do niej masło i rozcieramy łyżką, następnie dajemy koncentrat w ilości takiej, jak lubimy, i podlewamy to wywarem z gołąbków, cały czas podgrzewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku solą, vegetą lub pieprzem, co kto lubi, i koniecznie trochę cukru, tak do połowy łyżeczki.

Uwagi:

Kiedy nie masz wprawy w gotowaniu, mogą wyjść ci kluski, ale trzeba być wytrwałym, mieszać i stopniowo dodawać wywar, nie od razu wszystko, tylko tak mniej więcej po pół szklanki. To taki sos pomadowy.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Renata.R  03.05.2007

Pychota wyszła... ale dodałam troszkę śmietany..

Autor: Karolina  31.12.2007

A nie lepiej na odwrót? Najpier podgrzać wszystko, prócz mąki - tylko troszke mniej wody mieć. Potem w zimniej wodzie rozprowadzić mąkę, dolać, zagotować. Kluch nie bedzie na 100% :)

Autor: Swyty  25.03.2008

:[ Trudność: bardzo trudny i skad wezme wywar z golabkow? :[

Autor: Michał  19.04.2008

Ja np zamiast wywaru z gołąbków rozpuściłem kostke rosołową w 1/2 szklanki wody i sos wyszedł wyśmienity :)

Autor: SS  20.07.2008

Wywar z gołąbków to inaczej woda w której gotowałes gołabki;)

Autor: SS  20.07.2008

pyszny i szybki;) mniam

Autor: Iza  26.09.2008

zrobiłam ten sos modyfikując go wg gustu i tak: nie używam koncentratu więc dałam przecier pomidorowy w kartonie, kostkę rosołową zamiast wywaru. Mąkę zagrzałam, dodałam masło, później pomału pomidory i wrzuciłam do malaksera:). Pomału dolewałam rosołek i dzięki temu nie mam ani jednej grudki. Sos jest idealnie gładki. Doprawiłam + dodałam łyżeczkę (herbacianą) kwasnej śmietany. Nigdy nie wyszło mi tak dobrze :).

Autor: marta  30.09.2008

Sos genialny ! Wielkie dzięki za przepis. Jeszcze nigdy nie zrobiłam tak szybko, tak dobrego sosu do gołąbków :-) Jestem z siebie dumna !!!

Autor:  14.10.2008

super!!! ale jeszcze niezrobilam

Autor:  14.10.2008

dopiero parze a tu kluski!!!

Autor:  15.10.2008

niam!!!!!!!!!!!!!!!! jeszcze raz zrobie!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor:  15.10.2008

jeszcze nigdy niezrobilam takiego sosu

Autor: riki29  16.10.2008

Sosik bardzo dobry.Polecam.A dla tych komu się zrobią grudki mała rada-przetrzeć przez sitko,choć uważam że jak cały czas sie miesza to nie ma możliwości utworzenia się grudek.

Autor: rossi  20.11.2008

Myślałam, że wyjdą kluchy ale nic bardziej mylnego wystarczy dużą łyżką rozcierać i wychodzi gładziutka masa potem tylko dodałam wody, magi, smietany i voila - smaczny!!!! POLECAM!!! A dodam, że ja kiepska kucharka jestem ;)

Autor:  09.12.2008

wyśmienity sos ,i wyszedł

Autor: rossitka  27.08.2009

Wystarczy mocno dociskać dużą łyżką i żadne kluchy nie wyjdą :) Ja gotujęna parze więc wywaru nie mam - zwykła woda :) Mężowi nie bardzo podchodzi ale jak dla mnie SOS JEST REWELACYJNY !!!

Autor: Lila  02.09.2009

Palce lizać! Jedyną innowacją z mojej strony był olej z dodatkiem czosnku i ostrej papryki (ponoć zdrowszy od masełka czy margaryny), dlatego sos był dość pikantny (tak jak lubię). Gęsty, o pięknym kolorze, łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam debiutantom. No i... sos zniknął raz-dwa.

Autor: milcia;)  19.12.2009

sosik jest zajedwabisty!!!pychotka,nigdy mi taki dobry nie wyszedł..

Autor: aga  22.01.2010

a ja rob sos z soku pomidorowego

Autor:  28.04.2010

Witajcie dziewczyna,dzisiaj robilam golobki,zrobilam sos zgodnie z przepisem,udalo sie rzeczywiscie jest rewelacyjny,dzieki Bena z New Jersey,USA

Autor: ann  31.07.2010

pycha. polecam

Autor: Anka  05.08.2010

Przepis jak najbardziej ok! sprawdzilam,a sos wyszedl bez grudek, mieszalam wszystko rozga kuchenna. Mozna spokojnie polecic.

Autor: bazik  27.08.2010

wyszedł pyszny. Aksamitny i gładki. Dodałam rozpuszczoną kostkę rosołową. Ale wyszedł luks. A normalnie zawsze robie najpierw zasmażke a potem bulion. A tu taka niespodzianka!

Autor: honoratan  01.09.2010

całkiem ok. Grudek nie ma przy użyciu trzepaczki. W mojej wersji uzyam keczupu, bo dzieci tylko keczup uważają;-). I trochę śmietany dla łagodniejszego smaku.

Autor: mago  27.09.2010

No w końcu mi jakiś sos wyszedł!!! :) Przepis super! Zastosowałem bulion i wyszedł pyszniutki, gładziutki sosik. I do tego łatwo i szybko... Wielkie dzięki!!!

Autor: elutka  12.10.2010

rewelacyjny, tylko ze ja tez mikserem wyieszalam by grudki znikly. mniam, taki smaczny i puszysty!!! dzieki :)

Autor: elutka  12.10.2010

rewelacyjny, tylko ze ja tez mikserem wyieszalam by grudki znikly. mniam, taki smaczny i puszysty!!! dzieki :)

Autor: taz  18.11.2010

sosik-gitarka!!

Autor: Radagal  24.05.2011

Rewelacja, właśnie ugotowałam, nie mogę się doczekać obiadu!

Autor: Weronika  20.11.2011

perfekcyjny sos:) oczywiscie wyszly mi grudki, bo jestem kucharka od 7 bolesci, ale wszystko na koniec wrzucilam do blendera i juz grudek nie ma:) a sos smakuje niebiansko. dziekuje!

Autor: zocha  25.11.2011

pycha z odrobina smietany........od dzis moj ulubiony sos

Autor: Leon  22.12.2011

Dziekuje za przepis. Jednak dodam,ze nie jest trudny a nawet bardzo latwy. Wszystko zmieszalem odrazu,nie bylo zadnych klusek. Pozdrawiam i smacznego :)

Autor: ELA  06.01.2012

przepis łatwy i szybki, ja już wiele razy próbowałam robić ale zawsze kluchy mi wychodziły a tu bez problemu :) dodałam jeszcze śmetane i jest rewelacja.

Autor: wierza1512  24.01.2012

Pierwszy raz robiłam sos do gołąbków, a dzięki temu przepisowi udał się na prawdę smaczny:) Pomimo braku doświadczenia wyszedł aksamitny i bez grudek:) Dla osób lubiących bardziej intensywne smaczki polecam dodać szczyptę oregano i ząbek czosnku:) Dzięki za świetny przepis:) Pozdrawiam:)

Autor:  19.02.2012

Jest zajebisty! Nawet LAIKOWI uda sie go przygotowac! BOMBA!

Autor:  26.03.2012

To jest dobry sprawdzony przepis, na bazie sosów śródziemnomorskich, Można powiedzieć, że robi sie podobnie jak beszamel, tylko bez mleka. Ja by uniknąć kluch robie najpierw białą zasmażkę na maśle, dając 1 łyżkę mąki na pół litra sosu jaki ma wyjść. Zalewam sokiem pomidorowym z kartonu, uzupełniam bulionem, wywarem pogołąbkowym lub nawet samą wodą, na koniec daję też śmietanę, ale to juz kwestia gustu. I cały czas, niemal bez przerwy mieszam dopóki się nie zagotuje. Z początku kluski mogą się pojawić, ale w miarę wzrostu temperatury zanikają, a sos gęstnieje. Nigdy nie osiągnie się takiej kosystencji i smaku wg odwrotnej kolejności, bo on tkwi w tej białej zasmażce i sposobie przygotowania.

Autor: lenusia2011  06.06.2012

Sosik mniam, paluszki lizać. Gołąbki z nim smakują wyśmienicie. Dziekuje za przepis :P

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu