Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Pyszny jabłecznik z budyniem

Autor: Asieczek:)  Data: 03.08.2006

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 60 min.  Kalorie: wysoka

Składniki:

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki białego cukru, kostka margaryny (250 g), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany kwaśniej (18-22%), 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 6-7 dużych niezbyt kważnych jabłek, cukier waniliowy, cynamon (ewentualnie). Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 litr mleka.

Jak przyrządzić?

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (30 x 25 cm). Drugą część włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka (wcześniej obrane i pokrojone na plasterki), na to wysysypać cukier waniliowy i cynamon wg uznania. Gotować budyń z 3 opakowań, używając tylko 1 litra mleka, aby masa budyniowa była gęsta. Taką ugotowaną jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nakryć nią masę budyniową. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (wierzch ciasta powinien być apetycznie złoty). Smacznego:)

Jak podawać?

Podawać, jak ostygnie, ale ponieważ u mnie w domu (i nie tylko u mnie) zdarzają się przypadki, że nie zdąży ostygnąć, a już połowy blachy nie ma, tak więc polecam też na ciepło:) Bardzo smaczne jest z lodami i/lub bitą śmietaną. Można je także polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Jeśli ktoś chce, można użyć jabłek ze słoika (do dostania w każdym większym sklepie), wtedy należy dać cały taki słoik. Jeśli wydaje Wam się, że warstwa jabłek jest za cienka i że wolelibyście, żeby była grubsza, dodajcie jabłek - to nie powinno zaszkodzić ciastu (sama daję ich bardzo dużo). Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, a my chcemy, aby nasze ciacho było słodkie, to jabłka (już umieszczone w blasze) można posypać cukrem.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: mamuśka  06.08.2006

a ja już jestem po, ciasto spałaszowane , rewelka, tylko wymiary blachy nie warte sugerowania , ludzie pieczcie w swoich blaszkach i nie patrzcie na to vo sugerują inni

Autor: Asieczek:)  06.08.2006

Ciesze sie ze smakowalo! Racja, ze lepiej nie sugerowac sie wymiarami blaszki, ale wiele razy gdy podawalam komus ten przepis pytal o takowe wymiary wiec na wszelki wypadek wolalam napisac. Pozdrawiam!

Autor: kalina  06.08.2006

Droga pomysłodawczyni przepisu, naprawdę ciasto super , podaj jeszcze jakiś ze swoich przepisów ( z pewnością będą też sprawdzone i tak rewelacyjne jak jabłecznik z budyniem ) z góry dziękuję. Kalina

Autor: Asieczek:)  07.08.2006

Do Kalina: Szukaj moich przepisow na tej stronie. Zawsze beda pod tym samym imieniem. Ciesze sie ze ciasto smakowalo i mam nadzieje ze inne rowniez beda smakowac. Pozdrawiam!

Autor: Asieczek:)  07.08.2006

Do Kalina: Najnowszym przepisem jaki dodalam jest murzynek z gruszkami, powinien sie ukazac niebawem poniewaz dzis go wyslalam. Postaram sie dodac wiecej sprawdzonych przepisow jesli tylko czas pozwoli.

Autor: 3MO  29.08.2006

polecam,ciasto pychotka!

Autor: Joanna  24.09.2006

a ja wlasnie wstawilam ciacho do piekarnika a,ze mieszkam w Toronto daleko od domu z pewnoscia bedzie smakowalo lepiej jutronapisze !!!!!!

Autor: jola  28.09.2006

Zrobiłam, rewelacja! Jestem antytalentem do pieczenia placków, ale ten wyszedł mi super!

Autor: helga  28.09.2006

super cioacho polecam kazdemu

Autor: SŁODKA  07.12.2006

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM REWELKA NORMALNIE NIEBO W GEMBIE

Autor: Borusia  28.03.2007

Casto pyszne, zachwyciło 10 osób i zniknęło.... Bardzo dziękuję za przepis

Autor: bula  12.06.2007

super

Autor: basik  16.10.2007

Ciasto super. Piekę takie samo i dzieciaki nie mogą się najeść. Polecam je każdemu kto lubi piec ciasta. Budynie można dać różnego smaku. Rewelacja Rewelacja Rewelacja

Autor: alutka  18.10.2007

ciasto palce lizac..polecam go dla smakoszy. SMACZNEGO

Autor: Andy  02.08.2008

Autor: Andzia  02.08.2008

a ja dałam ciała, zapomniałam do ciasta dodać cukier, fuj jakie paskudztwo mi wyszło.. ups

Autor: grazyna  07.02.2009

ciacho super niebo w gębie polecam ten przepis .gotowanie trzech budyni na 1 litrze mleka jak ktos sugerował psuje całe ciacho (wypróbowałam).pozdrawiam z gryfina/szczecin

Autor: alex  02.05.2009

wlasnie wlozylam ciasto do piekarnika, szybko sie robi i juz slicznie pachnie :) zobaczymy jakie bedzie w smaku

Autor: minka  09.08.2009

ja dopiero obrałam jabłka ;) mam nadzieje że ciasto wyjdzie superowe

Autor: marlena  11.08.2009

Witam! w sobote zrobilam ten jablecznik-jest pycha! robilam juz kazdego rodzaju jableczniki,ale ten jest wysmienity! Prosty-dosc tani i przede wszystkim pycha!!!!!!! polecam! aa...i jeszcze jedno...za chwile bede robila go poraz kolejny:) goscie:)

Autor: krysia  24.08.2009

co tam kalorie ważne że cisto palce lizać

Autor: kania  20.09.2009

Zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko nie kroiłam jabłek ale ułożyłam na ciasto połówki i do nich włożyłam powidła śliwkowe własnej roboty zalałam budyniem a ciasto na wierz starłam na tarce! Polecam rewelacja

Autor: marlena  21.10.2009

moje ulubione-super przepis! pieklam juz z 10razy-wszystim smakuje! super przepis!

Autor: dominika  07.11.2009

Super ciacho! Właśnie robię kolejny raz i wychodzi pycha:)

Autor: dona  08.11.2009

PYCHA:) REWELKA:) PALCE LIZAĆ:):):)

Autor: lusia  06.12.2009

Ciasto dobre.. troche po eksperymentowałam zamiast jabłek dałam gruszki.. i powiem że wyszło ekstra.. palce lizać

Autor: justysia  08.01.2010

robie ciosto po raz trzeci .... rewelacja rodzinka juz sie nie moze doczekac zakochała sie w tym ciescie:) dzis próbuje z innym budyniem karmelowym...

Autor: kamila  28.01.2010

ciato pycha :) syn je uwielbia

Autor: MADLENA  09.02.2010

CIASTO SUPER!W SOBOTĘ ROBIŁAM ,CAŁA BLACHA POSZŁA :)POLECAM NIESKOMPLIKOWANE A BARDZO FAJNE ,ALE NASTEPNYM RAZEM DAM WIECEJ JABŁEK ,ZIMNE JEST PRZEPYSZNE ,POZDRAWIAM

Autor: malgosia  15.02.2010

3budynie na 1 litr mleka-wychodzi za gęsty,normalnie klucha,nie da sie to rozsmarowac

Autor: Aga  23.10.2010

Przepyszny jabłecznik! Goście byli zachwyceni :)))

Autor: Sebus  12.02.2011

Ciacho Superr Dzieki za dobry przepis masz duzego +

Autor: Amelia  18.02.2011

15 a może i więcej lat temu spróbowałam tego ciasta.Niestety upiekłam je tylko raz, bo zgubiłam przepis.Tyle lat "chodziło " za mną to ciasto.Teraz wreszcie mam przepis.Dzięki z całego serca.

Autor: Agusia  31.03.2011

Pycha !!! Moj maz ktory nie lubi deserow powiedzial ze mu smakuje :)) to sukcessssss :)))))

Autor: gabi  12.07.2011

I juz w piekarniczku ;)))) trzymajcie kciuki:))))

Autor: Monika  17.09.2011

Ciacho właśnie wylądowało w piekarniku :) Napisze o rezultatach,ale muszę przyznać,że podczas przygotowania w kuchni ulatniały się takie zapachy,że połowa rodziny czeka już z niecierpliwością. Obawiam się troszeczkę czy ciasto nie ucieknie z blachy, ponieważ po ułożeniu wszystkich warstw zostało mi dosłownie z 0,5cm. wolnej blachy- mam nadzieje że nie ucieknie :) I jeszcze jedno z doświadczenia o jabłecznikach dolną część ciasta podpiekłam ok. 10min. w piekarniku zanim nałożyłam kolejne warstwy.

Autor: monika  17.09.2011

NAJLEPSZY NA ŚWIECIE JABŁECZNIK JAKI JADŁAM!!! :) z blachy nie uciekł zatrzymał się przed samym końcem :) rewelacja naprawde :) polecam przepis!!!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu