Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto z budyniem

Autor: viki  Data: 15.08.2006

Porcje:  Koszt:  Trudność: średni  Czas: 30 min.  Kalorie:

Składniki:

3 szklanki mąki, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany (niekoniecznie), 2 budynie (ja daję czekoladowe), mleko, kostka margaryny, półtorej szklanki cukru, owoce różne wedle uznania (ja dodaję banany, około 2-3)

Jak przyrządzić?

Wyrobić ciasto z mąki, proszku do pieczenia, 4 żółtek, śmietany, margaryny i pół szklanki cukru. Mały kawałeczek ciasta schować do lodówki na 15 minut (na kruszonkę). Wyłożyć na blachę ciasto, na ciasto owoce. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (dać trochę mniej mleka). Budyń wyłożyć na ciasto. Z białek i niepełnej szlanki cukru ubić na sztywno pianę i wyłożyć na ostygnięty budyń. Na pianę zertrzeć na tarce wcześniej schowane do lodówki ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Uwagi:

Zamiast budyniu można dać kisiel. Owoce nie są konieczne. Margaryna powinna być miękka.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: hania  26.08.2006

ciasto jest przepyszne, choć na całość dodałam nioecałą szklankę cukru. gratuluję pomysłu :)))) pozdrawiam

Autor: Paula  22.09.2006

Jak długo ciasto ma sie piec?? proszę o szybka odpowiedź na mejla.:)

Autor: viki  02.10.2006

Ciasto piecze się około 35 minut

Autor: viki  02.10.2006

Pszepraszam że dopiero teraz pisze ale dawno niezaglądałam na tą stronkę

Autor: viki  02.10.2006

ja tez sprubowałam z niepełną szklanka cukru i tez jest dobre i nie takie slotkie dzięki za uznanie:)) mój maz przepada za tym ciastem;)))

Autor: Anka  20.10.2007

Ciasto jest przepyszne z budyniami waniliowymi/śmietankowymi i jabłkami, odradzam banany-po upieczeniu zupełnie traca smak i aromat,sa mdle smakuja jak ziemniaki :/

Autor: fairy  07.12.2007

jaka blacha?

Autor: Fairy  07.12.2007

Jakos sobie wymierzyłam blache na oko ;) powinno być ok. za 30 minut zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Autor: karolina  21.11.2008

Ciasto wyszło przeeeeepyszne ! Na spróbowanie poszło pół dużej prostokątnej blachy :) Zrobiłam bez owoców, z budyniem śmietankowym. Proste i rewelacyjnie smaczne. POLECAM !!!! Ps. Zastanawiałam się w trakcie robienia, czy budyń wylać na ciasto od razu po ugotowaniu, czy ostudzony. Wyłożyłam ciepły, gdy przestygł parę minut.

Autor: Kleo  17.12.2008

Robię podobne ciasto, tylko z różnymi owocami ( polecam śliwki węgierki). Różnica polega na tym, że budyń mieszam z białkami jaj i wylewam na owoce ;).

Autor:  20.02.2009

ja pieklam dluzej niz 35 min, okolo 45, napradwe pyszne- warto dodac duuuzo jablek;)

Autor: alicja  13.03.2009

ja na takie ciasto daję kokosy z jajkiem i cukrem- też pycha!

Autor: hanna  22.03.2009

fdgfdgdffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

Autor: Marta  31.05.2009

wyszło idealne, piekłam 30 min :))

Autor: ronna  02.06.2009

Ile budyniów tylko 1?

Autor: magdzik  26.06.2009

dzis wszystko mi nie wychodzilo, a w dodatku wzielam sie za pieczenie ciasta..zamiast samych bialek dalam cale jajka, nie zmniejszylam ilosci mleka, w dodatku zapomnialam odlozyc kawalka ciasta na kruszonke-bylam pewna ze bedzie porazka, pieklam 40 min. Okazalo sie ze ciasto nie tylko wyszlo, ale tez rewelacyjnie smakuje! Swietny przepis! PS.Ja dodalam rabarbar, pokroilam i obsypalam cukrem dzien predzej, przed wylozeniem go na ciasto, osaczylam na sitku, posypalam kaszka manna.Pyyycha!!

Autor: aga  06.07.2009

to chyba na dużą blachę...

Autor: agasek  10.08.2009

"Wyłożyć na blachę ciasto, na ciasto owoce. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu " - czyli, że między " wyłożyć na blachę" a "na ciasto owoce" było wsadź do piekarnika? bo ja wszystko tak jak w przepisie robilam trzymalam najpierw 35 potem jeszcze dodalam 10 -wyciagam i podkopalam sie z boku lekko na dno, żeby zobaczyć,czy dno jest dobre a tam.. - surowa ciapa! ;( ja dziękuję za taki przepis! goście przyjdą za godzinę-moje ciasto teraz stygnie zobaczymy jak będzie kiedy stężeje..

Autor: darwil  15.09.2009

mialo byc pysznie ale nie wyszlo. wszystko robilam wg przepisu ale spod jest niedopieczony a piana z bialek na pierwszy rzut oka wygladala pieknie tylko pod spodem byla surowa. kruszonka utopila sie w budyniu przelatujac przez piane z jajek. a budyn jai byl taki jest... trudno, moze nastepnym razem wyjdzie lepiej.

Autor:  29.10.2009

wlasnie wyciagnelam placka z piekarnika jest bardzo wiotki mam nadzieje ze jak wystygnie to bedzie mozna go pokroic:) i sie nie rozpadnie:) jak narazie ladnie wyglada ipieknie pachnie:) polecam

Autor: Magda  07.05.2010

spisałam - idę piec:)

Autor: Magda  04.06.2010

Ja właśnie je robię :) dodałam wiśnie z marmoladą mysle ze bedzie pyszne.dzieki

Autor:  02.12.2010

niestety nie jestem w stanie nic przeczytac,bo reklama IKEA mi na to nie zezwala!!!!!!!!!!!!!!!

Autor:  03.02.2011

Ja tez wlasnie teraz je pieke i wczesniej ciasto wstawilam do piekarnika na 15 min bez budynia (DLATEGO ZE WYSZLA MI KIEDYS CIAPA Z CIASTA) a teraz spröbowalam wczesciej troche podpiec ciasto potem nalozylam budyn i pieke 35 min......zobaczymy ?JAKIE BEDZIE:)

Autor: monia  03.02.2011

Ja tez wlasnie teraz je pieke i wczesniej ciasto wstawilam do piekarnika na 15 min bez budynia (DLATEGO ZE WYSZLA MI KIEDYS CIAPA Z CIASTA) a teraz spröbowalam wczesciej troche podpiec ciasto potem nalozylam budyn i pieke 35 min......zobaczymy ?JAKIE BEDZIE:)

Autor: kebon  27.02.2011

Ta pierdolona reklama nie chce sie wylaczyc to chyba lekka przesada komus cos wciskac na sile ciasto jest pyszne ale diabel tkwi w szczegulach to takie proste.Pozdrawiam

Autor: Ania  01.03.2011

Możecie napisać ile margaryny bo ta reklama zasłania przepis

Autor: zirytowany  21.04.2011

ale odjebaliscie z ta reklama zaslania polowe przepisu i nie idzie jej zamknac ... wiecej nie wchodze na ta strone

Autor: polly  04.06.2011

gowniana reklama a ciasto sie studzi - tylko nie wiem czy wyszlo. pieklam ponad godzine i patyczek byl bardzo mokry.....

Autor: koka  21.06.2011

Na tę reklamę jest sposób. Wystarczy po prawej stronie na górze nacisnąć "wersja do druku". U mnie działa.

Autor: Karolina  16.03.2012

Upiekłam ciasto dzisiaj , wyszło (jak twierdzi moja mama) nawet dość dobre i smaczne ,ale pewnie wyszło by leprze gdyby nie to że to było pierwsze ciasto jakie sama w życiu zrobiłam , polecam na pierwszy raz :) na prawdę świetne , zrobiłam według przepisu i wszytko wyszło super :) pozdrawiam dzięki

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu