Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Szyszki

Autor: manja  Data: 09.07.2003

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 10 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 0,5 kostki margaryny - 6 łyżek mleka - 4 łyżki kakao naturalnego - cukier - 2 szkl. płatków owsianych - bakalie (ale niekoniecznie)

Jak przyrządzić?

Rozpuścić margarynę w rondelku, wsypać cukier (jeśli chce się bardzo słodkie to ok. 0,5 szkl.), dodać mleko i kakao, wymieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki, wsypać płatki owsiane i ew. bakalie, wymieszać. Na pergaminie lub papierze śniadaniowym uformować z masy coś w rodzaju szyszek. Jak wystygną to są pyyyyycha.

Jak podawać?

Można zrobić na imprezkę albo jak sie ma ochotę na coś słodkiego. Łatwe i pyszne.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: myianta  21.07.2003

Jak byłam mała, to coś taiego właśnie jadłam, potem przepis się zgubił, a teraz go wreszcie odnalazłam! Polecam gorąco pyszne "Szyszki":)))))

Autor: Ev.  23.07.2003

Zgadzam się - rzecz jest pyszna! Tyle że w moich stronach nazywa się to po prostu "kulki owsiane". Natomiast pod nazwą "szyszki" kryje się nie mniej pyszna kombinacja karmelu i preparowanego ryżu! Fantastyczne! Nie dość że proste, to jeszcze z nostalgiczną nutką wspomnień dzieciństwa (kiedyś robiła je moja mama) Pzdr.

Autor: aka  19.09.2003

Ev, masz racje, ja pod nazwa szyszki rowniez znam kombinacje z ryzu preparowanego oraz krowek i toffi, mniaaaaaam

Autor: dagape  23.10.2003

ten przepis musze wyprobowac, ale zgadzam sie, sysunie z krowkami i tofi sa pyyyyyszne :D

Autor: dora  03.12.2003

czy zamiast platkow mozna wsypac ryz prazony? jezeli tak ,to juz to jadlam POLECAM !!!

Autor: Szyszka  02.01.2004

Ty ale ja nie wiem ale chyba to robi sie też z irysów i krówek i ryżu preporowanego.

Autor: Andzia  31.01.2004

ja dodałam jeszcze odrobine sezamu... Pycha!

Autor: mała  16.02.2004

a ten ryż prażony z toffi i krówkami to jak się robi??? odpiszcie na e-mail. z góry dzięki i pozdrawiam.

Autor: Madzia  15.04.2004

Siemacie wszystkim tym co uwielbiaja sysunie! ja mam troche ciut inny przepis.. robie to z kakaem bez żadnych krówke... ale właśnie nigdy nie próbowałam z płatkami owsianymi tylko z ryżem.. Pychotka :)

Autor: molongo  18.09.2004

Tez pamietam szyszki z dziecinstwa z cukierkow toffi badz irysow a ryz to byl tzw. dmuchany. Szyszki sa ok!!! Nie bylo tyle roznosci w sklepach co dzis i sie wymyslalo. Potrzeba matka wynalazkow!

Autor: nurthena  05.03.2005

Coż ja to zawsze nazywałam jeżyki ii zamiast platkow owsianych dodawalam zwykle kukurydziane lub musli (pysznosci)

Autor: ave  30.07.2005

a jak sie w ogłóle robi prażony ryż?? odpowiedzi prosze kiedrować na maila

Autor: Gaba  11.08.2005

Pyszniutkie !!! U mnie w domu to znika w 2 min....:) moj brat za tym przepada a tata to poprostu uwielbia....:) :)

Autor: monika  19.11.2005

pyszne te szyszki tyko ze ja zawsze jadlam z ryzem preparowanym ale niestety zgubilam przepis i mam takie pytanko czy zamiast platkow owsianych mozna dodac ryz ????? prosze o odpowiedz z gory dziekuje

Autor: manja  24.11.2005

Nie robiłam nigdy z ryżem, nie wiem. Spróbuj, może wyjdzie coś super pysznego?? :)

Autor: kliffe  24.01.2006

Ryż dmuchany można połączyć również z masą kajmakową, która smakuje dokładnie jak krówki i którą można sobie w domu przygotować bardzo łatwo i ze składników, które na ogół zawsze są pod ręką. Na 1 paczkę ryżu biorę 0,5 l. mleka, 15 dag cukru i łyżkę masła. Całość trzeba gotować w sporym garnku (najlepiej w takim o dużej powierzchni parowania, wtedy gotowanie trwa krótko)Można dodać karmel z dwóch łyżek cukru i odparowywać całość na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas aż do momentu, gdy masa zgęstnieje. Otrzymamy płynną masę krówkową. Wówczas sypiemy ryż, mieszamy i formujemy szyszki. Banalnie proste i pyszne. (Do masy krówkowej można dosypywać różnych różności, jeśli chcemy urozmaicić smak szyszek, np. prażonego sezamy możemy sypnąć, kako, rodzynki, orzechy ... i co nam wyobraźnia podpowiada. Jednak moim zdaniem - klasyczna wersja jest najlepsza)

Autor: Aisza  28.02.2006

Czy zamiast mleka można dodać wodę.Z góry dziękuję.

Autor: kliffe  09.03.2006

Jeśli dodasz wody, to zrobi ci się klasyczny karmel (czyli przyrumieniony cukier), podejrzewam, że w karmelu też można ryż obtoczyć, tyle, że musisz uważać na gęstość odparowanej mikstury, karmel, jeśli zanadto odparowany, szybko zamienia się twardą jak szkło substancję. Takie szyszki nie będą miały śmietankowego aromatu, będą poprostu słodkie. Powodzenia w eksperymentowaniu:)

Autor: olka  12.04.2006

pycha.. ciut za tłuste, ale dla kobiety w ciąży ważne, że słodkie ;-)

Autor: Lila  24.09.2006

Tak długo tego szukałam i oto znalazłam wreszcie ten przepis. Miałam ochotkę na to od dawna tylko nie mogłam przypomnieć sobie składników, a ostatni raz robiłam to chyba w szkole podstawowej hihi to już troche czsu mineło. Dziękuję osobie która pomyślała o takim drobnym ale jak pysznym przepisie na te szyszeczki. Pozdrowienia dla smakoszy szyszek Lilka:)

Autor: kasieńka  19.10.2006

a jak się nie ma mleka można dodać cos innego?? np wodę, lub śmietankę..?

Autor: Paula  05.01.2007

a ja robie z ryzu preparowanego i karmelu... tzn kupuje mleko zagesczane slodzone w takiej puszce .. gotuje 2 godz mleko w puszce zalane cale wodą i mam pyyszny karmel.. zlepiam i to na tyle :)

Autor: Magda  26.05.2007

platki owsiane mozna wczesniej podsmazyc na patelni na lyzeczce masla na zloty kolor. (ok 10-15min) Pod koniec smazenia mozna je posypac cukrem - cukier sie stopi i oblepi platki (trzeba mieszac zeby sie nie spalilo) Jak wystygna sa pyszne i chrupiace i slodkie - juz same w sobie tworza danie i sa idealne jako posypka do lodow, kremow, jogurtu. No i wlasnie do kremu czekoladowego - nie chlona tyle wody i nie rozmiekaja. Smacznego!

Autor: elka  04.11.2007

sorki paula, to rozwiązanie to dla kotixa

Autor: rena  24.11.2007

a ja szukam dobrego i szybkiego przepisu na krowke

Autor: Misiek  11.02.2010

Witam czy trzeba koniecznie gotować to mleko w puszce? Można zrobić szyszki bez jego gotowania?

Autor: Aqa  03.06.2010

Siedzę i dumam co by tu zjeść, co by tu zrobić ciekawego dzieciom... Pamiętam te szyszki jak dziś! ich smak i radość z tego że jako dziecko sama robiłam takie pyszności! Miałam moze 9 lat jak wyszperałam w przepisach babci to i zrobiłam jej jako niespodziankę! No i na te szyszki podbiłam serce sąsiada ;) A potem poszły w zapomnienie... płatki są, kakao, masło... znikam do kuchni!!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu