Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciociosan domowy

Autor: Iza  Data: 27.11.2006

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: ? min.  Kalorie:

Składniki:

7 l przegotowanej wody, 3 kg cukru, 1 kg ryżu, 10 dag rodzynek, 15 ziarenek goździków, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 butelka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki imbiru, 10 ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki pozostawić w gąsiorku na 8 tygodni, a nastepnie przecedzić i gotowe.

Potrzebne przybory:

gąsiorek

Uwagi:

Trochę trzeba poczekać, ale naprawdę pycha. Smacznego :0)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Krzysztof  02.04.2007

Ok!ale bez drożdży?chyba nie zacznie fermentować? Proszę odpisz!Pozdrawiam!

Autor: MASZA  13.04.2007

Myślę, że wystarczą rodzynki, jednak duże ryzyko dzikich drożdży i chemii na ogólnodostępnych rodzynkach, zwłaszcza z hipermarketów.

Autor: LEON  12.05.2008

troche inny przepis ale rewelacja, sam robiłem Wino CIOCIOSAN 15 litrów przegotowanej i ostudzonej wody 2 kg ryżu opłukanego 5 kg cukru 20 dkg drożdży 20 dkg rodzynek opłukać 4 cytryny sparzone i pokrojone 4 cukry waniliowe 30 szt ziela angielskiego 50 szt goździka 16 szt pieprzu czarnego po łyżce tymianku, imbiru, gałki muszkatułowej Cukry rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Wszystkie składniki wrzucić do dymiona i zalać ostudzoną wodą. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i zostawić na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Zlać, dodać 1kg rozpuszczonego cukru i pozostawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewać do butelek. Oczywiście można zrobić z połowy składników

Autor: gość  06.04.2013

ja dodaję jeszcze na tą ilość wody - 1 płaska łyżeczkę majeranku - nadaje wtedy taki lekko wytrawny smak .

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu