Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Rogaliki

Autor: aga  Data: 20.07.2003

Porcje: 35 szt.  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 0,5 kg mąki, - 25 dkg masła lub margaryny, - 5 dkg drożdży, - łyżeczka cukru, - szczypta soli, - 3 jaja, - 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być też 18%), - cukier waniliowy, - powidła lub dżem (może być biały ser wymieszany z cukrem).

Jak przyrządzić?

Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.Z mąki, margaryny, 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza)i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30min w temp.180'C. Smacznego

Uwagi:

Naprawdę prosty moja 8-letnia córka robi je sama. Są naprawdę pyszne.Ciasto smakuje jak francuskie.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: myszka  28.08.2003

Próbowałam są naprawdę wyśmienite, rzeczywiście smakują jak francuskie. Jak ktoś nie próbował to niech koniecznie zaeaz je zrobi pa

Autor: aga  25.09.2003

do moniki a próbowałaś bo to nie jest ciasto drożdżowe, najpierw spróbuj a zobaczysz jak rośnie i nie krytykuj póki nie sprawdzisz. Ćzy zauważyłaś,ze to drożdże ze śmietaną a nie mlekiem i mąką?

Autor: monika  16.10.2003

Moniko widać 8-letnia córka jest madrzejsza od ciebie...ciasto drożdzowe urośnie "jak na drożdzach"...to a takze ciasto na pizze....

Autor: niki  16.10.2003

drażnia mnie strasznie "wszystko wiedzący" ludzie którzy nie wiedzą, nie sprawdzą ale krytyczni sa maxymalnie....

Autor: ada  19.10.2003

rogaliki są poprostu super, Przepis jest jak najbardziej poprawny /ciasto wyrasta w lodowce/. komentarzem ze przygotowuje je 8 letnia dziewczynka zachęcilam moją 16 letnią córkę, przepis przypadł jej do gustu. Prosimy o wiecej tak fajnych przepisów.

Autor: ewa  04.11.2003

przestańcie się kłócić, może jej się tak wydawało, że nie urośnie, ale jak sprawdzi, to napewno przyzna Wam rację. Stare baby, a jedna drugiej by oczy wydarła za głupie ciasto drożdżowe...

Autor: Andzia  04.11.2003

Poraz pierwszy jestem na tej stronie i jestem w szoku że kłucicie się o takie rzeczy. Do kuchni moje drogie panie, upieczmy coś bardzo dobrego.

Autor: Aga autorka przepisu  05.11.2003

Jestem autorką tego przepisu. Jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze wątpliwości lub chciałby ze mną porozmawiać wymienić się przepisami to zapraszam do rozmowy na gg mój nr to:2609489

Autor: EMG  19.12.2003

jeśli ktoś nie wierzy że w lodówce coś może urosnąć niech sprawdzi....a ja robię podobne rogaliki...tylko ciasto po zagnieceniu wrzuca sie do miski z lodowatą wodą...i rośnie...przepis wypróbuję....

Autor: Maria  10.01.2004

właśnie zdegustowałam pierwszego.... mniam, rewelacja!!! kiedyś miałam podobny przepis ale mi zginął, ale chyba nie były aż tak dobre jak te. ja też wrzuciłam do miski z lodowatą wodą, bo tak było w moim przepisie. jak wypłynie to można działać dalej. ja do marmolady dodałam dodatkowo owoce kandyzowane, palce lizać!!! pozdrawiam

Autor: Linn  16.05.2004

To, ze ciasto drozdzowe w lodowce nie urosnie, to jeden z mitow na temat drozdzy. Oczywiscie, ze urosnie, a potem jeszcze przyspieszy rosniecie w peikarniku. Kto probowal, ten wie.

Autor: trewq  26.05.2004

Własnie ciasto zarobiłam...no i zobaczymy co z tego będzie;) trzymajcie kciuki;]

Autor: trewq  26.05.2004

no i wyszły!!! śliczne doprawdy! i to z moimi umiejtętnościami? cud;)

Autor: magda  30.06.2004

rogaliki są super jak masz jeszcze takie fajne przepisy do podaj nam

Autor: marta brygida  02.11.2004

ta monika to głupia!masz super pszepis szropbie je jutro!dzieki!

Autor: mavika  19.11.2004

Właśnie skończyłam je robić. Co prawda zajęło mi to trochę więcej czasu ale WARTO BYŁO! Rogaliki wyglądają jak ze zdjęcia! Dla niewprawionych tak jak ja : pieczcie je w piekarniku gazowym może nie na samej górze ale jak najwyżej, rozłóżcie je na papierze do pieczenia a napewno się nie przypalą, nie wkładajcie zbyt dużo nadzienia bo wypłynie i trzeba je będzie odrywać ale to nie szkodzi! :) pozdrawiam!

Autor: Ania  30.11.2004

Rogaliki sa naprawde pyszne. Polecam wszystkim!

Autor: agus  15.02.2005

Naprawdę SUPER!!!!

Autor: ETA  23.04.2005

Z prostej matematyki wynika ze rogalikow powinno wyjsc conajmniej 64 a nie 35. Przepis super-polecam

Autor: tyna  05.05.2005

wydaje mi się że za dużo margaryny w tym przepisie!

Autor: felicity  11.05.2005

JUTRO ZABIERAM SIĘ DO ROBIENIA :-)

Autor: miha  30.05.2005

przepis znakomity .ale radze piec ok.15 min w temp.150'C.w piekaniku elektrycznym.

Autor: jaga  10.06.2005

Zaraz biore sie do piecznia,napisze jak smakowaly.

Autor: mb53  06.08.2005

Właśnie skończyłam piec rogaliki. Może i ciasto było dobre ale dlaczego podczas pieczenia moje rogaliczki popękały i zrobiły się na visus okropne?! Ściśle trzymałam się przepisu! W jakim cukrze otaczacie rogaliczki? W krysztale czy w pudrze? Co może być przyczyną nędznego wyglądu moich rogaliczków?

Autor: Dagmara  07.08.2005

Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przepis jest naprawdę super! Ja zamiast śmietany dałam jogurt naturalny i wyszło, a tak się bałam. Do środka dałam budyń migdałowy i mus jabłkowy Posypałam je cukrem kryształem. pozdrawiam

Autor: dasnio  04.01.2006

Czy to jesst łatwe do zrobienia .???

Autor: Gosiak1  21.03.2006

Rogaliki są wyśmienite korzystałam z tego przepisu kilka razy.Dla wątpiących - zapewniam w lodówce to ciasto urośnie SPRÓBUJ A ZOBACZYSZ!!!!

Autor: Ania  01.06.2006

Ten przepis jest ekstra rogaliki wychodzą przepyszne nie można się powstrzymać żeby nie sięgnąć po następnego i następnego. Polecam początkującym bo to łatwy przepis a odrazu można zabłysnąć :)

Autor: kaja  01.08.2006

właśnie zabieram się do pieczenia i zapewniam MONIKĘ SUPER KUCHARĘ że ciasto drożdżowe ROŚNIE

Autor: mała  24.08.2006

Rogaliki po prostu pyszne!!!! Super,smakują jak ciasteczka francuskie. Dziś robiłam po raz pierwszy,wyszło mi 65 sztuk i.... w misce niedługo zobaczę dno:) Domownicy są zachwyceni,ja też. Robi się je szybko,są niedrogie,a do tego baaaardzo smaczne. Niedługo czeka mnie kolejne pieczenie owego cudu;)

Autor: ola  25.08.2006

mam takie pytanie czy te rogaliki sa takie jak 7days ? bo poszukuje przepisu na takowe rogaliki czy dobrze trafiłam ?

Autor: grg  31.10.2006

dobre

Autor: Aga  11.01.2007

Uwazam przepis jest zle sformuowany. na początku jest mowa ze trzeba dodac cukier( nie wiadomo ktory) a na koncu piszecie ze cukier dodac do jajka ktorym smarujemy rogaliki. poprawcie to! to skandal!!!

Autor: Alicja  22.02.2007

Hmmm... przed sekundką skończyłam piec rogaliki:P i...są przepyszne. Jedyne co bym zmieniła to czas wypieku na odrobinke krótszy. Poza tym nic dodać nic ująć:P

Autor: Kasiula  22.02.2007

Niecierpie gotowac ani przebywac w kuchni ale z nudow postanowilam cos zrobic... to byla pierwsza rzecz jaka upieklam i co lepsze nie przypalilam! Naprawde rogaliki są rewelacyjne:D pyyyyyyyyychotka:D

Autor: ola  10.03.2007

są okay!!! dziś je upiekłam! polecam wszystkim początkujacym kuchareczkom!!!

Autor: Halina  22.03.2007

Moja 12 letnia corkaq je zrobila są pyszne a w lodowce ciasto superowo sie sprawdziło własnie siedzimy i zajadamy się pysznymi rogaliczkami:)

Autor: kasia  22.03.2007

Zrobilam rogaili i przystały mi do papieru, nie mogłam ich oderwac! Co mam zrobic nastepnym razem? A rogailki trzeba całe maczać w jajku i cukrze?

Autor: Gabi  28.03.2007

Rogaliki palce lizać i faktycznie smakują jak francuskie. Najlepiej zrobić je z marmoladą wieloowocową. Pycha! Polecam wszystkim! Warto!

Autor: Tusia:)  06.04.2007

Drogie panie mam pytanie bo szukam przepisu na rogaliki francuskie,a czy te serio serio smakuja jak francuskie????

Autor: Julka  01.05.2007

Właśnie dziś je zrobiłam, są przepyszne! Rodzina zachwycona:) W przepisie wszystko jak trzeba, ciasto w lodówce rośnie- tylko jednak trwa to dłużej niż pół godziny..

Autor: mini  20.05.2007

Rzeczywiście ciasto urosło w lodówce,szybko się pieką,przypominają rogaliki francuskie,tanie i bardzo smaczne.zjadłam prawie wszystkie :)

Autor:  10.10.2007

cool

Autor: Sylwia  17.10.2007

A ja robie je z budyniem i sa bardzo pyszne:)

Autor: Alicja  18.10.2007

A mi te rogaliki nie wyszły absolutnie:( nie wiem co źle zrobiłam ale z tego cista wogóle nie dało sie zrobić rogalików:(

Autor: kinga  25.10.2007

super latwy przepis, rogaliki w smaku niezwykle

Autor: renka  28.10.2007

zrobiłam te rogaliki wczoraj wg przepisu, z marmoladą wieloowocową i wyszły suuuper :) było 40 szt. i już nie ma żadnej :) a rogale robiłam pierwszy raz w życiu i teraz już wiem, że na pewno nie ostatni :)

Autor: pepe  08.11.2007

Za kilka dni podwójne święto: Narodowe i rogali ;) Kochani, rogaliki wyjdą nawet bez jajek, byle drożdże były świeże. Więc dalej! świętowania nadchodzi czas!

Autor: Gosia  09.11.2007

dziś robiłam rogaliki (część z konfiturą, część z czekoladą) pyszne to mało powiedziane .... polecam każdemu ... tak dobrych rogalików jeszcze nie jadłam .... mniam ...

Autor: ZOLI  10.11.2007

co prawda mi to ciasto nie bardzo roslo w lodowce, ale rogaliki wyszly pyszne, akurat jak wyprobowywalam przepis, przyszli goscie - wszystkim smakowalo a ja naprawde mialam sie czym pochwalic; poniewaz mam elektryczny piekarnik za czyjas rade pieklam w temperaturze 150 stopni, potem podkrecilam na 5 minut do 180, a potem znow do 150, wyszly akurat: upieczone a nie spalone, cale pieczenie trwalo ok 20 minut wiec krocej niz w oryginalnym przepisie; do rogalikow dodalam marmolade z jablek wlasnego wyrobu - nic sie nie wylewalo i nie przypalalo (5 KG JABLEK OBRANYCH, BEZ PESTEK POKROJONYCH NA KAWALKI, ZALEWA SIE 2-MA SZKLANKAMI OCTU I ZASYPUJE SIE 3-MA KG CUKRU, WSZYSTKO ZOSTAWIA SIE NA NOC, A RANO SIE GOTUJE, CZESTO MIESZAJAC OK 3 GODZIN, JABLKA SA MIECIUTKIE I NIE TRZEBA ICH NAWET MIKSOWAC, POTEM TYLKO PASTERYZACJA - JAK WSZYSTKIE INNE PRZeTWORY I GOTOWE); rogaliki super!!!

Autor: arvena3  28.11.2007

Rogaliki...REWELACJA!!! Syzbko, tanio i smecynie... Palce lizac...

Autor: SM  04.12.2007

Rogaliki wyszły mi przepyszne. Przepis łatwy, a deser niedrogi:) Pycha. Polecam:)))

Autor: zoli  13.12.2007

przepraszam, ale pokielbasilam miarki w przepisie na marmolade jablkowa: MA BYC 5 KG JABLEK, POL SZKLANKI OCTU i 2 KG CUKRU; reszta ok

Autor: kamila  23.12.2007

dzisiaj pierwszy raz wyprobuje ten przepis :D mam nadzieje ze rogaliki beda przepyszne :D poniewaz przepadam za nimi! tylko zamiast dzemu ja dodaje marmolade :D

Autor: kinga  15.02.2008

Rogaliki cudownie wyśmienite :-) Piekłam 15 min w piekarniku el. 180 st. Zrobiłam je z marmoladą pomarańczową...pychotka! I już wszystkie zjedzone :-(

Autor: krab na smyczy  19.02.2008

wlasnie ciasto jest w lodowce : ) dam znac jak wyszło ;]

Autor: Marttom  06.03.2008

Właśnie wyjęłam pierwszą turę z piekarnika. No i są pyszne!!!! Palce lizac :)) Proste w wykonaniu POLECAM i DZIĘKUJĘ ZA przepis

Autor: Lidka  21.03.2008

rogaliki z Twojego przepisu są wyśmienite! Za każdym razem znikają w mgnieniu oka :) Dzięki za przepis :) Zyskałam nim uznanie u tesciowej :)

Autor: Aga  09.05.2008

No poproistu cudo!!! Ja zrobilam jeszcze z budyniem waniliowym!!!! PYCHA!!! Polecam:-*

Autor: kasia m  04.06.2008

Ciasto wyszło mi rzadkie (bałam sie dodać więcej mąki) i nie urosło nic a nic w lodówce.Ale upiekłam z nigo rogaliki i wyszły rewelacyjne.Widać takie musiało być.Rozpływają sie w ustach.Pycha!

Autor: Ewelina  06.08.2008

Wczoraj zrobiłam rogaliki z dżemem truskawkowym i budyniem waniliowym(dla mnie z budyniem lepsze bo mniej słodkie) :) wyszły pyszne i dziś robię jeszcze raz-ciasto już rośnie :) tym razem z budyniem śmietankowym i czekoladowym. polecam :)

Autor: Asia  06.08.2008

Rogaliki wyszły przepyszne!! Robiłam je z marmoladą wieloowocową. Są jeszcze gorące a już wszystkim ślinka cieknie!!! Przepis fantastyczny!!

Autor: mania  08.08.2008

Jestem na etapie robiena rogalików ciasto rośnie w lodówce. Trzeci dzień szukałam przepisu na rogaliki już mi ślinka ciekne. Spróbuje kilka ze słodkim serem a reszte z dżemem. Pozdrawiam.

Autor: mania  08.08.2008

Rogaliki pyszne. Była u mnie sąsiadka i tak jej smakowały że musiałam jej przepisać przepis.

Autor: indianeczka  22.10.2008

poprostu bomba:) 1 raz w życiu robilam wyszly super.POLECAM WSZYSTKIM ,a ten zapach mmm dzieki za przepis

Autor: kamila  23.11.2008

hej a jaka maka? tortowa czy przenna? i z czym jest ciasto lepsze z margaryna czy masłem?

Autor: dziunia  11.07.2009

Autor: dziunia  11.07.2009

nawet niezle tylko czuc drozdze strasznie :/ a poza tym bez maczania w jaju posypane samym cukrem pudrem sa lepsze

Autor: Magda  24.07.2009

Pychotka, która znika w mgnieniu oka i w dodatku zawsze wychodzi - to się nazywa super przepis! Dzięki! :)

Autor: aa  05.01.2010

jakiej mam użyć mąki ?pszennej czy tortowej...???? PRosze o odpowiedz jestem początkująca i nie bardzo sie na tym znam.

Autor: agnab83  29.01.2010

Rogaliczki wyśmienite, świetny przepis!!! Polecam szybko sie je robi i zawsze wychodzą!

Autor: beti  15.09.2010

Przepis jest super .!!!!!!!! :)

Autor:  01.10.2010

pyszne

Autor: avero  04.10.2010

czy mógłby ktos napisać jak z takiego trójkąta zrobić rogalika???

Autor: agna  05.10.2010

Jeśli mam zamiar robić rogaliki to zawsze z tego przepisu. Są świetne, takie jak lubie lekko kruche! Przepis świetny! Polecam

Autor: kasia  26.02.2011

Czy moge zamienic drozdze swieze na instant? Niestety,nie mam dostepu do swiezych drozdzy:(

Autor: Gabi  12.05.2012

Prawda, że rogaliki są pyszne, że smakują z czymkolwiek je się zrobi, próbowałam z czekoladą, marmoladą, dżemem, bananem, pycha!!! Ciasto drożdżowe z nutką francuskiego. Rewelacja. Piekłam je jakiś rok temu ostatnio, po przeprowadzce zapodziałam przepis, a teraz wróciłam po niego. Pozdrawiam.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu