Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Autor: sarmel  Data: 16.01.2007

Porcje: duża miska  Koszt: 12-15 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min.  Kalorie: ?

Składniki:

2 zupki chińskie pikantne curry Vifon, 1 łagodna, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, kilka listków kapusty pekińskiej, 2 pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, por, cebula, 2 małe piersi kurczaka ugotowane lub usmażone albo 30 dag szynki.

Jak przyrządzić?

Zupki razem z przyprawami zalewamy szklanką wrzątku, musimy oedczekać chwilę. Kiedy makaron wystygnie, dodajemy fasolę, kukurydzę, kapustę pekińską pokrojoną w większe kawałki, cebulę posiekaną w kostkę, por pokrojony w półkrążki, jajka i piersi kurczaka pokrojone w kostkę.

Potrzebne przybory:

nóż, deska do krojena, miska, otwieracz do puszek, patelnia lub garnek do przygotowania kurczaka, łyżka

Jak podawać?

Z chlebem i wędliną.

Uwagi:

Ja kiedyś dodałam jeszcze sól, pieprz i musztardę, bo wydawała mi się mało pikantna, ale niepotrzebnie, bo nazajutrz była baaardzo pikantna przez przyprawy, które były w zupkach. Można zamiast 2 pikantnych dać 2 łagodne.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: kati  19.01.2007

Autor: kati  19.01.2007

salatka jest rzeczywiscie pyszna, lecz ja mam nieco inny przepis,2 zupki knorr pikantne,fasolka czerwona,ogorek kons,2 piersi z kurczaka pokrojone na kawalki w przyprawie gyros,majonez, mozna dodac jajka....cabula i por psuja smak[i oczywiscie kapusta pekinska]

Autor: Aneta  03.02.2007

Zamiast fasoli dodaję 1 czerwoną paptykę pokrojoną w kostkę.

Autor:  03.02.2007

Makaronu nie zalewam wrzątkiem. on i tak napęcznieje pod wpływem soków z warzyw i majonezu. Taka sałatka jest lepsza

Autor: renia  21.03.2007

A ja robię nieco uproszczoną-2 zupki,2 pomidory,ogórek,pęczek szczypioru,papryka czerwona,kukurydza z puszki i majonez......mniam

Autor: Margolka  27.07.2010

Ja postępuję z makaronem w ten oto sposób:D Kruszę go dzień wcześniej zasypuje samymi przyprawami bez tego tłuszczu z zupek ( Vifon) i majonez, mieszam wszystko razem i na dzień do lodówki:) Makaron pęcznieje, nie trzeba go wrzątkiem namaczać i do zjedzenia jest też dobry jak całą sałatkę się przygotuje następnego dnia:)

Autor:  23.04.2011

Jak smazyc mieso? na czym?

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu