Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto z budyniem i jabłkami

Autor: grubcio  Data: 06.08.2003

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: ? min.  Kalorie: ?

Składniki:

Ciasto: - 0,5 kg mąki, - 1 szkl. cukru pudru, - 1 margaryna, - 4 żółtka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - śmietana (w razie potrzeby), - jabłka (kwaśne), - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe.

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę ciasta włożyć do formy, a drugą połowę zostawić w zamrażalniku. Na ciasto ułożyć gęsto surowe, pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować 2 budynie i gorące rozlać na jabłka. Przykryć drugą połową ciasta (startą na tarce jarzynowej). Piec na złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać zimne, posypane cukrem pudrem.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: dana  07.08.2003

Z mojego doświadczenia: 1. budyń należy ugotować w mniejszej ilości mleka ( ja na 1 l mleka wykorzystuję 3 budynie ), 2. to ciasto osobiście bardziej mi smakuje, gdy zamiast jabłek zastosuję śliwki

Autor: alesca  10.08.2003

Postanowiłam wypróbować przepis. Myślę, że będzie smakować wszystkim łasuchom w mojej rodzinie.

Autor: grubcio  29.08.2003

ja daję tyle mleka ile jest w przepisie i wcale nie wychodzi za rzadkie (no chyba, że podjadam jeszcze gorące (a zawsze tak robię)), ale jak poleży w lodówce to stężeje.

Autor: brenda  03.09.2003

a jakiej wielkosci powinna byc blaszka?? czy te proporcje na mniejsza czy wieksza??

Autor: grubcio  08.09.2003

na dużą

Autor: aga  12.09.2003

a jak dlugo sie piecze???

Autor: nowa  15.09.2003

Ciasto jest przepyszne. Może nie małokaloryczne, ale lekkie. Palce lizać:-)

Autor: Dorota  03.10.2003

Do Dany. Mam ochotę wypróbować ten przepis jak sugerujesz - ze śliwkami, jak sądzisz uda się z mrożonymi?

Autor: szysza  07.10.2003

nie tylko nie mrozone, z mego doswiatczenia wyszedl zakalec na palec:)

Autor: żonka  11.10.2003

zawsze, gdy piekę, ciasto pod budyniem wydaje się niedopieczone i surowe, moża znacie na to jakąś radę

Autor: Dorota  14.10.2003

Dzięki Szysza

Autor: miriam(poczatkujaca)  11.11.2003

ale po co ta margaryna ja mam ja dodac do ciasta czy co moze ja jakos rozgniesc???

Autor: grubcio  14.11.2003

margaryna jest oczywiście do ciasta

Autor: miriam  18.11.2003

no to dzieki tos mi wytlumaczyl

Autor: łap gołębia!  30.05.2004

ciasto naprawdę pycha!

Autor: zielona żabka  02.07.2005

Zrobiłam to ciasto 3 razy z rzędu, zawsze znikało w tajemniczych okolicznosciach z lodówki. Pychota i łatwe. Zdołalo mnie też przekonać, że potrafię piec,co ostatnio robię coraz częsciej. Palce lizać i polecam.

Autor: Aga  15.07.2005

Ciasto z pewnoscia smaczne.Ja osobiscie pieke je na kruchym ciescie:) Kruchutkie na zewnatrz, w srodku rozpieczone jablka i kremowy budyn(Z mniejsza iloscia mleka, warto dodac rodzynki, gdy budyn sie juz ugotuje). Sprobujcie. na prawde smaczne:)

Autor: kati  06.11.2005

Przepis rewelka!!! Nie zdążyłam posypać cukrem pudrem a już znikło ze stołu. Ciasto troszeczkę sie rozlatywało ale w smaku nie przeszkadzoło.

Autor: anusia  04.10.2006

Wczoraj upiekłam ciasto i wyszło dobre choć trochę suche, moze zbyt długo piekłam bo ok.60 min. Ogólnie bardzo dobre i ładnie wygląda. Polecam

Autor: jadzka  13.01.2007

ciasto super ale co z bialkami????????????

Autor: kasienka  28.01.2007

jak długo trzeba piec ?? jakie rozmiary ma blacha?? wszystko na raz trzeba upiec ? bo ja miałam kiedys taki przepis na podobne ciasto to najpierw trzeba było upiec spod a pozniej reszte razem

Autor: asior19877  23.10.2007

No rewelacja to ciacho:) zawsze robiłam ze swojego przepisu,ale gdzieś go posiałam wiec pozostalo mi skorzystac z tego-nie żaluje!!!!!!!!!!!! super!

Autor: Danusia  12.03.2010

Bialka mozna ubic i nakladamy na wystygniety budyn a dopiero scieramy ciasto na tarce

Autor: Kasia  07.05.2011

Białka można wykorzystać jak podała Danusia, ale można też zamrozić i wykorzystać do upieczenia bezy, blatu kokosowego do toru czy keksu na białkach. Zobaczyłam to w programie Nigelli Lawson i już żadne białko w moim domu się nie marnuje.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu