Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ryba zapiekana w śmietanie Perpetki

Autor: Perpetka  Data: 09.03.2007

Porcje: 4-5  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 40 min.  Kalorie: ?

Składniki:

Ryba, może być mrożona: np. 3-4 kostki z mintaja albo dwa płaty pangi, jeden brokuł (inna wersja: 1 papryka i średnia cebula), opakowanie śmietany 18% (można też użyć 30%, ale będzie bardziej tłuste), jajko, mąka do obtoczenia, olej (lub inny tłuszcz) do smażenia, 20 g sera żółtego, przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, kolendra, przyprawa do ryby itd., nieobowiązkowo: oliwki, orzechy włoskie, cytryna.

Jak przyrządzić?

Rybę wstępnie rozmrozić, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni. Brokuł ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru (można ugotować wcześniej, nie musi być gorący), podzielić na różyczki, trzon pokroić w kostkę lub rozgnieść na miazgę. W wersji z cebulą i papryką pokroić je w kostkę, lekko zeszklić na patelni cebulę. Polecam kolorową paprykę, np. pół żółtej i pół czerwonej. Obie wersje można ze sobą łączyć. Sos: w śmietanę wbić jajko, dodać przyprawy (przykładowy zestaw: duża szczypta ziół prowansalskich, szczypta soli, mała szczypta pieprzu, odrobinka - tak na czubku noża - czosnku granulowanego, 5 zgniecionych ziaren kolendry), wymieszać. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsypać garść brokułów/papryki (chodzi o to, żeby ryba nie leżała bezpośrednio na dnie). Na tym położyć rybę. Można ją skropić sokiem z połowy cytryny, jeśli ktoś lubi rybę kwaskowatą. Polać połową sosu. Posypać resztą warzyw (warstwa warzyw nie powinna być ciasno ugnieciona, tylko dająca sosowi szansę na przepływ). Można dodać kilka pokrojonych oliwek lub garść posiekanych orzechów włoskich. Polać resztą sosu, posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. 20-30 minut (w zależności od tego, czy składniki były gorące, zdążyły wystygnąć przed przygotowaniem, czy były prosto z lodówki) w 180 st.

Jak podawać?

Z frytkami albo pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Idea potrawy polega na tym, żeby w czasie zapiekania woda i ewentualny tłuszcz wydzielające się z ryby i warzyw połączyły się ze śmietaną i stworzyły pyszny sos, w którym podczas jedzenia macza się smażone ziemniaki.

Czas przygotowania:

10 minut smażenia, ok. 30 zapiekania.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: taraska;-)  09.03.2007

pyszne proste danie lubię rybę i brokuły...ale bardziej polecam pangę jest delikatniejsza..przepis super!!!

Autor: dotea  19.03.2007

Potwierdzam.. super przepis. Co prawda u mnie sos nie nadawał się do maczania w nim ziemniaków (pewnei za długo zapiekałam) ale mi to nawet pasowało, było pyszne.

Autor: adam  10.04.2009

przepis super zamiast pangi spróbujcie Sole jest lepsza według mnie a co do sosu to mój też nie nadawał się do moczenia ziemniaczków ale był pyszny :)

Autor: radekverdal  09.03.2011

koleżance która poleca pangę to życzę szczęśliwego nowego roku-haha.propozycja adama co do rybki sola-rewelacja!!!! przepis ma mały mankament,bo z tej śmietany robi się dziwny serek,który zniesmacza całą potrawę. pozdrawiam

Autor: edyta  14.06.2012

polecam zamiast brukuł lekko podsmażonego pora:) a pieczone ziemniaki to obowiązkowo zawsze do takiej ryby w śmietanie!!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu