Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Frappe

Autor: aga  Data: 13.08.2003

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 5 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- kawa rozpuszczalna (1/2 łyżeczki), - cukier (0/2 łyżeczki), - woda (chłodna przegotowana)do Frappe "czarnej"/mleko (chłodne najlepiej z kartonika do Frappe "białej".

Jak przyrządzić?

Pożądaną ilość kawy rozpuszczalnej z cukrem zalać według uznania wodą lub mlekiem i dokładnie rozmieszać (najlepiej mikserem).

Jak podawać?

Podawać w wysokiej szklance.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: goska  20.08.2003

to nie frappe!!!! to zwykla kawa z mleczkiem... hmm

Autor: Grek  09.09.2003

To ma byc frappe? chyba żart... "woda przegotowana"... "najlepiej chłodna"... co co ma być?

Autor: prezydent  23.01.2004

to nie frappe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!moglo by to przyzadzic dziecko 1roczne.

Autor: katerina  23.05.2004

:-/ a już sie cieszylam, ze znalazlam przepis ...1 punkt wspólny = wysoka szklanka

Autor: Michaś  06.08.2004

Przepis na FRAPPE: Wsyp kawę rozpuszczalną i cukier (w ilości zależnej od upodobania np: 2 łyżeczki kawy i 2 cukru - na 200 ml szklanke) do zwykłego shakera (takiego do przygotowania drinków, jeśli nie masz shakera, to wykorzystaj do tego słoik), dodaj zmrożonej wody mineralnej niegazowanej (mniej niż pół szklanki), kilka kostek lodu, potrząśnij energicznie shakerem, po kilku chwilach utworzy się gruba warstwa piany, przelej do wysokiej szklanki i dodaj resztę wody (tylko nie przesadź bo wyjdzie lura!!) i gotowe. Na koniec można również dodać mleczka do kawy, wtedy będzie to frappe z mlekiem i jeszcze kilka kostek lodu. Aha i nie zapomnij o słomce. Smacznego !! ;))

Autor: pestka  05.05.2005

półtorej łyżeczki kawy rozpuszcalnej i dwie lyzeczki cukru z gorka zalewamy odrobina wody mineralnej i miksujemy(jesli nie mamy shakera robimy to w malym garnuszku mikserem[najlepsza piana wychodzi mikserem]) miksujemy do momentu az piana ubije sie i przynajmniej podwoi swoja objetosc oraz zrobi sie jasna.nastepnie przelewamy piane do zklanki najlepiej takiej do drinka i zalewamy wczesniej zrobiona czarna mocna kawa dobrze oslodzona i schlodzona.zostawiamy jescze w szklance miejsce na mleko ktore jak powoli wlejemy utworzy osobna warstwe(tak, ze otrzymamy trzy kolory-piana, kawa, mleko)dodajemy klka kostek lodu.na koniec mozna na wierzch polozyc dodatkowo lody smietankowe lub bita smietane i posypac kakao.smacznego:)

Autor: Dorota  29.05.2005

Kupiłam w Grecji specjalny przyrzad do robienia frappe i teraz szukam na gwałt przepis na nia! I dalej bryndza....jeśli ktoś zna, ale taki prawdziwy, to prosze o wpis (tutaj)

Autor: lemuria  15.07.2005

Hmm... a gdzie cos waniliowego, np. lody? A lód? Ale frappe, niech mnie zwalcuje...

Autor: bzzycia  21.07.2005

pracuje we francuskiej restauracji i chcialabym powiedziec, ze nawet tam uzywa sie tego przepisu do robienia frappe. miksuje sie wode mineralna pol na pol z mlekiem i kruszonym lodem, kawą rozpuszczalaną i syropem cukru (cukier rozpuszczony w wodzie lepiej miesza sie z cala kawa). Trzeba to schlodzic i juz. Podaje sie w wysokiej szklanki wyjętej z zamrazarki (zeby bylo oszroniona). Przed podaniem szybki mix jeszcze- tworzy sie pianka, na wierzch bita smietana i kulka lodow waniliowych. Jest jeszcze jedna kawa- fredo- robi sie tak samo tylko lody waniliowe miksuje sie ze wszystkim. jest gestsza i slodsza. podaje sie tak samo. i za yo ludzie placa ciezką kasę, także wierzcie mi- ten przepis to nie badziewie- taka jest prawda :) pozdro

Autor: Krynio 30  16.10.2005

Polecam Frappe Nescafe !!! Po co te bzdury które piszecie!

Autor: Ori  12.05.2006

Sorka, ale "frappe" Nescafe to dopiero badziewie! Po wielu próbach i eksperymentach ustaliłam przepis bardzo podobny do wczesniejszego. Miksuję mleko z dużą ilością lodu, porcją kawy espresso, cukrem i odrobiną cukru waniliowego :) Wychodzi taka pyszna jak w mojej ulubionej kawarni :>

Autor: koza  28.07.2006

ela! wlasnie wrocilam z Grecji gdzie paru moich greckich znajomych przygotowywalo mi frappe takze wiem jak prawdziwe frappe ma wygladac. Tak wiec 2 lyzki kawy rozpuszczalnej + 3 cukru + troche zimnej wody niegazowanej + lod wszystko do szejkera , wstrzasamy przez chwile nastepnie dopelniamy woda i mlekiem w zaleznosci od upodoban mozna dodac jeszcze lod ale bez przesady bo jak sie rozpusci wyjda siki, nastepnie wkladamy rurke i delektujemy sie np. na plazy 3 godziny :D ps. nescafe frappe ma tyle wspolnego z frappe co moj stary z baletem filakia

Autor: greczynka  29.07.2006

moi drodzy nescafe frappe jest beznadziejna i nie ma co sie ludzic ze dzieki niej poznacie smak prawdziwej pysznej frappe:) mieszkalam w grecji przez jakis czas i wierzcie mi, ze dla nich frappe jest tym czym dla wlochow makaron, po prostu taki "narodowy napoj", bez niego trudno przezyc w tamtejszych upalach..a pzrepis jest banalny i wiele osob juz tu go podalo: kawe rozpuszczalna wsypujemy do duzej szklanki, dodajemy cukier, wlewamy zimna wode mineralna niegazowana oczywiscie (tylko troszeczke, mniej wiecej na 3, 4 cm wysokosci szklanki no i..tu grecy wykorzystuja specjalny jak ja to nazywam "bzyczek":P szczerze mowiac mikserem nie wychodzi taka piana jak powinna..ale ostatecznie to nie piane mamy pic tylko kawe:P w kazdym razie miksujemy to a potem juz tylko dolewamy wody do konca, wrzucamy kostki lodu i wlewamy mleczko wg uznania. polecam tez dodac do tego galke lodow waniliowych, do tego wszystkiego slomeczka i mamy ORYGINALNE frappe, a nie kiczaowate nescafe frappe ktore smakiem nie przypomina ani troche frappe.. smacznego

Autor: zack  15.08.2006

to nie frappe, tylko late :]

Autor: Neo  18.08.2006

Ja właśnie zrobiłem sobie frappe według przepisu Michasia. Teraz się chłodzi ;-)

Autor: Martucha.  21.08.2006

Witam wszystkich:) A mi Nescaffe Frappe smakuje,zalewam zimniutkim mlekiem i dodaję kilka kostek lodu...mniam:):) Za taką cenę nie można się spodziewać niewiadomo czego hehe.Pozdrawiam:)

Autor: Paolka  21.09.2006

tak! to jest właśnie frappe:) zgadzam się z Tomaszkiem, dokładnie tak cudowni barmani w slicznej knajpce na greckiej plaży przyrządzali mi codziennie frappe:) ehh, nawet teraz popijam i wspominam jak tam było cudnie... Pijmy wszyscy frappe!!! Jamas! :D

Autor: necr  06.04.2007

Gdzie można kupić maszyna do frappe. Proszę o info na maila.

Autor: frappujący  23.04.2007

Niektórzy to już naprawdę przesadzają z tym fanatyzmem w obie strony:) Jak komuś smakuje Frappe nescaffe to czemu inni się tym oburzają? O gustach wszak sie nie dyskutuje. Mnie np. smakuje Nescafe Frappe, ale też nei widze powodu dla którego paru Ktosiów powiada, po co sie męczyć soro jest to w sklepie? Po co? to Proste, Jak mam ochotę na frappe to albo muszę wyjść do sklepu kupić i wrócić (10 minut), wsypać do szklanki, dodać cukru (bo oczywiście frappe ze sklepu tak jak większość Waszych przepisów, nawet w 1/3 nie spełniają mojego zapotrzebowania na cukier w napoju, stąd też nie rozumiem ludzi, którzy uważają ze ich proporcje to ideał), dodać mleka (woda we frappe? to jak woda w czekoladzie na gorąco... no można niby, ale jak ktoś lubi, a nie jako skłądnik obowiązkowy), no i zmiksować, czyli około minuty, to razem ok 11 minut. Zamiast tego mogę wziąć 1/2 łyż kawy (a kawę się kupuje raz na długi czas), 4 łyż. cukru, mleko (które w mojej lodówce jest prawie zawsze, więc nie muszę specjalnie do sklepu pędzić), i zmiksować. Słowem, mam do wyboru 11 minut za 1,20 (tyle kosztuje jedna saszetka Nescafe Frappe pod moim domem) + mleko + cukier , albo 1 minuta za 1/2 łyżeczki ze słoika kawy (nikt mi nie powie że to więcej niż 1,20) + mleko + cukier. Piłem frappe w zaledwie kilku warszawskich kawiarniach, próba mała, ale wszędzie mi smakowało gorzej niż to w domu robione, i wszędzie było to ceny od 3 zł w górę. Ja się pytam co miały na myśli osoby piszące po co sobie zawracać głowe w domu jak można kupić w sklepie frappe? (no chyba że ktoś ma na myśli, nie to w proszku tylko jakieś już w płynie, ale to chyba jeszcze droźsze jest...)

Autor: ania.gr  22.11.2008

1-2 łyżki kawy i cukier wg. uznania wsypujemy do szklanki (wysokiej, o dosc grubym szkle) dolewamy kapke wody (ok. cm na dnie szklanki) i miksujemy maszynka do frappe (lub mikserem) az powstanie sztywna piana. dodajemy 3-4 kostki lodu i dopelniamy wodą. jesli ktos pije kawe z mlekiem, w Grecji dodaje sie kilka kropel skondensowanego mleka na koncu. Tak sie robi frappe w Grecji, gdzie mieszkam juz 3 lata. w tym roku przerzucilam sie na cappuccino freddo: kawe z ekspresu wlewamy do szklanki, dosypujemy lodu (najlepiej pokruszonego). W osobnej szklance ubijamy mleko - wlewamy ok. 2 -3 cm na dnie (musi byc dobrze schlodzone) i ubije sie na sztywna piane (przynajmniej w maszynce do frappe tak wychodzi, ale mikserem tez powinno sie udac. Mozna do mleka podczas ubijania dodac kapkę alkoholu i trochę mleka skondensowanego - bedzie lepsze. Mleko nakladamy łyżką do szklanki z kawa, wkladamy slomke i pijemy.

Autor:  24.01.2009

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to na allegro są miksery do frappe. Sprawiłam sobie jeden i muszę powiedzieć, że całkiem niezły :D http://allegro.pl/item538377292_mikser_do_kawy_frappe_prosto_z_grecji.html

Autor: moi  27.04.2010

ŻADNE z was nie ma racji .Prawdziwe knajpowe frappe greckie NIGDY nie powstaje z rozpuszczalnej kupy!!! Tylko z espresso

Autor: frania1507  05.07.2011

nikt nie ma z was racji ja akurat bylam w grecji i pracowalam w flocafe gdzie robilo sie tylko greckie kawy iprawdziwe frappe jest robione na zimno ,wiec lyzeczka kawy i troche wody z kranu to sie miksuje nastepnie daje sie kostki lodu i smietanke do kawy i to jest prawdziwe frappe a z espresso robi sie kawe i nazywa sie rzeczywiscie fredo .....................

Autor: oj  31.07.2011

sami znawcy...... co no to Grecy? bankrutują

Autor: agak  13.08.2011

Witam Mogę wam polecić moje frappuccino na jedną porcję ; do blendera 100ml zimnego mleka 2 łyżeczki kawy espresso 4 -5 kostek lodu 2 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych zmiksować aż do skruszenia lodu wylać do wysokiej szklanki ,na wierzch bita śmietana+rurka do picia smacznego mi osobiście smakuje bardzo ,ale każdy ma swój smak

Autor: Sralalala  30.08.2011

Dobra, dobra...powyżej została podana mniej lub więcej poprawna receptura na frappe. To nie forum dyskusyjne o sposobach przyrządzania greckiego frappe. Jak się komuś nie podoba to niech nie robi...proste.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu