Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto murzynek

Autor: kaska  Data: 10.04.2007

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 40 do 45 min.  Kalorie: ?

Składniki:

2 całe jajka, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao i pół szklanki oleju.

Jak przyrządzić?

2 całe jajka utrzeć z szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka, potem 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i łyżeczką sody. Potem 2 łyżki kakao i na końcu pół szklanki oleju.

Potrzebne przybory:

mikser

Uwagi:

Proszę pamiętać, aby po każdym dodaniu składnika mieszać mikserem w jednym kierunku. Zamiast kakao można dodać pół szklanki maku i wtedy będzie ciasto makowe.

Czas przygotowania:

Bardzo proste.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Aśka  06.07.2007

Nie napisana temperatura pieczenia i jak długo ma się piec.

Autor: Mańka  12.10.2007

temperatura175 stopni nagrzany piekarnik .po 30 minutach sprawdza sie patyczkiem ,jak suchy to upieczone ,kazdy zna swój piekarnik,jak patyczek oblepiony ciastem jeszcze musi się piec.Smacznego

Autor: Aga  05.01.2008

Ciasto wyszło super. Urosło jak trzeba i jest takie pulchniutkie i leciutkie. Można dodać bakalii jest wtedy jeszcze lepsze.Pozdrawiam i zachęcam do skorzystania z przepisu.

Autor: Magda  15.02.2008

Ciasto wyszło przepyszne.. :) Pod koniec mieszania dodałam wiórki kokosowe. Polecam.. :)

Autor: Monika  24.02.2008

Ciasto faktycznie bardzo proste w wykonaniu, bo robiłam Murzynka z trudniejszego przepisu. Wyszedł mi ten dzisiejszy bardzo pyszny :)

Autor: Monika  24.02.2008

Ciasto faktycznie bardzo proste w wykonaniu, bo robiłam Murzynka z trudniejszego przepisu. Wyszedł mi ten dzisiejszy bardzo pyszny :)

Autor: olka  22.05.2008

pieklam murzynka z wielu przepisow ale ten jest najlepszy, nie czuc proszku ani sody, naprawde pycha:)

Autor: Justwik  24.05.2008

Latwy,szybki sposob na Murzynka:) Przepis bardzo prosty i mimo "kiepskiego" piekarnika smakuje wysmienicie:) Goraco polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :)

Autor: paw  14.07.2009

robie to ciasto pierwszy raz i nie wiem na jak dluga wstawic do pikarnika i na jaka temperature ustawic???

Autor: asia  30.11.2009

Świetny przepis i niedrogi. Robiłem murzynka po raz pierwszy . Wyszedł rewelacyjny. Polecam

Autor: wiki  06.05.2010

jaka ma być wielkość blaszki?pozdrawiam

Autor: magdapiotr1  20.08.2010

Przepis doskonały piekłam kilka razy murzynek zawsze wyrośnięty i delikatny pycha!!!

Autor: bb  10.10.2010

Ja do tego murzynka dodaję jeszcze dżem (aronia lub czarna porzeczka) i bakalie. Można polać polewą. Ja osobiście polecam czekoladową. Goście zawsze pytają o to ciasto.

Autor: Madzia  20.11.2011

Mój 16 letni syn Norwid zrobił to ciasto już dwa razy i to zupełnie sam!Wyszło mu świetnie.Przepis naprawdę prosty, niedrogi a ciasto bardzo pyszne.Podobnie jak inni, polecam wersję z polewą czekoladową.Całość posypuję kawałkami orzechów.Dzięki za przepis!!!Wszystkiego smacznego.

Autor: Aga  19.09.2012

Nic dodać nic ująć, po prostu obłędny. Wilgotny, taki jak murzynek powinien być ;D

Autor: Asia  21.09.2012

Wszystko robi sie mikserem? nawet make sie miksuje czy juz sie miesza lyzka?

Autor: Asia  21.09.2012

Wszystko robi sie mikserem? nawet make sie miksuje czy juz sie miesza lyzka?

Autor: Aga  11.11.2012

Ciasto fenomenalne ! Puszyste, mega wyrośnięte ! Pyszności ! Rewelacyjny przepis :) Tani, szybki, prosty i przepyszny ! Zrobiłam z podwójnej porcji - wyszły 2 wąskie blaszki i 12 babeczek. Właśnie stygną. A połowa z blachy już zjedzona :) :).

Autor: gość  05.12.2012

rewelacyjny i szybki przepis, pychota :)

Autor: gość  07.01.2013

ciasto pyszne

Autor: gość  07.01.2013

ciasto pyszne

Autor: gość  06.10.2013

Pyszne ciasto, pięknie wyrosło, a polane dodatkowo czekoladą rozpływa się w ustach :3 świetny przepis.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu