Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Sos czosnkowy do pizzy

Autor: MANTA  Data: 13.11.2007

Porcje: ?  Koszt: 3 zł  Trudność: prosty  Czas: 10 min.  Kalorie:

Składniki:

Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano.

Jak przyrządzić?

Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalny. Jest o wiele mniej kaloryczny niż śmietana, a sos i tak będzie gęsty, dzięki czemu nie musimy kupować serków. Wychodzi taniej i szybciej. Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.

Potrzebne przybory:

wyciskacz do czosnku

Uwagi:

Żeby osiągnąć delikatny aromat czosnkowy, ząbki czosnku przed zgnieceniem należy pokroić na ćwiartki i wymoczyć w oleju. Olej wyciągnie z nich ostry smak i sos będzie o wiele łagodniejszy. Olej odlewamy i wyrzucamy, ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do jogurtu. Proporcje składników dobieramy według własnego gustu.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: klakier  15.11.2007

Nie lubię "wyrzucać" jedzenia pod jakąkolwiek postacią. Olej proponuję wykorzystać do sałatki. Aromat jaki nada mu czosnek podniesie jego walory

Autor: MANTA  16.11.2007

Ja chrzanie ten portal. Zatytułowałem sos: sos czosnkowy jak z da grasso do pizzy. Tytuł obcięli i połowę najważniejszych uwag. Uwag było 3 razy więcej!!! Zamiast nich wstawili: "Proporcje składników dobieramy według własnego gustu". Skrzętnie wycięli wszelkie hasła pt. da grasso. SYF!!! DLA WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH ten sos smakuje tak jak w pizzerii da grasso. Osobiście sosy w pizzerii da grasso przestały mi smakować. Także sprobujcie. zrobię szybkie streszczenie. Dajemy 2 ząbki czosnku; dwie łyżki cukru; trochę soli; 2łyzki majonezu;przyprawy to są mniej więcej proporcje. I tak: sosy w da grasso są słodkie. Wolisz bardziej słodki?Śmiało więcej cuku. Czegoś mu brakuje? dodaj majonezu, soli. Z tymi składnikami i dodając danego składnika, lub uznając że go juz wystarczy, dojdziecie do smaku lepszego niż w da grasso. A jak mi znowu to powycinają to napiszę gdzie indziej.

Autor: MANTA  16.11.2007

Autor: MANTA  16.11.2007

W da grasso moczą ząbki czosnku w oleju, po to by osiągnąć delikatny czosnkowy aromat. Dlatego nieważne, jaki przepis by wyprobować, ich zawsze smakowałby by inaczej. Cała ich tajemnica.

Autor: MANTA  03.12.2007

No to jeszcze przepis na sos pomidorowy do pizzy jak z da grasso: Koncentrat pomidorowy mieszamy pół na pół z wodą. Dodajemy CUKRU, trochę soli, pieprz, bazylia i oregano. Sól znacznie poprawia smak tego słodkiego sosu, ale pamiętaj sos musi być słodkawy, słodki, jak kto lubi.

Autor: MANTA  23.12.2007

Po przekrojeniu niektórych ząbków czosnku, wewnątrz nich jest zalążek zielonego szczypiorku. Należy go wykroić, ponieważ ma posmak goryczy.

Autor: MANTA  02.01.2008

Bym zapomniał. Do sosu pomidorowego też trzeba dodać 2-3 ząbki czosnku. Jak wychodzi za mocno pomidorowy, to dolać więcej wody, złamać dodając jogurtu naturalnego

Autor: MANTA  18.01.2008

Do robienia sosu pomidorowego nie używajcie koncentratu pomidorowego firmy Łowicz, tylko innej firmy. Przez koncentrat Łowicza sos wychodzi gorzki.

Autor: MANTA  01.02.2008

łyżeczki, a nie łyżki.

Autor: pawel1985  29.04.2008

czesc kolego :)) mam pytanie jak dlugo moczyc czosnek w oleju ?? pozdrawiam :)

Autor: Łukasz  19.05.2008

Wielkie dzięki za tą pozycję . Zawsze się zastanawiałem z czego są te sosy robione . Pozdrawiam .

Autor: Speed  15.09.2008

Ty sie kłócisz ze uwagi obcieli ,a myślisz że oni chcą żeby każdy ten przepis cały dzień czytał?

Autor: katarina  28.10.2008

Dzięki Wielkie! Uwielbiam ten sos i zawsze zastanawiałam się jaka jest jego tajemnica i jak przyrządzić takowy w domu :) dziękuję bardzo :))))))

Autor: dd  30.10.2008

Manta może znasz przepis na ciasto do pizzy tak jak robią w da grasso?

Autor: zaq  16.11.2008

dzięki! wyszedł idealny jak w da grasso! rządzisz!

Autor: SZCZEPEK  11.12.2008

MANTA a znasz przepis na ciasto na pizze takie jak jest uzywane w da grasso?? bylbym wdzieczny za przepis mysle ze nie tylko ja:)

Autor: lonek  18.12.2008

witam ma ktoś może przepis na ciasto takie jak jest w da grassso bardzo bym prosił bo później inne osoby też z tego zkorzystają

Autor: Bandur  01.02.2009

Jak chcą zrobić dobry sos, to będą czytać i 2 dni, a jak taki gamoń jak Ty nie umie dobrze czytać, to pisze takie debilne posty i się jeszcze potem dziwi, czemu mu sos nie wyszedł... Pajac. Dzięki MANTA!

Autor: pizzer  07.02.2009

MANTA twoje sosy są do pupy

Autor:  14.02.2009

Świetny sos, wszyscy się zajadali;d ;*

Autor: Natala  15.02.2009

super, po prostu rewelacja ;)

Autor: Ewela  22.02.2009

super sos!polecam

Autor: pawell  26.02.2009

A macie moze przpis na ciasto takie jak w da grasso jak ktos ma to napiszcie mi na meila lub tutaj

Autor: angela  08.03.2009

sosy wychodzą świetne, przez te twoje przepisy była taka impreza przy sosikach że szok. Pozdrawiam:)

Autor: jozek  16.03.2009

znam przepis na ciasto i sosy da grasso

Autor: kasia  25.03.2009

cudowny przepis! sos jst wspanialy :D

Autor: olla  04.04.2009

mniaam identyczny jak w DG :D:D

Autor: EDEK  27.04.2009

jozek co ty znasz

Autor: respi  23.05.2009

i szlak trafil te tajemnice heh ide po czosnek :)

Autor: PrEzYdEnT  30.06.2009

Da Grasso jest moją ulubioną pizzeria Dzieki wielkie sam sobie teraz sosy i pizze zrobię :)))))))))))))))0

Autor: mzm  07.07.2009

Gratulacje , dzieki wielkie za przepis :)) sos jest rewelacyjny

Autor: 1910rav  09.07.2009

rewelacja sosik! jak w da grasso!!!

Autor: dorcia  18.07.2009

Ten sos jest rewelacyjny !!!!!!! :):):):)

Autor: pietrek85  22.07.2009

MANTA NAPISAL "Dajemy 2 ząbki czosnku; dwie łyżki cukru; trochę soli; 2łyzki majonezu;przyprawy to są mniej więcej proporcje." Oczywiscie podstawa jest jogurt naturalny? ile go trzeba dac?

Autor: innk  26.07.2009

ile trzeba moczyć czosnek w oleju?

Autor: pawell  30.07.2009

jozek to daj przepis na ciasto

Autor: moniqa  07.08.2009

Sos jest WYŚMIENITY :-)

Autor: spike  08.08.2009

ale szarpie z ust czosnkiem i oto chodzilo a jesli chodzi o ciasto to osobiscie polecam standardowy przepis maka olej drozdze tylko trzeba trzymac go dobe w lodoowce przykryty oczywiscie polecam pzdr

Autor: ser do pizzy  08.08.2009

czy to prawda ze mieszaja ser z masłem aby otrzymac konsystencje mozzarelli???

Autor: Tresz  17.08.2009

pokruszony czosnek majonez śmietana

Autor: Dosia  17.08.2009

Bardzo smaczny. Pizza była przepyszna. Prawie jak z da grasso.

Autor: Malsi  26.08.2009

Poniżej podaję fajny przepis na ciasto do pizzy (nie takie jak w DG ale też pycha): 400g mąki zmieszać z 4 łyżkami oleju, z drożdżami (drożdże w szklance rozrobić z mlekiem i wodą - pół na pół, tak aby wyszła cała szklanka) oraz do smaku dodać trochę soli i pieprzu oraz oregano. Po ugnieceniu ciasta w misce przykryć naczynie suchym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Potem na sporej blaszce wałkujemy i nakładamy poniższy sos. Potem nakładamy co sie nam żywnie podoba :P Sos na spód: Koncentrat rozrobić z wodą przegotowaną (pół na pół), dodać do tego sporo majeranku SMACZNEGO !!!

Autor: ann  27.08.2009

głupi sos.

Autor: Zgaga  27.08.2009

glupi sos

Autor: Baton da grasso  15.09.2009

Da Grasso wiesz co jesz... Sprobojcie w Chelmie-- zajebista pizza.

Autor: Baton da grasso  15.09.2009

Da Grasso wiesz co jesz... Sprobojcie w Chelmie-- zajebista pizza.

Autor: slodkka  28.10.2009

świetny jest ten sos, polecam!!!

Autor: jouu  04.11.2009

to zna ktoś przepis na ciasto z dagrasso ? był bym wdzięczny za podanie :)

Autor:  21.11.2009

sos jest wyśmienity !!!!!!!!!!!!:-]

Autor: Greg  25.01.2010

Ja robie sosik po swojemu;] i wychodzi lepszy:P(przynajmniej wg mnie) troche pomieszalem przpisy i wyszedl jeszcze lepszy;] musze tylko jeszcze znalezc przpis na ciasto do pizzy i na salse

Autor: lukasz  26.01.2010

pychota

Autor: Seba  02.02.2010

Może teraz dowale do pieca ale który przepis na sos jest tu najbardziej chwalony? Manta podał tyle wersji że nie wiadomo na który mówicie że jest rewelacyjny :D najbliższy smak do serwowanego w DG to? ;)

Autor: Olcia19  12.02.2010

faktycznie sosik jak w da grasso:) super dzięki za przepis:)

Autor: jedri  13.02.2010

wlasnie go wsuwam pyszniutki;D

Autor: n1ghtmare  16.02.2010

To ten główny z przepisu.

Autor: Pysiaczek_191  18.02.2010

dodajcie jeszcze czubryce zieloną do tego przepisu i dopiero bedzie tak jak z da grasso :) Pozdrawiam

Autor: pizzoman  28.02.2010

jak mozna jesc pizze z sosem? Jakim kolwiek, oprocz tego ktory idzie na spod pizzy. Przeciez kazdy sos, zwlaszcza czosnkowy zabija smak pizzy. Syf i tyle.

Autor: super zul  03.03.2010

właśnie robię sos napisze jak wyszedł

Autor: super zul  03.03.2010

pizzoman to ci...

Autor: GOŚĆ  05.03.2010

PRACOWALAM W DA GRASSO I PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY JEST TAKI:) POTRZEBUJEMY MALY MAJONEZ I DWA MALE JOGURTU NATURALNE KONIECZNIE BO INACZEJ ZEPSUJEMY CALY SMAK I NAWET CZOSNEK NIE POMOZE . DO TEGO WSYPUJEMU ZE TRZY LUZECZKI CUKRU ALE TAKI DO HERBATY:) POTRZEBUJEMY GLOWKE CZOSNKU OBIERAMY WSZYSTKIE ZABKI ZALEWAMY ZWYKLYM OLEJEM NP.KUJAWSKIM I NAJLEPIEJ BLENDEREM ROZDRABNIAMY DO KONSYSTENCJI PAPKI.TERAZ ZIOLA:) POTRZEBUJEMY OREGANO I MAJERANEK( SKAD CO U NIE KTORYCH POMYSL NA BAZYLIE TO NIE WIEM ALE ONA NIE MOZE SIE TAM ZNALEZC:) MA SPECYFICZNY SMAK I ZAPACH ALE NIE WSKAZANY DO TEGO SOSU) TAKZE BAZYLIE SOBIE ODPUSCCIE:)) ZIOLA ZALEWAMY WRZATKIEM WEZCIE ICH TAK PO POLTORA LYZECZKI Z KAZDEGO RODZAJU. TE WSZYSTKIE SKLADNIKI MIESZAMY ZE SOBA AZ SOSIK BEDZIE JEDNOLITY:) TO JEST PRAWIDLOWY PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY Z DA GRASSO:) POZDRAWIAM I ZYCZE SMACZNEGO:)

Autor: GOŚĆ  05.03.2010

A TEGO JOGURTU DAJCIE JEDEN I POL KUBKA BO WYJDZIE ZA BARDZO LEJACY:)

Autor: GOŚĆ  05.03.2010

a Ty Manta to piszesz takie bzdury ze ja nie wiem kto Ci takich rzeczy nagadal :) jakie moczenie czosnku w oleju zeby byl lepszy smak??? jesli chodzi o to by czosnek byl w smaku ostrzejszy to najlepiej w wodzie go moczyc a nie w oleju:) olej daje smak calemu sosu i jest potrzebny do tego by lepiej roztrzaskac go blenderem na papke a potem jak polaczysz to z majonezem i innymi produktami to konsystencja jest jednolita i to wszystko na ten temat:) drugie ze nie wiesz to nie pisz bzdur tak jak z ta bazylia bo w tych sosach ani w pomidorowym ani w czosnkowym nie znajdziesz tej przyprawy wogole;) w pomidorowym masz oregano majeranek i tymianek oraz sol cukier i pieprz a w czosnkowym tylko oregano i majeranek:) poza tym koncentrat rozrabiamy owszem z woda ale nie pol na pol tylko na tyle by z sosu nie wyszla zupa:) tu tez musisz uzyskac gestsza konsystencje bo jakbys taka zypa polal pizze to wszystko by splywalo i nie mialo smaku:)pracowalam w dagrasso kilka lat to sie ze mna nie kloc i nie wciskaj innym zlych przepisow:)

Autor: GOŚĆ  05.03.2010

podam przepis na ciasto da grasso ale jest to przepis az na 30 sztuk:) 5 litrow wody 12 kilo maki 0,5kg cukru 250gr soli 0,7 litra oleju kostka drozdzy.jak komus sie chce to niech sobie sam wyliczy ile skladnikow potrzeba na jedna pizzuchne:)

Autor: Aga  07.03.2010

Dzieki GOŚCIU :) mniam:)

Autor: Krzychu6611  13.04.2010

Witam mam pytanie do posta GOSCIA z przepisem na 30 sztuk ciast czy drozdze musza byc podzielone na 30 ? bo z czego wiem w innych przepisach jest np pol kostki badz 1/3 kostki ile więc tych drozdzy ?

Autor: denis  17.04.2010

Sosso naprawde wyjebany!

Autor: GOŚĆ  22.04.2010

wszystkie skladniki jakie podalam wsypujemy i wlewamy do tzw. dzieży czyli maszyny do robienia ciasta.jak ja robie ciacho to krusze kostke na drobno w rekach wtedy na pewno wejda one w cała mase i kazda kulka z osobna na pewno w tedy wyrosnie tymbardziej ze te maszyny z reguly ustawiane sa na czs czyli 15-20 minut i z doswiadczenia wiem ze jak sie wrzyci cala nie skruszona kostke to w jednym miejscu one sie znajda a w innym nie i wtedy z jednej kulki zrobis dobra pizze a z drugiej czy jakiejs tam kolejnej moze wyjsc zakalec:/ a jesli chodzi o to ile dac ich do takiego domowego zrobienia pizzy to ja sama osobiscie daje tak pol z jednej czwartej kostki drozdzy .i wychodzi ok:) pozdrawiam i mam naprawde nadzieje ze moj przepis na prawdziwa pizze da grasso komus sie przydal:) jakby co piszcie:) LILI101085@interia.pl a sprobuje jakos pomoc:)

Autor: GOŚĆ  22.04.2010

wszystkie skladniki jakie podalam wsypujemy i wlewamy do tzw. dzieży czyli maszyny do robienia ciasta.jak ja robie ciacho to krusze kostke na drobno w rekach wtedy na pewno wejda one w cała mase i kazda kulka z osobna na pewno w tedy wyrosnie tymbardziej ze te maszyny z reguly ustawiane sa na czs czyli 15-20 minut i z doswiadczenia wiem ze jak sie wrzyci cala nie skruszona kostke to w jednym miejscu one sie znajda a w innym nie i wtedy z jednej kulki zrobis dobra pizze a z drugiej czy jakiejs tam kolejnej moze wyjsc zakalec:/ a jesli chodzi o to ile dac ich do takiego domowego zrobienia pizzy to ja sama osobiscie daje tak pol z jednej czwartej kostki drozdzy .i wychodzi ok:) pozdrawiam i mam naprawde nadzieje ze moj przepis na prawdziwa pizze da grasso komus sie przydal:) jakby co piszcie:) LILI101085@interia.pl a sprobuje jakos pomoc:)

Autor:  22.04.2010

Krzychu6611 doddalam odpowiedz na Twoje zapytanie ale nie wiem dlaczego nie wyskoczyla ona zaraz pod Twoim zapytaniem:/ i najlepsze ze dwa razy sie to dodalo :/ w kazdym razie gdyby co to musisz szukac w wyzszych odpowiedziach bo cos jest nie tak z tym portalem zamiazt dodawac odpowiedzi na samym dole jako najswiezsze to dodaje je gdzies w srodku:/ kto wogule pilnuje tego portalu bo zaczyna sie tu bałagan z lekka robic i w sumie nikt nic nie wie o co chodzi:/ napisze tak: jak znajdziesz Krzychu6611 odpowiedz i to 2 razy taka sama a na koncu bedzie adres E-mail LILI... itd itp to to wlasnie ja to napisalam i to jest odpowiedz do Ciebie.pozdrawiam wszystkich milosnikow i smakoszy pizzy Da Grasso:)

Autor: tyryry  22.04.2010

a Manta to gada bzdury niech sam sobie zjada ciasta z tych swoich " wszystkich przepisow" bo tyle ich podal ze glowa mala a twierdzi ze w da grasoo pracowal :) jakby pracowal to objasnil by wszystko po kolei tak jak trzeba a nie kombinowal:/ Przepis jai podal GOŚĆ jest najlepszy jaki mi sie udalo wykorzystac do tej pory chociaz naprawde balem sie juz probowac bo ile mozna marnowac materialow na zrobienie ciasta....niby nic az tak nie trzeba do tego wiele ale jak to zliczyc do kupy to faktycznie mozna by doliczyc sie z 10 kg maki na sam poczatek:/ naprawde warto sprobowac przepisu GOŚCIA :) ja jestem zadowolony i znajomi byli takze zadowoleni:) jedyne co to trzeba sobie te skladniki na ciasto wyliczyc samemu ale to tez nie problem jak zacznie sie to dzielic najpierw na pol wszystkie te skladniki , potem na jeszcze raz pol i tak dalej:) az do uzyskania ciasta na tyle osob ile sie chce;)

Autor: Cienki  07.05.2010

Jak się wymoczy czosnek w oleju to jest łagodniejszy. Nie pali tak.

Autor: lups  25.05.2010

ami nie

Autor: podpowiedz  27.06.2010

165 ml wody, 400 g maki, 16 g cukru, 8g soli, 23 ml oleju, 3,5g drozdzy przeliczenie skladnkow ciasta na jedna pizze

Autor: ryr  05.07.2010

zjebał

Autor: konrad  12.07.2010

hehe, ten sos jaki podałeś nie jest taki jak w Da Grasso, jest o wieele za słodki, dlatego odpuszczam sobie cukier lub dodaję tylko szczyptę ;) pozdrawiam.

Autor: pam  14.07.2010

sos jest przepyszny, nawet chyba lepszy niż w da grasso ;)

Autor: Panda  16.07.2010

Do GOSCIA. Koleżanko naucz sie czytac. Po pierwsze Manta nie napisał że moczenie czosnku w oleju wyostrza smak tylko łagodzi, po drugie wcale sie z Toba nie kłócił. Po trzecie przepis który podał Manta jest dużo lepszy niż twój. Przede wszystkim koleżanko nie wiem skąd masz ten przepis ale nigdy w da grasso nie jadłem takiego sosu i nigdzie takich nie robią. Za dużo majonezu. Na pewno nie wyjdzie słoik majonezu a półtorej słoika jogurtu.

Autor: dominik  29.07.2010

Zrobiłem ten sos z przepisu Manty i jest rewelacyjny nie wiem skąd Manta zna ten przepis ale jestem jej bardzo wdzięczy za to ze podzieliła się z nim z nami. MANTA JESTEŚ WSPANIAŁA!!!!! Pozdrawiam Dominik

Autor: starkowa  09.08.2010

zajebisty jest ! polecam ;)

Autor: ZAGI  02.09.2010

WYPASIONY SOS ! ! ! ! ! ! ! Dzieki za przepis :)

Autor: EwciaK  04.09.2010

NIE PRZEJMUJ SIĘ GŁUPIMI KOMENTARZAMI !! Soooosik Pyyyychotka :)) bardzo dziękuje za przepis:)

Autor: kik  07.09.2010

pyszniutki !!!!!!!!!!!!!! palce lizać ;p

Autor: Łukaszek  11.10.2010

witam mam pytanie. ma ktos przepis na jogurt??

Autor: magduśśś  15.10.2010

Czy ktoś poda ile potrzeba tego jogurtu bo każdy tylko kłoci sie i krytykuje ale co ile potrzeba jogurtu to nikt nie napisał a tak ogólnie jeżeli komuś nie smakuje taki sos to niech nie udziela sie tutaj i więcej nie robi go sobie tak bedzie chyba najlepiej bo durne jest czytanie takich komentarzy ktoś coś podaje to uszanujcie to albo wymyślcie lepszy .

Autor: CrazyJoker_22  12.12.2010

Zycie kazalo mi nauczyc sie gotowac i jestem w tym podobno calkiem dobry. ale naszla mnie ochota na pizze swojej roboty. przepis na ciasto jakis sensowny znalazlem, ze skladnikami jakos poradze ale wie ktos jak zrobic sos czosnkowy jak w ravioli??? mysle ze z sosem z dagrasso rozni sie tym ze nie ma albo ma bardzo malo oregano i bazylii... poprawi mnie ktos czy mam wykombinowac wlasny zajebisty sosik??? albo katastrofe kulinarna :)

Autor: mmmm  10.01.2011

SOS JEST MEEEEEEEEEEEEEEEEEGAAAAAAAA PYSZNY!!!! JAK Z DA GRASSO !!!!!!!!!!!!!!

Autor: Teresa  04.02.2011

Sos jest pyszny;) polecam, choć doradzam dodać mniej jogurtu i więcej majonezu , gdyż konsystencja jest mało gęsta.

Autor: ami  10.02.2011

http://www.angelus-silesius.pl/pizza.html to link gdzie jest przepis na wyśmienitą pizze sosu z mojej stronki niepolecam ten z tej jest lepszy

Autor: ee  10.02.2011

ese

Autor: marcinek1410  28.02.2011

Ja polecam ten przepis; Jeden duzy jogurt naturalny,3 lyzki majonezu,2 lyzeczki mleka,4 zabki czosnku nie za duze,sol do smaku pieprz posiekana natka pietruszki, oregano ziola prowansalskie,i szczypta curry. wlewamy jogurt naturalny do naczynia potem dodajemy majonez mleko, wycisniete przez praske zabki czosnku szczypte soli pieprz do smaku posiekana pietruszke oregano ziola prowansalskie i jesli ktos lubi ostrzejszy soso to curry. calosc mieszamy tak aby nie bylo grudek lub miksujemy najlepiej blenderem okolo minuty.sos najlepiej smakuje z pizza lub kawalkami kurczka mozna serwowac nawet do innych posilkow wedlug uznania sos jest zrobiony ze sprawdzonego zrodla z mojej wlasnej pizzerii polecam.

Autor: Pro ziom :)  15.04.2011

Jebać ten sos .. nie dobre jak huj.

Autor: doll  23.05.2011

A ja nie daję wody do pomidorowego tylko przecier i koncentrat. Chyba frajer dodaje do takiego sosu wodę pewnie jeszcze kranówę zamiast mineralki a zamiast szynki mielonkę hahahaaaaaa bo tańsza.

Autor: paladyncio  27.05.2011

Sosik bardzo pyszny i dodałem niektóre swoje przyprawki, ale tak to wyśmienity :D

Autor: maciocha  11.07.2011

sos naprawdę pyszny!!!!

Autor: ikj  14.07.2011

http://pordubitz.org/1/wiadomosci.onet.pl super przepisy na sosy

Autor: Doniczka  29.07.2011

zajebisty :))

Autor: Smakosz Waldek  09.08.2011

Ten sos jest przepyszny dawno takiego nie jadłem :)

Autor: kacha  19.08.2011

mam dziś robić ten sos czosnkowy od manty zobaczymy co z tego wyjdzie

Autor: Patryk  25.08.2011

Sos wyszedł super ! Naprawdę polecam !

Autor: edol  19.09.2011

super smaczek

Autor: Madzialena  21.09.2011

Witam, ja z zapytaniem czy ktoś zna przepis z da grasso na ich pastę ze szpinakiem? pasta spinachi.... byłabym wdzięczna :)

Autor: Piotr____  18.11.2011

Bardzo dobry sosik, polecam dodanie odrobine koperku ;-)

Autor: Patryk i Kasia  27.11.2011

Ciasto Super :)))) polecam na prawde :D trzymalismy sie scisle przepisu i jest ok :)

Autor: Chrupa  30.11.2011

Zamiast tego paprania się z czosnkiem i olejem polecam dodanie bezpośrednio do sosu paru kropel cytryny - też niweluje zbyt ostry smak czosnku i mniej przy tym roboty:).

Autor: Kucharzysta  31.12.2011

Sos jest bardzo przepyszkowo pysznawy.Dosłwonie jak z Da Grasso :D :D :D

Autor: Marcin  10.01.2012

moczenie czosnku nie ma zadnego sensu chcesz delikatniejszy daj mniej. poza tym taki wymoczony czosnek ma pozniej mniejsze szanse wymieszac sie z sosem majonezowo jogurtowym ktory tez odziwo jest w duzej czesci z tluszczu

Autor: styks  20.01.2012

Do Marcin. Nie teoretyzuj tylko ZRÓB, a sam się przekonasz.

Autor: MANTA  20.01.2012

-_-_U_P_G_R_A_D_E------_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Sos czosnkowy: Dodać JOGURT GRECKI zamiast jogurtu naturalnego. Zyska na gęstości, nie będzie kwaśny. I będzie idealny :) Ile moczyć czosnek w oleju??Dzień wystarczy - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Sos pomidorowy: Tu się poddaję. Żaden znany mi koncentrat nie pasuje by było idealnie. Ani Łowicz, ani Pudliszki. Z Dawtoną coś wychodzi :/ Nic nie pasuje by było wystarczająco gęste i nie kwaśne.-- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Znajomy podał mi przepis na sos pomidorowy, który jest zupełną alternatywą i nie smakuje jak z da Grasso, ale jest bardzo dobry. PODSMAŻYĆ czosnek, zdjąć z patelni. USMAŻYĆ cebulę, dodać czosnek i pomidory w puszce, dodać przyprawy (te co wyżej+ paprykę słodką w proszku) i wszystko smażyć na patelni by zagęścić. Nie pamiętam czy koncentrat też dawałem (chyba nie), ale jeżeli tak to DAWTONA. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Nigdy nie pracowałem w pizzeri, nigdy nie podałem przepisu na ciasto (nie znam) i nic nie napisałem przez ponad 4 lata, więc się z nikim nie kłóciłem;). Forumowicze - Dziękuję za podanie alternatywy do moich ziół, muszę kiedyś spróbować :)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Nigdy nie podałem proporcji, bo po pierwsze łyżeczka jest łyżeczce nie równa, po drugie w różnych miastach sosy trochę smakują inaczej, no i mamy różne gusta, a sos jest tak łatwy, że można trochę poeksperymentować ;) Np. dobór moich ziół to był czysty eksperyment. Bawcie się kuchnią tak jak ja i życzę Wam powodzenia :)- - - - - - - - - - - - - - - P.S. Sorry za śmietnik, ale MOD na początku pociął tekst, a nie ma możliwości edycji.

Autor: lowiec  19.02.2012

znakomity sos naprawdę

Autor: XD  06.04.2012

bardzo dobry sos

Autor: Bakunek  17.04.2012

Sekret ciasta w DaGrasso kryje się w mące. Nie jest to zwykła mąka pszenna, ani też tortowa. Do tego aby pizza miała smak obważankowy, taki jak w DaGrasso, wymagana jest bezwzględnie mąka zwana Semoliną. Niektórzy porównują ją do mąki gryczanej. Czasem jest określana jako mąka "durum". Można ją kupić na allegro. Pozdrawiam.

Autor:  21.04.2012

sos pyszny

Autor: oli  05.05.2012

Pyszniutki zrbiłam aż się w ustach rozpływa!

Autor: Tym  07.06.2012

Tak, rzeczywiście - sos tak samo obrzydliwy jak w da Grasso. Nie wiem jak coś takiego można nazywać sosem i dlaczego komuś to smakuje. Prawdziwy sos czosnkowy do pizzy nie powinien być jak słodka, tłusta, lekko ostra papka. Sos powinien mieć konsystencje półgęstą, nie powinno być w nim cukru ani majonezu.

Autor: ggg  08.06.2012

kurcze nie miałem jogurtu ani kefiru więc dałem zsiadłe mleko i resztę tak jak w opisie , wyszedł rzadki czosnkowo-ostry bo dużo przypraw oregano i pieprzu !!! na pierwszy raz może być . ;-D

Autor: igi1806  10.06.2012

Jak widzę przepisy na sos czosnkowy z jogurtu to mi słabo ! Jogurtem to śmierdzi i czuć jego gorycz - nawet cukier tego nie niweluje - puknijcie się !!! Lipa, lipa i jeszcze raz lipa !!!!!!

Autor: pucek  16.06.2012

super.dziekuje.dodalem jeszcze ostrej chili i bomba hehe

Autor: michu  27.10.2012

wlasnie go zrobilem, kurna nawet mi dobry wyszedl wedlug mnie, ale chyba nie zgniotlem dobrze czosnku bo czuc grudki jak sie probuje :), po za tym zajebisty :). dzieki

Autor: michu  27.10.2012

wlasnie go zrobilem, kurna nawet mi dobry wyszedl wedlug mnie, ale chyba nie zgniotlem dobrze czosnku bo czuc grudki jak sie probuje :), po za tym zajebisty :). dzieki

Autor: Anonim13  01.06.2013

Do dupy ten sos!!! Sos ma być Pikantny, a jeśli na jeden naturalny jogurt dasz tylko 2 ząbki to nawet nie będzie tego czuć. I to ma być sos do pizzy? Po za tym w dagrasso mają sosy niedobre. Osobiście wolałbym zrobić go w ten sposób, że około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki śmietany, i 2-3 łyżki majonezu, do tego 2-3 pazurki czosnku, i według gustu sól, cukier i inne przyprawy. Ostatnio tak zrobiłem taki sos, z tym że jadłem go z frytkami i był miodzio ! A zaraz idę zrobić taki bo wieczorem będzie pizza, a sos musi swoje odstać przynajmniej ze dwie godziny.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu