Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Gulasz z piersi kurczaka

Autor: Agnieszka  Data: 04.10.2003

Porcje: 3 porcje  Koszt: 12 zł  Trudność: średni  Czas: 60 min.  Kalorie: średnio dużo

Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka, - 3 marchewki, - 30 dag pieczarek, - 3 duże cebule, - jedna świeża papryka dowolnego koloru, - kostka rosołowa, - przyprawa do kurczaka (ja daję Kamisa), - zioła prowansalskie, - sól i pieprz, - olej do smażenia, - ok. pół kostki masła.

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu (ok 1,5 na 1,5 cm czy po prostu jak wyjdzie) posypać przyprawą do kurczaka-dość obficie i odstawić na moment, niech się przegryzie. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrać i pokroić w kostkę-nie musi być drobna, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostke jak kto lubi. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodac do podduszonych warzywek. Podlac wodą lub rozrobioną we wrzątku kostką rosołową i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami-odrobinę bo intensywne. Na koniec jak juz całość będzie miękka dodać masło jako zagęstnik sosu, zagotować, jak trzeba to doprawić i już :)

Potrzebne przybory:

Patelnia do podsmażenia mięska, patelnia lub rondel do gotowania gulaszu, noże, deski do krojenia.

Jak podawać?

Podawać z ziemniaczkami albo ryżem, na przystawkę ogóreczki kiszone albo korniszonki, smacznego :)

Czas przygotowania:

Fajnie jak przygotowują dwie osoby, raźniej i sprawniej :)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: nie rozumiem  07.10.2003

Pierwsze słyszę - aby masło zagęszczało sos! Czy możesz wyjaśnić - jak to się dzieje? Znam zagęstniki z roztworu mąki i wody, śmietany, chleba, zasmażkę , ale masłem???

Autor: Agnieszka  09.10.2003

Ano zagęszcza. Nie wiem jak to się dzieje w sensie fizyczno-chemicznym, jednakże dodanie masła do sosu zagęszcza go w pewien sposób i przy okazji nadaje specyficznego smaku. Nie jest to zagęstnik tak silny jak zasmażka czy mieszanka mąki z wodą ale radzę spróbować. Jeśli sos nadal będzie za rzadki, mozna go jak najbardziej zagęścić w swój, wypróbowany juz sposób. Przepis jest tylko propozycją..... Pozdrawiam

Autor: Joanna  09.10.2003

"nie rozumiem" piateczka Komentarz po zboju Ale sie usmialam ha ha ha

Autor: Adaś  16.09.2004

A czy ktoś robił GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW drobiowych i zechciałby podzielić się przepisem i wrażeniami smakowymi?

Autor: IVANA  26.01.2005

Zrobiłam gulasz wg przepisu i muszę przyznać że jest bardzo smaczny. Podałam go z ziemniakami i surówką z kapusty i wyszła z tego niezła uczta. Sos zagęściłam swoimi metodami (trochę śmietany i mąki) i było super. Dziękuje autorce za przepis.

Autor: Ewa  16.07.2005

Wyszlo pyszne danie, nawet nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak smaczny. Polecam.

Autor: ewa  28.07.2005

Bardzo smaczne.Ba, pyszne wrecz!!!! Zarowno zageszcone samym maslem,jak i poprawione (jesli chodzi o gestosc) smietana z odrobina maki. Polecam!!!!

Autor: Aga  29.07.2005

Bardzo, bardzo smaczne! Polecam

Autor: Sivka  16.09.2005

baaaardzo smaczne:)moja rodzina byla zachwycona, zagęscilam sos dodając,jak smażylam kurczaka, posypalam po prostu nią kurczaka. To spowodowalo iz sos po dodaniu kurczaka do warzyw zgęstnial odpowiednio, potem dodalam smietany-zdziebko, bo dbam o biodra, ale wlasciwie tylko z ciekawosci, bo czytalam opisy i nie moglam sie zdecydowac:smietana czy maslo:)dzieki za przepis autorce, wiele przyjemnosci sparwilo mi przygotowabnie i skosztowanie tej potrawy:)POZDRAWIAM sYLWIA Z GÓRY kALWARII:)

Autor: Sivka  16.09.2005

POSYPAŁAM KURCZAKA PODCZAS SMAŻENIA OCZYWISCIE MĄKĄ:)SORRKI

Autor: Sivka  16.09.2005

POLECAM TAKŻE "CUKINIE DUSZONA"-WPISZCIE TO W GOOGLE I WYSKOCZY PIERWSZA STRONA, NAPRAWDE POLECAM, ZWLASZCZA ZE WARZYWA W LATO SA TAKIE TANIE:)SMACZNEGO

Autor: zxc  22.10.2005

W tym gulaszu zagęstnikiem jest cebula.W przepisie jest 3 duże cebule.Cebula zagęszcza każdy sos.

Autor: kita  18.11.2005

zrobilem, zjedlismy, bylo super!!!

Autor: happygirl  15.12.2005

zrobiłam i wyszlo mniaaaaam mniam, zaraz będę jeść :) dodałam mąki - bardziej zawiesiste

Autor: Pablo  27.01.2006

Niezle! ja dodaje jako przyprawe carry + ogorki konserwowe = zupelnie inny smak polecam.Najlepiej smakuje z kasza! Pozdrawiam Pawel Nowy Sacz

Autor: Ewelina  31.03.2006

Aguś przepis jaki podałas na ten gulasz z piersi kurczaka jest rewelacyjny! Zaserwowałam go z ryżem, moja rodzina była zachwycona, wszystkim smakowało. Zrobiłam to na kolację, ale zdecydowanie jest danie obiadowe. Jest proste do wykonania, mnie to zajeło 30 min. Zdecydowanie wszystkim polecam. Dzięki Ci serdeczne za ten przepis. Pozdrawiam

Autor: Ewelina  31.03.2006

Zapomniałam dodać, że faktycznie sos nie jest zbyt gęsty, a masło specjalnie nie pomaga w zmienieniu konsystencji. Ja rozrobiłam łyżkę mąki w pół szklance wody, dodałam i sos się zagęstnił, ale to wszysto zależy, od tego jak kto co lubi. Przepis jest poprostu super!

Autor: kasiorek1985@wp.pl  17.06.2006

witam robilam ten gulaz mezowi i Bardzo Mu Smakowal...ale zagenszczalam ten gulasz smietanom 2 łyżki maki i troche rozolu z gulazu razem wszystko wymieszac i dodac do calosci ....sos stanie sie w tedy w sam raz do jedzenia.....pozdrawiam ;-)

Autor: ilona  04.07.2006

Autor: ilona  04.07.2006

dzisiaj zrobilam gulasz musze przyznac ze przepyszny moj 4 letni synek jest taki wybredny a tu nagle chcial dokladke naprawde smaczny dziekuje bardzo za przepis teraz dolacze go do moich ulubionych.maz jak wroci z pracy to mysle ze takze bedzie jemu smakowalo.przepis godny pochwalenia.pozdrawiam

Autor: vivonka  09.08.2006

superowy przepis!!!!!!!!!! dzięki!!! jestem na diecie i już mi się znudziły te surówki i inne takie. a to fajne jest:) i nieskomplikowane - akurat dla takiej "niedzielnej" kucharki jak ja:) ps. dla mnie samo masło jest ok.

Autor: Gapa  14.09.2006

Dobre, wrecz pyszne. Dzieki za przepis.

Autor: female  12.12.2006

Pycha,pycha !!! Ja zrobilam bez masla ;)

Autor: dadada  20.12.2006

myślicie,ze można zrobić wersje z pomidorami z puszki lub koncentratem pomidorowym? wlasnie mi sie wszystko dusi i zastanawiam sie czy dodac czy zrezygnowac a nie chce spieprzyc

Autor: Koooti  22.03.2007

Zrobilem . Wyszlo super . trzeba jednak zagescic maka ze smietana bo z maslem bylo raczej wodniste .

Autor: Artur  04.11.2007

Ja dodałem jeszcze kukurydze konserwową ,a mieso dzien wczesniej zamarynowałem palce lizać:)

Autor: grzegorz pulawy  10.11.2007

zrobiłem przepis jest wyśmienity,naprawde polecam!

Autor: kiciunia  13.11.2007

Naprawde doskonały przepis , no i oczywiście gulasz. Gorąco i bardzo smacznie polecam. Prosząc o więcej takich przepisów

Autor: Danusia  22.01.2008

Pycha:) Podalysmy z kasza gryczana, na prawde smakowalo!!!!

Autor: EWA  24.01.2008

Ja taki gulasz robię od dawna, nazywając go potrawką z kurczaka. Do zagęszczenia dodaję serki topione śmietankowe lub paprykowe, ok. 4-5 trójkącików. Smak sosu jest rewelacyjny. Do innych sosów równiez dodaję serki, nie używam mąki w ogóle.

Autor: aga  08.04.2008

Dzis zrobilam tego kurczaka znajomym. Wszystkim, w tym rowniez mi, bardzo smakowalo. Nawet poprosili bym gotowala czesciej (a gotowac w ogole nie umiem). Jest jedna wada tego przepisu: 2 godziny pracy. Fakt, prawdopodobnie to przez brak doswiadczenia, ale marchewka strasznie dlugo pozostaje twarda. nastepnym razem kupie ugotowana, zamrozona w jakims supermarkecie. Powinno to skrocic czas przygotowania. Przepis pyszny :)

Autor: kasienka_66  19.04.2008

Jak dla mnie sosik rewelacja. Dziekuje za przepis pozdrawiam

Autor: filipinka  28.06.2008

dziękuje Tobie Agnieszko.mam z reguły dwie lewe ręce do gotowania,jednak twój gulasz zachwycił mojego męża.bardzo mu smakowal i mnie równiez.jeszcze raz wielkie dzieki :)) całuski dla Ciebie.

Autor: Kinga  27.08.2008

no,gulasz wyszedł niczego sobie.Nie miałam papryki,więc dodałam w proszku:),kapke ketchupu i chyba nie zepsułam tym smaku,przeciwnie...Na końcu dodałam jeszcze zieloną pietruszke i palec lizać.

Autor: Patrycja24  03.09.2008

Przepis świetny wszyscy byli zachwyceni warto było spróbować.

Autor: siwa1  10.09.2008

Jednym slowem - Rewelacja. Zrobilam i niestety musialam wyjsc z domu, jak wrocilam moj syn mowi: mamo zostawilismy Ci trosze sosu ( te troszke tylko dno przykrywalo). Moi mezczyzni stwierdzili ze chca czesciej bo jest to pyszne danie. Na stale zagosi w moim menu Polecam

Autor: hagana  16.09.2008

Dobre

Autor: pieczarka  31.01.2009

Pyszne! ja dodalalm pokrojone w kostke ziemniaki ktore w czasie gotowania przeszly sosikiem, pycha !!!! z zielona salata podane stanowi szybkie danie do bialego winka!!

Autor: radziu66  14.06.2009

a gdzie czosneeeeek?ja daje dużo czosnku i troche mniej masła i wychodzi zaje.......!!!!

Autor: Sivka G.K  22.09.2009

Witam! Z przyjemnością wracam do tego przepisu, a to co mnie zainspirowalo do tego to zakup puszki mleka kokosowego. Napisz Agnieszko czy pasuje mleko koko.do tego dania? Pomyślalam tez o dodaniu przyprawy cary, ale boje sie zaryzykować.Dzieki za odpowiedź:)

Autor: Sivka G.K  22.09.2009

Tak jak pislalam w 2005 roku...boże jak ten czas zapier....!duszona cukinia JEST REWELACYJNA z poniższego przepisu http://pesto.art.pl/kuchnia/warzywa/cukinia/cukinia_calosc.php Jestem amatorem cukini i wiem co mowie.....leczo przy tym wysiada, te młode cukinki rozpływające się w ustach są po prostu niebo w gębie!

Autor: marta  09.10.2009

pycha!!! juz kij z miesem,ale ten sos! mam ochote go pic zamiast herbaty:) nie dostalam pieczarek,ale dodalam wczesniej podgotowane suszone grzyby.wyszlo boskie:)

Autor: marta  09.10.2009

Agnieszko,jesli masz jeszcze jakies przepisy trafione w 10,to podziel sie bardzo prosze :) ide jesc gulaś,bo jeszcze cieply;)

Autor: justyna  12.10.2009

ja dziś zrobie na obiadek i mam nadzieje ze bedzie dobre:)

Autor: Ania  10.11.2009

Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, zajadaliśmy sie tym całe dwa dni i nie mieliśmy jeszcze dość ;-)))

Autor: fazi  18.11.2009

Spoko przepis Pozdrawiam

Autor: mmm  09.01.2010

przepis rewelacyjny :) pychotka

Autor: kana215  19.02.2010

gulasz po prostu rewelka:) mniam mniam. szkoda że dopiero teraz go znalazłam:(

Autor: iwcia  24.02.2010

swietny przepis,zrobie dzis na kolacyjke mojemu Ukochanemu :-) zamiast ziemniakow podam z kasza gryczana

Autor: Karola25  24.03.2010

Jedzonko pierwsza klasa, dziś robie drugi raz:) Pozdrawiam!

Autor: bialobrzesia  25.05.2010

Kurczaka zaprawiłam w masełku i w curry (1 łyżeczka czubata curry i 3 łyżeczki masła - całość trzeba podgrzać aby masło z curry się wymieszało). I zamiast kostki rosołowej przyprawiłam VEGETĄ. Pychotka.

Autor: Kołk;)  17.06.2010

zrobiłam przepis według przepisu tylko zagęściłam mąką i dodałam trochę papryki ostrej do smaku. Pychaaaa! gorąco polecam ten przepis!

Autor: Rob  18.06.2010

Skonczcie z tym zageszczaniem barany,bo mdli,ktos podal fajny przepis a tu ojciec Rydzyk jak na polaka przystalo musi byc zawsze cos.Pozdrawiam tych normalnych a zjeby niecg]h ida na huj.

Autor: Madlen  22.06.2010

Właśnie skończyłam gotować gulasz. Pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej samkuje. Starałam się przyrządzić go zgodnie z przepisem autorki, acz kolwiek troszeczke go zmodyfikowałam. Nie wiem czy autorka miała na myśli przyprawę kamis złocisty kurczak bo w taką posypałam kurczaka i odstawiłam na czas krojenia pozostałych składników. Kurczaka podsmażyłam na dużej czubatej łyżce masła. I już do prawie miekkich warzyw (podsmarzanych na oliwie z oliwek) dorzuciłam podsmażonego kurczaka i trochę podlałąm przegotowaną wodą i tak dusiłam pod przykryciem. Na koniec dodałamm trochę śmietanki 18%. Wg mnie tak przyprządona potrawa nie potzrebuje zasamarzania i innych metod zagęszczania.

Autor: Ewa.  06.07.2010

No super wyszło:) Poszłam na całość i ugotowałam to teścią. Choć nie przepadają za moja kuchnia byli zachwyceni:) Bardzo dziękuję;*

Autor: Monia  13.07.2010

wspaniały przepis

Autor: Piter  18.08.2010

Mi również się udało i wyszło smacznie, chociaż trochę przedobrzyłem dodając masło (w zasadzie margarynę z dodatkiem masła w zastępstwie "masła masła") gulasz jest teraz, jak to określam, "za dobry" :P

Autor: kamcio  06.11.2010

maslo zageszcza sosy,ale musi byc schlodzone!pozdro:)

Autor: malzenstwo  08.11.2010

Witam , wlasnie zrobilam razem ze swym mężem gulasz i wyszedł znakomicie ! Naszym zdaniem najlepiej podawać gulasz z puree. Najlepiej 1/3 kostki masła i odrobine śmietany ( 2 łyżeczki) . Pozdrawiamy

Autor: KUCHCIK  21.11.2010

Genialny przepis - szybki, prosty, a efekt miodzio.

Autor: kala  10.01.2011

Zrobilam wlasnie, wszamalam i smakuje przepysznie. Dodalam ugotowanych ziemniaczkow na koncu i bylo perfect. Dzieki za przepis.

Autor: tosca  07.03.2011

Zrobiłam, podczas przyrządzania jakoś mi ta marchew nie pasowała - ale efekt finalny - pycha,

Autor: Kry  11.05.2011

Oszzz kurna właśnie skończyłem robić i muszę powiedzieć , że jest mega ale to mega zajebiste :)

Autor: Asia  17.05.2011

Witajcie! Właśnie dokonałam dzieła... Nie obyło się bez modernizacji, jednakże, jak sądzę, bez większego wpływu na efekt końcowy. Zamiast 3 cebul, użyłam 1,5 cebuli i 1 pora. Nie obyło się też bez papryki ostrej-przyprawy. Przed zagęszczeniem, bo jednak odrobinę zagęściłam sos ( mąka+śmietana) dodałam sosu sojowego. Do marynowania kurczaka użyłam przyprawy Kamis "Przyprawa do kurczaka złocista"- leżakował w lodówce całą noc. Kurczaka jak i warzywa smażyłam na oliwie z oliwek. Moim zdaniem niezbędna jest natka pietruszki, można posypac potrawę już na talerzu, podnosi walory smakowe potrawy. Przepis fantastyczny i ja również, jak moja poprzedniczka, bardzo żałuję, że znalazłam go dopiero teraz. Ale bardzo się cieszę, że "od pierwszego wejrzenia" przekonał mnie w swej prostocie, skusił tyloma pozytywnymi komentarzami. Powtórzę każdemu wahającemu się czy przyżądzic to danie, naprawdę WARTO, gorąco polecam! Dziękuję Agnieszko:)

Autor: anolia  11.06.2011

genialne, pyszne zaje......, wszystko jak w przepisie tylko piersi z kurczaka dałam 2 podwójne, doprawiłam po swojemu i zagęściłam lekko mąką....wyszło cudnie...na stałe w moim menu

Autor: dave.pl  14.07.2011

Świetny sposób na pierś z kurczaka, polecam. Ja podaję z kluskami parowymi - rewelacja.

Autor: Andrzej  22.08.2011

zdecydowałem się z robić ten gulasz dzisiaj (22 08 2011r ) jak skończę i żona pochwali to uznam że jest ok.

Autor: Andrzej  22.08.2011

zdecydowałem się z robić ten gulasz dzisiaj (22 08 2011r ) jak skończę i żona pochwali to uznam że jest ok.

Autor: Andrzej  22.08.2011

zdecydowałem się z robić ten gulasz dzisiaj (22 08 2011r ) jak skończę i żona pochwali to uznam że jest ok.

Autor: andrzej  22.08.2011

ok

Autor: Grzes  22.08.2011

Test ....

Autor: martucha  08.10.2011

przepis genialny, ja również zagęściłam śmietaną oraz dodałam papryczki chilli dla ostrzejszego smaku. Podawałam z pampuchami-polecam!!!!

Autor: leszek  03.01.2012

niedobre jak skurwysyn

Autor: Monika  01.02.2012

Ja dodaję jeszcze puszkę pokrojonych pomidorów i więcej wody i robię w ten sposób pyszną zupkę. Doprawiam ostrą papryką z torebki i jest super zupka ;)

Autor: Magda  09.02.2012

Nareszcie ! znalazłam przepis na gulasz bez gotowców, dzięksy :) Na pewno troszkę zmodyfikuję ;)

Autor: pati  26.02.2012

Dzięki za bardzo dobry przepis:) było pyszne, tylko zamiast masła zagęściłam mąką i smietaną:)

Autor: Karolina  27.02.2012

Dziekuje, przyszny i latwy przepis! Ja dodalam jeszcze Winiary Pomysl na Gulasz, super wykonczylo smak! Polecam

Autor: Kasiuniaa  27.03.2012

cos niesamowitego ! paluchy lizac po prostuu :D

Autor: ZAQ  23.12.2012

Zamiast przyprawy do kuraka dałem przyprawę Gyros (też kamisa). Dodałem też czosnek granulowany i 1 ząbek świeżego. całość dodatkowo zagęściłem łyżką mąki rozpuszczonej w zimnym rosole. Podane z ryżem przypomina w smaku pseudochińszczyznę mojej mamy.PYCHA

Autor: ania  30.12.2012

Niebo w gębie! Super zaskakujący smak - dzięki za przepis! Zrobiłam krok po kroku jak pisze, tylko do podsmażania wykorzystałam oliwe z oliwek zamiast oleju i to też się przyczyniło do super smaku! Rewelka

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu