Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Kiełbasa swojska

Autor: Henryk  Data: 07.12.2003

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 300 min.  Kalorie: ?

Składniki:

Przepis na kiełbasę: - 9 kg mięsa wieprzowego, - 1 kg mięsa chudego wołowego, - 23 dkg soli, - 3 łyżki cukru, - 1,5 dkg pieprzu, - 6 ząbków czosnku, - gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki). To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Jak przyrządzić?

Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości. SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Maszynka do mięsa, miska.

Uwagi:

Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat.Tak wykonana kielbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.

Czas przygotowania:

5 godz. to jest razem z wędzeniem.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: smerfetka  10.12.2003

No dobrze Heniu....a w domu to jak ja mam ją uwędzić?:(

Autor: Aga  10.12.2003

Smerfetko też bym chciała wiedzieć coś więcej na temat wędzenia, ale myślę że będzie problem, poniważ Henio został bardzo nieładnie potraktowany przez radakcję "Czarnej Oliwki"gdzie nazwano go łachem a jego przepis wypocinami. Skomentował tą odpowiedz z której to wynika, iz więcej się tu nie pojawi. Przejdz na forum, wybierz więcej świerzych tematów, a tam temat "Redakcjo co się dzieje" a sama zobaczysz. Chyba że zlikwidują ten temat też coś takiego mialam.

Autor: ada  10.12.2003

Henryku dziękuje za przepis jeszcze z niego nie korzystałam, ale jest dla mnie bardzo cenny. Bardzo cenię sobie wszystkie domowe wyroby, bo to co nam oferuje przemysł spozywczy jest coraz mniej "zjadliwe". Posiadam w domu urzadzenie zwane szynkowarem /produkcji czeskiej/ moze ktoś z forumowiczów zna dobry i sprawdzony przepis na kiełbaskę z szynkowara Henryku zaobserwowałam że przepisy podane przez forumowiczów pojawiaja się z opóźnieniem ok. 2 dniowym. Może dlatego że te same przepisy pojawiają się w kafeterii . Pozdrawiam Ada

Autor: madlen  12.12.2003

Moja rada: w czasie wyrabiania mięsa dodaj trochę zimnej, przegotowanej wody, dla uzyskania tzw. "kleju". Kiełbasa w czsie krojenia nie będzie sie rozpadać.

Autor: dele  12.12.2003

bardzo przepraszam ale to nie woda daje spoistość kiełbasie :) pozdrawiam

Autor: Michał  19.01.2004

Ja także uważam, że saletra by się przydała.

Autor: sliwy  17.02.2004

dziwny przepis, podziwiam za odwagę kiełbasa będzie bardzo sucha.nie rozumiem takiej ilości gorczycy,przydała by się peklosól.spoistość kiełbasy uzyskamy dzięki wywarowi z kości (kosztem trwałości)niektóre z przeczytanych tutaj porad są conajmniej dziwne pozdrawiam i życzę powodzenia

Autor: Aga  23.02.2004

Do siwego: piszesz że będzie sucha- spraktykowaleś? bo ja tak jest super.Piszesz wywar czego juz calkiem nie rozumiem,po jakie licho dawać wywar do wyrobu ktory wtedy dlugo nie poleży.Zaś co się tyczy wody popieram 1/2 szklanki rozpuszczając w niej cukier. Jeżeli daje cukier to nie saletrę ktora jest szkodliwa a chyba nie oto w zdrowym żywieniu chodzi. Pisze po to iz robiłam ten wyrob już dwa razy - naprawdę palce lizać!

Autor: gooo  23.02.2004

Przepis jak najbardziej w porzadku !!dziekuje ,ale nie wiem dlaczego pan Henryk zostal za to skrytykowany .Ja mam swoj wyprobowany sposob robienia kielbasy ,bez wolowiny, i staram sie polowe miesa pokroic w paseczki ladniej wyglada po pzekrojeniu (namawiam do sprobowania) wode dodaje ,cukier ,ale nie saletre i nie skorki. Pozdrawiam.

Autor: dele  06.03.2004

Wodę !!!! jak najbardziej powinno sie dodać ( lecz nie za dużo, na 10 kg mięsa około 1/3 l, no może ciut mniej ) żeby kiełbasa nie była za scisła a mięso przed wkładaniem do flaka można było dobrze wyrobić. Proponuje jednak mięso do wyrobu kiełbas zapeklować 3 doby i najlepiej jak bedzie to mięso wieprzowo - wołowe.Oczywiście peklujemy je w osobnych naczyniach. Jeśli ktoś ma uprzedzenie do wołowego to propnuje zastąpić innym mięsem, chodzi o uzyskanie kleistości. Pozdrawiam i życzę smacznego.:)

Autor: Bongo  16.03.2004

Smerfetka! My wedzimy przy okazji palenia w kominku! Przyjemne z pozytecznym! Tylko na dach czasem trzeba sie wdrapac... ale jest na szczescie plaski! Wychodzi super smacznie!

Autor: dele  21.03.2004

Mięso na kiełbase pekluje sie w kawałkach, a poźniej sie je rozdrabnia maszynką do mięsa. Pozdrawiam

Autor: Maxell  22.03.2004

Cześć czytałem wasze wypowiedzi i chcę powiedzieć, że jeśli kogoś interesuje, to mam zbiór przepisów wewnetrznych Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego z 1959 r. - zbiór receptur i skrótów przepisów na wedliny i wyroby wedliniarskie. Jest wszystko. Brać sie tylko do pracy i smacznego. Szczególnie teraz, przed świetami warto sobie przypomnieć jak to sie dawniej jadało. Pozdrowionka dla wszystkich.

Autor: dele  31.03.2004

Z chęcią przejrzałbym też te przepisy. Pozdrawiam

Autor: Luis  03.04.2004

W księgarniach i internecie można nabyć książkę"Domowy wyrób wędlin"S.Borowczaka.Od roku robię kiełbasy wg zawartych w niej przepisów z powodzeniem.

Autor: Agata  08.04.2004

WItam wszystkich! Chciałabym zrobić taką kiełbaskę ,ale nie wiem gdzie mogę dostać flaki do kiełbasy ,niekoniecznie naturalne. Mieszkam w warszawie ,wszędzie juz pytałam ale nikt nie potrafił mi pomóc.

Autor: Luis  09.04.2004

Zadzwoń do Ubojni która sprzedaje hurtowo półtusze,do masarni gdze robią kiełbasy lub do firmowego sklepu przy zakładach mięsnych.Kup flaki oczyszczone,przewrócone na drugą stronę.Gdyby miały jeszcze nieprzyjemny zapach,ugniataj i nacieraj je w soli a następnie płucz ciepłą wodą do skutku.

Autor: Luis  30.04.2004

Myślę że dopiero wtedy, kiedy sztuka masarnicza w Polsce podźwignie się z dna.

Autor: gierek  02.05.2004

A co ? mało bylo na ten temat? mysle że wystarczy juz o kiełbasie ,teraz przyjdzie czas na unie europejską

Autor: Jurek  07.07.2004

Chcialbym zrobic ta kielbase,bo wyglada dobrze.Nie mam tylko pojecia jak wedzic kielbase.Prosze mi podac od "a-z" Bardzo dziekoje.

Autor: mirek  11.07.2004

Wiadomość dla Jurka. Wejdź na stronę: www.marbo.agnet.pl/wedzar.html oraz zakup sobie książkę - WĘDZENIE MIĘSA, KIEŁBAS I RYB Egon Binder

Autor: mirek  11.07.2004

Wiadomość dla Agaty. Mogę pomóc wsprawie tych FLAKÓW. 0-502 287 211 - to kontakt ze mną.

Autor: alex  11.08.2004

przeczytalam( mysle ,ze dokladnie) wszystko, no i niestety nie znalazlam, tego dzego szukalam, mianowicie super przepisu na biala kielbase( taka z duza iloscia majranku) .Moze znajdzie sie ktos , kto moglby sie podzielic najprawdziwszym przepisem a najlepiej takim staropolskim i oczywiscie wyprobowany.Pseldoprzepisy na biala kielbase mnie nie zadawalaja, poprostu jestem wspanialym smakoszem i odrzucam wstelkie podrobki. Dziekuje z gory za podanie wymarzonego przepisu abym mogla sobie w tej dalekiej , pieknej Grecji i z okazji otwarcie Igrzysk olimpijskich poczestowac mmoich gosci wlasnie zurkiem na bialej kielbasie, ana drugie danie rownier biala kielbasa ale tym razem smazona. alex

Autor: francesco  17.08.2004

Mam taki przepis, caly kunszt polega na........

Autor: Placek  28.09.2004

Wędzenie, oczywiście nie w domu, ale choćby u znajomych na działce. Wycinamy z beczki blaszanej 200 litrowej przecinakiem oba denka, prosta robota. Załatwiamy elektryczną płytę grzejną od profesjonalnej kuchenki, jak najwiekszą i wyłącznik odpowiedniej do niej mocy, 2-4 kW wystarczy. Płyta na cegłach, posypujemy trocinami bukowymi z dodatkiem jałowca, nad tym beczka a w niej zawieszone mięska, z góry przykrywamy parcianym workiem by dym uciekał ale powolutku, i włączamy płytę. Temperaturę regulujemy wyłącznikiem, pożaru nie będzie, spoko. Teraz tylko cierpliwości na kilka godzin, sześciopak wystarczy. Zaglądamy czasem jak postepy i uzupełniamy trociny. Zimne wędzenie ok. 40 C na gorąco 70-80 C. Proste?

Autor: Romek  14.10.2004

Heniek ale jak uwędzić tą kiełbasę, żeby była ładnie zarumieniona i jakim drewnem najlepiej suchym czy mokrym ?

Autor: Krzysiek Wrocław  21.10.2004

Do wędzenia kolego tylko mokre drzewo liściaste mogą być trociny jeszcze lepiej

Autor: mikołaj  20.03.2005

czy ktoś mi modpowie na moje pytaniue???????

Autor: olo  22.03.2005

przepis Henryka jest ciekawy jutro spróbuję ja osobiście nigdy nie daję saletry innym też nie polecam czasami mięso wcześniej pekluję ale wtedy gdy dodaję wołowinę ale częściej dodaję mięso z indyka wtedy jest delikatniejsza kiełbasy do wędzenia nie trzeba nakuwać chyba że podczas wpychania do jelit dostało się powietrze

Autor: Maxell  03.05.2005

Cześć. Zapraszamwszystkich na stronkę www.wedlinydomowe.pl lub na forum Czarnej Oliwki pt. Wyrób wedlin sposobem domowym - przepisy, receptury. Tutaj znajdziecie wszystko. Prosze o wpisywanie się do księgi gości. Pozdrowionka

Autor: batonik  06.12.2005

gdzie w poznaniu można kupić flaki do kiełbas

Autor: ale  12.01.2006

wlasnie szukalam takiego przepisu na swojska kielbase dziekuje skorzystam pozdrawiam

Autor: Bolo  07.02.2006

Do Darka R. -sam jesteś TUMAN CAŁKOWITY-jeśli nie masz pojecia, to nie zabieraj glosu. Oile masz inne zdanie to sie pochwal? Ja robiłem kiłbasę z tego przepisu, jest ok .Praktykowałm z innych przepisow, ale mojej rodzinie ten przepis najbardziej odpowiada. Nie ublizaj nikomu,bo tym samym ublizasz sobie dubku!

Autor: patrycja sanok  27.11.2006

pyszna kielbasa ;p;p mnaim ale mam lepszą ;p;p;pp;p;;pp;p;p;p;p;p;p;p;p;p;

Autor:  03.01.2007

to jest boskie

Autor: boguś  10.03.2007

będe próbował to zrobić jak się uda to napiszę ale mam nadzieje, żebędzie smaczne. pozdrawiam wszystkich

Autor: Mateusz  25.03.2007

dzięki za ten przepis , szukałem czegoś takiego. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam

Autor: Bodzio  28.05.2007

Jak miałbym dodawać saletre ,to wolę kupić w sklepie .

Autor: rzezniczek  08.07.2007

znacie przepis na polską?

Autor: rzezniczek  08.07.2007

znacie przepis na polską?

Autor: rzeźniczek  08.07.2007

a można ją napełnić w jelita grube?jakim drzewem radzisz wędzić?moge dodać majeranek?odpiszcie!

Autor: kasia  11.11.2007

Panie Heniu bardzo proszę o podanie przepisu na kiełbasę swojską z indykiem interesują mnie dokładne proporcje tak jak np. 10 kg wieprzowiny ile indyka i jakie do tego składniki. Bardzo proszę o e-maila.Z góry dziękuje Kasia

Autor: jendrek  08.12.2007

A może ktoś zdradzi przepis z Rzeszowa bo lepszej swojskiej kiełbasy nie jadłem w życiu. jest charakterystyczny smak i dobrze uwędzona, palce lizać.

Autor: ana221  14.12.2007

ehhhh...kiełbasa moze bys ale m0oim zdaniem za dużo gorczycy .... ja dałam 1?4 szklanki i to starczyło mniam mniam

Autor: Alfred  17.12.2007

A ja dostałem taki prosty przepis od kolegi,który mnie zapewniał, że stosuje go od kilku lat: 7 kg mięsa wieprzowego(moim zdaniem powinno być to dosyć tłuste mięso),3 kg mięsa wołowego ( moim zdaniem to dużo) 2 dkg pieprzu,16+-2 dkg soli, 7 dkg czosnku.Jak dalej to nie piszę,bo dla zainteresowanych jest to oczywiste.

Autor: bodek  18.12.2007

z mojej praktyki : 10kg wieprzowiny (najlepiej różne ścinki z półtuszy), 3kg wołowiny, 10 dag soli peklowej ( ze świnką), 10 dag soli kuchennej, 4 główki czosnku, 3 torebki majeranku 2 paczki pieprzu świeżo mielonego,1 łyżka gorczycy. Wieprzowinę pokroić w kawałki natrzeć mieszanką z dodatków . Najlepiej wymieszaną w mikserze Vorverk( mam taki) lub innym który tnie a nie mieli. następnego dnia przemielić wieprzowinę na grubym sitku , a wołowinę i tłuste kostki na drobnym. dodać ok 200ml ciepłej przegotowanej wody i mieszać , aż zacznie się kleić ( ok 30 min, zależy od mięsa). po tym "wyklepać" kotleta i usmażyć. Po usmażeniu trzeba spróbować i doprawić do smaku przyprawami jw. Ilość Dowolna!!!!!!!!! , ale zawsze po doprawieniu usmażyć i jeszcze raz próba. Każdy ma inny gust!!!!!!!!. Nabijamy w jelita i do wędzarni. Najbezpieczniej wędzić na świeżym drewnie olchowym. Dym musi być ciepły tak jak woda w ciepłej kąpieli. czas około 8-10 godzin, ale trzeba sprawdzać ponieważ w warunkach domowych nie sposób utrzymać stałej temp. Powodzenie zawsze gwarantowane!

Autor: cesiek  19.01.2008

Z tą regulacją temperatury to bym podyskutował. Według mnie w znacznym stopniu można. Jak palenisko się rozpali i jest już żar (czas na wstępne podsuszenie) dokładam duże kawałki drewna, potem palenisko wędzarni przykrywam dokładnie blachą, a ciąg reguluję szczeliną, wielkości mniej więcej wlotu do ula. Dużo dymu i temperatura około 40 stopni, a o wędzarni zapominam nawet do jednej godziny. Dodam taki mały patent, do pomiaru temperatury, używam miernika elektronicznego z sondą do pomiaru temperatury (tak po fachu). Według mnie wygodna rzecz, drucik około 60 cm i czujnik można np. wbić w kiełbaskę przy parzeniu. -- Pozdr

Autor: stańczyk 51  02.02.2008

1,5 dag pieprzu na 10 kg. mięsa???????????????????

Autor: tadek z ósemki  04.04.2008

Witam Szanownych Znawców. Przygotowałem i wędziłem kiełbasę pierwszy raz w życiu na przed Świętami Wielkanocnymi tego roku. Zrobiłem to bez przygotowania teoretycznego. Zmielona na grubo; wieprzowina/wołowina - 3:1, ok. 10 % wody uzyskanej z gotowania golonek przednich, zmielone golonki. Śól, sól peklowa, pieprz, jałowiec, czosnek - nie pamiętam ile, ale z tym ostatnim przeholowałem na 100%. /Po zjedzeniu małego kawałka kiełbaski czuć było czosneczek jeszcze dwa dni./ Całość odstawiłem na taras na trzy dni, gdyż nie miałem czasu zająć się tym wcześniej. Było dość chłodno i na szczęście mięsko nie zdążyło się popsuć. Wędziłem ok. 7 godz. / nieświadomie, gdyż zrobiłem dwumetrowy dolot paleniska / zimnym dymem w grillu z kamienia na 2/3 wysokości, który przykryłem nową kołdrą / starej nie miałem/. Po tym czasie miała piękny brązowy kolorek, ale niestety, była zbyt surowa. Wpadłem na fantastyczny pomysł dopieczenia jej w piekarniku. Po 10 min. dopiekania była tak smaczna, że naprawdę lepiej nic mi wcześniej nie wyszło / no, może jedynie włosy/. Przyznaję, że nie wiedziałem o wcześniejszym jej dosuszaniu, chociaż moja kiełbasa dosuszyła się sama. Tak mi się to spodobało, że tydzień po Świętach znów się wziąłem za tą robotę.

Autor: wojtek  18.10.2008

reklamy ktorych niemozna wylonczyc na waszej stroncfe.dobra strona lecz nie kozystam z powodu reklam.

Autor: kaban  25.10.2008

wędzić trza 3 - 4 godz drzewem owocowym + buk , na koniec dać mietłe jałowca ze krzaka i nie na mocnym ogniu !

Autor: weneryk  25.10.2008

jo jo lubia ta kiełbasa

Autor: Bogdan  22.11.2008

Ja mam taki przepis na kiszke...... Kupujemy 10kg miesa wieprzowego(klasy 2), i 2 golonki wieprzowe tylne.Kroimy miesko i peklujemy dodajemy jeszcze cukier rozpuszczony w wodzie(ok 1l wody 0.5 szklanki cukru) Zostawiamy na dobe zeby przeszlo.(przed odstawieniem mieszac do wchloniecia wody mrze miesko) Na drugi dzien sypiemy: -pieprz ziolowy 25g -1 glowke czosnku -50g majeranku -pieprz czarny 25g Golonke milimy przez sito drobne(8) w trakcie mielenia dodajemy zabki czosnku. Reszte miesa krecimy na sito grube (10) MIeszamy wtrakcie mieszania dodajemy przyprawe do zup(np. magi) Napychamy w jelita i wedzimy NAJLEPIE DRZEWEM BUKOWYM..SMACZNEGO...HEJ

Autor: broyek  04.12.2008

w kiełbasie rzeszowskiej nie ma gorczycy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Czesiek  06.03.2009

To jakiś idiota,nie uważacie ? Debil !

Autor: lucy  10.07.2009

mieszkam w Australii.W normalnych supermarkietach nie ma u nas zadnego wyrobu przypominajacego w smaku nasza "polska" kielbase .Jedynie w Polskich delikatesach mozemy kupic kielbasy przypominajace wyroby ktore pamietam z mojego dziecinstwa.Chcialabym sprobowac sama ,dziekuje wiec za wszystkie informacje.Skorzystam.

Autor: joto  22.09.2009

Gdy czytam ten przepis to myślę, że do kiełbasy nie powinno się w ogóle dawać mięsa, a jedynie... samą sól!!! Drogi Autorze: Dając 23 (słownie: dwadzieścia trzy!!!) dkg soli do 10 kg mięsą otrzymasz wyrób NIEJADALNY!!!!! - Chyba że masz zamiar wykonać... lizawkę dla jeleni?!

Autor: ADI  21.10.2009

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Autor: ADI  21.10.2009

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Autor: ADI  21.10.2009

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Autor: ADI  21.10.2009

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Autor:  19.12.2009

gdzie w Poznaniu kpić jelita??? .

Autor: myśliwy  22.12.2009

joto masz rację ale tylko po części bo tego to i jeleń by nie ruszył

Autor: Nina  01.01.2010

ja tez myslalam ze zrobienie kielbaski to taka prosta sprawa. Owszem przepisow roznych jest ogromnie duzo i dostep do nich w internecie jest b. latwy. Praktykuje "wedlinki domowe" od roku i ciagle mam pytania. Dochodze jednak do wniosku najwazniejsze to chciec. Wszystko jedno jak nam wychodza to sa zrobione przez nasze rece i zawsze mozna udoskonalic, poprawic odjac dodac. Z wlasnego doswiadczenia troche to trwa sa wzloty i upadki ale dzieje sie coraz lepiej. Praktyka czyni mistrza. Wszystkim wytrwalym zycze w nowym 2010 roku wlasnie wytrwalosci, checi i koncowych sukcesow. Warto.

Autor:  11.02.2010

Jelita wieptzowe można kupić w Supermarkecie M-1 na dziale mięsnym i kosztują ok. 8,70 za 10 metrów powodzenia i smacznego

Autor: patka  14.02.2010

Przesoliłam kiełbasę.Czy można coś zrobić żeby była zjadliwa.

Autor: Romek  20.02.2010

Przeglądając strony o wyrobie wędlin sposobem domowym, często spotykam się z pytaniem gdzie kupić flaki(jelita)do wyrobu kiełbas. Osobiście polecam sklep internetowy - Zdrowo domowo. Sam kupowałem, są super.Zapakowane w małe słoiczki po10 lub 25m zasolone i czyste.Wysyłają pocztą lub kurierem. Pozdrawiam domowych wędliniarzy.

Autor: hipolitek  09.03.2010

moze byc!!! ale z peklosolą

Autor: nasza redakcja  07.10.2010

heniu to baran , przepis tragiczny !

Autor: monti  06.11.2010

dlaczego moja kielbasa jest twarda

Autor: ewa  14.12.2010

witam kielbasa dobra ale trzeba dodac cos sfojego

Autor: waleian  21.12.2010

Za dużo soli. Kto taki przepis wymyślił. Nie da się zjeść. Pozdrawiam

Autor: rynio  26.12.2010

czy można do tego przepisu dodać sól peklowaną

Autor: Darek K  28.12.2010

Mam jedno pytanie co do gorczycy. Może trochę głupie ale czy gorczyce się mieli czy dodajemy w całości?

Autor: luki  30.12.2010

przepis jest najlepszy jaki moze byc na kielbase domowa mam dokladnie taki sam to sa stare przepisy starych rzeznikow ktorzy wiedza co i jak

Autor: luki  30.12.2010

monti kielbasa jest twarda bo dodales pewnie za duzo wolowiny

Autor: piotr  28.03.2011

A ja nie lubię na dużych okach bo to takie kluchy wychodzą a nie kiełbasa a szczególnie jak się słoniny dorobi w taki sposób to jak zęby w kiełbasie. Ja tam drobne sito używam i super jest

Autor: andriu  23.07.2011

w Lesznie jest taka firma oslonka tam mozna kupic jelita rozne sztuczne i normalne rozne rozmiary sol daje sie gruba a nie mialka wtedy nie bedzie za slona

Autor: ant9n  10.12.2011

Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach Clostridium botulinum wytwarzajacych naturalny i organiczny jad kielbasiany.

Autor: Basik  13.12.2011

Czy można wędzić białą kiełbasę?

Autor: ant9n, 2011-12-10 21:23:29 Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniew  15.12.2011

ant9n, 2011-12-10 21:23:29 Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach Clostridium botulinum wytwarzajacych naturalny i organiczny jad kielbasian

Autor: 79damian  20.03.2012

Jesli chodzi o ilość soli i pieprzu to na 10 kg gotowego mięsa proponuję 15 dkg i 2,5 dkg pieprzu. U mnie w domu do mięsa dodają też całe jaja (można jaja zastąpić letnią wodą) , żeby kiełbasa nie rozlatywała się po wędzeniu.

Autor: Agatka3  25.03.2012

bardzo smaczna kiełbasa. a ty Heniu..... smakuje ci?

Autor: misza  17.12.2012

soli z biedronki ? czy normalnej? czy tej kamiennej do przetworow?????

Autor: gość  31.03.2014

nie dodajcie soli pklowej do kielbasy to trucizna apo co truc sie jeslio robimy male ilosci ktore szybko pojda

Autor: Wierny tradycji  15.04.2014

Do swojskich kiełbas nie dodaje się saletry ani peklosoli, jest to dodawane w zakładach masarskich by kiełbaska miała ładny kolor i dłuższą przydatność do spożycia w dużych ilościach są to substancje TRUJĄCE. Mój dziadek całe życie przed jak i po wojnie wytwarzając swojskie wędliny nigdy tego nie używał i taki przepis przekazał mi. Pieprz, sól, woda, cukier, czosnek to są wystarczające składniki na pyszną kiełbaskę. Wędzenie dymem z drzew owocowych w zupełności dopełnia smak.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu