Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Lin w śmietanie, zapiekany

Autor: Shazzer  Data: 23.02.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: ? min.  Kalorie: ?

Składniki:

~ 1 świeży lin (można zastąpić sandaczem) ~ 60 dkg pieczarek ~ cztery duże cebule ~ 30 dkg żółtego sera ~ małe opakowanie śmietanki ~ duże opakowanie śmietany

Jak przyrządzić?

Oczyszczonego lina pokroić w dzwonka, osolić, obtoczyć w mące. Usmażyć cebulę pokroić w talarki, osolić. Usmażyć pieczarki, pokroić w grube plastry, bądź ćwiartki, osolić. Usmażyć w naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: rybę, cebulę, pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką -doprawione solą i pieprzem. Posypać startym na jarzynowej tarce serem, wstawić do piekarnika i zapiekać do chwili, aż ser się rozpuści.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Michał  08.07.2004

Zapraszam na szczupaka w czosnku lub sandacza w koperku !! wiecej informacji pod nr 0 29 596 03 24

Autor: Zajac2000  21.12.2004

mam pytanie jakie smietany? czy smietanka to jakas 32% a smietana 18%? czy o jakies inne chodzi

Autor: bobby  23.12.2004

To samo pytanie - co to jest śmietanka?

Autor: ktos  05.02.2005

smietanka tio smietamka:P

Autor: shazzer  17.02.2005

chodzi o słodką śmietankę (najczęściej jest sprzedawana w kartoniku) taką jak do kawy

Autor: shazzer  17.02.2005

o matko! co ja nawypisywałam! CAŁE SZCZĘŚCIE, ŻE TU ZAJRZAŁAM znaki interpunkcyjne całkowicie zmieniły ten pyszny przepis w... w coś bliżej nieokreślonego PRZEPRASZAM ~~ PRZEPIS POWINEN WYGLĄDAĆ TAK: Oczyszczonego lina pokroić w dzwonka, osolić, obtoczyć w mące -smażyć. Cebulę pokroić w talarki, osolić -usmażyć. Pieczarki, pokroić w grube plastry, bądź ćwiartki, osolić -usmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: rybę, cebulę, pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką (słodka śmietanka w kartoniku -taka jak do kawy) -doprawione do smaku solą i pieprzem. Posypać startym na jarzynowej tarce serem, wstawić do piekarnika i zapiekać do chwili, aż ser się rozpuści.

Autor: tofik  10.09.2005

it's delicious!!!

Autor: Asia  21.12.2005

Jadłam już sadacza według tego przepisu. Był bardzo dobry. Ale mam pytanie. Czy zamiast tej ryby można w ten sam sbosób zroić karpia. Zbliżają się święta, a strasznie smakowała mi ryba przyrządzona w ten sposób. Pytam sie ponieważ słyszałam, że karp jest tłustą rybą i zastanawiam się czy w połączeniu z tą śmietanką ( kremówką) nie będzie za tłusto. Prosze o szybką odpowiedź bo święta tuż tuż. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Autor: MAŁA  13.04.2006

DONRT

Autor: tejon  15.01.2008

O kurde, ile to musi mieć kalorii. Lubię lina i konkretne dania, ale tutaj jeszcze ten ser...-dla przypomnienia średnio 45% tłuszczu. Jak dla mnie zbyt amerykańskie, jeszcze tylko ketchupu brakuje do finału, ale "de gustibus non est disputandum' ;-)

Autor: freeman K  05.01.2010

Proponuję zamiast cebuli pora w plastrach (dobrze się komponuje z rybą). Z sera chyba można zrezygnować...

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu