Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Spaghetti carbonara

Autor: Monis  Data: 27.03.2004

Porcje: 3  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min.  Kalorie: dużo

Składniki:

Makaron, śmietana, boczek ( ilość wg. upodobań) cebula, czosnek, 2 żółtka, przyprawa do spaghetti, oregano, pieprz, sól, ser żółty.

Jak przyrządzić?

Podsmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek. W miseczce zmieszać opakowanie śmietany, 2 żółtka, opakowanie przyprawwy do spaghetti. Makaron ugotować. Do patelni z boczkiem dodać makaron, polać otrzymanym sosem, dodać ser ale nie za dużo (około 2 plasterki sera startego). Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu mieszając. To tyle a jakie pyszne!!!
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: emgie  04.04.2004

fakt jest to dla mnie najlepsza wersja makaronu jaka znam :) ale ja nigdy nie dodaje oregano ani innych przypraw do spaghetti, pozostaje przy soli i pieprzu. nastepnym raziem spróbuje Twoja wersje :) czesto tez przed dodaniem smietany daje szpinak... mniam mniam...

Autor: Benek  13.04.2004

Slusznie, slusznie, carbonara i oregano to jak ser i ryba!!!!

Autor: cuoca  26.07.2004

eeh, mieszkam we wloszech, wiec carbonara po polsku to po prostu tragedia: po pierwsze nie dodaje sie cebuli pieczarek i nic innego. boczek podsmaza sie na patelni i basta. wrzuca sie ten boczek na ugotoway makaron, ktory spowrotem wrzucamy do gara w ktorym sie gotowal. zostawiamy ten gar na malym ogniu i dodajemy: troszke oliwy jesli jest suchy makaron, smietane, i po jednym zoltku na 100g makaronu. do tego duuuuuuzo pieprzu i duzo parmezanu lub sera grana. bo to ser ma spelnic role zageszczacza. wszystko razem porzadnie wymieszac , trzymac ok 30 sek na ogniu, nie dluzj, bo zrobi sie jajecznica. carbonara to trudny przepis we wloszech dobra carbonara jest uwazana za mistrzostwo, i wlasciwie trzeba zobaczyc i zjesc. najlepiej w rzymie, bo stamtad pochodzi. ludzie, nie bezcescie carbonary cebula, pieczarkami czy origano!!!

Autor: carbonara is the best  13.08.2004

zgadzam się z cuoca.Carbonara z cebulą to jajecznica z makaronem

Autor: ToMeK  26.01.2005

Jest tylko jedno ale. Carbonara pochodzi ze slumsów Ameryki Południowej :) poważnie, poczytajcie sobie

Autor: ort hodox  05.02.2005

A gdzie mamy sobie poczytać? Bo ja póki co znam wesję, że danie pochodzi z północy Italii, a jest daniem górników - stąd "carbonare". Zresztą, co się tak nadymacie, że ktoś robi inaczej niż wy znacie to danie - jeśli komuś smakuje, jego sprawa.

Autor: jurgenator  04.04.2005

to fakt - niech, każdy gotuje jak uważa - dobry kucharz jest jak malarz - nie mozna powiedziec ze morze malujemy na niebiesko i zielono - gotowanie to sztuka - a pan krytyk co ma fetysz na kolejnosc makaron sos - sory - to jelop - proponuje zajac sie klejeniem samolotów.

Autor: samae  20.06.2005

polecam smietane 36% tortow do tego przepisu ja osignaem smak identyczny z wloska restauracja prowadzon przez wlocha... reszta jak pisal cucoa

Autor: EFKA  22.09.2005

Właśnie konsumuję....Pycha.Nie radzę solić zbyt wiele ze względu na już i tak słony boczuś

Autor: etoile*  22.10.2005

ratujcie no szybko bo jutro robie to przyjacielowi :) jaki makaron najlepiej taki do spaghetti 3, albo 5 czy moze kumpel proponowal takei sciete rurki? no nie wiem czekam na komentarz i zastosuje sie do przepisu prosto z wloch :) pozdrawiam

Autor: Kate  06.12.2005

Ale mnie naszła ochota na ten makaron. Mniam- kocham Spaghetti Carbonara!

Autor: szocik  20.12.2005

hej! mi tez przepis z prosto z wloch wydaje najbardziej rozsadny - tak robia wlosi ktorych tu znam, tyle ze smietany nie dodaja - i musze sie dowiedziec dlaczego :))))

Autor: mamuśka  25.01.2006

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany! 2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti -pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu -2 żółtka utrzeć z pieprzem isolą -zetrzeć ser drobno i dodać do żółtek -ugotować makaronik - nie dłużej niż 8 min -makaron odcedzić dodać boczuś i jajka wymieszane z serkiem i nie gotować tego tylko wymieszać -jesć z czerwonym winkiem wytrawnym JUTRO TO ZROBIĘ PIERWSZY RAZ

Autor: mamuśka  25.01.2006

a w książce do anglika MOJEGO SYNA jest taki przepis-właśnie bez śmietany! 2 jajka, 20g wędzonego boczku, 30g parmezanu, 100 spaghetti -pokrojony bekon podsmażyć na małym ogniu -2 żółtka utrzeć z pieprzem isolą -zetrzeć ser drobno i dodać do żółtek -ugotować makaronik - nie dłużej niż 8 min -makaron odcedzić dodać boczuś i jajka wymieszane z serkiem i nie gotować tego tylko wymieszać -jesć z czerwonym winkiem wytrawnym JUTRO TO ZROBIĘ PIERWSZY RAZ

Autor: mamuska  27.01.2006

udało się-męż powiedział ,że rewelacja

Autor: ZOocha  30.01.2006

Bez oregano i zadnych pieczarek..ale moim zdaniem powinno sie dodac swierzej pietruszki.

Autor: Hawwa  03.03.2006

No właśnie ludziska nie gotujcie makaronu z jajkiem bo zrobi się wam jajecznica z makaronem i boczkiem a nie carbonara!!!! Temperatura ugotowanego makaronu jest odpowiednia aby jajko ścieło i zrobił sie z tego w połączeniu ze śmietana pyszny sosik a nie jajówa !i błagam nie piszcie o cebuli, pieczarkach czy oregano bo az mnie ciary przeszły bryyy

Autor: mamuśka  18.03.2006

ty polewkowicz -zawodowy kucharz??? to napisz dobry przepis na carbonarę -ze śmietaną, chętnie spróbuje. Szanuje dobrych kucharzy, ale nie cierpię prostaków

Autor: 12@  21.04.2006

Robiłem spaghetti carbonara różnie. We Włoszech też je robią różnie. Najlepszy według mnie przepis jednak jest taki: Skladniki: makaron spaghetti (250 g na dwie osoby co najmniej), oliwa, średnia cebula, boczek, słodka śmietana (im bardziej "procentowa" tym lepiej - spotkałem się z użyciem w karbonarze nawet twarożku mascarpone), żółtka jajek (2-3 na "łeb"), szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta czarnego pieprzu + ewentualnie starty parmezan. Najpierw kroimy drobno cebulę i boczek, następnie podsmażamy boczek i cebulkę aż się zeszkli na odrobinie oliwy (na odrobinie, gdyż i tak boczek "puści" tłuszcz - można najpierw przesmażyć boczek a nadmiar smalcu wywalić, wtedy dolać trochę oliwy i podsmażyć cebulę). Cebula powinna się tylko zeszklić, zmięknąć - w żadnym wypadku nie zarumienić ! Tak usmażone cebulkę i boczek odkładamy na patelni na bok. Nastawiamy osoloną wodę na makaron. W tym czasie w misce (ja używam plastikowej - dłużej trzyma ciepło) miksujemy żółtka z jajek ze śmietanką w ilości odpowiadającej ilości zółtek (czyli 1/2 żółtek a 1/2 śmietanki - to samo dotyczy twarożku mascarpone), dodajemy szyptę gałki muszkatałowej i szczyptę pieprzu (oraz soli jeśli kto lubi słone dania) W tym czasie woda się gotuje i wrzucamy makaron - gotujemy do twardości al dente. Odcedzamy - tu ważna uwaga - odcedzamy CAŁY makaron na raz na durszlaku - nie bawimy się łyżką do makaronu jak w innych rodzajach spaghetti. Tutaj następuje najtrudniejsza część "operacji" - makaron należy wrzucić do miski z sosem i mieszać intensywnie - ciepło makaronu wystarczy do "ścięcia" żółtek ze śmietanką w kremowy sos. Błyskawicznie podajemy na talerze, polewamy skwareczkami z boczku i cebulką (można podgrzać tą "smażonkę" jeśli w tzw. międzyczasie wystygło). Zapodajemy na stół, a tam konsument może posypać sobie danie parmezanem (lecz nie musi). Zanim zaczniecie krytykować - WYPRÓBUJCIE ten sposób. Nawiasem mówiąc każdy z wymienionych powyżej mojego przepisów także ujdzie (co kto lubi) z wyjątkiem przepisów na carbonarę z czosnkiem. Fuj ! We Włoszech też nie jadłem nigdy z czosnkiem. Smacznego.

Autor: Ewa  22.04.2006

"Taaa jeszcze żyta brakuje. Ech kucharka sie znalazła. Podaję przepis na SaC: Boczek i masło razem na patelnię, pokroić cebulkę i pieczarki (opcja) dodać nieco gałki muszkatołowej i białego pieprzu, ok 150 ml. białego wina i niech się buzuje na wolnym ogniu. Makaron dodać do sosu a nie odwrotnie (taki fetysz) i żółtko na osobę, posypać parmezanem najlepiej kupić w kawałku i samemu trzeć w ostateczności moze być parmezan tarty z torebki. " W tym przeisie za to mamy żyto a nawet owies. Madonna Santa!!!! Ludzie, czy Wam totalnie odbiło? Pieczarki do carbonary? I wino? I cebulka jeszcze? Szkoda, że nie dodałeś kaszanki i salceson w formie opcji. Dla Włocha to tak jak jeść tuńczyka z parmezanem. I najpierw naucz się Buraku gotować zanim zaczniesz krytykować innych. Strasznie zadufany prostak z Ciebie skoro krytykujesz tę dziewczynę, która tyle ma wspólnego z carbonarą co Ty ze znawcą włoskiej kuchni - czyli NIC.

Autor: lawinia  02.05.2006

Czy Pan kiedys jadl tak zwanà carbonarè?!Myslè,ze nie .Wièc proszè siè wybrac do Wloch,a tam zrozumie Pan,ze jest daleko od prawdziwej carbonary.....Prawdziwy Wloch bylby oburzony tym przepisem.Na przyszlosc,prosze poinformowac siè np. w internecie na temat przepisu.Pozdrawiam,i ....uzywajmy wiècej internetu,a przede wszystkim poznajmy jèzyki......(zrozumial Pan?)

Autor: Domela  24.05.2006

Według mnie najlepsze carbonara jest z makaronem bucatini (długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku). Przepis na bucatini alla carbonara: pokrojony w paseczki chudy boczek podsmażamy na złoto. Mieszmay boczek z makaronem, następnie dodajemy smietankę wymieszana z parmezanem, solą i pieprzem. Na koniec żółtka jajek ( jedno żółtko na jedna osobę). Szybko podgrzewany wszystko na małym ogniu, żeby jaja się nie ścieły. Podajemy od razu z siekaną natką i parmezanem. Buon appetito!

Autor: ja  08.06.2006

Zawodowy kucharz jest jednak najlepszy..obsmial sie...a znam kilka osob ktore mieszkaja we wloszech od x lat i jakos zaden wloch (przynajmniej tam gdzie mieszkaja ) nie dodaje smietany do carbonary.. ale wlasciwie on i tak pewnie pozjadal wszystkie rozumy...pozdro

Autor: REWNED  11.06.2006

Help , zobowiązałem się zrobić "Pasta Carbonara" a tu ile stron w internecie tyle przepisów , mam już mascerpone i 5 dni i chcę błysnąć bo jestem znany z dobrych dań a tu mnie szlag trafia , lepiej wyklepać 206 z syrenki niż dostać oryginalny przepis . Pozdrawiam

Autor: Lukas  20.06.2006

Spaghetti alla Carbonara Proszę państwa to przede wszystkim posiekany boczek w parmezanowym sosie cremowym, śmietana tam też jest ale jajka i cebuli nie ma ? Ale może to jest przepis Spaghetti carbonara alla polskie skladniki lub co zostanie po obiedzie. A dlaczego tak twierdze bo spaghetti uwielbiam i jadłem chyba już wszystkie jego odmiany kulinarne i niemoge strawić jak ktoś przekręca skład tak znakomitego a zarazem prostego w przyżadzeniu dania. A osoba która to wystawila niech się zastanowi, zanim popsuje komukolwiek za wczasu apetyt przez swoje fantazje kuchenne.

Autor: Dzięgie(L)  04.07.2006

Ludzie czytam te wasze komentaze i jakos zadnemu z mistrzow patelni nie przyszlo do glowy ze ile kucharzy tyle sposobow przyzadzania potrawy.Proponuje prosty eksperyment.Idzcie ludzie do swoich mam i zapytajcie jak zrobic bigos . Potem idzcie do babc,sasiadek , cioc itd. Zobaczycie ile roznych sposobow na to samo uzyskacie.Najbardziej rozwalaja mnie komentarze wlochow z importu pt.a ja mieszkalem i widzialem ze ze smietana albo bez . A sasiadka Twoja robila to na na oliwie z winogron , i co to ma do rzeczy ? wazne zeby danie bylo dobre ! a jak sie nazywa to jest sprawa poboczna :P Smacznego przy czymkolwiek zycze . JEDZ PIJ I POPUSZCZAJ PASA !!! God bless ya all

Autor: waldi  17.07.2006

mamuśka ma racje!!! carbonara orginalna jest bez śmietany .Ten polewkowicz powinien sie jeszcze troszke dokształcic. Też jestem zawodowym kucharzem ,interesuje sie kuchnią włoską więc wiem jak sie to robi.Polewkowiczowi polecam na poczatek ksiażke "Giancarlo Russo-Kuchnia włoska bez granic".Szefa kuchni jednej z restauracji w polsce.

Autor: figo79  05.08.2006

heh ludziska sprobujcie wersji z mascarpone, mniam mniam normalnie poezja, mi osobiscie nie zalezy zeby moja carbonara byla taka jak we wloszech, ale zeby byla smaczna:D sprobujcie wiec kilku wariantow i wybierzcie ten ktory najlepiej wam odpowiada.

Autor: aga  22.08.2006

Spaghetti Carbonara Składniki: 10 dkg wędzonego boczku 50 dkg spaghetti 2 żółtka masło żółty ser tarty 3/4 szklanki gęstej śmietany przyprawy do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy na lekko twardy. Na maśle smażymy boczek. Mieszamy żółtka ze śmietaną, serem, przyprawami. Makaron wrzucamy na patelnie z boczkiem i dobrze mieszamy, dodajemy resztę składników i mieszamy. i tyle.... smacznego !!!!

Autor: kroku  04.10.2006

LOL. rozsmieszaja mnie polacy mieszkajacy we włoszech..."widziałem i wiem" "widziałem i jadłem"...to tak samo spaghetti neapolitańskie jest inne niz we włoszech. tam wrzucasz pomidory na patelnie, dodajesz przyprawy i wrzucasz makaron. i wualaaaa... w polsce wyglada to zupełnie inaczej wiec nie przechwalac sie kto wie jak sie to robi bo i tak do końca nikt nie wie. każdy robi jak lubi. a co do makaronu z jajkami - Polecam !!! smakosze makaronu zjedzą nawet makaron ze skwarkami, a wy wydziwiacie czy ma być smietana, czy cebula czy pieczarki.

Autor: hilal  24.10.2006

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do caronray faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule i jeszcze takiego smiesznego orzecha dla aromatu. niektorzy wogole mleka dawali do sosu xD

Autor: hilal  24.10.2006

bez sensu bo jak bylam w szkocji i mieszkalam w akademiku z wlochami (zarowno ci z poludnia i z polnocy) to do carbonary faktycznie nie dawali smietany ale zawsze wrzucili zabek czosnku i cebule i jeszcze takiego smiesznego orzecha dla aromatu. niektorzy wogole mleka dawali do sosu xD

Autor: madziablondi  24.10.2006

podajcie jakis przepis bez jajek bo nie znosze zoltek

Autor: Raf  28.10.2006

Czytam przepis i komentarze i nalezy tu pare rzeczy sprostowac. Po pierwsze nie uzywa sie do carbonary scietych rurek - dlatego wlasnie sie nazywa spagetti carbonara, a nie penne carbonara. Sos sporzadza sie z boczku podsmarzonego na oliwie (mozna uzyc masła), do tego dodaje sie śmietane (we wloszech mozna kupic specjala - jest gesta, u nas trudno). Obok w miseczce nalezy roztrzepac jajka, pieprz, sól jak kto lubi. Makaron gotuje sie około minute krocej niz do stanu "al dente". Odcedza się i zostawia w garnku na malutkim ogniu, wlewa sie tam owo jajko - jajo sie scina, makaron dochodzi do stanu al dente. Do tego wlewa sie sos. Poypuje sie parmezanem. Jest pyszne. Naturalnie jak ktos lubi poekperymentowac (ja lubie) to sobie troche gałki muszkatałowej dodać może do sosu czy co tam chce. Ale ten przepis ktory podalem to tradycja. Smacznego:)

Autor: bolek  13.12.2006

Do każdego rodzaju spageti dodajemy parmezano a nie żólty ser.

Autor: elcia  08.01.2007

Jest na prawdę pyszne! Gorąco polecam! Mój mąż mógłby to jeść codziennie!

Autor: gruby  14.01.2007

* orginal Carbonara Sos pochodzi z regionu Rzymu. Sporządza się go z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Autor: zuz  29.01.2007

osobiście jestem vegetariankom i w mojej kuchni nie uznaję boczku i tym podobne...Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy ,,Pudliszki"oczywiście bez mięsa.Kiedyś kochałam spaghetti po bolońsku,ale zmieniły się moje poglądy.Myślę,że mój tato byłby zachwycony Spaghetti carbonara i dlatego jeszcze podam ten przepis przyjaciołom.

Autor: maciek222  01.02.2007

pochodzenie sosu moze byc rozne i jego wersje moga byc w rozny sposob modyfikowane. ale polecam wyprobowac moj przepis : boczek podsmarzyc z cebula i czosnek ,pod koniec podlac winem i zredukowac , dodac smietane i starty ser, doprawic siekana pietruszka i grubo zmielony pieprz oraz sól na boga żadnego oregano .

Autor: joanka  09.02.2007

Do Cuocy: Twój przepis podobnie jak mój z tym, że ja wrzucam boczek na patelnie, potem cebulke drobno pokrojoną i kilka ząbków czosnku. W między czasie w miseczce mieszam duze opakowanie śmietany, startej mozarelli ok. 40 dag i 3-4 żółtka, solę i pieprzę. Na patelnie z boczkiem wrzucam gorące rurki makaronu, na to sos i wszystko mieszam przez kilka krótkich minutek na wolnym ogniu aż sos z boczkiem sokładnie obkleją makaron i utworzy sie tzw. pajęczynka. Na talerzu podaję posypane koperkiem i jeszcze odrobiną nowo startego pieprzu. Mówię Wam niebo w gębie. Moja rodzina sie zajada po uszy.Smacznego...

Autor: Eh  18.03.2007

Fragment z angielskiej wikipedii chyba rozjaśni trochę temat: "[...]Cream is not an ingredient in the original recipe, and is not generally used with pasta in central Italy. The Anglo-American carbonara recipe is made from cream[...]" czyli w oryginalnym włoskim przepisie śmietany NIE BYŁO, za to w angloamerykańskiej JEST (tak samo amerykańska pizza jest inna niż włoska). I wszystko jasne. Po co się kłócić, skoro to takie proste...

Autor: Eh  18.03.2007

I jeszcze oryginalny przepis z włoskiej wikipedii: Ingredienti 1 * Pasta lunga di semola di grano duro 2 * Guanciale (nella ricetta originale) oppure pancetta affumicata 3 * Uova 4 * Pecorino romano 5 * Sale e pepe 1 = makaron, 2 = boczek 3 = jaja 4 = ser 5 = sól i pieprz

Autor: liii  24.03.2007

heheheh jestescie zabawni!!!pracowalam na kuchni w Grecji i naprawde carbonara bez smietany to nie wiem co to za wersja:))))troche oliwy do makaronu na patelni boczus z pieczarkami marynowanymi i dodajemy do tego makaronik i mamy cos:)ijak ktos chce to moze dodac serek:)bez zadnych zoltek:)))ale mysle ze kazdyma swaja ulubiona wersje:)

Autor: tozico  26.03.2007

Nie wiem, skąd tyle emocji... Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłem sam carbonarę, wyszło dobrze /wariant z cebulą/- wierzę, ze inne wersje są rownie dobre. Apeluję o kulturę wypowiedzi

Autor: Carbonara  11.04.2007

Z tej strony Spaghetti Carbonara. Przepraszam, ale możecie sę wszyscy ode mnie odczepić? Dzięki.

Autor: Maresio  16.04.2007

Składniki: makaron, boczek (co najmniej 5 dag/os), żółtka jajek (1/os), parmezan (5-10 dag, w zależności od upodobania), śmietana (co najmniej 100g na osobę, najlepiej deserowa 36% lub 30%, próbowałem z 22% i też wyszło, chodzi o to, żeby się nie zcięła), oliwa, sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pokrojone w kostkę plastry boczku podsmażamy na patelni, odlewamy cały tłuszcz. Makaron gotujemy (al dente), możemy dodać łyżkę lub dwie oliwy do gotującego się już makaronu. W międzyczasie drobno ucieramy parmezan i przygotowujemy dużą patelnię, nalewamy oliwę, ale tylko tyle, żeby przykryła dno, trzymamy to na wolnym ogniu (oliwa ma być ciepła). Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy boczek i parmezan (nie cały!), solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wrzucamy makaron (zalany uprzednio zimną wodą) i mieszamy, dodając żółtka. Teraz należy już tylko solić, pieprzyć i dosypywać parmezanu według upodobań, ja w tym momencie zawszę dodaję tylko parmezan. Dla lepszej estetyki można zetrzeć grubo parmezan i posypać nim nałożone uprzednio na talerz danie. Zawsze wychodzi mi rewelacyjne. Smacznego!

Autor: Fabiola  09.05.2007

Ludzie co wy tam za głupoty piszecie ;) eh... to jest prawdziwy przepis na spaghetti carbonara: 1. Ugotuj spaghetti w dużej ilości wody z solą i łyżką oliwy. 2. Pokrój boczek w paseczki 3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku. 4. Podsmaż boczek na patelni na złoto. 5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał. 6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć). 7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem. Smacznego :)

Autor: Fabiola  09.05.2007

Ya-nek nie masz racji... to własnie Włosi nauczyli nas hartowac makaron. Pozdrawiam

Autor: Kasia  09.05.2007

Mówcie co chcecie. Próbowałam wiele przepisów na carbonara i najlepszy jest KNORRA taki gotowy z paczki. Nie wiem czy w sosie jest śmietana i jakaś trucizna ale sosik jest boski. Spróbujcie i sami oceńcie. Propozycja Knorra jest i z pieczarkami i z szynka a nawet z salami. To ostatnie jest nawet ciekawym połaczeniem dajacym całkiem nową kompozycję smakową. Pozdrawiam smakoszy :-)))

Autor: mike  22.05.2007

a co z natka pietruszki ? dodaje efektu wizualnego i nie tylko apropo żółtek to nie dodaje nie ma za dużej róznicy jedynie kolor jest nieco bielszy.

Autor: fiftulka  08.06.2007

Rzeczyiście. cyt. "najsmieszniejsze forum o gotowaniu;)" Zgadzam sie w 100% z przedmówcą. :D:D:D Dawno sie tak nie ubawiłam. Cyt. "Bardzo lubię spaghetti ze słoika z firmy ,,Pudliszki"oczywiście bez mięsa." LOL albo ten :D "Próbowałam wiele przepisów na carbonara i najlepszy jest KNORRA taki gotowy z paczki." To nie sos knorra Ci smakuje tylko glutaminian sodu ( wzmacniacz smaku i zapachu) podobno uzależnia :) :D hahaha "to jest przepis Spaghetti carbonara alla polskie skladniki lub co zostanie po obiedzie" Chyba będe tu częściej wpadać :D

Autor: Orzeszek  08.06.2007

A ja taki makaronik wprost uwielbiam...jest pyyyszny

Autor: Orzaeszek  08.06.2007

Najlepiej gdy ma duużo przypraw-wtedy jest jescze lepszy(makaron oczywiście) :)

Autor: dzesio  30.06.2007

wszystkie przepisy tutaj podane maja wspolny skladnik: boczek (oryginalnie boczek panchetta). wyobrazcie sobie jakie bylo moje zdziwienie jak poszedlem do wloskiej restauracji w Gdyni i dostalem carbonare z... szynka. moze im akurat boczek sie skonczyl. nie no danie bylo dobre tylko czemu nazwali je carbonara?

Autor: ania  09.07.2007

zamiast zwyklego sera dodajmy parmezan! koniecznie!!

Autor: 4nika1  05.10.2007

carbonareSłow.duszy chyba jest najlepsze.Niedługo moj mąż ma urodziny. Wypróbuję.

Autor: kuba  28.10.2007

to jest super ;]

Autor: poczatkujący amator  08.11.2007

O ile wieM to do zrobienia jajecznicy potrzebujemy jajka a nie tylko żółtka xD Fajne przepisy, te carbonara ze śmietaną też może być smaczne , wypróbujexD

Autor: kuchcik 2  17.11.2007

Mojej siostrze nie smakowało

Autor: Demerin  10.01.2008

ludzie! co wy pier...licie carbonare robi się tak: boczek na patelnię z wrzącą oliwą, on się smaży a ty mieszasz śmietanę z żółtkiem . następnie (makaron jest już ugotowany),makaron wrzucasz do garnka z boczkiem mieszasz to, (wymieszujesz??)ZALEWASZ tą śmietaną z żółtkiem i trzymasz na ogniu!!!!!,aż zrobi się dobra konsystencja, do carbonary trzeba mieć wyczucie prosto ją zrobić ale trudno zrobić ją DOBRZE, i dopiero jak trzymasz to na gazie można dodać soli i pieprzu a także oregano i MIESZAĆ DO CHOLERY! nie podałem ilości bo robi ę to na oko ;) p.s. Mam 14 lat!

Autor: malvi  31.01.2008

no tak w sobotę urządzam przyjęcie - po raz kolejny zaglądam do tego serwisu, gdyż nigdy nie zawiodłam się na jego uczestnikach - i o zgrozo wymyśliłam sobie, iż pomiędzy wykwintnymi przystawkami i deserem chcialabym podać coś prostego, a jednocześnie niespotykanego, pomyślałam Carbonara! Teraz po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi, chyba pójdę w stronę makaronu z kurczakiem, brokułami i migdałami

Autor: efczja  04.03.2008

przepis na c. po polsku byl najlepszy;] niektorzy konserwatysci musza sie przyzwyczaic, ze z taniej potrawy mozna zrobic bogata w smaku , i ze sa fanatycy oregano ;p

Autor: ile głów tyle pomysłów  04.04.2008

hej wszystkim, czytałam milion propozycji robienia carbonara...nie wiem ktora jest prawdziwa,każdy każdego krytykuje, śmieje sie.. wreszcie sie zdenerwowalam i zrobilam wsyztsko po swojemu. wyszlo bardzo dobre, wręcz pyszne, aczkolwiek nigdy spaghetti carbonara nie jadłam, wiec nie powiem wam, czy w smaku podobne xD (ale raczje nie:P) a ja zrobilam tak : *podsmazyłam boczek * poddusilam pieczarki i cebulkę *wrzuciłam makaron na patelnię(i to świderki ]:-> Włoch by sie załamał pewnie) *dodalam 250g mascarpone z roznymi ziołami włoskimi(ktore uwielbiam) doslownie chwilke potrzymalam na patelni i na talerz, uwierzcie, ze bardzo dobre. jak to nazwać nie wiem, ale pyszne było. wszyscy zjedli migiem. gdzies czytałam, ze własnie mozna robic podobnie jak napisałam, ale dodawać cebule to grzech :P .. kiedy ja lubie ! bardzo częśto głowne przepisy troszke modyfikuje, robie na wyczucie, i uwierzcie.. zeby dobrze gotowac nie trzenba sie sztywno 3mac przepisów. wystarczy wyczucie smaku. pozdrwiam wsyztskich makaromaniaków :*

Autor: xtc33  13.04.2008

pietruszka. koniecznie dużo pietruszki.

Autor: ov_Darkness  02.05.2008

hmm... a ja nigdy żółtek głupi nie dawałem! To już wiem, OCB. Moja "carbonara" to śmietana (jaką dawać: słodką czy kwaśną? bo daję 18'kę), boczek, cebulka pieprz i sól. No i żółty serek oczywiście, zazwyczaj edamer, bo ma wyrazisty smak. Oliwy i parmezanu nie cierpię, więc nie dodaję.

Autor: Chavezfrias  09.05.2008

Oto mój przepis. Moi znajomi którzy dotychczas probowali tego dania w moim wykonaniu zgodnie twierdzą że to najlepsza carbonara na świecie! Polecam naprawde warto spróbować. Składniki (porcja na 3 osoby): 3 opakowania serka mascarpone 300g szynki lub polędwicy-surowej,wędzonej 2-3 ząbki czosnku 6-9 jajek ,kolendra sól ew. parmezan drobno posiekany lub starty ,makaron penne lub spaghetti. przygotowanie: 1.Z jajek przydadzą się TYLKO zółtka. 2.Żółtka mieszamy z 1,5 opakowania serka mascarpone 3.W tym czasie na patelni podsmażamy mięso 4.jeśli kolendra nie jest zmielona należy rozbić dokladnie ziarenka 5. Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy do stanu al dente 6.Kiedy mięso będzie już dostatecznie podsamżone odlewamy większość oleju z patelni ,dorzucamy posiekany czosnek,dokładamy 1,5 opakowania mascarpone(część bez żółtek),mieszamy z mięsem i roztapiamy na malym ogniu. 7. Dodajemy garść kolendry (nie załować tej przyprawy) 8. Po kilku minutach dodajemy zółtka zmieszane z reszta serka dokładnie mieszamy,gotując na małym ogniu jeszcze przez ok 7 min( w międzyczasie dodajemy kolejną garść kolendry i ew.parmezan) 9. Odcedzamy makaron i polewany na talerzach GORĄCYM SOSEM prosto z patelni! Spróbujcie a wszystkie inne propozycje podania carbonary odejdą w niepamięć!!

Autor: kamila  28.05.2008

wczoraj na obiad zrobiłam to spaghetti. wyszło pyyyszne. nie dałam oregano tylko sól i dużo pieprzu i odrobinę tej przyprawy do spaghetti. zamiast zwykłego sera kupiłam starty już parmezan. polecam to danie:):)

Autor: chilum  21.06.2008

Pewnie się powtórzę, ale carbonara jest bez śmietany.Zółtko, parmezan, pieprz.Bez soli, paremzan starcza. Zaraz ide sobie zrobić ;p. pzdr WM

Autor: miras  27.06.2008

CARBONARA NIE MOŻE MIEĆ ŚMIETANY DO DIABŁA!!! CO ZA DURNY PRZEPIS TU PODAJECIE

Autor: Martusia  28.07.2008

Ten przepis jest do du...py!!!Zrobiłam iii...samkujem wymiocinami fuj oblecha ech echu :P bleeeee

Autor: Marczita  29.07.2008

Ja robie carbonare alla Marczita hehe i oczywiscie nie jest to juz carbonara ale za to jest pyszna (dla fanow koperku): makaron boczek smietana zoltko czosnek koperek ser zolty (parmezan najlepiej) sol, pieprz makaron gotujemy (al dente), w tym samym czasie podsmazamy boczek smietane mieszamy z zoltkiem, czosnkiem, sola i pieprzem, dodajemy koperek (ja wrzucam duzo ale to zalezy co kto lubi) Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy i wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy boczek i mix smietany z koperkiem, na koniec dodajemy ser. Smacznego!! PS. Nie kloccie sie o przepisy, bo ilu kucharzy tyle pomyslow i sposobow, w samych Wloszech nawet nie znajdziecie dwoch tak samo smakujacych carbonara...gotujcie wedlug wlasnego smaku, bo przeciez chodzi o to zeby bylo smaczne. Kuchnia to jak plac zabaw - centrum rozrywki w naszym domu:)

Autor: Marczita  29.07.2008

Oo, cos mi nie wyszlo z lista zakupow;/ Powinno byc zoltko ser zolty ale chyba kazdy sie domysli;)

Autor: marczita  29.07.2008

Cos nie halo z tym portalem bo ucielo mi polowe skladnikow:((

Autor: maciek  06.10.2008

co to za przepis z przyprawa do spaghetti? to tak samo jakby kupic gotowe do odgrzania w mikrofali. jak chce glutaminianu sodu to sobie vifona kupuje. najlepsze i mnostwo efektu zupki chinskiej :)

Autor: aga  18.10.2008

moja znajoma np dodaje troche pietruszki

Autor: ruda kaśka  22.10.2008

zaraz pęknę ze smiechu- boskie te komentarze:-) I ZASMAŻKA!

Autor: rudi  10.11.2008

ten przepis to jakaś lipa jest !! nie wiem co za matoł to pisał hehe !! słyszałeś kiedyś o parmezanie??

Autor: lolex19988  01.12.2008

to jest najlepsze takie jak powiedzieliscie najlepsze spaghetti!!!!;D

Autor: Agat  22.12.2008

Co Polak, to przepis na Włoski makaron :)

Autor: jolek  12.02.2009

carbonaro wielką jesteś controwersji wzbudzasz wiele

Autor: Tomasz  08.07.2009

Nie rozumiem za bardzo tego calego podniecenia. Z tego co mi wiadomo w roznych czesciach Wloch carbonare robi sie inaczej. Jeden z przepisow posiada smietane i zoltko, inny tylko zoltko a jeszcze inny zoltko i bialko. Jako ze Wlochy to kraj duzy wiec nie dziwota ze jest wiele wersji tej samej potrawy... zreszta tak jak w kazdej innej kuchni swiata. Pozdrawiam!

Autor: Fettuczini  23.07.2009

FiX Knorr i po sprawie ;)

Autor:  13.10.2009

Ej kucharze od kiedy do prawdziwego carbonare uzywa sie boczku jelopy uzywa sie szynki parmenskiej - droga bo droga ale wtedy carbonare smakuje jak nalezy

Autor: jul  22.10.2009

No to już przeczytałem wszystkie wrsje z i bez śmietany a jednego się nie dowiedziałem, jaka taśmietan kwaśna czy słodka?

Autor: bajowa  28.10.2009

a ja ostatnio idę na latwiznę i mam sosik ze słoika dolmio carbonara i też jest pysznie...a jak szybko

Autor: agat33  25.11.2009

Carbonara musi mieć boczek...nie szynkę czy kiełbasę... żółtka i opcjonalnie śmietanę, oliwa i sół z pieprzem...po za tym żadnych przypraw...w każdym regionie Włoch i Ameryce to danie smakuje inaczej...zależy od kucharza...od składników i umiejętności... tak jak nasz bigos kady jest inny...nawet gotowany przz tego samego kucharza

Autor:  05.12.2009

te danie jest super

Autor: januszek z ozo  31.12.2009

słuchajcie pedały przepis bardzo śmiały:)na wzmocnienie pały,więc wierzcie w ideały a wejdzie wam cały buha ha :)

Autor: kucharz amator  04.01.2010

hm... carbonare beeeeezz smietany tylko parmezano reggiano, czosnek do zapachu nie duzo, i zultka , makaron tagiatele nie spagetti kuzwa ludzie oliva z olivek , alboooo troche smalcu rozbity schabik panierka ziemniaczki ugotowne kapustka zasmazana do tego kufelek tyskie no i jak ? i zoladeczek zadowolony :) po carbonare mozna dostac rozwlnienia hihihihi

Autor: Podróżnik  29.01.2010

No tak. Najlepiej się kłócić. Niegdyś byłem we Włoszech. Mieszkałem w w Cesenatico (północne Włochy). Wdałem się w rozmowę z tamtejszym tubylcem. I dowiedziałem się historii sławnej Carbonary. Sama nazwa jak już ktoś tu wspomniał wywodzi się od włoskiego słowa "carbonari" czyli po prostu górnik. Rzeczywiście tak jadali górnicy, będący w większości pracownikami z regionów rolnych i podmiejskich. Ze względu na lepiej rozwiniętą ekonomię północy włoch mieli oni łatwy dostęp do produktów rolnych, jak masło, śmietana, jaja oraz ....mięso. Oryginalna Carbonara z północy włoch to przede wszystkim: makaron, boczek, ser parmezan (czyli ser twardy, ostry typu włoskiego) do wyboru wedle upodobań kulinarnych Pecorino Romano (owczy parmezan), Parmiggiano Reggiano czy Grana Padano (parmezany z mleka krowiego. Niekiedy rolnicy nie mieli wyboru i jedli z tym co po prostu mieli. Rzeczywiście w oryginalnej starej wersji nie było śmietany a elementem pozwalającym zjeść to "suche danie" było masło czosnkowe (ok. łyżki) na talerz które kładło się na gorący świeżo wyjęty na talerz makaron. Wszystko to zasypywało się boczkiem i parmezanem. Następnie przy pomocy widelca i łyżki mieszało sie wszystko na talerzu tak aby natłuścić makaron który w połączeniu z serem parmezan robił się strasznie suchy. Cała kompozycję należało zjeść zanim wystygła (czyt. masło przestawało być płynne i sama strawa ciężko przechodziła przez gardło. (Jadłem więc wiem). Dla ciekawości na biednym południu Włoch gdzie brakowało przede wszystkim pieniędzy, luksusy typu boczek zastępowano suszonymi śliwkami moczonymi wcześniej w wodzie morskiej. Jak wiadomo boczek jest słony więc mieszkańcy południa próbowali czymś zastąpić ten smak. Śliwek zawsze było im pod dostatkiem, wody morskiej również. Jeżeli chodzi o spagetti carbonara ze śmietaną, jest to tak zwana wersja komercyjna (podawana w restauracjach, uznawana na całym świecie w podobnych kompozycjach ze względu na walory smakowe oraz łatwość w jedzeniu. Oryginalne spaghetti carbonara bazująca tylko na makaronie, boczku, maśle czosnkowym, dużej ilości sera parmezan było zarówno suche jak również wyrafinowane w smaku (szczególnie z Pecorino Romano). mówiąc prościej. Nie każdemu smakuje taka kompozycja. Przekonałem się o tym osobiście. Ja gustuje zarówno w oryginalnej wersji jak i "komercyjnej" (+śmietana, jajo, cebula, dobre jest również dodać fixa Carbonara oraz ze dwa, trzy serki topione do sosu). Oryginalna Carbonara oraz ta pospolita to całkiem inne dania i tak na prawdę powinny nosić inną nazwę. Tak więc kucharze. Pichćcie i próbujcie co wam najbardziej smakuje:) Pozdrawiam

Autor: pawel22413  04.02.2010

a ja robię to po swojemu: na patelni gotuję śmietanę, dodaje gotowaną szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Do tego dorzucam makaron i na koniec jedno żółtko. Z przypraw tylko pieprz i pietruszka.

Autor: Jacek Zduńska Wola  09.02.2010

Jadłem to w restauracji, dzięki za przepis!!! Teraz delektuję się w domu, świetny posiłek w dwadzieścia kilka minut , pychota :))

Autor: marta  19.03.2010

:)

Autor: markos  30.04.2010

Witam, Carbonary jest rzeczywiście wiele wersji. Jeśli jednak interesuje nas przepis powiedzmy w miarę oryginalny to: 1. Na patelni podsmażamy boczek w kostkę ( garść na osobę) 2. W dużym garnku gotujemy żądaną ilość makaronu all dente 3. W miseczce mieszamy 2 żółtka i jedno całe jajko tarkujemy do tej masy parmezan najlepiej, lub jakiś odpowiednik polski. Powstaje nam sosik. 4.Do podsmażanego boczku przekładamy makaron i chwilkę mieszając podsmażamy 5. Zdejmujemy z ognia i do naszej mieszanki makaronowo-boczkowej wlewamy sos serowo jajeczny. 6. Mieszamy i podajemy Przyprawy sól i pieprz. Nie gotujemy całości bo otrzymamy jajecznicę z makaronem. Sos ma być płynny. Do tego białe wino. Pozdrawiam

Autor: jane  03.05.2010

O cholera , jednak zrobię mielone :)

Autor: bello-cicio  26.05.2010

witam !!! naprawde ludzie nie maja chyba smaku ani pojecia jaka cebula pietruszka lub makaron nitki spagetti to spagetti a carbonara inna droga boczek smietana ser piprz sol ja lubie dodac koperku ma ładny zapach i lepszy smak i makaron rurki koniec!!!!!!!!! zadnych przypra typu oregano czy bazylia

Autor: bello-cicio  26.05.2010

witam !!! naprawde ludzie nie maja chyba smaku ani pojecia jaka cebula pietruszka lub makaron nitki spagetti to spagetti a carbonara inna droga boczek smietana ser piprz sol ja lubie dodac koperku ma ładny zapach i lepszy smak i makaron rurki koniec!!!!!!!!! zadnych przypra typu oregano czy bazylia

Autor: lady mary  07.07.2010

O co ten spor? Gdyby rzucic pytanie jak sie robi typowo polski bigos to byscie sie pozabijaly, bo kazda zapewne robi go troche inaczej. Jak kazdy przepis, proponuje wyprobowac go w kilku wersjach i pozostac przy najsmaczniejszej. Tyle.

Autor: Marian  15.07.2010

Jaki ser zolty?! To jakas srarbonara. Musi byc parmezan.

Autor: Płeblo  15.07.2010

To zależy od części Włoch. Północnej i południowej- obie różnią się kuchnią.

Autor: Rudy  24.07.2010

Jak można podać w przepisie: przyprawa do spaghetti... to może wymieńmy się przepisami na sosy z fix'ów itp...

Autor: VRS  03.08.2010

Witam serdecznie. Jako zawodowy mistrz kuchni podaje jeden jedyny przepis podstawowy na Spaghetti Carbonara pochodzący prosto z Włoch. Rzecz jasna jak wspomnieliście wcześniej nawet we Włoszech w różnych regionach różne zachodzą zmiany dodaje się więcej żółtek albo wcale dodaje się cebule lub nie południowcy wolą szynkę północ zaś woli boczek jeszcze gdzie indziej niezbędnym elementem jest gałązka rozmarynu. Makaron gotujemy al dente razem z łyżką oleju. Dopiero potem odcedzamy makaron i przelewamy go oliwą wkładamy do jakiegoś pojemnika zamykanego bądź do siateczki i do lodówki. Następnie boczek (na opakowanie makaronu jest to ok 20- 25 dag może być surowy ale zdecydowanie lepszy jest wędzony) smażymy na suchej patelni bez tłuszczu. Dodatkowo kiedy tłuszcz z mięsa będzie oddzielony dodajemy pokrojoną w kostkę lub w pół piórka cebulę. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru cebuli. Wlewamy na patelnię 100- 120 ml słodkiej śmietanki żółtko wedle uznania można dodać do śmietanki przed połączeniem z resztą składników. Mieszamy cały sos i wtedy wrzucamy na patelnię schłodzony makaron. Mieszamy pilnując aby nic się nie przypaliło. Kiedy makaron już będzie podgrzany sos będzie bardzo ładnie przylegał do makaronu... Podajemy na talerz i posypujemy tylko i wyłącznie parmezanem przystrajamy świeżą gałązką rozmarynu. Bon Appétit

Autor: VRS  03.08.2010

Rzecz jasna jeszcze odrobinę parmezanu można dodać do śmietany ale nie jest to konieczne chodzi tylko o zagęszczenie przy dodaniu parmezanu bezpośrednio do sosu dodajemy odrobinę śmietanki więcej.

Autor: forest  03.08.2010

Zauważyłem (niestety dopiero we Włoszech), że my Polacy lubimy każdy przepis przedobrzyć lub podrasować po swojemu. Może to i dobre jest, nie wiem. Pewnie czasem tak a czasem nie. Kuchnia przecież musi ewoluować. Jednakże we Włoszech dopiero spostrzegłem, że przepisy na włoskie sosy do makaronów są nie tylko niezwykle skromne i proste ale przy tym niezwykle smaczne. Dlatego preferuję oryginały w pierwszej kolejności. A dopiero jak coś nie pasuje, to pokombinować po swojemu. Co do carbonary to jestem zagorzałym zwolennikiem oryginału, czyli żadnych tam śmietan, cebul, kartofli, grzybów czy innych całkowicie zbędnych składników. Boczuś w niewielkiej ilości pokrojony w cieniutkie drobniutkie paseczki, żółteczka w ilościach podanych przez poprzedników, sól i pieprz z tym że nawet z pieprzu można zrezygnować. Oliwa jeśli już to oczywiście z oliwek z pierwszego tłoczenia i naprawdę niewiele, tylko jeśli ugotowany makaron wydaje się za suchy. Nie zawadzi odrobina czosnku podczas smażenia boczku. Włosi kochają czosnek:) Cała ta mikstura wymieszana do kupy ma być wylana na gorący makaron, który ma tylko dosłownie oklejać makaron. Całość mieszamy i na talerze. Co do rodzajów makaronu, to mogą mieć one różne kształty, według upodobania. Takie carbonary jadłem w Toskanii i byłem nimi zauroczony. Pewnie w innych regionach przepis ten może wyglądać odmiennie. Narobiliście mi smaka:) Jutro więc carbonara na obiadek:) Post Scriptum: zapomniałem o parmezanie. Z serem to włosi też nie przesadzają. Posypują pastę (makaron) tartym parmezanem ale też bez przesady. Włosi to skromni sympatyczni ludzie, którzy stosują skromne i sympatyczne przepisy. Jeśli kogoś już przekonałem do takiej carbonary, to polecam pieniądze zaoszczędzone na cebulach, śmietanach i grzybach wydać na butelkę skromnego wytrawnego wina. Osobiście polecam Lakrima Christi (Łzy Chrystusa) i życzę smacznego :)

Autor: VRS  04.08.2010

Carbonara bez śmietany??? Nierealne przepis bez śmietany z czosnkiem to cos a'la pasta Aglio olio ale tam boczek to tylko rzadki dodatek. Aglio olio to połączenie makaronów z oliwą papryczką chilli oraz oliwą z oliwek. Wyśmienitym dodatkiem do Aglio olio są czarne oliwki. Polecam dla smakoszy mocnych wrażeń bo pikanteria Aglio olio to mistrzostwo świata kiedy jest dobrze przyrządzona. Co do wypowiedzi @forest'a oczywiście wino wino wino...

Autor: krzsiaczek  30.09.2010

czytam,czytam i oczom nie wierze ! Carbonara tu,Carbonara tam,a jeszcze do tego MUSI byc we Wloszech i od kogos kto tam mieszka. Czy aby na pewno ?? zwlaszcza,ze z tamtad wcale nie pochodzi.a wloski kucharz wcale nie musi byc WYROCZNIA ! "moj " murzyn 4 ulice odemnie robi ja poprostu wspaniala !!! a innym zycze Smacznego :-)

Autor: bob  30.09.2010

zrobilem bez smietany, ale porazka, wszystko sie zlepilo i zrobila sie jajecznica a slonina sie smazy godzinami, nie wiem kto to mowil ze trwa tyle co ugotowanie makaronu

Autor: Marcin  31.10.2010

Carbonara to przepis z Rzymu. Jest trochę wariacji, ale oryginalna podstawa to - spaghetti (ew. fettuccine, rigatoni lub bucatini), ser (pecorino romano, w ostatecznosci parmezan), guanciale (ale moze byc pancetta), zoltka (lub cale jajka) i czarny pieprz. Mieso smazymy na tluszczu (oliwa), mozemy w ostatniej fazie smazenia dodac czosnek, dodajemy makaron (al dente), nastepnie ser i duzo czarnego pieprzu. Odstawiamy na bok by lekko ostygło, dodajemy jajka i mieszamy tak by sie nie sciely (nie robimy jajecznicy!). Posypujemy reszta sera i podajemy od razu. Zadnej smietany!

Autor: mlodaaa  08.12.2010

Mam 15 lat, potrzebowałam czegos szybkie i sytego na obiad i wybróbowałam przepis cuoki i naprawdę wyszło smaczne, moj mlodszy brat miał watpliwosci czy sos nie jest zrobiony czasem z jakies fix-u, wcinał az mu sie uszy trzesły;)

Autor: Matewka  21.12.2010

Widzę, że jest tu paru "polaków mieszkających we Włoszech". Czujecie się znawcami włoskiej kuchni? Wydaje się, że tak... Ale znałem paru takich polskich mądrali z Włoch, co myśleli, że spaghetti je się widelcem i łyżką... Paranoja. A co do kłótni o cebulę, to tak, jakby się zastanawiać czy do bigosu daje się rodzynki, albo czy gotuje się go na młodej czy dojrzałej kapuście...

Autor: zibi  27.12.2010

Nie wiem co to za przepis ale jak się nie wie jak się robi Carbonare to się głupot nie pisze. Ten przepis to proszę Państwa nie Carbonare!!!

Autor: jocker  05.01.2011

To jest przepyszne danie, jak czytam o tym to na sama mysl mam na to ochote.Wystarczy dodac,tak jak inni znawcy twierdza( boczek, cebula, olej,smietana (obowiazkowo 30% w innym przypadku wyjdzie jak owarzona smietana, lub mleko), i oczywiscie zóltka, choc bardzo kaloryczne nikt mnie nie przekona do lepszej potrawy.No i oczywiscie danie ekspresowe 10-15 minut i cała rodzina wsuwa az im sie uszy trzesa

Autor: tier  12.01.2011

przepis ktory znam to makaron jajka boczek wedzony zadnego zoltego sera tylko parmezan sol i pieprz oto cala filozofia o smietanie pierwsze slysze i innych dodatkach typu cebula ale kazdy robi tak jak lubi ja osobiscie robie tak jak mnie nauczono pozdrowionka dla wszystkich ;)

Autor: martysss  19.01.2011

nie ma jak pesto :) hehe :) a dla tych, którzy mają problem z jedzeniem spaghetti aby się nie ubrudzić i wszystkiego wkoło siebie, mam rozwiązanie http://pl.shvoong.com/lifestyle/food-and-drink/2103481-jak-nawija%C4%87-spaghetti-na-widelec/

Autor: kubakuba-87  09.02.2011

Czytajac wasze posty mozna sie poplakac ze smiechu albo zalamac z glupoty.... Tak jak parzebie kawy moze byc na 10 sposobow tak i kazde danie. Dla jednych pizza jest z chin dla innych z wloch... Carbonara jest z zoltkiem, boczkiem PARMEZANEM najlepiej Galbani sol, pieprz i czosnek. Kucharz od 7 lat po rocznej praktyce w Mediolanie. dziekuje

Autor: antenka  09.05.2011

Szczerze "pisząc" nie jestem fanką makaronów natomiast Spaghetti Carbonara mogę jeść na okrągło! Według mojego podniebienia wersja ze śmietaną jest bardziej syta natomiast podpytałam kolegi ( Włocha ) i potwierdził , że wersja bez śmietany jest prawidłowa!

Autor: Duposkurcz  17.08.2011

A chuj tym torom w dupę!!! Hahahaha kurwa wasza mać. Niewidzialny jak kameleon. I na chuj zamówiłem ten kotlet z grochu?

Autor: Dany  16.10.2011

Dzisiaj zrobiłem wg jednego z przepisów znalezionego na tym forum. Klika uwag którymi chciałem się podzielić, skierowanych do mniej konserwatywnej części uczestników: Przepis: 400g makaronu rurki (pene) 400ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka 5dkg sera żółtego 25dkg wędzonego boczku masło do podsmażenie boczku (niewiele) sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, siekana natka pietruszki Makaron gotujemy aldente. Na patelni podsmażamy na odrobinę masła boczek pocięty w paski. Moim zdaniem lepiej wygląda i smakuje taki z jedynie wytopionym tłuszczem a nie na złoto. W międzyczasie mieszamy śmietanę, żółtka, gałkę muszkatołową, biały pieprz, starty ser i sól. Odcedzamy makaron a do garnka przekładamy podsmażony boczek z tłuszczem, wsypujemy makaron i delikatnie mieszamy aby tłuszcz pokrył makaron, stawiamy garnek na małym ogniu i wlewamy śmietanę z żółtkami, serem i przyprawami. Mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w jednolity sos ale nie dopuszczamy do zawrzenia. Jest jeszcze czas na doprawienie solą. Posypujemy siekaną natką, mieszamy, wykładamy na talerze, garnirujemy wedle uznania i podajemy. Ostatnio jadłem carbonarę w PizzaHut i ta wychodzi bardzo podobnie, a może i lepiej... Kluczowa sprawa to etap gęstnienia sosu. Pozdrawiam.

Autor: Italiano  31.10.2011

Jestem Włoch od kilku nastu lat w Polsce. Musze wypowiedziec sie o carbonara: Nie dodajemy smietana w sos. To u nas profanacja!! Smacznego. Sprobujcie tez inne spaghetti! Jest ich bardzo wiele!

Autor: Yasmine  18.11.2011

Polacy... potrafią nawet o jedzenie się pokłócić :)

Autor: "zszokowana" Elis  07.12.2011

Pracuję w restauracji włoskiej i carbonara przyrzadzam niemalże codziennie. dla jednej osoby, rozbełtuje się jedno żółtko, dodaje odrobinę śmietany, mieszam, potem dodaję pecorino, tak by konsystencja nie była zbyt rzadka, można dodać parmegiano, pecorino ma ostrzejszy smak. Szef kuchni następnie wszystko to wlewa na patelnię, na której wcześniej podsmażył boczek i dodał ugotowane już spagetti. Klienci są zachwyceni, słyszę wiecznie pochwały do szefa za carbonara. Ja wyczytałam na stronie poświęconej Italii, na której piszą ludzie, co niby znają Włochy, język włoski, itd. Napisałam, niby znają, bo jedna autorka, napisała w przepisie na carbonara, iż dodaje się do żółtka wodę, potem mleko a na koniec brandy, oczywiście ser także i to nawet nie żółty tylko parmegiano. Masakra, woda, mleko i skąd wzięła tę brandy, nie znam Włocha, który jadł carbonara z brandy!

Autor: Pietro  09.12.2011

Do wszystkich "historyków" i "kucharzy". Jak nie wiecie, to nie piszcie. Idiotyzmem jest twierdzić, że carbonara jest "potrawą górników, stąd carbonara" - ort hodox. NIE pochodzi też ze slumsów Ameryki Południowej, ToMku. Powstała niedawno, bo po II wojnie, kiedy we Włoszech była straszna bieda, a pod dostatkiem było amerykańskiego boczku z puszek, dla Włocha niejadalnego, jakże różnego od pysznej włoskiej panchetty. Coś z tego zrobili, wyszło pyszne. NIE pochodzi też z Rzymu, ale z Napoli. I wbrew temu, co pisze Italiano JEST NA ŚMIETANIE (panna to po boczku główny jej składnik), choć gęstość wyrabia mu ser pecorino, NIEDY nie parmeggiano, ani tym bardziej padańska grana! To już zgroza! Owszem, po wierzchu posypać to tak, ale do środka?!. Jeżeli chcesz podnieść swój prestiż pisząc niby-po-polskiemu, to pogorsz gramatykę, serdeńko. Szyk zdania nie pasuje, więc wydało się, żeś nigdy w Italii nie był. Ja przeciwnie: żyję w Lombardii ponad 10 już lat. I najbardzierj smakuje mi nie spaghetti, ale tagliatelle carbonara. Smacznego.

Autor: Domi  11.01.2012

Prawdziwa Carbonara po włosku to jedynie podsmażony na pateli boczek pokrojony w drobną kostkę. Wsypujemy go do ugotowanego makaronu i dodajemy surowe jajka, trzymając jeszcze garnek na małym ogniu, żeby jajka troszkę się ścięły. Nic więcej- żadnej śmietany, pieczarek i cebuli !!! Wiem bo kilkakrotnie byłam we Wloszech. Polecam :)

Autor: Domi  11.01.2012

Prawdziwa Carbonara po włosku to jedynie podsmażony na pateli boczek pokrojony w drobną kostkę. Wsypujemy go do ugotowanego makaronu i dodajemy surowe jajka, trzymając jeszcze garnek na małym ogniu, żeby jajka troszkę się ścięły. Nic więcej- żadnej śmietany, pieczarek i cebuli !!! Wiem bo kilkakrotnie byłam we Wloszech. Polecam :)

Autor: tyu  13.01.2012

Prawdziwa carbonara to co wpadnie do gara...0,5 kg smalcu,1 kg makaronu świderki(koniecznie lubella),50 dkg sera z spodlaski,pieczarki polne 40dkg,16 jaj od kur z chowu ściółkowego,przyprawa do kebaba,sól,pieprz(opcjonalnie),oregano,bazylia,chili,kminek,róża,hiszpańska mucha,tymianek.Wszystko mieszamy w garnku najlepiej glinianym(babcinym),bełtamy i wsadzamy do ogniska na 60 minut..SMACZNEGO.BŁON APETITE. PS.tylko proszę bez niepotrzebnej krytyki.To przepis mojej prababci która gotowała Musoliniemu w 1941.Musolni poza tym lubił jeszcze FARFOLE.Jeśli kogoś interesuje przepis to proszę o odzew.

Autor: marian1941  13.01.2012

Prawdziwa carbonara to co wpadnie do gara...0,5 kg smalcu,1 kg makaronu świderki(koniecznie lubella),50 dkg sera z spodlaski,pieczarki polne 40dkg,16 jaj od kur z chowu ściółkowego,przyprawa do kebaba,sól,pieprz(opcjonalnie),oregano,bazylia,chili,kminek,róża,hiszpańska mucha,tymianek.Wszystko mieszamy w garnku najlepiej glinianym(babcinym),bełtamy i wsadzamy do ogniska na 60 minut..SMACZNEGO.BŁON APETITE. PS.tylko proszę bez niepotrzebnej krytyki.To przepis mojej prababci która gotowała Musoliniemu w 1941.Musolni poza tym lubił jeszcze FARFOLE.Jeśli kogoś interesuje przepis to proszę o odzew.

Autor: alfredo  13.01.2012

Marian1941.Zajebisty przepis.Mój dziadek też gotował Mussoliniemu.Farfole są de best i okej i wporzondku.

Autor: Ania  07.02.2012

Przepis Włocha Buddy'ego Valastro. 1. Spaghetti carbonara: Składniki: 250g boczku 1 duże jajko 1 żółtko ½ szklanki tartego sera pecorino ½ szklanki śmietany 250g spaghetti ½ szklanki groszku Gałka muszkatołowa Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę. Wymieszaj w misce ser, jajka i śmietanę. Podsmaż na patelni pokrojony boczek ( powinien być rumiany i chrupiący). Ugotuj makaron al dente. W dużej misce wymieszaj makaron z przygotowanym sosem, boczkiem i groszkiem. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej.

Autor: Asia  05.03.2012

Moim zdaniem carbonara z samych żółtek jest smaczniejsza. Nie ma co się obawiać salmonelli, jeśli sos wymiesza się z gorącym jeszcze makaronem - najlepiej wyjąć go z wody chwilę wcześniej i wymieszać z żółtkami i śmietaną w garnku pod przykryciem. Ja nie lubię boczku, używam podobnej w smaku, a zdecydowanie zdrowszej i lżejszej polędwiczki wędzonej z indyka Indykpolu. Musi być dobry ser, najlepiej parmezan i do tego świeży pieprz grubomielony i świeże zioła.

Autor: lolol  03.05.2012

Pojechały do Włoch jedna z drugą, sprzątały kible, na dysce dały dups*a pierwszemu lepszemu lambadziarzowi, to teraz mogą mówić, że mieszkają we Włoszech i znają się na kuchni :))) Dziewczyna podała przepis, to trzeba ją zgnoić, że niekanonicznie. Weźcie nie wracajcie, IQ kraju się nie obniży, a i zdartych c*p będzie mniej.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu