Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Kalafior z serem

Autor: emgie  Data: 06.04.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min.  Kalorie: średnio dużo

Składniki:

- kalafior, - 30 g masła, - 1 łyżka mąki, - 1 i 1/3 kubka mleka, - ok. 60 g drobno utartego cheddaru /lub innego sera + trochę do posypania/, - 1/4 łyżeczki musztardy.

Jak przyrządzić?

Podzielić na różyczki i ugotować kalafior aż będzie miękki, odcedzić i przełożyć do zaroodpornego naczynia. Przygotowujemy sos: do stopionego masła dajemy mąkę, za chwilkę mleko i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy ser i musztardę, wszystko mieszamy. Polewamy kalafior, sypiemy serem i pieczemy (210 C przez ok. 10 min.) na złoty kolor. Smacznego! :)

Jak podawać?

Samą (bo jest pyszna) lub z bagietką i masłem czosnkowym, a także do mięs zamiast np. ziemniaków :) Przepis zaczerpnęłam z książki "Makarony Wielka Księga Kucharska", to dla tych, którzy krytykują za plagiaty.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Ala  26.06.2004

Dość dobre, chociaż ja dodałaabym przyszłym razem trochę więcęj musztardy

Autor: Gaga  17.01.2005

Hm, skoro z książki o makaronach, to... gdzie ten makaron???

Autor: Ela  21.04.2005

Hmm co zrobilam nie tak, skro sos nie zgestnial i w dodatku sie scial, zamiast zrumienic? Za malo maki?, za dlugo w piekarniku?Wkladasz gdy pierkarnik osiagnal juz 210? Jestem paczatkujacy kuchcik i nie wszystko jest dla mnie oczywiste... dzieki za informacje :-)

Autor: gaw  20.04.2006

Jeśłi nie zgęstniał to za mało mąki lubza krótko z maka smazone było , mąka zawsze powoduje zgestnienie sou ale nie mozna tez przesadzic, a poniewaz sos nie zgęstniał to tez sie nie przyrumienił ,

Autor: Kayenne  29.06.2006

zamiast sosu można tez kalafior wymieszać z majonezem posypać serem żołtym, papryką w proszku i zapiec

Autor: Kasia  04.03.2008

Pomysł faktycznie ciekawy, tyle że ja jeszcze dorzuciłam po swojemu przyprawy: sól,pieprz, zioła prowansalskie, zieloną pietruszkę... i racja-bardziej wyraziste było by z większą ilością musztardy, ja dodałam 2 łyżeczki majonezu, więcej żółtego sera i podsmażone plasterki szynki pod górną warstwę sera.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu