Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Kugiel

Autor: TOMMY  Data: 08.04.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 240 min.  Kalorie: chyba dużo

Składniki:

- 3-4 kg ziemniaków, - 2 kg karkówki lub żeberek, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - sól 2 łyżeczki, - pieprz (ile kto chce).

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić w dużą kostkę, żeberka w paski po 2-3, obrać ziemniaki, zetrzeć ręcznie lub lepiej maszyną, bo jest ich dużo, cebulę i czosnek też zetrzeć. Wszystko należy wymieszać, czyli ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać sól i pieprz, wrzucić do tego mięso, wymieszać i przełożyć do odpowiednio wielkiego naczynia (np. duża brytfanna) i do piekarnika na 3,5 godziny, temperatura 175, pierwsze 2 godziny z pokrywką, potem odkryć.

Potrzebne przybory:

Maszyna do mielenia ziemniaków lub tarka i chłop.

Jak podawać?

Drewnianą łyżką na talerz.

Uwagi:

Potrawa wiejska, jak były dobre czasy to z mięsem, jak złe to bez, czyli wegetariańska. Przepis przechwycony od rodziny mieszkającej w jednej ze świętokrzyskich wsi. Rzadko spotykany w książkach kucharskich, szkoda bo potrawa ma niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania:

Przepis prosty, robi się szybko, tylko trzeba poczekać, bo taka ilość surowych ziemniaków piecze się b. długo. WARTO!
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Wera  28.06.2004

Jadłam coś podobnego tylko pod nazwą "babka ziemniaczana" i sorry ale...NIE!!

Autor: woyz  06.07.2004

Kugiel związany jest z okolicami Przedborza nad Pilicą. Przepis na niego zamieściłem wśród dań głównych i tam znajdziecie nieco więcej wiadomości na jego temat a także chyba nieco bogatszy przepis.

Autor: kris  28.07.2004

To jest pychaaaa!!!!!!!!!!! Moja babcia robiła kugiel teraz robi go moja mama i bede robił go ja. Niepowtarzalny smak i zapach....najlepszy pod kieliszek wodeczki w zimowe wieczory:)))))kto nie jadł niech załuje

Autor: anusiek  11.09.2004

Kugiel jest wyśmienitym daniem, w moich okolicach (Ostrów Mazowiecka) uznawany jest za regionalną potrawę i podawany jest na wszystkich większych imprezach. Pracochłonny, ale po pierwszym kęsie każdy stwierdzi, że było warto. MNIAM!!!

Autor: Maya  13.09.2004

Moja mama kiedyś coś takiego zrobiła. Jeden raz... I na szczęście!... Dużo pracy i dużo czasu. Za dużo....

Autor: zbiig  31.10.2004

mięsko w kosteczkę, całość w cienkie jelita wieprzowe i nablachę, aż skórka sie przyrumieni, pycha

Autor: RENI  10.11.2004

KUGIEL JEST PYSZNY ,NAUCZYŁA MNIE MAMA , ZRESZTĄ CAŁA RODZINA UWIELBIA TO DANIE A JEŚLI KOMUŚ NIE SMAKUJE TO CHYBA NIE WIE JAK ROBIĆ

Autor: Anx  19.12.2004

U nas w Radomsku sprzedają to pieczone w kiszce , stąd nazwa kiszka ziemniaczana, dodają pokrojony w kosteczkę boczek i sprzedają gorące w sklepach radomszczańskiej mleczarni, pyyyyycha!!!

Autor: oona  26.12.2004

Kugiel jest pyyyyyyyyycha! Jeśli komuś nie smakuje, to znaczy, że był źle zrobiony.

Autor: stefan  29.01.2005

Kugiel jest rzeczywiście fantastyczny. Dla jasności: jest to typowo kurpiowska potrawa, czasem nazywana tez rejbak. Można go spotkać w prawie każdej kurpiowskej knajpie. Najlepszy robi moja mama i pani z baru KUGIEL w handlowcu w Ostrołęce.

Autor: Lukasz  05.02.2005

Jest super

Autor: DBY  16.03.2005

nie wiem kto piecze KUGIEL 3.5h ale to jest wprowadzanie ludzi w błąd,chyba że robi go z 3 ziemniaków(hahaha).kugiel wstawia sie na noc do pieca chlebowego(piekarnia)lub piecyk domowy(kuchnia gazowa)i piecze sie go ok 10h,a nie 3,5 chyba ze ktos lubi jeść na surowo.pozdrawiam i zycze smacznego.ps prosze nie porównywać KUGLA do kiszki bo to nie jest to samo:D

Autor: zbyszek  03.11.2005

oj kuglarze ,kuglarze.kugiel i owszem robi sie z ziemniakow,ale nie z takimi skladnikami,do kugla potrzeba; ok 3 kg ziemniakow,2 cebule,pare zabkow czosnku,sol,pieprz,pol szklanki oliwy,moze byc olej,skarwki szlachetniejszych odmian wedlin lub zwykla kielbasa ok kg,dwa surowe jajka,majeranek na wierzch,piecze sie to cudo okolo1,5 do 2 godzin na brytwannie w piekarniku nie dluzej chyba ze ktos lubi zelowki gryzc,a najlepszy jest na drugi dzien odsmazony,szok dla podniebienia.acha na pomorzu to sie nazywa zandarm,fajnie co? polecam

Autor: lida  18.10.2006

Kiedyś moja babcia robila taki kugiel.U nas mówiło sie baba ziemniaczana.Minęło 25 lat jak jadłam tę potrawę.Nieraz z rodziną dzieląc się tajemnicami kulinarnymi, wspominamy czasy niepowtarzlnego smaku baby ziemniaczanej.Jest ,to potrawa skromna,ale dobra.Nieraz przymierzam się do zrobienia.

Autor: www  27.10.2006

Kochani... to danie mozna spotkac pod roznymi nazwami ja osobiscie znam kilka, ale jak widze kazdy podobnie i zarazem roznie przygotowuje ta potrawe musze sie przyznac, ze pierwszy raz slysze zeby Kartoflak piec 10 h jest to dla mnie troszeczke dziwne nio ale jak ktos lubi spieczony na wegiel to niech piecze sobie i pol dnia ja robie to w o kolo 1,5 h w normalnej blaszcze do pieczenia ciast i zawsze smakuje wykwintnie a dodatki mozna stosowac rozmaite poczawszy od wedlin po rozne miesa ja osobiscie lubie z zeberkami a jako przystawk preferuje salatka z kapusty a najlepsza bedzie jak dla mnie z czerwonej

Autor: HELENKA  29.10.2006

prawdziwy przepis:tarte ziemniaki,żeberka i golonka,starte 2 cebule.dodac 2 surowe jajka i nie zapomnijcie natrzec garnek smalcem. przyprawy:pieprz ,sól i cynamon o którym wszyscy zapomnieli to on nadaje dopiero smak.piec 12 godzin.życze smacznego...

Autor: aga  28.11.2006

najlepsze w tym przepisie to sa przybory hihi "tarka i chlop" :)

Autor: yba  24.01.2007

kugiel to pychotka jadlam go od dziecka i teraz nie wyobrazam sobie go nie jesc choc mieszkam tam gdzie nie znaja kugla.

Autor: Placu  29.10.2007

Widze, ze kazdy ma swój odrebny przepis, nazwe i sposob wykonania tej wspanialej ziemniaczanej potrawy. otóz ja znam kugla wyrabianego we wsi Kawęczyn kolo Przedborza w gminie Masłowice, powiecie Radomszczańskim. tam oprócz mięsa, ziemniaków, cebuli, jajek daje się jeszcze roztrzepaną bułke, dobrze namoczoną w mleku. mleko też się do ciasta dolewa. Wiadomo, przyprawy. prawdzimy kugiel piecze się całą noc w piecu chlebowym. nie jest to powiedziane ze 10 godzin! może tam stać nawet i 12! Kugiel z piekarnika niema takiego smaku. w piecu chlebowym, rano po wyciągnięciu jest rzadki, ale nie surowy! w przyszłości wybuduje sobie na działce taki piec, po to zeby robić w nim kugla;)

Autor: ca7ka  06.11.2007

Nie porownujcie kugla do baby ziemniaczanej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do baby dodaje sie podsmazony boczek ewentualnie kawalki miesa ze slonina a do kugla surowe zeberka!!!!!!!!!! A danie jest suuuupeeeeroweee

Autor: Leszek  21.12.2007

Moi rodzice pochodzą z okolic Przedborza. Teraz mieszkamy na Pomorzu. Kugiel jem od dzieciństwa. Jest również wspaniałą potrawą następnego dnia po zrobieniu - odsmażany na maśle. Jadłem dużo potraw z ziemniaków, babkę, kartoflarz, kiszkę ziemniaczaną, różne placki, jednak kugiel ma niepowtarzalny smak.

Autor: Anka  01.01.2008

Hmmm.... z tego co ja wiem to Kugiel jest potrawą zydowską .Moi drodzy zeby rozwiać wasze wątpliwości Kugla nie piecze sie 3.5h lecz wstawia sie go na na noc zazwyczaj i piecze sie go ok. 8h

Autor: Ala  16.02.2008

Wielkie brawa za wspaniały kugiel dla Pani z baru KUGIEL w Ostrołece. Sam kugiel to prawdziwy rarytas nie mówiąc już o przemiłej właścicielce, Pani Krystynie. Bywamy tam czasami będąc w delegacji w Ostrołęce i proszę mi wierzyć, że wszyscy koledzy są zachwyceni.Duza kultura i profesjonalizm. Polecam.

Autor: izma  19.05.2008

ja znam kugiel ew kartoflak :) z Przedborza skąd pochodził mój dziadziuś, piekę go 6-8h dodaje cebulę (żadnego czosnku) , surowe żeberka albo łopatkę, a gęsiarkę wykładam skórami z boczku albo słoniny, sól i pieprz, ta potrawa jest tak boska że palce lizać i bardzo sie cieszę, ze miałam okazje jej w dzieciństwie spróbować - a te spieczone skóreczki ;) i tak juz zostało mniam, jutro zabieram sie do roboty!!!

Autor: Madźka  31.05.2008

Jak rodzina słyszy słowo kugiel - uszy im się trzęsą (Końskie-świętokrzyskie). Warszawiacy tego nie znają.... dzisiaj podam to jako danie głowne - ciekawe czy im tez tak zasmakuje!!

Autor: kurpiana  09.08.2008

kugiel to typowo kurpiowska potrawa, w okolicach ostrołęki znają ją wszyscy, można kupić go w restauracjach i bardzo często robiony jest w domach.

Autor: Iśka  12.08.2008

Rejbak to chyba najlepsza potrawa jaką jadłam. Nawet placki ziemniaczane przebija swoim smakiem zapachem i tą prostotą. Moja Babcia robiła teraz moja mama robi i ja zaczynam się uczyć robic. Mieszkam od kilkunastu lat na południu Polski i od niedawna zachwycam znajmocyh tym smakołykiem. SŁuchaja o Nim z zaadzwieniem. Patrzą na niego z niedowierzaniem a na koniec zjadają z zachwytem. Nie używam jednak do wypieku żadnego piekarnika ani durnych blaszek. Tylko najlepszy do tego celu tzw Prodiż. Najsmaczniej jednak smakuje na drugi dzień pokrojony w plastry i odsmażony...Genialne aż mi ślinka cieknie . :)

Autor: kama  15.08.2008

Marna kopia babki ziemniaczanej i tyle w tym temacie.. heh

Autor: kazgu  14.09.2008

Kugiel pamiętam jak jeździłem na wakacje do miejscowości Raków koło Staszowa u podnóża gór Świetokrzyskich. W niedzielę na obiad piekła czy gotowała go moja babcia (chyba z 1,5 godziny) i podawała w rosole z kury. Myślę, że z mięs dodawane było mięso wołowe gotowane. Kugiel w rosole, barszcz z grzybami, zalewajka, świeże jajka i mleko prosto od krowy - marzę za tymi czasami, które już nie wrócą. A wszystko to przy lampie naftowej.

Autor: saatrapa  16.09.2008

Ludziska! Piszecie tu o zupełnie różnych daniach. Kugiel jest zdecydowanie potrawą żydowską i w formie prawie wiernej przetrwał jedynie w małej okolicy Ostrowi Mazowieckiej. Ostrołęcki rejbak ma się do kugla jak kajak do fregaty, co potwierdzają rodowici ostrołęczanie po zjedzeniu ostrowskiego kugla (nb rejbak w Ostrołęce zaczęli nazywać kuglem dopiero od 25-30 lat, kiedy popróbowali ostrowskiego i nawet ich własna nazwa im się nie spodobała;). Kiełbaska w kuglu to profanacja! Kiełbaskę to sobie możecie dać do rejbaka albo do kichy kartoflanej! Tylko żeberka i ew. ogonki dla kleistości, ale żeberka wystarczą. Długie pieczenie w piecu chlebowym, ale (z braku pieca) może być prodiż. A już nie mam pojęcia jak podać prawdziwy kugiel w rosole?!!! Będziecie z centrum jechać na Wilno to zatrzymajcie się w Ostrowi Mazowieckiej (najlepiej porą jesienno-zimową) i poczujecie prawdziwy smak kugla.

Autor: Wojtek  11.10.2008

Prawdziwy kugiel to ten opisany przez mieszkańców Przedborza n/Pilicą i okolic. Jak czytam o dodatkach typu kiełbasa,boczek,cynamon i inne składniki to aż niedobrze się robi. W kuglu mają być: tarte ziemniaki, żeberka wieprzowe , jajka, sucha, namoczona w mleku buła, cebula oraz pieprz i sól do smaku.Ja dodaję również trochę przetopionej słoniny łącznie z wytopionym tłuszczem. To wszystko do gara i na ok. 5 godzin do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Nie podaję wagi poszczególnych składników bo to trzeba dobrać indywidualnie według własnego uznania. Orientacyjne gramatury podane są w postach powyżej. Smacznego życzy b. mieszkaniec Przedborza,obecnie Krakus.

Autor: gozo  11.11.2008

szanowni, otóż nie raz miałem okazję kosztować przedborskiego kugla, i to właśnie z pieca chlebowego, bzdurą jest, że spalony na węgielek, piekarniki, prodiże i inne podgrzewacze to środki zastępcze, właśnie stawiam przy domu m.in. piec chlebowy po to właśnie żeby rodzinie zaserwować kugla. pozdrawiam i polecam

Autor: Koń Rafał  29.11.2008

Babka ziemniaczana to nie to samo. Kugiel to moja ulubiona potrawa. A ci, którzy kiwają głowami poprostu nie potrafią przyrządzić kugla.

Autor: Kasia  02.04.2009

W 100% zgadzam się z postem powyżej. Ja pochodzę z Ostrowi Mazowieckiej i moja mam robi najlepszy Kugiel na świecie :) Oj, jak ja bym teraz zjadła tych pyszności :)

Autor: michał  24.07.2009

ja wczoraj jadłem kugiel, mamusia zrobiła go na golonce, a kiedyś nawet z baraninką jadłem, normalnie miód z kaszanką takie to dobre, do tej pory mi ślina leci

Autor: jarrkoo  30.10.2009

Oj ludzie,ludzie.Co Wy wiecie o kuglu.Kugiel sklada sie z ziemniakow,miesa wieprzowego np.zeberek,golonki itp.Czosnek to mozna dac sobie do kurczaka,a nie kugla:)Jak najbardziej popieram tych,ktorzy pisza,ze oryginalny kugiel jest na drobiu robiony przez zydow np.Ale oczywiscie rodowici Przedborzanie zmienili to na mieso wieprzowe!Pozdrawiam!

Autor: daro  03.11.2009

Mieszkam w Rudzie Śląskiej pochodzę z okolic Przedborza, kugla dobrze znam i często go jadam (jak jest czas aby go wykonać), ok 6h z pieczeniem, ok. 6kg ziemniaków, mniejszych porcji nie robię bo lubię dokładki, serwuję go na większych imprezkach, nie spotkałem się jeszcze z negatywną opinią, większość osób życzy sobie przepis, a do tego dobry swojski 60-70% - Polecam

Autor: siemano z w-wy  09.12.2009

kugiel to zadna kicha placek kroiony tylko pieczony pare ladnych godz. i kladziony na talerz luzem i nie zbity a po drugie nie ma rownych sobie potraw prostych zwlaszcza w swieta /brak czsu /jadl bym go co tydzien i nie znodzil by sie kto nie smakowal niech zaluje lub szybko sprobuje...zapraszam do w-wy p[o zapachu odnajdziecie mnie ?

Autor: cipkowski1  01.01.2010

To jest pysznie. Mnia mniam mniam

Autor: TomŚląsk  02.02.2010

Ostatnio wpadła do mnie mama w odwiedziny i zaserwowała mi kugiel pieczony w piecu chlebowym .... oczywiście w Przedborzu skąd pochodze heh

Autor: andrzej  08.04.2010

mili państwo kugiel dobrze zrobiony to coś wspaniałego,tak typowa regionalna słowiańska potrawa!!!!!słowiańska i biedna,a to co biedne i zrobione prawie z niczego przynosi radość podniebieniu!!!!!!a kugiel z zeberkami czy karczkiem to jest to! ja polecam jescze boczuś!!!!!!!!!ja obecnie mieszkam we wrocławiu,tu potrawa ta zwana jest jako,,dziad,,a w regionie opoczna skąd pochodze kugiel!

Autor: Przedborzanka  05.08.2010

ten kto porównuje kugiel do kiszki lub placka ma nie pokolei w glowie. kugiel to wspaniała potrawa najlepiej smakująca z golonka i zeberkami, a nie jakieś wędliny w środku czy inne paskudztwa. przedborzanie robią najlepszy:)

Autor: krystian  30.08.2010

mieszkam pod bielskiem woj śląskie dokladnie miejscowośc strumien tata pochodzi z przedborza i robimy kugiel niema lepszej potrawy

Autor: oG  08.09.2010

Bardzo ciekawa opinia którą napisała Wera ;) To tak jakby napisała że jadła już pierogi ruskie więc z mięsem są na pewno złe Pozdrawiam miłośników kugla :)

Autor: mariola  15.09.2010

http://www.minrol.gov.pl/index.php/eng/content/download/21646/113862/file/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Kugiel-z-Przedborza

Autor: Ola  01.12.2010

4 kg ziemiaków 3 łyżki mąki tortowej 1 duża smietana 18% 3 cebule 2 długie pętka dobrej kiełbasy 8 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, vegeta, papryka czerwona (niekoniecznie) Ziemiaki trzemy na tarce, na patelni smarzymy kiełbase pokrojoną w kostkę oraz cebule w oleju ( większa ilość niz normalnie ) do startych juz ziemiaków dodajemy jajka smietane i make wszystko mieszamy ( aby po dodaniu goracych skladnikow z patelni nie zrobila nam sie jajecznica )później dodajemy przysmarzone składniki prosto z patelni gorące tak aby sparzyć ciasto by nie czarniało. Na koniec dodajemy przyprawy wq uznania. Wszystko wylewamy na blaszke wczesniej posmarowana maslem i podsypana z kazdej strony bulką tarta. Na wierzch kładziemy wędzony boczek zeby nam sie pieknie podpiekł. Po półtorej godziny wyjmujemy z piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni :) Prawdziwa pychotka. Smietana powoduje ze ciasto jest delikatne i pyszne! Kazdy zajada sie tym u mnie w domu! POLECAM!

Autor: Rejbak  01.12.2010

4 kg ziemiaków 3 łyżki mąki tortowej 1 duża smietana 18% 3 cebule 2 długie pętka dobrej kiełbasy 8 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, vegeta, papryka czerwona (niekoniecznie) Ziemiaki trzemy na tarce, na patelni smarzymy kiełbase pokrojoną w kostkę oraz cebule w oleju ( większa ilość niz normalnie ) do startych juz ziemiaków dodajemy jajka smietane i make wszystko mieszamy ( aby po dodaniu goracych skladnikow z patelni nie zrobila nam sie jajecznica )później dodajemy przysmarzone składniki prosto z patelni gorące tak aby sparzyć ciasto by nie czarniało. Na koniec dodajemy przyprawy wq uznania. Wszystko wylewamy na blaszke wczesniej posmarowana maslem i podsypana z kazdej strony bulką tarta. Na wierzch kładziemy wędzony boczek zeby nam sie pieknie podpiekł. Po półtorej godziny wyjmujemy z piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni :) Prawdziwa pychotka. Smietana powoduje ze ciasto jest delikatne i pyszne! Kazdy zajada sie tym u mnie w domu! POLECAM!

Autor: bebe64  12.12.2010

Jak czytam te komentarze to martwie sie jak ludzie maja problemy z odroznieniem potraw, polowa z was wszystko co z ziemniakow wsadzilaby do jednego gara i dla nich to wszystko, smutne ze macie tak ubogie podniebienie i nie rozrozniacie plackow ziemniaczanych od placka ziemniaczanego kiszki ziemniaczanej babki wiele innych i przede wszystkim kugla, moja rodzina mieszka w przedborzu i kugiel jem od malego dopiero od kilku lat sama go przygotowuje, wiec wyglada to tak ze obecnie kugiel to ziemniaki tarte kolo 5kg zebrka kolo 2kg cebula sol i pieprz zadnych jaj maki i niczego innego co daje sie np do plackow, ewntualnie w zaleznosci od gatunku ziemniaka dodajemy mleka, duzy gar zmarujemy tluszczem na dole zaczynamy od ziemniakow i przekladamy na przemian ziemniaki i zeberka i tak az sie skoncza skladniki ziemniaki powinny byc na spodzie i na gorze potrawy szczelnie zamykamy i pieczemy cala noc jesli ktos chc na kolacje caly dzien, oryginalnie w piecu chlebowym wspolczesnie w domowych piekarnikach najpierw wymagana jest wyzsza temperatura a pozniej kilka godzin w mniejszej potrawa nabiera tego pysznego smaku, nie da sie tego z niczym porownac w przedborzu robia kugiel z soboty na niedziele i tylko w niedziele mozna go kupic, i nigdy nie ma to zwartej konsystencji jak placek babka czy kiszka, wiec jesli ktos to robi na blasze to nie wiem jak chce w ogole uzyskac konsystencje kugla, powodzenia, kugiel po kilku godzinach ma konsytencje hmm ani zadka ani gesta jak ktos jadl oryginalnego kugla to wie o czym mowa, a jak ktos sie zadowala plackami to zalujcie, i nie wiem jak ma sie spalic na wegielki jakies 7-8 kg potrawy w wielkim garze o czym mowa nie rozumiem, wiec osoby ktore nie maja pojecia o tym niech sie nie wypowiadaja

Autor: Placki & Kugiel <3  15.03.2011

Mhmm jak najbardziej polecam też mieszkam w Ostrowi Maz. a kugiel to moim zdaniem wyśmienita potrawa która mogę osobiście jeść 24h na dobę. Jeżeli ktoś nie jadł jedyne co mogę powiedzieć to przypomina w smaku (trochę) placki ziemniaczane(które równie ubóstwiam). Jak naj bradziej polecam. Potrawa pyszna , prosta , tania jedynym minusem jest czekanie. Po ok. pól h pieczenia po domu rozchodzi się rozkoszny zapach . I weź tak 3.5godz czekaj aż zatopisz w to zęby :)

Autor: bodzio  25.03.2011

no i sobie poczytałem :) za 5 godzin biorę się i robie ten kugiel :) już mi ślinka leci :) pozdrawiam wszystkich sympatyków kugielka ;)

Autor: gazela  11.08.2011

Moja Mama pochodzi z Przedborza:)i zawsze, mimo wyprowadzenia się stamtąd w naszym domu był i jest kugiel:0uwielbiam tę potrawę.Siostry mojej mamy, które rozjechały się po Polsce też ją przygotowują:)i one wszystkie do ziemniaków dodają żeberka, podgardle, nóżkę. Kugiel jest fantastyczny - i kleisty, nie suchy, pieczony całą praktyczne noc w wielkim garnku w piekarniku( w zastępstwie pieca chlebowego). Ja też od czasu do czasu robię kugiel:):):)to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa spędzanego w Przedborzu u babci na wakacjach:)

Autor: anilbie  21.12.2011

Jak czytam herezje na temat kugla to aż mi słabo. nie wiem co sie gotuje na pomorzu czy w ostrołęce czy jeszcze gdzieś tam indziej, ale z pewnością nie jest to KUGIEL. kugiel jest potrawą typową dla okolic PRZEDBORZA- miasta niegdyś żydowskiego. Piecze się go NIE na brytfannie- bo takie coś to robi moja babcia jak jej się nudzi i ma to konsystencje tak gęstą i zwartą , że nijak to ma się do kugla, który nieraz świeży potrafi delikatnie spływać z widelca, a w wielkim garze. W naszych okolicach- okolicach Przedborza bardzo często pieczemy kugiel w garze zwanym "gąsiorem". to nie jajkieś sratatata wrzucmy boczek do ziemniaków, pieczmy 2 godziny. Mięso musi być starannie dobrane by kugiel nie okazał się potem suchy i tępy. Nie dziwi mnie to, że ludzie uważają, że kugiel to babka ziemniaczana albo placek pieczony na brytfannie- moj narzeczony pochodzi z czestochowy i bardzo cięzko było mi wytłumaczyć jego rodzicom, że kugiel piecze się 8-10 h. W każdym razie spróbowali, uwierzyli i wszyscy teraz uwielbiają :)

Autor: anilbie  21.12.2011

Jak czytam herezje na temat kugla to aż mi słabo. nie wiem co sie gotuje na pomorzu czy w ostrołęce czy jeszcze gdzieś tam indziej, ale z pewnością nie jest to KUGIEL. kugiel jest potrawą typową dla okolic PRZEDBORZA- miasta niegdyś żydowskiego. Piecze się go NIE na brytfannie- bo takie coś to robi moja babcia jak jej się nudzi i ma to konsystencje tak gęstą i zwartą , że nijak to ma się do kugla, który nieraz świeży potrafi delikatnie spływać z widelca, a w wielkim garze. W naszych okolicach- okolicach Przedborza bardzo często pieczemy kugiel w garze zwanym "gąsiorem". to nie jajkieś sratatata wrzucmy boczek do ziemniaków, pieczmy 2 godziny. Mięso musi być starannie dobrane by kugiel nie okazał się potem suchy i tępy. Nie dziwi mnie to, że ludzie uważają, że kugiel to babka ziemniaczana albo placek pieczony na brytfannie- moj narzeczony pochodzi z czestochowy i bardzo cięzko było mi wytłumaczyć jego rodzicom, że kugiel piecze się 8-10 h. W każdym razie spróbowali, uwierzyli i wszyscy teraz uwielbiają :)

Autor: EWA  22.01.2012

Zgadzam sie z bebe64,tak wyglada prawdziwy kugiel,nie jakies tam paproly z maka i jajkami i piecze sie go dlugo,jak bylam dzieckiem mieszkalam w Przedborzu u dziadkow(rodzicow mojej Mamy),zawsze w sobote babcia robila kugiel ,a dziadzio zanosil go do piekarni P.Ludwikowskiego .Tam sie piekl w piecu chlebowym cala noc,odbieralismy kugiel rano wracajac z kosciola.Usluga ta kosztowala 1 zl.Do dzisiaj ja go pieke,moja mama i moje dzieci.Nie w piecu chlebowym,bo nie ma takich,ale w piekarniku gazowym i tez to trwa dlugo bo okolo 6 godz,i nie na brytwance tylko w zeliwnym garnku.Jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku.Na prawdziwy kugiel to trzeba jechac do Przedborza,tam jest najprawdziwszy!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: EWA  22.01.2012

Zgadzam sie z bebe64,tak wyglada prawdziwy kugiel,nie jakies tam paproly z maka i jajkami i piecze sie go dlugo,jak bylam dzieckiem mieszkalam w Przedborzu u dziadkow(rodzicow mojej Mamy),zawsze w sobote babcia robila kugiel ,a dziadzio zanosil go do piekarni P.Ludwikowskiego .Tam sie piekl w piecu chlebowym cala noc,odbieralismy kugiel rano wracajac z kosciola.Usluga ta kosztowala 1 zl.Do dzisiaj ja go pieke,moja mama i moje dzieci.Nie w piecu chlebowym,bo nie ma takich,ale w piekarniku gazowym i tez to trwa dlugo bo okolo 6 godz,i nie na brytwance tylko w zeliwnym garnku.Jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku.Na prawdziwy kugiel to trzeba jechac do Przedborza,tam jest najprawdziwszy!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: magic  08.03.2012

Kugel a nie kugiel to raz a piecze się go w piecu piekarniczym(po wyjęciu chleba) przez ok. 7-8 godż.

Autor: wnuczka  22.03.2012

Moja Babcia robiąc tą potrawę mówiła że "ziemniaki lubią tłuszcz" więc dodawała do ziemniaków i cebuli boczku, karczku i żeberka (bez jajek i mąki), oczywiście pieprz i sól. Pochodziła z okolic Grodna i Wilna

Autor: MEA  08.06.2012

Kugiel do Przedborza przywędrował z Radoszycką pielgrzymką i to właśnie w Radoszycach wypiekają najlepszy kugiel w piecach chlebowych.

Autor: MEA  08.06.2012

Ze wszystkich zamieszczających komentarze tylko bebe64 wie co to prawdziwy kugiel. Pozdrawiam rodowita Radoszyczanka.

Autor: gość  05.04.2013

uwielbiam kugiel

Autor: aneta  22.01.2014

rejbak ani babka ziemniaczana to nie kugiel!!! Kugiel z Przedborza jest najlepszy

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu