Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Banany w czekoladzie (gorące)

Autor: Romek  Data: 07.06.2004

Porcje: ?  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 15 min.  Kalorie:

Składniki:

- banany, ok 10 szt., - tabliczka (100g) dobrej czekolady mlecznej, - folia aluminiowa (tego się nie je).

Jak przyrządzić?

Robimy dwa podłużne nacięcia skórki wzdłuż krzywizny banana, odchylamy skórkę w stronę "ogonka", następnie nacinamy na ok 1/2 głebokości wnętrze banana. Po wykonaniu tej czynności bierzemy czekoladę (połamaną, kazda kostka na pół) i wkładamy w powstałe nacięcie (ok. 3-4 kostki na szt.). Następnie układamy skórę z powrotem, i zawijamy całość w folię alu. Pamiętać należy o tym, aby tak zawinąć folię, żeby czekolada nam nie wypłynęła. Tak przygotowane banany wkładamy do piekarnika (ok. 200 C) na ok 10-15 min. Spożywać na gorąco.

Uwagi:

W nawiązaniu do powyższego przepisu, dodam że to jest świetna potrawa na deser, kiedy sobie grillujemy w gronie rodzinnym, jest prosta, słodka, nie jest czasochłonna, a na dodatek zamiast piekarnika może to byc grill. Polecam do tego lody, najlepiej wiśniowe z owocami (dobrze łamią smak).
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: aga  21.07.2004

Romku, masz podziekowania od mojego faceta, ktory nie wiedzial, czy woli na deser banana, czy czekolade. Teraz ma dwa w jednym. Natomiast dziecko upapralo sie po same skarpetki, ale z dziecmi tak jest, ze albo czyste, albo szczesliwe... Podrzuc jeszcze cos, co sie przygotowuje szybciej, niz zjada. :-)

Autor: Alutka  17.08.2005

Świetny przepis! Jeszcze nie tego nie robiłam ale nie omieszkam spróbować. Gratulacje za świetny pomysł.

Autor: Kala  26.08.2005

Pychaaaa!!!!! Widze,ze rośnie nam drugi Pascal hi hi hi ;) W sam raz po sytej kolacji...mój chłłopak jadł mi z ręki i dzięki komu? tak tak...zgadza się dzięki TOBIE!!!!!

Autor: kicia  20.11.2005

ja robię to trochę inaczej. układam banany poziomo na folii aluminiowej (każdy na osobnej folii) w naczyniu żaroodpornym. odcinam górny pasek skórki banana, a następnie nacinam w bananie ok. 10 otworków, w które upycham pokrojone na pół kostki mlecznej czekolady ( ok. 8 połówek kostek czekolady). w każdy z otworków wypełnionych czekoladą wlewam odrobinę rumu. na koniec każdego banana ostrożnie zawijam w folię i wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 180st.C na 25min. smacznego!

Autor: MARCINO  04.12.2005

witam..bardzo ciekawy przepis...zapowiada sie bardzo smacznie i w dodatku niedrogo...dzis podam to mojej zonce jako deser po romantycznej kolacyjce..jeszcze raz gratuluje pomyslu i dzieki:-))..pozdrawiam

Autor: Ewcia  26.05.2007

nie wiem nie robiłam ...ale zaraz wypróbuje .. :):)

Autor: Panczo  24.08.2009

Dobre jest jeszcze jak do środka włoży się bakalie lub kawałki orzechów włoskich.

Autor:  30.10.2009

Ja dodaję powidła śliwkowe[ewentualnie dżem) (wraz z czekoladą) Mleczną czekoladę zastępuję deserową. Po tych czynnościach Twój deser nabiera elegancji. Można go podać nawet na przyjęciu lub podczas wizyty ważnego gościa. Ps.Mój szef i jego żona byli zachwyceni. Pozdrawiam. I mama nadzięję ,że moja opcja zostanie wykorzystana. A może dzięki temu dostaniecie awans? ,,Przez żołądek do serca"......

Autor:  30.10.2009

To znowu Ja. Najpierw do nacięcia,czy nacięc. W zależnosci jak przygotowujecie, dodać powidła a ptem włożyć kostki czekolady. Ja dodaję powidła śliwkowe[ewentualnie dżem) (wraz z czekoladą) Mleczną czekoladę zastępuję deserową. Po tych czynnościach Twój deser nabiera elegancji. Można go podać nawet na przyjęciu lub podczas wizyty ważnego gościa. Ps.Mój szef i jego żona byli zachwyceni. Pozdrawiam. I mam nadzięję ,że moja opcja zostanie wykorzystana. A może dzięki temu dostaniecie awans? ,,Przez żołądek do serca"......

Autor: Asia;))  29.05.2010

moim zdaniem przepis słaby i danie też mi nie smakowało;(

Autor: Asia;))  29.05.2010

moim zdaniem przepis słaby i danie też mi nie smakowało;(

Autor: lola  29.05.2010

kłamiesz ;/ wcale tego nie jadłaś!

Autor: lola  29.05.2010

kłamiesz ;/ wcale tego nie jadłaś!

Autor:  03.04.2011

hshshshs

Autor: mati  24.09.2011

te banany sa super

Autor: KAM  02.02.2012

wszystkim proponuję podlać banany z czekoladą odrobiną whisky lub rumu przed włożeniem do piekarnika :)

Autor: próbnik  16.04.2012

I mam teraz przechlapane ;) Rodzinka przestała jadać banany świeże - tylko zapiekane. Qrde - ale to jest dobre,tanie,łatwe

Autor: oluś  23.04.2012

a ja robie inaczej wkładam do piekarnika i czekam aż skórka zbrązowieje rozcinam wkładam czekolade i jem a czekolada się rozpuszcza odrazu

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu