Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Pizza nietypowa

Autor: Marcin  Data: 06.07.2004

Porcje: ?  Koszt: 20 zł  Trudność: prosty  Czas: 45 min.  Kalorie: średnio dużo

Składniki:

Ciasto: - mąka, - woda, - drożdże, - sól, - cukier, - oliwa, - zioła. Dodatki: - mortadela, - ogórki kiszone (nie korniszony!), - żółty ser, - oregano, - bazylia, - ketchup.

Jak przyrządzić?

Mąkę wsypać do miski.Zrobić dosyć spory dołek w mące. W dołek wkruszyć drożdże,wsypać cukier i zalać wodą (tyle wody ile się w dołku zmieści). Na mąkę wsypać szczyptę soli i trochę ziół. Wymieszać najpierw wszystko co jest w dołku a następnie zagnieść całe ciasto dodając wodę tak aby nie było za twarde. Pizzę tą najlepiej robić w blaszkach, które trzeba nasmarować margaryną i oprószyć mąką - chyba że ktoś ma tefala czy coś. Wyłożyć ciasto na blachę i odstawić. Pokroić mortadelę w paski lub kostkę,ogórki na grube plasterki (kiszone!!!). Ułożyć mortadelę na ciasto, potem ogórki. Posypać ziołami,startym serem i polać ketchupem. Wstawić do piekarnika i piec, aż się ciasto zarumieni.

Jak podawać?

Dobra na ciepło i na zimno.

Uwagi:

Proporcji składników ciasta nie podaję.Każdy kto robił pizzę wie mniej więcej jakie mają być. Ważne jest tylko, żeby użyć wszystkich składników. Jak ktoś się nie zna to jest tu sporo przepisów na ciasto do pizzy-można coś wybrać. Proporcje składników na wierzch pizzy też wg uznania. Tylko bez przesady. Czas przygotowania zależy od was a pieczenia od jakości piekarnika (z termoobiegiem czy bez). Przepis może nietypowy ale czasem warto spróbować czegoś innego.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: emgie  08.07.2004

powiem szczerze ze nie spotakałam sie wcześniej z czyms takim :) jak bede robiła tradycyjną pizze na pewno jedna czesć ciasta poświęce na Twój przepis. ciekawe :)

Autor: DJ Sienka  11.07.2004

Brzmi bardzo smakowicie.Jak będziesz robił tą pizze to napisz do mnie to wpadnę spróbować. ok

Autor: Marcin  11.07.2004

Dzieki DjSienka! Na pewno przy najbliższej okazji cie zaprosze. Nie ma sprawy.

Autor: koala  06.08.2004

nie chce sie czepiac czy cos,ale mozesz podac chociaz w przyblizeniu proporcje skladnikow do ciasta?

Autor: Marcin  10.08.2004

Podaję proporcje w przybliżeniu.Na dwie średnie blaszki to daję mniej więcej pół kilo mąki,4-5 dag drożdży,2 łyżeczki cukru,3łyżki oliwy,dwie czszypty soli a wody tyle zeby sie zagniotło.

Autor: Morph  30.08.2004

Pychota, wlasnie to zjadłem, Polecam!

Autor: pogórzanka  10.11.2004

moja ciotka robi cos podobnego , tylko daje jeszcze marynowaną paprykę - to nie jest złe ;) sama wolę pizzę bardziej włoską:)

Autor: zwid  06.12.2004

co to sa kiszone plasterki??;-) cytuje... "gorki pokroic w grube plasterki (kiszone!!!);-)

Autor: CookMaster  06.12.2004

smiem stwierdzic, ze w tym miejscu rozchodzi sie nie o górki lecz o-Górki. A plastry nalezy najpierw zakisic w dębowej beczce, najlepiej na dwa-trzy miesiące przed pieczeniem pizzy.

Autor: CookMaster  06.12.2004

PS. sorka, co to jest termoobieg?

Autor: KAMA  07.12.2004

podobną robiłam, ale ja zawsze ketchup łącze z ziołami takimi jak: bazylia, oregano, suszony koper, curry, czosnek granylowany, odrobina vegety itp. Dla mnie ketchup daje 50% smaku pzzy.

Autor: krzys  08.12.2004

pierwsze słyszę, żeby w pizzy ser kłaść na wierzch, a gdzie sos?!!!

Autor: kala  08.12.2004

Brzmi nieźle! Jest jedno ale.. lepsze by było bez oliwek... taką pizze robie sama chociaż... mam 14 lat

Autor: pampuch_bejbi_kloc  08.12.2004

ogorki+mortadela+keczup :( ...polska pizza...a ciasto koniecznie grube na 5 cm!

Autor: Łaszczu  08.12.2004

Przepis jest ciut inny od tz. tradycyjnego, w moim przepisie dodaje jeszcze cukier do szybszej fermentacji drożdzy.(letnia woda sól, cukier i drożdze mieszam razem a później łącze z wodą) Polecam dodać ciut czosnku granulowanego przed pieczeniem doda charakteru i poprawi trawienie.

Autor: wikta  09.12.2004

wprawdzie moja pizza jest całkiem odmienna, ale generalnie do ciasta nie dodaję ziół, tylko czosnek granulowany i startą gałkę muszkatołową, natomiast polecam gotową mieszankę do pizzy firmy "Cykoria SA".

Autor: madzia  10.12.2004

ja robię podobną pizzę, ale na ciesto położone na blaszy nakładam keczupem zmieszany z bazylią, oregano. potem surowe pieczarki pokrojone w plastry, wędlinę, mrożoną paprykę, to wszystko posypuję startym serem żółtym i ziołami, zwłaszcza bazylią. Pychaaaaa

Autor: Bartolini  12.12.2004

Ogórki i mortadela????? co to ma być a gdzie salami, sos pomidorowy to podstawy każdej pizzy

Autor: mak  12.12.2004

wszystko fajnie ale jednak zamiast keczupu SOS!

Autor: koko  12.12.2004

sorry ale co to jest pizza????????????????/

Autor: mnihau  13.12.2004

Mortadela na toscie smakuje ohydnie.To jedna z niewdziecznych wędlin jeśli chodzi o pieczenie zawiera za duzo tłuszczu i wody.Robienie z nia pizzy uważam za chybiony pomysł.Pizza jest moim ulubionym jedzeniem jeszcze sie nie spotkałem z pizzą z mortadelą.Mcdonald wprowadził kiedyś kanapki mckiełbasa włąśnie z mortadelą (to był chybiony pomysł i szybko się z tego wycofał.

Autor: Peter  15.12.2004

pizza is very delicious!

Autor: CookMaster  15.12.2004

proponuję dodać do pizzy kaczkę faszerowaną, salceson i troche smalcu do smaku. smakuje wysmienicie!

Autor: KLK  16.12.2004

Pizze nigdy nie smaży się na margarynie!!! do ciasta też nie dodaje się wody!!! Po prostu do mąki dodaje się szklankę ogrzanego wcześniej mleka z drożdżami. Takie mleko musi trochę postać, aż drożdże zaczną"wychodzić" ze szklanki, można też dodać do niego łyżeczkę cukru. Z początku pizza jest trochę lepka, ale po 30 minutach jest już dobra, trzeba ją wyrobić i na samym końcu dodać oliwę z oliwek. Gdy wyrobi się już okrągły placek, to smaruje się go z góry oliwą z oliwek, dzięki czemu składniki układane na górze nie spadną dp środka ciasta. A samo ciasto smaży się na blaszce posypanej jedynie mąką a nie margaryną!

Autor: pizzomanka ;)  19.12.2004

Hmmm jakos nie bardzo mi się podoba mortadella + ogórek... :/ Ale powiem wam jedno... to bardzo standartowy przepis... ale pychotka.. posmarujcie ciacho koncentratem..póxniej jakie sprzyprawy.. tylu tymianek, oregano... potem full sera, wendlinka, pieczareczki.. i znowu przyprawy. ;) papryczka cebulka... i znowu full sera... mniam mniam... lepszej nigdzie nie znajdziecie... tylko jedna uwaga... duzo przypraw..!! :D

Autor: Sara  22.12.2004

Litości to zgroza ser na samej górze a nato keczup - to profanacja. A gdzie sos na ciasto. To nawet do pizzy jest nie podobne beeeeeeeee

Autor: ~maruda  22.12.2004

NIE CIERPIE PIZZY NIETYPOWEJ!!!

Autor: Halina  24.12.2004

Podstawowe ciasto na pizze: maka, sol, woda, drozdze Podstawowe skladniki pizzy: ser i pomidory Potem mozna kombinowac jak sie chce, ale do ciasta nie wolno nic wiecej dodawac, bo to juz nie bedzie pizza... No i pizza ma byc CIENIUTKA.

Autor: danielo  25.12.2004

Pizza z martadelą i ogórkami to pewnie jakaś padaczka. Nawet nie będe próbował.

Autor: 2d-ma!  26.12.2004

łe. moja mama robiła mi taka pizze jak byłem w podstawówce (teraz koncze studia), więc takie zestawienie to dla mnie zadne novum. to jest taka pizza-placek. dostosowana do polskich gustów i prostych wymagań kulinarnych. miałem po niej zgage więc przestałem ją jeść. ale dla tych co dobrze ciasto drożdżowe i mąke pszenną trawią polecam.a kto nie próbował niech ryj trzyma, a nie bzdety na forum wypisuje.

Autor: maggie  26.12.2004

Ciao. Wlasnie czytam komentarze i wlosy mi stercza na glowie!Jak mozna w ten sposob przygotowywac pizze?!? Per primo: przepis na nietypowa pizze jest prawie prawidlowy. Oczywiscie ze dodaje sie wode do ciasta!Mleko takze mozna dolaczyc ale wraz z woda... dodaje sie tez cukier, sol, odrobine oliwki, drozdze i make. W kilku regionach wloskich dodaje sie tez zoltko jajka... zalezy od zwyczajow i tradycji rodzinnej. Per secondo: ciasto rozprowadza sie na blaszke posmarowana OLIWA! Jak najcieniej potraficie ;-) Na wierzch kladzie sie skladniki, zalezy co komu smakuje... ale wazne aby posmarowac ciasto "sosem z pomidorow"-> pomidory "pelati" w puszce zmiksowane, pogniecione widelcem, czym chcecie, lub te juz w kawaleczkach zmieszane z odrobina soli, odrobine bazylii, pieprzu(jesli smakuje) i troche oliwki (olio extra vergine d'oliva). Potem na to kladziecie to co chcecie ALE bez przesady!Polacy lubia przesadzac ze skladnikami, im wiecej tym lepiej prawda? I uwazajcie tez na to co dajecie razem, zawsze obrzydza mnie mysl na pizze z szynka i ananasem, blleeeee... SEKRET dobrej pizzy: kilka skladnikow dobrze dobranych i ser prawie na sam koniec pieczenia, tak aby sie rozpuscil na wierzchu ale nie spiekl na kamien. Potem mozecie smarowac sobie keczupem czy tym co wam przyjdzie do glowy. Pamietajcie ze jesli na ciescie bedzie zaduzo skladnikow, pizza bedzie surowa w srodku a spieczona i wysuszona na wierzchu... ale DE GUSTIBUS... jesli chcecie dobra pizze, posluchajcie wloszki... nara. BUON APPETITO!

Autor: lizzy  01.01.2005

smaczne bylo!

Autor: aneta  02.01.2005

Szkoda ze mam tak daleko do sklepu :( bo skoczyla bym po potrzebnr produkty i skosztowalabym tej rewelacji!? Ale jutro tez jest dzien. Pozdrawiam.

Autor: kotek  04.01.2005

mogloby byc wiecej dodatków

Autor: cholera jasna  05.01.2005

toż to pizza ciotki Bogumiły :) Marcin ziomku znasz Boguche , nie może być !

Autor: michmich  06.01.2005

przeczytałem wszystkie komentarze- właśnie zamawiam pizze z wieloma dodatkami a dotego sos czosnkowy

Autor: Eureka  07.01.2005

Co za swinstwo!!!!!! Z ogorkami i martadela!!!!!! Co wy chcecie z pizzy uczynic????? Czy wlosi robia bigos z miesem mielonym i bez kapusty kiszonej???? Wymyslajcie sobie rozne, dziwne rzeczy, trojcie swoje zoladki ale nie zamieszczajcie tych bzdur w tak dobrym portalu kulinarnym !!!!!

Autor: namez  07.01.2005

witam, ja moge podac dokladna ilosc skladnikow na ciasto do pizzy dla tych, ktorzy ciasta nie robili, a chcieliby :) maka: 400g drożdze:30g woda letnia: 250ml cukier:1 łyżeczka sól: 1 łyżeczka oliwa: 5 łyżek mozna dodawac ziół- wg uznania. pozdrawiam

Autor: agnyeshka  07.01.2005

a ja robie podobna i jest pyszna.. tylko zamiast mortadeli dodaje jakakolwiek "tlusta" kielbaske ;) mozna tez dodac cebulke.. taka pizza jest stosunkowo tania i mozna ja w kazdej chwili zrobic...

Autor: CZARNY_LAS_CARREFOUR_RULEZ  09.01.2005

Hej Dziubki - Jestem kucharzem i pracuje w pizzeri, dlatego przepis mnie zainteresował...Wasz problem jest jeden - wszyscy chcą mieć cieniutką pizze i wszyscy z uporem maniaka dodają do ciasta drożdże!! Kochani - w pizzeriach robi się ciasto 'niby drożdżowe' dodaje się tylko dosyć dużo oleju i więcej wody, żeby zastąpić rzadki rozczyn - takie ciasto wbrew pozorom też troche rośnie-tyle ile trzeba! - i jeszcze jedno - na cieście rozsmarujcie nie sam koncentrat, ale zmieszany z odrobiną wody, soli i oregano(smakuje zdecydowanie lepiej niż kiedy oregano dodaje się do ciasta), dzięki temu wyrosną tylko brzegi, a środek pozostanie taki jak wszyscy lubią, czyli....cieniutki. I jeszcze jedno - na wierzch dodawajcie świeże(ale bardzo cieniutko pokrojone) pieczarki - nie żadne wstępnie obsmażane itp. I na koniec - moja zasada - zawsze dużo sera - ser może być dla mnie jedynym składnikiem i też bedzie extra. Buźka dla wszystkich - i ostatnia sprawa dla wyjątkowych smakoszy - KTO NIE JADŁ musi koniecznie spróbować tort czarny las w Carrefourze(jest dosyć drogi, ale sprzedają je też w kawałkach) - to naprawde niezapomniane doznanie smakowe i mimo licznych prób podrabiania - inne nie są nawet w dziesiątej części tak smaczne - oni naprawde sprowadzają część składników z Francji!!(to nie jest kryptoreklama - ja tam nie pracuje, ale jako kucharz mówie wam - zawsze znajde sobie w niedziele czas na tę przyjemność) PA

Autor: miniu  12.01.2005

Zapomniałeś pieczarek i pizze je się na ciepło. Nieznasz się na pizzach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: miniu  12.01.2005

Może być dobra ale jak by mi ją kazali zjeść za 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000zł to bym jej nie zjadł!!!!! fuj!fuj fuj fuj fuj fuj

Autor: pizzaman  13.01.2005

nie wiem czy wy kiedykolwiek jedliscie prawdziwa pizze czy tylko naogladaliscie sie na filmach amerykanskich to co wy piszecie to paranoja bylem pizzerem we wloszech i w w USA i powiem wam ze to co podawane jest w polsce jako pizza to okropienstwo a ten co proponuje pizzze z mortadela to niech sobie zje sledzie z czekolada koniecznie w sosie z kiszonej kapusty

Autor: robert  13.01.2005

osobiście wolę salami .mortadela źlemi się kojarzy

Autor: arne  14.01.2005

Można też poddusić triochę skłądniki w zalewie z oliwek. Czy mortadela nie jest zbyt "gumowata" na taką potrawę?

Autor: Michu  16.01.2005

Zgadzam się całkowicie z kolegą koala,nie każdy jest kucharzem,a żeby wyczuc jakie proporcje należy zachować-ale brawo za pomysłowość,to w gotowaniu jest najważniejsze,a żeby łamać,łączyć wszystkie smaki i eksperymentować.

Autor: pizzamanII  18.01.2005

no coż Panie pizza man widać, że światowy z Pana człowiek... ale wiedzieć warto, że sposobów na zrobienie pizzy jest w samych Włoszech wiele i tam też znają mortadele:) Jest taka z pieprzem, pieczarkami, i z innymi dziwactwami... pewnie pan nie zauważył bo tak Pan się polską biedą spażył, że teraz tylko sam kawior Pan jada:) Ale jedno z przepisu odpada pizza z ketchupem ... nie wypada;) P.S. Nie będę chwalił się gdzie byłem:)))))) z kim jadłem i z kim piłem;)

Autor: altuwa  21.01.2005

A ja mieszkałam na Sycylii przez miesiąc i jak mi przynieśli zamówioną "Americanę" to osłabłam: z parówką i frytkami!!!!!!! a mówią, że Polacy to profani.

Autor: eli  22.01.2005

wy chcecie sie potruc

Autor: mała lejdi pank  24.01.2005

Mój mąż zawsze robi dobrą pizzę ;) ciasto na blasze smarujemy albo samym przecierem pomidorowym, albo cebulką zasmażana z przecierem na to dajemy szynkę w plasterkach, dużo kukurydzy, dużo sera i oregano ewentualnie druga wersja boczek w plasterki i ser na to oregano lub po prostu tylko salami i ser, wszystkie mi smakują :D Pycha. A co do ketchupu na pizzy no cóż profanacja czy nie mamy demokrację i każdy może jeść to co mu smakuje :P ja tam lubię czasem z ketchupem czasem bez wszystko zależy od smaku pizzy. Pozdrawiam wszystkich pizzosmakoszy.

Autor: mała lejdi pank  24.01.2005

PS. ale z mortadelą to jeszcze nigdy nie jadłam :/

Autor: takasobie  25.01.2005

a ja zawsze podobną robię. i wszyscy sie dziwią ze pizza z ogorkami. a przeciez pizza to przekąska-smietnik w pozytywnym tego slowa znaczeniu :)

Autor: weronika  27.01.2005

brak przy składnikach ile czego

Autor: Rapcio  28.01.2005

czemu nie ma podanycz proporcji składników ?

Autor: leonardi  30.01.2005

kto je pizze z ketchupem ? fuj!!!!!!!!!!!!!!

Autor: kamil lampert  31.01.2005

dziwne.... ale sprubuje!!!!!!. (bez ogurków i kecapu)

Autor: borewicz  31.01.2005

Jak można być takim głupkiem i pisać, że zamiast keczupu powinien być sos pomidorowy. A keczup to co nie sos? Jeśli ktoś tak mówi to znaczy, że jest prostak i bufon.

Autor: madzia  03.02.2005

moze bardziej typowo, dla niektorych niekoniecznie, ale naprawde pysznie:) proponuje posmarowac ciasto sosem czosnkowym, tzn: majonez(ok trzy lyzki)+ jogurt naturalny ( 1 i pol lyzki) + czosnek rozgnieciony(dwa zabki)+ ziola prowansalskie+szczypta soli+moze byc i pieprz:), i gotowe, a do tych ogoreczkow i mojego sosiku pasuje jak ulal jajeczko i mamy koszerna pizze, smacznego, dodam tylko, ze jajko lekko rozklocone lejemy na wierzch pizzy- skoro lejemy, to musi ono byc surowe:)

Autor: Marian  03.02.2005

Ogolnie to pizza jest dobra bo sam taką robię ale nazwa wskazuje na coś innego coś lepszego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Asiula  03.02.2005

dobra .......ale przepis znany.........lepsza pizza jest wtedy kiedy dodajemy do niej wszystko co jest mozliwe......przesmazone grzybki, cebulka, do tego por, kukurydza, oliwki(jezeli ktos lubi), kielbaska przesmazona, mozna dodawac duzo rzeczy, a ciasto nalezy posmarowac przecierem pomidorowym i obficie posypac oregano...pycha!!!!!polecam

Autor: ada  04.02.2005

fajne.... lubie pizze papapapapa=)

Autor: PiZZUŚ  04.02.2005

Przepis jest ok ale w jakiej temperaturze sie ta PIZZZĘ piecze!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: aga  05.02.2005

no dobra fajnie to wszystko wyglada..ale jajka..co z jajkami???

Autor: Boulli  06.02.2005

Przepis na ciasto tradycyjny czyli sprawdzony i dobry, ale proponuję dać mleko a nie wodę.

Autor: J  07.02.2005

Ja proponuję ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem a pozostałe składniki to co kto lubi. Ja osobiście najbardziej lubię szynkę z ananasem i cebulą lub tuńczyk w zalewie, szynka, cebula, papryka. Sos pomidorowy proponuję zrobić z koncentratu pomidorowego z dodatkiem oliwy z oliwek odrobiny wody, pieprzu, cukru ziół prowansalskich a dla tych co lubią "drobno siekane żyletki" proponuję dodać jeszcze sosu chili. 1 słoiczek koncentratu + ok 4 łyżki oliwy + ok 1 łyżeczka cukru+ok 2 łyżki wody + 2 łyżeczki ziół prowansalskich + szczypta pieprzu.

Autor: ketjow  03.05.2006

co by nie robić jak temperatura piekarnika będzie za niska to i tak będzie tylko "pospolita pizza" ( każda ). Nasze piekarniki które są w sprzedaży mają za niski zakres temperatur.

Autor: pracownik pizzy hut  04.06.2006

Najlepsze w tym wszystkim jest mortadela hehehhe Gdybym dał taki pomysł w pracy to bym był już bezrobotny. Nie wiem jak smakuje i nawet nie zamierzam próbować ale zapewne podobny ma smak do pseudo pizz z marketów typu lider szajs czy biednaromka

Autor: #marian  09.07.2006

bleeeeeeeeeee... to kompletna pomylka, az zal dupe sciska na mysl, ze takie przepisy czytaja potencjalni "kucharze"...

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu