Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Placek po cygańsku

Autor: Karotkowa Dziewczynka  Data: 07.07.2004

Porcje: 2-3  Koszt: 8-10 zł  Trudność: bardzo trudny  Czas: 30 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- ok. 30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz, - cebula, - 2-3 ząbki czosnku, - 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane), - 2 jajka, - mąka, - sól, - pieprz, - oregano, - zioła prowansalskie, - olej.

Jak przyrządzić?

Z mięsa przygotowujemy gulasz wg własnego gustu /ja preferuję pikantny, z dużą ilością pieprzu, ziół prowansalskich, oregano, cebulą a nawet z czosnkiem 3-4 ząbki/. Najlepiej gulasz przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie zioła,czosnek przeniknęły do mięska. Obrane, umyte ziemniaki ścieramy /na najmniejszych oczkach/ na tartce do warzyw, dodajemy jajka, mąkę, trochę soli /generalnie masę przygotowujemy jak na placki ziemniaczane/. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni /tak żeby zmieścił się nam na talerzu/ o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy oczywiście po obu stronach nasz placek. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Podajemy na gorąco z jakąś sałatką lub surówka/może być nawet słodka, surowa czerwona papryka pokrojona w paseczki/ a nawet zasmażana kapusta. Do tego dania świetnie pasuje piwo /tylko nie imbirowe/, jak również czerwone wytrawne wino. GOTOWE!!! Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska, patelnia, tartka warzywna, łopatka /szeroka/ do przewracania placka, puste brzuchy gotowe do biesiady.

Jak podawać?

Na gorąco o każdej porze dnia i nocy, gdy mamy na to ochotę. Przy zapalonych świecach z dodatkiem naszego ulubionego rocznika wina samakuje równie dobrze.

Uwagi:

Całe danie nie jest skomplikowane, najwięcej czasu zajmie /dla mniej wytrawnych kucharzy/ przygotowanie gulaszu. Taki placek u naszych kochanych Górali nazywa się "PLACEK PO ZBÓJNICKU". Bardzo go lubię, coś innego do zwykłego gulaszu.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: lucynaanna  08.07.2004

nie rozumiem na czym ma polegać trudność w przygotowaniu tego dania,gulasz jest najłatwiejszym daniem do przyrządzenia a placek ziemniaczany jeszcze łatwiejszy.Widocznie Czrna Oliwka jest jeszcze niezbyt doświadczoną "kucharką".Danie napewno jest smaczne i proste a jego smak zależy od dodatków.Ja do gulaszu dodaję świeżą paprykę i więcej cebuli.

Autor: KAROTKOWA .....  09.07.2004

Lucynoooo!!!!! Stopień trudności miał być "Ł A T W Y " !!!!!!

Autor: robert  11.07.2004

jadłem taki placek w Giżycku -rewelacja-nazywał się ''JADŁO DRWALA'' faktycznie po takim daniu mósiał mieć chłop siłę !

Autor: jolitka  20.07.2004

u mnie te placki nazywaja się po węgiersku i są naprawdę pyszne.

Autor: stiepan  20.07.2004

pychaaaaaaaa

Autor: szprota  03.08.2004

Faktycznie bardzo dobry.Niby wszystko znane ,ale coś innego. Taki placek pasuje na każdą okazję.Nawet na zasadzie wyjadania resztek z lodówki/mam na myśli kawałek mięsa/.

Autor: redkolor  06.08.2004

W Giżycku to on się kiedy nazywał po węgiersku - ale w Warszawie na Rozdrożu nazywa się - Jadło Drwali - wszystko teraz pozamieniane - ciekawe kiedy z mazur nad Wisłę do W-wy będą przyjeżdzać ? :)

Autor: kixa  15.09.2004

A nie ma sosu do tego ? Ja z sosem kiedys jadalam majonezowo pomidorowym jakims i to dopiero bylo rewelacyjne ! No a placek byl zlozony na pol i gulasz w srodku

Autor: Becia  13.01.2005

Ja ostatnio tak przygotowany placek jadłam był super ale na wierzchu była odrobina gestej śmietany i troszkę świeżej natki pietruszki. Taki też gorąco polecam. Pozdrawiam wszystkich

Autor: mała  07.02.2005

oki, ale brak zdjęcia

Autor: Kamil  08.03.2005

Kto nie zrobił niech zrobi

Autor: Reyden  10.03.2005

This is good shit!!

Autor: lola  06.05.2005

ja na połowę placka kładę mięsko,składam go na pół i polewam gulaszem a na koniec posypuję startym żółtym serem...Pychotka!!!

Autor: lalala  18.05.2005

super , tego wlasnie szukalem

Autor: smakosz  29.05.2005

bardzo dobe jest z zoladka drobiowymi ale tak to pycha danie

Autor: Krzysiek  12.06.2005

Mam jedno małe pytanko odnośnie przyżądzenia tego wspaniałego dania.Jak przewrócić na druga strone placek o średnicy ok 25 centymetrów??Wydaje sie to teoretycznie dosc proste ale można go łatwo złamać.Czekam na wasze rady.

Autor: Agnieszka  20.06.2005

Placek SUPER, uwielbiam na ostro. KRZYSIU : masz problem z obracaniem? Użyj talerza(dużego).Placek z patelni zsuń na talerz, a następnie chyc do na patelnię. Uda Ci się.Uwaga na rozgrzany tłuszcz,pryska. Pa... powodzenia.

Autor: pfefer  11.08.2005

Placek pycha, złożony na pół i z łyżką gęstej śmietany znany jest w mojej okolicy jako "Placek po Podlasku"

Autor: franciszek  23.08.2005

REWELACJA JADŁEM OSTATNIO W MUSZYNIE, PALCE LIZAĆ.

Autor: Czarnulka  15.09.2005

Placek po Cygańsku ,czy zbójnicku,,,różni sie tylko dodatkami w gulaszu,wiadomo co region to co innego preferuje.Ja np. do gulaszu dodaje drobnopokrojoną papryke i pieczarki,oraz ogórka kiszonego:),cebulke:)..Polecam i smacznego życze:)

Autor: marta1212  03.10.2005

to jest pyszne!!!

Autor: KTOŚ  20.10.2005

super przepis gratuluję uczynność. Można go sobie w nos wsadzić.

Autor: justyna  24.11.2005

jest zajeb.... nigdy niejadlam takiej dobrej potrawy!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: elze  20.01.2006

Bardzo smaczny i pozywny. Polecam

Autor: Martana  28.01.2006

W Zakopanem jest maly barek, calkiem malutki, na krupowkach idac od gory ulicy - po lewej stronie - wystroj na zielono, latwo znalezc. Tam jako 10 latka zrozumialam, ze nie trzeba wydawac setek tysiecy zlotych czy euro by zjesc rarytasy i tam nauczylam sie jak robic PLACKI PO ZBOJNICKU. polecam przepis Autorki i wizyty - w barku na Krupowkach i w knajpie u Wnuka - tez Zakopane:)

Autor: marcin  01.04.2006

bardzo pyszny placuszek jadlem go juz w paru miejscach i zawsze nazywal sie po wegiersku mniam mniam:)

Autor: RomanGda  04.06.2006

Do placka mozna dodac duzo koperku... dodaje niesamowitego smaku naprawde przepyszny... jadłem wczoraj... i piwko do tego normalnie niebiosa w Gębie.... pozdrawiam z Gdanska....:)

Autor: kuba  22.06.2006

no tak!!!!!!!!a jak przygotować gulasz??????? niech ktoś mi powie jestem nie doświadczonym kucharzem i przepis nie jest dokladny!!!!ktoś o czymś zapomniał

Autor: anita  28.08.2006

fuj...ochyda pewnie to nie dobre.!!

Autor: Kaha  29.08.2006

ALE JAK ZROBIĆ GULASZ???

Autor: GOS  15.09.2006

U MNIE NA BARZE POSYPUJE SIE GO STARTYM SEREM.MNIAM

Autor: Czarek  20.10.2006

Placek jest ekstra.robie pikantny i polewam smietaną,gulasz to 2/3 sukcesu,nie bać sie przypraw,mozna kupić wszystko i poeksperymentować samemu,ten przepis jest dobry ale ja jeszcze inaczej "uzdatniam",robie go od 25 lat i ciągle coś zmieniam

Autor: ziopma  02.12.2006

Wyśmienite danie.Ale jeszcze doradzam po przygotowaniu,posypać tartym parmezanem i na chwilę zapiec w piecu lub piekarniku-do rozpuszczenia sera.Można jeszcze palać to jakimś pikantnym sosem wedle gustu. Polecam i pozdrawiam.

Autor:  31.01.2007

spoczko

Autor: Adeka  09.06.2007

Placek po cygańsku, taką potrawę przygotowywała w moim rodzinnym domu moja Mama. Podawała go zawsze z surówką z białej kapusty... To były piękne czasy i jakież to było smaczne!!!!!

Autor: Anulka  05.10.2007

Ja tez jem to jako placek po cygansku, wegersku lub plince. Ale zawsze gulasz jest w na pol zlozonym placku, awierzch jet polany sosem czosnkowym...pyyyycchhhhhhaa!!!1!!!!!!!!!!!

Autor: Anulka  05.10.2007

Ja tez jem to jako placek po cygansku, wegersku lub plince. Ale zawsze gulasz jest w na pol zlozonym placku, awierzch jet polany sosem czosnkowym...pyyyycchhhhhhaa!!!1!!!!!!!!!!!

Autor: krynia  12.10.2007

bardzo dziękuje za przepis jest wspaniały

Autor: kicia  07.11.2007

Ja do gulaszu dodaję pod koniec gotowania przysmażone pieczarki - pycha :)

Autor: Arek  15.11.2007

Właśnie go przygotowuje :)). Zjem sam mniam mniam

Autor: Stubbka  17.01.2008

Na sama myśl ślina mi poleciala. Mam zamiar jak najszybciej go zrobić. Jak go sprobuje to podziele sie z wami moja opinia. życze wszystkim SMACZNEGO!!!!

Autor: technik gastronomi  25.01.2008

ludzie wy sie wogóle nie znacie to przecież zwykły placek po węgiersku czym sie tu zachwycać

Autor: rycho  09.02.2008

Słuchaj ty techniku gastronomiczny, dla ciebie to może rarytasem jest budyn? Cudo placek po zbojnicku zjecie w Zakopanem w Obrochtowce-polecam

Autor: Znawca  08.04.2009

Placek po cygańsku to placek po cygańsku po wegiersku to też coś innego więc nie piszcie jadlem go jako, bo nie jadłeś są to podobne ale odmienne przepisy !!!!

Autor: DYZIO  26.07.2009

PYCHA, JA DO TEGO DAJE SEREK (S)PODLASKI)

Autor: Maniek  01.03.2010

Moj przepis wyglada bardzo podobnie , ale polecam dodac odrobinke kminku do startych ziemniakow przed smazeniem. pozdrawiam

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu