Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Orzechowiec z powidłami

Autor: nata_21  Data: 20.07.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 60 min.  Kalorie: ?

Składniki:

Ciasto: - 4 szklanki mąki, - 1 i 1/2 kostki masla (margaryny), - 3/4 szkl. cukru pudru, - 6 żółtek, - proszek do pieczenia (16g), - cukier waniliowy. Do przełożenia: - szklanka cukru, - 6 białek, - 1 opakowanie kremu karpatkowego, - 1 dżem (250ml), - 20 dag orzechów wloskich wyłuskanych, - 100g wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

1. Z podanych skladników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielic je na pół i wyłożyć nim 2 identyczne niskie prostokątne formy do pieczenia posmarowac dżemem. 2. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno. Nałożyć je na dżem, posypać posiekanymi orzechami, piec 40-50 min. w temp 180 stopni. 3. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol. 4. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć 2 plackiem odwracajac go uprzednio warstwą orzechową z dżemem do dołu i polać polewą czekoladową.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Chantell  24.07.2004

przepyszne ciasto..jadłam w bardzo podobnej wersji tylko drugi placek nie był odwrócony i fajnie wyglądała beza polana czekoladą na wierzchu ...bardzo polecam

Autor: Alicja  28.07.2004

To ciasto nazywa się też pychotka polecam wszystkim - smacznego :-)

Autor: Elka z Wrocławia  02.08.2004

wiesz co to ciasto nazywa sie sraczka w gatkach a nie psychotka!!!!!napiszcie cos na mój e-mail a ja wam z wdziecznoscia odpisze!!!!!!!!!!!

Autor: Amelia  25.08.2004

Dziękuję za ten przepis. Bardzo dobre ciasto. Polecam! Co do komentarza Elki to szkoda słów (że też tacy ludzie mają dostep do Internetu).

Autor: yenna  25.03.2005

właśnie wstawiłam do piekarnika oba placki-posmarowałam je dżemem i trochę podpiekę zanim nałożę masę białkową, którą wymieszałam z orzechami i wiórkami-dam znać jak wyszło:) pozdrawiam wszystkich oliwkowiczów :)

Autor: yenna  30.03.2005

zapomniałam napisać jak wyszło:) a wyszło super-dziś jeszcze zjadamy "resztki" w pracy-wszyscy się zachwycają:)) ale uwaga na bioderka-strasznie to syte i słodkie:) ale co tam, raz się żyje! mniam :p

Autor: Basia  12.11.2005

Bardzo dziekuję za łatwy i bardzo "pyszny" przepis.

Autor: kika  15.01.2006

Wspaniałe ciasto palce lizać

Autor: ewela  22.05.2006

A co z wiórkami kokosowymi, są w produktach a w przepisie ich nie widzę?

Autor: Jackie  18.12.2006

POLECAM!!!Ulubione ciasto mojego syna.Szukałam tego przepisu prawie rok.Bardzo podobny miałam kiedyś z książeczki "Ciasta na stół".Pożyczyłam-no i zginęła.Piekłam różne wersje,ta jest najbliższa.W moim przepisie były 3 szklanki mąki,1 margaryna,1/2 szklanki cukru,do ciasta 4 żółtka a 2 żółtka do kremu i nie było kokosu.Acha,zamiast dżemu powidła śliwkowe.Dziękuję Nata 21,pozdrawiam

Autor: Barbi  05.02.2010

Dzieki za przepis ,zaraz biore sie pieczenia i na pewno dam znac jak wyszlo!A Elcia niech upiecze zakalca to ciacho palce lizac ,nie bedzie miala czasu na neta po jego zjedzeniu ,bo w wc ciezko korzystac z neta -pozdrawiam

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu