Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Zupa neapolitańska

Autor: kasik  Data: 07.08.2004

Porcje: 3  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 15-20 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 1-2 kostki rosolowe, - przyprawy do smaku, - 1-2 serki topione smietankowe, - ser zolty, - i do smaku: 1/2 serka topionego pieczarkowego lub kilka pieczarek lub zupa pieczarkowa w proszku, chleb/bulka, czosnek.

Jak przyrządzić?

Zupa jest bardzo prosta w przyrzadzeniu. Na bazie rosolu, ktory mozna przygotowac na kosci lub tez po prostu z rosolku. Odlewamy pol kubka rosolu i rozpuszczamy w nim serki smietankowe. Wlewamy do zupy i do smaku dodajemy serka pieczarkowego lub tez innego slkadnika grzybowego. Nie jest to niezbedne, aczkolwiek zupa ma wowczas wyrazistszy smak :) Lekko zagotowujemy zupe. Kiedy troszke ostygnie, mozna wetrzec sera zoltego, jednak trzeba uwazac, aby po dodaniu sera zoltego nie zagotowac zupki:) Podajemy z grzankami (chleb poktojony w male kostki i przypieczony na patelni lub w piekarniku).

Jak podawać?

W miseczkach najlepiej... Talerze pomimo ze glebioki sa troszke za plytkie.

Uwagi:

Po podaniu mozna wcisnac czosnek... Bezposrednio do talerza.

Czas przygotowania:

Jest to jedna z najprostszych zup jakie sa.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: sloneczkojasne  12.08.2004

Ja tą zupę robię trochę inaczej, pewnie dłużej, ale za to trochę mniej "Sztuczności" (bez obrazy;-)) używam. Gotuję rosołek, najlepiej na indyczych szyjkach, z dużą ilością wloszczyzny, jak już jest ugotowany (tzn mięso miękkie i warzywa też, to nie trwa oczywiście dłużej niż 30 minut) dodaje 1 lub dwa dojrzałe pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, wrzucam i czekam, aż sie chwilę pogotują do miękkości,gaszę gaz, następnie dolewam śmietany (pasuje zarówno slodka, jak i kwaśna, dobre jest nawet z mlekiem, ja bardzo często zamiast śmietany do pieczarkowej, czy pomidorowej wlewam mleko, oczywiście ze względów dietetycznych), wrzucam żółty ser (łagodny, miękki i dosyć tłusty), przyprawiam do smaku, wsypuję posiekaną natkę pietruszki , mieszam i jem;-))) jest bardzo dobra i delikatna w smaku (nie można przesadzić z pomidorami, to nie pomidorówka, nie ma być kwaśna)pozdrawiam i smacznego

Autor: anulka  12.08.2004

to jedna z moich ulubionych zup. robię ją trochę inaczej: rozpuszczam we wrzątku 2 kostki rosołowe, pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i cebulkę, ziarenko ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu. i gotuję to do miękkości papryki. w 0,5 litra wrzątku rozpuszczam dwa serki i dodaję do wywaru. następnie kilka ząbków czosnku (mniam). i do smaku pieprz ziołowy. pycha. potem zagęszczam mąką żeby zrobić z tego kremik. wystarczy trochę grzanek i śmietany i zupa gotowa. polecam:)

Autor: kfiatek  12.08.2004

no coz...co do sztucznosci...jak sie niema czasu to gotuje sie na rosolkach...ja gotuj czasem na rosolkach a jak mam miesko to wrzucam miesko...przypraw tez nie dodaje bo np zielonej pietruszki nie znosi pol mjej rodziny...ale z tymi przyprawami to pomysl trafiony...zupka super:)

Autor: JADZIK  29.05.2005

a te serki topione to jakie maja byc? duze jakies czy takie male trojkaty? bo jest nie jasno napisane

Autor: kfiatek  30.05.2005

serki najlepiej takie 'kielbaski' lub zwykle polskie serki prostokatne:]

Autor: Sałatek  15.04.2007

Zupa super. Dodałam do niej trochę słodkiej papryki i sera pleśniowego i wyszła naprawdę pyszna ;)

Autor: bartek  16.05.2007

Do Syla1234 Troszke Ci się pomyliło:) Pewnie słyszałaś ze serki topione są robione z zepsutych serów żółtych, i to jest prawda jednak nie chodzi tu o zepsucie typu pleśń , barkterie czy inne grzyby ;P lecz o wady mechaniczne czyli pęknięcie, czy jak ser spadnie pod czas transportu i sie rozłamie to takie sery właśnie ida na serki topione. A co do zupy to bardzo dobra ;)

Autor: stonka  27.11.2007

ciekawe z kąd kiedyś neapolitańczycy mieli ser topiony ?

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu