Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto z budyniem i kruszonką

Autor: Izza  Data: 20.08.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 40 min.  Kalorie: ?

Składniki:

Ciasto: - 5 żółtek, - 1 margaryna, - 3 szklanki mąki, - 1/2 szklanki cukru, - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: - 1/2 l mleka, - 2 budynie waniliowe, - 1 szklanka śmietany 30%, - 4 łyżki cukru. Kruszonka: - 300g mąki, - 250g masła, - 200g cukru, - szczypta cynamonu.

Jak przyrządzić?

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce ok. 30 min. 2. Ugotować budyń na mleku z śmietaną, przestudzić. 3. Ciasto wyłożyć na blachę, następnie polać budyniem i posypać kruszonką. Piec 40 min. w temp. 200.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: misiak  23.08.2004

A czy mozna do tego dodac rowniez jakies owoce?np. sliwki?

Autor: ewa  23.08.2004

jaka to ma byc smietana slodka czy kwasna bo 30procentowa jest slodka i kwasna

Autor: Izza  24.08.2004

słodka

Autor: Kasia_iława  29.08.2004

Ciasto bardzo dobre zniknęło z blachy w ciagu godziny gorąco polecam.

Autor: Magda  27.10.2004

Mam pytanie kiedy dodac smietane??Budynie ugotowac na mleku i pozniej dodac smietane??

Autor: Magda  29.10.2004

Ciasto bardzo dobre,wczoraj upieklam i wyszlo rewelacja.

Autor: xxx  15.11.2004

Czy masę budyniową można wylać na ciasto gorącą? Czy najpierw trzeba ją wystudzić?

Autor: Ineska  13.03.2005

Ciasto jest wspaniałe!!!!! przed nałożeniem kruszonki pozwoliłam sobie posypać mase budyniową wiórkami kokosowymi :) pyyyycha :), a śmietane wlewałam w momencie gotowania budyniu i mocno mieszałam. Ciasto bardzo dobre, polecam :)

Autor: nikolka19  31.07.2005

ja na ciasto układam jabłka pokrojone w paseczki kiwi i banana i zalewam gorącym budyniem kładę kruszonkę i piekę polecam ciacho wyśmienite

Autor: Missaygon  03.06.2006

Mam pytanie: na jakiej wielkości blachę są podane składniki do tego ciasta? Chodziło mi konkretnie o wymiary! Proszę o szybką odpowiedź

Autor: MIRKA  28.10.2006

CZY TO NAPEWNO JEST DOBRE???

Autor: koksinel  09.11.2006

jest pyszne!! zrobiłam i super wyszło!! następnym razem dodam jabłek :) miałam problem z kruszonką - wsadziłam ją do zamrażalnika i czekałam az zamarznie :) polecam!!!

Autor: agolla  28.02.2008

Ciasto jest wyśmienite! Naprawdę polecam!

Autor: agolla  19.04.2008

Cała moja rodzina zajada się tym ciastem! Na święta Wielkanocne zrobiło furorę! Ulepszyłam trochę przepis i dodaje jabłka starte na tarce pod budyń! Rewelacja gorąco polecam!

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu