Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Zupa ogórkowa mojej Mamy

Autor: Antenka  Data: 07.09.2004

Porcje: 4-6  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 90 min.  Kalorie: mało

Składniki:

- włoszczyzna, a dokładnie: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 1 por; - 1,5 łyżki vegety; - 3 skrzydełka kurczaka; - 40 dkg ogórków kiszonych kwaśnych dobrych; - 4-5 ziemniaków; - śmietanka 18%; - łyżeczka mąki; - łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Do garnka wlewamy wodę, zanurzamy w niej włoszczyznę oraz kurczaka, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po tym czasie warzywa i kurczaka. W międzyczasie ścieramy ogórki na grubej tarce, wrzucamy je wraz z łyżką masła do rondelka i podlewamy łyżką wody - dusimy na małym ogniu. W czasie gotowania się tego wywaru kroimy 4-5 ziemniaków w kostkę i wrzucamy do wywaru - rosołu po wyjęciu warzyw i kurczaka, gotujemy 15 minut aż zmiękną. Na koniec wrzucamy uduszone ogórki. Robimy w szklance zaprawę: pół śmietanki wymieszać z łyżeczką mąki i łyżką wody - tak, żeby nie było grudek i zabielamy zupę. Gotowe.

Uwagi:

Zaprawę dobrze jest robić w następujący sposób: wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i na koniec śmietaną. Zanim wlejemy to do zupy, wyłówmy kilka łyżek zupy i wlejmy do tej zaprawy w kubeczek, unikniemy zważenia śmietany.

Czas przygotowania:

W sumie najdłużej gotuje się sam wywar-rosół, reszta to już chwila.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: berbla  14.09.2004

zupełnie taka sama, jaką ja robię i też jestem mamą. Myślałam, że to będzie coś NOWEGO!!! Ale b.dobra

Autor: Wieczysław  20.09.2004

Świetna, podobna w smaku i pyszności, tak gotuje moja żona. Pozdrawiam

Autor: verka  31.01.2005

zrobilam :) moja pierwsza zupa nie-z-kostki i bardzo dobra w dodatku!

Autor: Zópa  03.02.2005

Pychota!!! Palce lizać :) Zaskoczyłem żonkę i córkę. Wielkie dzieki za pomoc :)))))

Autor: Tina  07.02.2005

Pychotka, tylko te śmietany 18 % lubią sie zważyć w takiej kwaśnej zupce ja dlatego dodaje 30 % bo nigdy nie zawodzi i smaczek lepszy:)

Autor: marta  11.03.2005

zupa jest świetna dokładnie taka jaką gotuje mama która jest daleko odemnie

Autor: wsciekly  03.10.2005

w Ameryce nie ma slodkiej smietany! a wlasnie koncze gotowac ta zupe i co zwazy sie?

Autor: jednak sie wazy  03.10.2005

smutne ale prawdziwe

Autor: jacek  29.11.2005

zupa rewelacja tym bardziej ze pierwszy raz robiłem zupe

Autor: TAKI  29.01.2006

A mi tam ii w Ameryce sie udala z Aemrykanska smietana, zwlaszcza jak ktos jestglodny.

Autor: becia  11.05.2006

ja robie dokladnie tak samo,tylko ze wywar mialam na kosci po marynowanym karczku-----rewelacja!!!!!!pychotka!!!!TYPOWA OGORKOWA--MNNNNNIIIIIIAAAAAAAMMMMMMM!!!!!!! P O L E C A M

Autor: :)  29.06.2006

eh zrobilanm ta zupke ale dalam za dyuzo smietany i wyszla mi taka bialawa:(

Autor: kikimora  30.06.2006

pyszna polecam najlepsza zupa jaka kiedykolwiek udało mi się ugotować :-) cały gar zniknął w przeciągu 15 minut :-))))

Autor: paula24  07.02.2007

Wlasnie takiego przepisu szukalam i zobaczymy co z tego wyniknie.

Autor: Ola  13.02.2007

Swietny przepis! dziękuję :)

Autor: kasia  05.03.2007

Witam. Za chwilke ugotuje własnie tą zupke. mam nadzieje ze sie uda. Ale juz mi slinka cieknie!!!

Autor: lida  16.03.2007

nigdy nie podsmażałam ogórków do zupy,myślę ,że zupa będzie smaczniejsza.Ja również dziękuję za przepis.

Autor:  08.04.2007

Ludzie! Jak wy potrzebujecie przepisu nawet na zupę, to jesteście beznadziejni :( Przecież tego uczy się jeszcze w domu w wieku dziecięcym (by nie powiedzieć niemowlęcym nawet ;-) ) A już te komentarze to istna żenada :( Co wy robicie w życiu, że takie są wasze reakcje??? :( Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na niedorzeczności w tym przepisie: 1. wywar mięsny gotuje się dłużej niż włoszczyzna!!! 2. Śmietanę dodać najlepiej po wyłączeniu ognia pod garnkiem! Śmietany się nie zagotowuje już! Nie mogę uwierzyć: to jakieś dyletanctwo w stopniu podstawowym :(

Autor: ,  08.04.2007

lida, a gdzieś ty wyczytała coś o smażeniu (podsmażaniu) ogórków ???? pisze wyraźnie o duszeniu! Imbecyle są wśród nas :( :( :( Jednak wprowadzenie neostrady to był bardzo zły pomysł :(

Autor: Anzeal  13.04.2007

Zupa Gitarra palce lizać mniam :D

Autor: DGLZH  18.04.2007

Do zażenowanego komentatora: Po pierwsze nikt nie napisał, że śmietanę trzeba zagotować. A po drugie, to obrażasz ludzi z tak błahego powodu jak nieumiejętność robienia zupy. Mnie gotować nie miał kto nauczyć, niestety wychowywałam się bez matki, a tata całymi dniami pracował. Na obiady jadłam kanapki. Teraz staram sie to nadrobić, a że z tyłka sobie tej wiedzy nie wytrzasne, to zaglądam na takie strony.

Autor: Liudmila  19.04.2007

zupa ogórkowa nie terpie ryzu.gotuieszcz mieso,ziemnjaki,ogórek pokrojonyj drobno,smazona cybulja, no mozno smietany dodać.ja nieljubie to nie dodaie.

Autor: Liudmila  19.04.2007

zupa ogórkowa nie tierpie ryzu.iest krupa pierlowka,ale dlugo treba gotować tu krupu.

Autor: Liudmila  19.04.2007

zupa ogórkowa nie tierpie ryzu.iest krupa pierlowka,ale dlugo treba gotować tu krupu.

Autor: Liudmila  19.04.2007

zupa ogórkowa nie terpie ryzu.gotuieszcz mieso,ziemnjaki,ogórek pokrojonyj drobno,smazona cybulja, no mozno smietany dodać.ja nieljubie to nie dodaie.

Autor: kamila  27.04.2007

generalnie suuper zupa! bardzo smakowała mężowi ;) a to już coś ;)) dzięki za przepis

Autor: gogana  28.04.2007

a 40 dkg to ile tak niej wiecej ogorkow? ;P

Autor: Piero  30.10.2007

moja mama dzis wyjeżdża do pracy;p wiec teraz ja przejmuję jej rolę w gotowaniu;] nie gotowałam jeszcze rzadnej zupy więc ogórkowa to będzie moja pierwsza zupa;] zobaczymy co z tego wyjdzie:)pozdrawiam

Autor: Anka_ZG  21.11.2007

To była moja pierwsza zupka którą sama zrobiłam, wyszła wyśmienicie, wszystkim bardzo smakowała:))

Autor: pawol  27.11.2007

Zeby śmietana się nie zwarzyła trzeba ją zachartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Autor: sherry  07.12.2007

dobry zupka,prawdziwa polska, tez tak, robie!!

Autor:  10.01.2008

Przepis w zasadzie prawie taki sam jak mój, z tym, że po pierwsze ogórki lepiej smakują przysmażone na maśle, a po drugie ja robię je pokrojone w słupki (i przysmażone), pół kroję w słupki a pozostałe pół miksuję na papkę i dodaję do zupy :P

Autor:  10.01.2008

A po drugie ludzie co to za ogórkowa jeśli na samym końcu nie jest posypana sporą ilością świeżego koperku?!

Autor:  06.12.2008

Autor: Dominika  06.12.2008

Autor: koniczyna  11.12.2008

, zgadzam sie z Toba w 100% !!! ja tez tak ogorkowa robie !!! wrzucmy nasze przepisy na http://ogorkowa.kipme.pl i poddajmy je ocenie :P

Autor: mój kucharczyk:)  28.12.2008

Dziękuję Wam bardzo.Mój mąż teraz świetnie gotuje.:) Pobiera od Was wiele inf. i co raz smaczniejsze:):) DZIĘKI!! ANIA! :)

Autor:  02.02.2009

Autor:  02.02.2009

Autor: Maola  04.12.2009

Ok świetny przepis ale ja proponowałbym włoszczyznę pokroić albo kupić gotową mrożonkę i dodać do zupy-po co wyrzucać !

Autor: dawid  16.02.2010

to jest dobra zupa ale najlepiej jak się ma śmietane 18%

Autor: angelika  16.02.2010

t dobra zupa dawid miałeś rację że najlepsza śmietana to 18%

Autor: hih  01.03.2010

pycha

Autor: Daria  08.03.2010

Napisze krótko i na temat : Zupa fantastyczna! :) ;]

Autor: Pietka  09.03.2010

Proponuję chcąc zagęścić zupkę wymieszać śmietanę z mąką oraz dodać jedno lub dwa żółtka (bez białka!) wlać do zupy po wyłączeniu ognia pod garnkiem. Smacznego.

Autor: Sonia  15.04.2010

Witam wszystkich Ja również skożystalam z tego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie pyszna, napewno ładnie pachnie : ) A przepis mozna modyfikować wg. wlasnego uznania.

Autor: Natalia  10.05.2010

Zupka pyszna,Moja mama taką samą gotuje.Naprawdę wyśmienita!!!! Polecam!!!!! A teraz coś do jednego nie miłego komentatora:Sam/sama jesteś beznadziejny/dziejna!!!! Myślisz że ty to taka doskonała/ły jesteś?!co?!Nie wchodź już nigdy na tą super stronke,cioto niedorobiona!!!!A do wszyskich dobrych komentatorów mówie:Życze smacznego! i pozdrawiam!!!

Autor: Nataliahsk  28.05.2010

właśnie ją robię :D chyba bedzie dobrze ;) to moja druga zupa w życiu

Autor: ilona  28.05.2010

ludzie co wy nawet zupy nie potraficie ugotowac,ze sie cieszycie jak murzyn z bateryjki wspolczuje całej rodzinie co musi to jesc ja jestem bardzo mloda mam swoja restauracje i gdyby ktos mi ugotowal taka zupe to poleciałby na kopach wstyd dorosłe baby a zupy ugotowac nie umieja.

Autor: rastaman  12.06.2010

Jednak muszę skomentować choć nigdy tego nie robię, gotuje dla rodzinki od wielu lat bo to najlepsza frajda , ale jak ktos pisze że ugotowanie zupy to proste to sie grubo myli i nigdy dobrej zupy nie jadł...

Autor: romek-s-76  03.07.2010

ILONA ssij pałe, resteuracje popkorn na przystanku mozesz sprzedawac

Autor: Klara  26.08.2010

Co to w ogóle jest? Mąka w zupie... Coś obrzydliwego, przeciez tego nie da sie jeść

Autor: baltobi  31.08.2010

Aby śmietana się nie zważyła nalezy ...do śmietany wlać trochę zupy , zamieszać i wlac do całości ,

Autor: bierny  07.09.2010

Ilona nie każdy jest taki jak Ty. "Od: ilona, 2010-05-28 20:13:48 ludzie co wy nawet zupy nie potraficie ugotowac,ze sie cieszycie jak murzyn z bateryjki wspolczuje całej rodzinie co musi to jesc ja jestem bardzo mloda mam swoja restauracje i gdyby ktos mi ugotowal taka zupe to poleciałby na kopach wstyd dorosłe baby a zupy ugotowac nie umieja." Wyrafinowana S**A. Podaj adres swojej restauracji sprawdzę Twoją ogórkową.

Autor: wiesław  22.09.2010

prosty przepis ja go znam od dziecka ,ponieważ matka mi zmarła jak miałem 10 lat .

Autor: wiesław  22.09.2010

a mam już 5o lat i jest podobny do tego

Autor: PeGie  29.09.2010

To moja pierwsza zupa jaką sam zrobiłem, dlatego na bazie doświadczenia napiszę parę uwag dla początkujących: - zupę trzeba gotować na małym ogniu, w przeciwnym wypadku 2/3 wyparuje - ogórki oraz ziemniaki lepiej przygotować wcześniej, najlepiej od razu, bo potem jest z tym dużo pier***enia, zwłaszcza jak ktoś nie jest w tym obcykany - śmietanki najlepiej dodać nie więcej niż 3 średnie łyżki, inaczej zupa zrobi się biała to chyba wszystko, reszta przepisu bardzo dobrze opisuje co trzeba zrobić. Dzięki Antenka za przepis

Autor: MARIO  25.10.2010

Witajcie. przepis ten jest rewelacujny. jestem z zawodu kucharzem w mojej restauracji i również zaglądam na takie stronki poniżej wiele osób się bulwersuje komentarzami innych. zrobić zupe to nic prostego. a ta zupa jest świetna. pozdrawiam miłego gotowania.

Autor: Mario  26.10.2010

gotowałem pierwszy raz sytuacja życiowa tak sprawiła że wcześniej nie musiałem gotować i powiem że smak cudowny nic dodać nic ująć proszę o więcej takich :))

Autor: Meg  14.02.2011

pyszna! 10/10 dzięki!

Autor: hania  22.08.2011

lollllllllllllll

Autor: zielony ogórek  02.12.2011

Na skrzydełkach zupa nie ma ostrego smaku - lepiej na żeberkach. Ja zupę ogórkową gotuję tak: http://zupaogorkowa.com.pl Mniam - polecam

Autor: Dorka  28.02.2013

Właśnie zrobiłam tą zupę i jest pyszna, wprowadziłam własne innowacje: zamiast śmietany dałam jogurt bałkański, wtarłam też ugotowane jarzyny, żeby było kolorowo i dolałam trochę wody z bardzo dobrych kiszonych ogórków. Świetny przepis, dziękuję:)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu