Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Sernik mamy

Autor: Zosia z Krakowa  Data: 24.09.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 1,20 sera półtłustego, - 7 jajek, - 1 i 1/2 szklanki cukru, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 duży cukier waniliowy, - 1 budyń śmietankowy, - 4 łyżki kaszy manny (po krakowsku grysiku), - 1 kostka masła, - 10 dkg rodzynek, - 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomaranczowej, - starta skórka z jednej cytryny.

Jak przyrządzić?

Ser zmielić dwa razy, masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Gdy utrzemy jajka z masłem, powoli dodajemy ser i dalej ucieramy, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ucieramy przez chwilę. Na końcu dodajemy kaszę mannę po łyżce i przez chwile ucieramy , wsypac rodzynki skórke pomarańczową i skórkę z tartej cytryny. Dobrze mieszamy, ubijamy pianę z 7 białek z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Bierzemy brytfannę o wymiarze 39 x 24 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy masę i wsadzamy do nagrzanego picyka, piec 1 godz. w temperaturze 180-200 C. Po upieczeniu i wyjęciu sernika z pieca, ostrym nożem odkroić ciasto od brytfanny. Sernik można polać lukrem. Przepis na szybki łatwy lukier: - 10 łyżek cukru pudru, - sok z całej cytryny, - wymieszać składniki razem ma gładką maseę (gęstości śmietany), polać sernik. Można też polać roztopioną czekoladą albo posypac cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

Maszynę do mielenia sera mikser do ucierania.

Uwagi:

Sernik pieczemy bez spodu, jest to sprawdzony przepis udaje się zawsze. Sernik czasem trzeba piec trochę dłużej niż 1 godzinę, to zależy od sera. ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Lila  06.10.2004

sernik upiekłam w smaku super,jednak podczas pieczenia znacznie popękał,czy jest sposób na uniknięcie tego ?

Autor: bea  19.10.2004

swietny smak, moze tylko te skorki pomaranczowe nie za bardzo pasuja, ale to juz kwestia gustu.Zamiast tego dalabym wiecej skorki cytrynowej.zeby sernik nie pekal wstawiam go do nienagrzanego piekarnika.ale ogolnie 10 punktow. Oklaski dla mamy

Autor: Janina  02.11.2004

Jestem zachwycona SERNIKIEM ,coś wspaniałego , polałam go lukrem twojego przepisu Zosiu i byl SUPER !!!!!!!!!!!!

Autor: Monika  27.12.2004

Sernik jest pyszny i bardzo latwo sie go robi. naprawde polecam :)

Autor: Krzyś  29.12.2004

Gdy czytałem ten przepisik to już czułem wspaniały smaczek. I nie pomyliłem się. Wprost rewelacyjny. Jest naprawdę godny polecenia na każdy stół. I nie trzeba go w żaden sposób modyfikować. Moje gratulacje.

Autor: kristiana  21.01.2005

Sernik jest pyszny,jednak po upieczeniu wg tego przepisu trochę opadł.Dlaczego? Może autorka tego przepisu,albo ktoś z forumowiczów podpowie mi dlaczego - będę bardzo wdzięczna.

Autor: salphinx  02.02.2005

no super jest, moze zbyt wilgotny, ale niwykluczone, ze to moja wina :) opada, bo taka jego natura... ale nie robi sie z niego placek :)

Autor: Rysia  10.03.2005

Kristiana-po upieczeniu sernika wyłącz piecyk ,uchyl drzwiczki i zostaw sernik na okolo 1/2 godz.Pozdrawiam.

Autor: kristiana  23.04.2005

Rysiu,dziękuje za poradę.

Autor: Panna Tulipanna  16.09.2005

Dzięki grysikowi czy też kaszy mannie, jak kto woli, sernik jest puszysty i długo świeży, naprawdę pyszny

Autor: monika  21.12.2005

jest super zawsze się udaje.a robię polewę toffi jest smaczny,tani,szybki

Autor: Maleństwo  24.01.2006

Sernik rewelacja!!!! Pogratulować przepisu!!! Mój chłopak był zachwycony, podobnie jak ja :)))))

Autor: Nutka  15.04.2006

Sernik rewelacja, dzięki Zosiu za przepis i wielkie ukłony w stronę mamy. Kto nie próbował ma czego żałować.

Autor: Lilenka  16.04.2006

Nigdy nie robiłam sernika i nie ejstem wybitna kucharką, ale czytajac przepis czegos nie rozumiem gdzie ciasto pod sernikiem? czt ono robi sie z tego sera:)? wytłumaczcie :)

Autor: Osa (Przemek)  06.05.2006

Namowilem siostre zeby mi zrobila. Mam nadzieje ze wypali :)

Autor: elusia  29.07.2006

No pychotka ale żeby taki znów tani to się nie zgodze;]

Autor: Samanta  06.06.2007

Sernik pychotka ale domownikom przeszkadzało to że troszke za slodki wystarczy 1 szkl cukru bo i tak dajemy waniliowy duży! Dzięki za przepis!

Autor:  01.12.2007

Autor: basia  01.12.2007

właśnie będe go piekła myslę że mi wyjdzie(niwychodza mi ciasta)ale ten napewno się uda.

Autor: basia  01.12.2007

właśnie będe go piekła myslę że mi wyjdzie(niwychodza mi ciasta)ale ten napewno się uda.

Autor: Asia  29.12.2007

Sernik pyszny. Wszystko wyszło tak jak trzeba. Myślę ze przepis godny zapamiętania.

Autor: Gosia  30.03.2008

no własnie mnie również strasznie popękał i włozyłam nie do rozgrzanego piecyka...ale smaczego I liga długo utrzymuje świeżosc-REWELACJA WYGLĄDU NIE MIAŁ ALE SMAK!!!!!!!!!!.........REWELACJA..:):)

Autor: Justka  22.05.2009

Jestem bardzo zadowolona z dokładnego przepisu :-) Sernik wyszedł żółciutki, niski, wilgotny w środku. Dodałam mały cukier waniliowy i nie był za słodki :-) Dziękuję bardzo za zamieszczneie przepisu, wszystkim życzę smacznego :-)

Autor: Wiola  02.08.2009

Sernik SUPER SMACZNY!!! Łatwy w zrobieniu! Ja dodawałam produkty a mój chłopk kręcił! Wyszedł bosko! Pozdrawiam

Autor: anka21  13.11.2009

wlasnie nagrzewam piekarniczek na moj serniczek ciekawe czy mi wyjdzie...trzymajcie kciuki

Autor: magda  26.03.2010

do lilenki: jeśli chodzi o spód to jest napisane że można piec bez spodu....

Autor: patka1432  02.04.2010

Nie pisze się zmielić tylko zemleć to tak po pierwsze i na marginesie. ;) Ale chętnie zrobię ten sernik i myślę, że wyjdzie dobrze i smacznie;)

Autor: molinezja  16.10.2010

sernik pierwsza klasa:) a wśród znajomych przepis na niego rozszedł się jak ciepłe bułeczki...pycha

Autor: Madziaaruus  13.12.2010

identyczny jak przepis mojej mamy, zawsze Pyszny ! i zawsze się uda ! :)

Autor: EWIK  21.07.2011

Po takich pozytywnych komentarzach i ja postanowiłam go piec, mam nadzieję że i dla mnie się uda.

Autor: agagawa  31.12.2011

Kurka ludzie, ale mi smaku narobiliscie...!

Autor: Tomek  26.04.2012

Dzis robiłem sernik lecz na spód dałem herbatniki jako cienkie ciasto ułożone na blache do ciasta...

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu