Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Karpatka

Autor: yagha  Data: 01.10.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: ? min.  Kalorie: ?

Składniki:

Ciasto: - 1/4 l wody, - 125 g masła lub margaryny, - 4-5 jaj, - tłuszcz do formy. Krem: - 2 szklanki mleka, - 1/2 szklanki cukru, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyzki mąki pszennej, - 1 kostka masła, - 1 cukier waniliowy, - 1 żółtko.

Jak przyrządzić?

ciasto: 1. Zagotować wodę z masłem,dodać szklankę mąki pszennej i dalej gotować rozcierając masę. 2. Po wystudzeniu masy dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. 3. Ucierać całość ok. 10 min. 4. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienko na średniej blasze posmarowanej tłuszczem. 5. Piec kolejno każdą z warstw w piekarniku ok. 220 st. ok. 30 min. Krem: 1. Z mąki i mleka ugotować budyń. 2. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkiem. 3. dodać do masła wystudzony budyń, utrzeć dokładnie całość. 4. Gotowym kremem przełożyć placki. Smacznego!

Jak podawać?

Można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Ten krem świetnie nadaje się także do napoleonek na szybko, czyli po prostu przekładamy nim słone krakersy :)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: yagha  08.10.2004

zapomniałam dodać, że do kremu najlepiej nadaje się cukier puder, wtedy krem jest bardziej puszysty

Autor: Mylene  12.10.2004

Sądziłam że tu zamieszcza się własne przepisy: rodzinne, spisane od koleżanek czy wykombinowane samemu - coś oryginalnego a nie jak ta karpatka po prostu spisane z opakowania "Kremu do karpatki" Delecta.Wczoraj robiłam, wiec mam swieżo go w pamięci.I nawet podanie innego pomysłu na masę kremową nic tu nie zmieni.

Autor: yagha  12.10.2004

no cóz, dobrze wiedzieć, niestety ja nigdy nie piekłam ciasta z papierka, więc nawet nie wiem, co jest napisane na opakowaniu kremu w proszku...a przepis ten znalazł się w zeszycie z przepisami mojej Mamy jakieś 15 lat temu, swoja drogą ciekawe, czy wtedy już były produkty-minutki???

Autor: czarna  02.12.2004

Słuchaj czy do tej twojej karpatki nie dodaje sie mąki (do ciasta) Ta twoja karpatka jest żywcem spisana z opakowania delekty. Nie pisz jusz przepisów jśli nie masz pomysłów na ciasto. A na marginesie nie lubie KARPATKI HIHIHIHI

Autor: ancyk  11.12.2004

czarna a,Ty nie pisz jusz tylko już ortografia się kłania ,a nie pieczenie ciast hi hi

Autor: mika  06.01.2005

ludziom się nie dogodzi przecież jeśli się komuś nie podoba przepis nie musi z niego korzystać

Autor: Yagha  08.01.2005

wszystkie trzy przepisy są identyczne-coś w tym jest;po prostu najlepsza metoda na karpatke;)

Autor: Holmes  07.05.2005

Woda, masło i jajka mają dać ciasto? Śmieszne!!! No tak, bo trzeba tam dosypać proszku z Oetkera... SPISANE Z OPAKOWANIA

Autor: meg.  19.07.2005

wredne czepialskie ludziska.TAK SIE SKLADA,ZE KARPATKA NALEZY DO CIAST TYPU PARZONEGO.TAKOWE MAJA TO DO SIEBIE ZE NALEZY ZACHOWAC WLASCIWE PROPORCJE MIEDZY WODA/MLEKIEM TLUSZCZEM I MAKA.CIASTO PARZONE SPULCHNIA NAJPIERW PROCES ZAPARZANIA CIASTA A NASTEPNIE UCIERANIA GO Z JAJAMI ZATEM NIE POTRZEBA PROSZKU DO PIECZENIA.I OWSZEM TE PRODUKTY DADZA CIASTO KTORE NALEZY PRZELOZYC MASA.RZECZYWISCIE PRZEPIS JEST W NAJLEPSZEJ PROPORCJI DLATEGO CISATO WYJDZIE(NIE OPADNIE)JESLI NIE OTWIERAC ZA SZYBKO DRZWICZEK OD PIEKARNIKA.DLATEGO TEZ PRZEPIS O DOBRYCH PROPORCJACH ZNALAZ SIE NA OPAKOWANIACH POLPRODUKTOW.ZAPEWNIAM JEDNAK ZE JEST TO PRZEPIS ZNANY GOSPOCHOM OD DZIESIAYEK LAT.POZDRAWIAM

Autor: monia  19.10.2005

a moja mama piecze karpatke juz od 10 lat a przepis jest taki sam.........hmmmmm...............

Autor: matix  06.11.2005

jest pyszna.niebo w gembie!!!

Autor: asieńka  05.01.2006

świetne ciasto bardzo dobre

Autor: aga  25.02.2006

przykro mi że co po niektórzy sa frajerami i krytykuja kogoś za to że dał taki a nie inny przepis, jeśli się wam nie podoba to po co zaglądacie na tą strone, sami sobie wymyślcie przepis, i już!!

Autor: Agrado  05.07.2006

A do ciasta mąki to już nie trzeba? Ja zawsze daje około szklankę a jajek tyle aby masa była gęsta.

Autor: Agrado  05.07.2006

Dobra - moja mea culpa. W składnikach nie była podana i się zasugeorwałem :)

Autor: ANka  13.02.2007

Dlaczego wszyscy się czepiacie że przepis jest na opakowaniu DELEKTY czy musicie to czytać???? Ja jestem wdzieczna za przepis bo własnie naszła mnie ochota na zrobienie karpatki ale przepisu nie miałam. Bardzo za niego dziękuje pozdrawiam wszystkich!

Autor: Ev@  09.05.2007

a ja mieszkam w Belgii, karpatke robie regularnie i zawsze ma wielki sukces! a czy calkiem domowa czy z gotowej mieszanki to i tak nikt nie widzi roznicy... :-)

Autor: ona  21.06.2007

witam,zrobiłam ciasto do karpatki z przepisu, który znajdoał się na odwrocie opakowania kremu do karpatki. Napiano aby dodać proszek do pieczenia dodałam-ciasto nie wyszło!wszystko zrobiłam według przepisu.pozdrawiam

Autor: ADI:)  10.11.2007

Witam Nie potrafię zrozumieć, czego się czepiacie??? Jak się nie podoba to nie czytać! Ja zrobiłem i wyszła świetnie! Tak właśnie wygląda właściwy przepis na „karpatkę”, więc nie można go inaczej spisać! A co do Pani, która piecze ciasta z paczki… żenada… POZDRAWIAM, ADI

Autor: Gap  24.11.2007

A wiela mąki ???????

Autor: Lila  20.09.2008

Widzę,że komentuje się ten przepis już od kilku lat.Nie wiem dlaczego wzbudził on takie kontrowersje???Jest to świetny przepis,który zawsze wychodzi!Z tego powodu znalazł się na opakowaniu kremu w proszku,nie ciasta tylko KREMU powtarzam.Przyznaje,że sama z tego korzystałam ponieważ chciałam zrobić coś na szybko.Na opakowaniu ciasta w proszku karpatka niema takiego przepisu jak podany powyżej.Chciałam zauważyć,że jest to CIASTO W PROSZKU,więc jak sama nazwa wskazuje niema nic wspólnego z przepisem tutaj podanym.A tak na marginesie:ludzie czytajcie dokładnie przecież wyraźnie jest napisane dodać szklankę mąki!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: anaka2a  26.09.2008

mam pytanko może głupie ale do ciasta dodaje się jajka całe czy same żółtka?

Autor: Katinka  17.11.2008

Czytajac niektorych komentarze ,odechciewa sie dodawac nowe przepisy.Yaqha dzieki za przepis .Ciasto pycha!!!!!!!!!!

Autor: jola  25.01.2009

ciasto jest pyszne bardzo czesto je robie od wielu lat ale wczoraj niewiem co sie stalo z moim kremem , poszlam na latwizne i ugotowalam budyn i dodalam masla i dzis rano nie da sie zjesc karpatki , masa sztywna jak chole.. i ma smak masla . jestem zalamana bo ta samo mase mialam dodac do metrowca obiecanego dla mojej przyjaciolki na dzis . ludzieee co zrobic z ta masa jak ja ulepszyc ? pomocy PILNE

Autor: pani  06.02.2009

bardzo smaczne zrobię to ieszcze raz bardzo mi smakowało

Autor: kamillla888  09.02.2009

Dzięki za przepis! Nie martw sie bezmózgowacami, co piszą że ściągnęłaś z delecty. Przepis jest taki a nie inny , sprawdzony, stary , dobry. Cóż trzeba wiecej.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu