Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Cytrynówka

Autor: mariano  Data: 01.10.2004

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 10 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- jeden litr spirytusu, - jeden litr wody, - jedna cytryna, - pół szklanki cukru.

Jak przyrządzić?

Umyć cytryne przekroić na krzyż, nie rozcinać, włożyć do spirytusu zalać wodą, pół szklanki cukru zalać wrzątkiem do pełna, połączyć z resztą odstawić na trzy dni. Po trzech dniach wyjąć cytrynę na zdrowie.

Jak podawać?

Powinna być zimna.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: kasica  07.10.2004

co to znaczy "nie rozcinac"? tylko skorke naciac?

Autor: ch.w.d.p  10.10.2004

dobre to to nie jest fuuuuuuuuj qrwa

Autor: Barman  21.10.2004

Piłes TOOOO. Powinieneś zalać samym spirytusem na 7-em dni cytrynę naciętą do połowy,a potem cukier z przegotowana wodą mineralną niegazowana zalać. 1 Litr Spiru-0.8 Litra wody i 7 łyżeczek cukru.Po wymieszaniu odstawić na 3-y dni dobrze zamknięte.Po czym cytrynę można cieniutka pokroić i przechowując w lodówce dodawać do ciast. Życzę ci SMACZNEGO !!!!

Autor: el zol  28.11.2004

moge sie wypowiedziec bo robie najswspanialsza cytrynoweczke na swiecie. 1 litr sprajta, 0,8 litra wody, 12 CYTRYN!!!!! , miod plus cukier i lisc(-ie) miety. do sprajta woda musi byc przegotowana lekko schlodzona. odstawic na siedem dni. nie ma kaca poniewaz cytryna uzupelnia wyplukane zasoby witaminki c. wspaniala!!! dziewczyny, ktore nie pija wodki sa zachwycone poniewaz mozna pic bez popitki polecam na swieta dla rodzinki. milej imprezy. uwazajcie na powroty do domku;-)))))))0

Autor: el zol jeszcze raz  28.11.2004

aha i odstawic najlepiej na 7 dni razem z plywajacymy cytrynkami , wyjac dopiero na sam koniec i nie przecedzac!!! musi byc metna. pdoawac schlodzona. pozdrawiam

Autor: Korek  18.12.2004

Ostatni przepis jest najbardziej zbliżony do oryginalnego Limoncino, pochodzącego ze słonecznej Italii. Zmrożony kieliszek do likieru + zmrożone Limoncino

Autor: Alllegra  20.01.2005

To nie jest żadna cytrynówka, tylko ordynarna wóda z cytryną. Klasyczna nalewka musi się przegryzać 4-6 tygodni, żeby nie czuć było dominującego smaku spirytusu. No i ma moc ok. 60 proc.

Autor: kulis  17.04.2005

joł jakie 60 dni 12 godzin i mozna poginac eczeniej probowaliśmy czekac 3 dni ale często gęsto brak alkocholu przyśpiesza proces dojrzewania cytrynówy :P ja macham 1l spirytu 1,3-1,5 wody 6 cytrynek i pol szkalnki cukru wszystko do garnuszka i rano ( lub wieczorem ) mozna łoic brat

Autor: Prometeusz  05.05.2005

litr spirytusu, litr wody, 8 cytryn, 1,5 szklanki cukru. Wymieszać spirytus z wodą wsypać cukier, obrać cieniutko cytrynę( najlepiej obierakiem do ziemniaków tak żeby biała skórka pozostała na cytrynie) wrzucić skórki do spirytusu i wody, wycisnąć sok z obranych cynryn i wlać do spirytusu. Pozostawić na 24 godziny, po odstaniu przecedzić przez gazę(sitko) wlać do butelek. Na zdrowie.

Autor: Majster  20.05.2005

Oj moi mili widze że nie potrzebny chaos nastał. Ja proponuje sprawdzony sposób mojej rodziny tudzież: - Literek spirytusu - Półtora literka wody niegazowanej Żywiec - 3/4 szklanki cukru - 8 cytryn, w tym 4 obrane ze skórki a 4 nie obrane i pociete na ćwiartki wszytie, Taka kompozycje nalezy wrzucić do konkretnego słoika i najlepeij ajkby z 10 dni sie gryzło to a pozniej elegancko schłodzic i wychlastac wchodzi bez popychacza ;]

Autor: 101k  22.06.2005

A ja zrobiłem tak i jestem pod wrażeniem: 8 cytryn - obciąć dupki, przekroić na pół (wzdluż) i zalać wrzątkiem, najlepiej w jakimś garnku. Szklanka cukru + szklanka gorącej wody - dokładnie wymieszać i jak się skończy mieszać, to akurat cytrynki sa OK i możemy wylać wrzątek, i wyciągnąć. Kroimy je na plastry (3 z jednej połówki najlepiej) i wyciskamy na maksa do jakiegoś naczynia. (mi wyszło jakieś półtorej szklanki soku). Przecedzić i pomieszać z osłodzoną wodą. Wziąc 2 butelki 0,5l ładne ;) i zalać tym do połowy, resztę wlać spirtu. Po 10 min. jak nam chemia objetość zmniejszy uzupełnić pozostałym soczkiem. Jeszcze w ten sam dzień jest naprawdę cool!!

Autor: pitersis  18.09.2005

Ludzie cytrynowke to sie robi popierwsze nie z całych cytryn tylko ze skorek cytryny :-) Zaczynamy obieramy z ok 1,5 kg cytryny tak żeby nie bylo na skorkach tego bialego - bardzo cienko ( biale powoduje ze cytrynowka jest gorzka) :-) zalewamy litrem spirytusu na 3 - 4 dni - po 3-4 dniach cedzimy - przygotowujemy w tym czasie roztwor 1 lg cukru + 1litr wody mozna dac wiecej wody mniej cukru lub naodwrot - kwestia gustu czy wolimy slabsze czy bardziej slodkie kazdy musi wyprobowac :-) - czekamy az woda ostygnie i mieszamy ze spirytusem - czekamy jakies 3 / 4 dni (zeby sie przegryzlo dobrze :-) i rozlewamy do butelek :-)

Autor: ZIELIK  15.11.2005

Po pierwsze zgadzam się że sok z cytryny zawiera witaminy - co zmniejsza (nawet w dużym stopniu) objawy kaca. Dlatego ja nigdy nie bawię się w skórki - tylko do litrowej butelki wciskam 4 cytryny przecedzając sok przez płatki bawełniane - wprost do butelki - do tego jakieś 10 łyżeczek miodu (trunek jest o wiele lepszy niż z cukrem - nie jeden to potwierdzi) zalewam do połowy spirytkiem - i ostro mieszam (ok 3 min - aż miód się całkowicie rozpuści) i zostawiam na 3-4 dni - później tylko uzupełniam wodą - i na godzinkę do zamrażarki - gotowe - popijać coś takiego sokiem lub colą to jest GRZECH. pozdrówki.

Autor: spyroman  23.01.2006

ja robie taką: 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 6 cytryn 40 dag cukru Łupimy 3 cytryny bardzo cienko, tylko z żółtej skórki i zalewamy w całości (nie kroimy ich)spirytusem na 24 godz. Rozpuszczamy cukier w wodzie i wlewamy do niej przecedzony sok (z samego miąszu ) z 6 cytryn łącznie z tymi wyciągniętymi ze spirytusu.Na koniec powoli wlewamy spirytus i zostawiamy na minimum 1 dzień. Można ją pić litrami bez żadnych konsekwencji kacowo żołądkowych:)

Autor: Damos  29.03.2006

Mam super przepis na CYTRYNÓWKĘ: 6 średnich cytryn 1,5 szklanki cukru 0.5 litra spirytusu (może być z przemytu) Cytryny sparzyć, wycisnąć sok,wlać do słoika połączyć z cukrem. W drugim słoiku zalać spirytusem połówki łupinek z cytryn. WAŻNE!!! usunąć pestki (przeciwnie będzie gorzkie) Zostawić na max 24 godziny Co jakiś czas mieszać dla rozpuszczenia cukru powstałe extrementa przecedzić i połączyć. Dolać wody dla uzyskania pełnego 1Litra WZKAZANIA bardzo dobrze wchodzi lekko zchłodzona.Cytryna neutralizuje alkohol.dobrze działa podczas przeźebień. PRZECIWWZKAZANIA nie więcej niż litr na głowę NA ZDROWIE

Autor: Damos  29.03.2006

jescze jedno dobze wycisnąć skórki z cytryn bo pochłaniają spyrol niczym Armia Radziecka

Autor: Mariusz  15.04.2006

U nas cytrynówka to rodzinna tradycja ... robimy ją tak: - 1 litr przegotowanej wody (nie gorącej, może być mniej jak ktoś woli mocniejszy) - dodajemy 16 małych łyżeczek cukru (mieszamy) - dodajemy sok z 4 cytryn (gdy więcej to kwaśna) - do całości dodajemy 1 kytr spirytu. Potem do lodówki na noc Na drugi dzień rewelacja

Autor: Bunia12  27.04.2006

A ja i tak robie najlepsza cytrynowke na swiecie i jest tak rewelacyjna ze wam przepisu nie zdradze!!:P

Autor: mieszko84  27.04.2006

rzadko sie z Bunia zgadzam...ale tu całkowicie ma racje!!Takiej cytrynówki jaką on robi to nikt na swiecie!!:))

Autor: witek  27.04.2006

Bunia 12 no normalnie Twój wyrób to pyszota :)))) mniam, mniam

Autor: Wąski83  27.04.2006

Do z GUMICYTRYN SOKU Bunii się nic nie umywa!!! Miałem przyjemność sprubowac jego specjału jak i wielu innych i uwierzcie mi, nie dziwie sie ze nie chce zdradzic receptury, ale jeszcze kiedyś o nim usłyszycie!!! Pozdro Bunia!!! Tak trzymaj!!!

Autor: Kamil  03.05.2006

Wlasnie kupilem spirytus i chce zrobic cytrynowke teraz czytam te przepisy i mam metlik w glowie bo niewiem jaka wybrac .Mam 0.75 spierytusu to ile mam miec wody? miodu i cytryn?

Autor: cum  06.05.2006

nie dobre

Autor: drobny producent  01.07.2006

witajcie.moje pytanie brzmi:po co nacinać cytrynę,jeśli po 7 dniach jest już ona "przegryziona"?(chyba,że się wam spieszy).skórkę trzymam 2 dni,a resztę-jak się uda.

Autor: ANDRZEJ  05.09.2006

LITR WODY. 0.3 LITRA MIODU LIPOWEGO LUB INNEGO \PATRZ MIODY POLSKIE\. SZKLANKA KLAROWNEGO SOKU CYTRYNOWEGO.WYMIESZAJ.DODAJ LITR SPIRYTU.CZEKAJ KILKA DNI.KAC NIE MA SZANS.

Autor: alpagos  04.10.2006

Ludzie te skórki trzeba gotować aż do zrobienia się syropu ,dodać dopiero do całej reszty t.z. miodu wody i spirolu i to jest prawdziwa cytrynówka!!!!!!

Autor: gfh  27.10.2006

ech... Jedna cytryna? Ja daję 8 cytryn na litr spirytusu i litr wody plus 2 szklanki cukru. Musi sie kilka dni przegrysć żeby była super:) jedna cytryna to stanowczo za mało

Autor: ila  26.11.2006

ja w ogole nie dodaje wody

Autor:  22.12.2006

Autor: kubuś  28.12.2006

Witam Na litr spirytu daje: 4 cytryny 2 szklanki cukru 1.5l wody Całe cytryny kroje w plasterki,wlewam te 1.5l wody dosypuje 2 szklanki cukru i całość gotuje na małym ogniu ok 30min.Po ostudzeniu przelewam ten wywar przez sitko i zalewam spirytem,dokładnie wszystko wymieszać i rozlać do butelek.Po dwóch dniach przelać przez bibułę i do lodówki, jak sie zmrozi gotowa do spożycia.

Autor: ziomek  30.12.2006

Witam Ja własnie wczoraj zrobiłem cytrynówke,niewiem kto wam na opowiadał ze dodaje sie wody,mój przepis wyglada tak 1L spirytusu 1L soku z cytryn (2 do 3 kg cytryn) około 0,5KG cukru Najpierw wygniatamy cytryny,przecedzamy przez gaze,dajemy na mały ogien.Jak juz jest ciepłe wsypujemy po troche cukru i mieszamy.Co jakis czas próbujemy,kazdy moze sobie dawac cukru ile chce,mi akurat najlepiej smakuje jak dam ok pół kilo.Jak juz cukier sie całkiem rozpusci wlewamy do butelek ze spirytusem i zostawiamy na minimum 12 godzin.Co pare godzin mozemy wymieszac zeby gluty sie rozeszły:] przed podaniem schłodzic i wymieszać

Autor: sky  22.05.2007

Zbliża się Międzynarodowy Dzień Cytrynówki student.agh.edu.pl/~franiol/mdc.pdf

Autor:  15.06.2007

mam lepszy przepis na cytrynowke ma moc i jest smaczna. glowa po niej nie boli he he

Autor:  15.06.2007

1 litr spirytusu + 1,5 szklanki cukru rozpuszczonego w szklance wody i 2 szklanki odcedzonego soku z cytryn. (nie dodawac skorki z cytryn. to zepsuje smak) Pozostawic w ciemnym chlodnym miejscu na tydzien. Przecedzic. Na zdrowie...

Autor: malizna  25.11.2007

przepis na 1i 1\2 litra dobrej cytrynówki 0,6 litra spirytusu 4 cytryny 1 szklanka cukru Cytryny przekroić na połówki zalać wrzątkiem. Po 15 minutach cytryny zalać 0,6 l spirytusu i odstawić przynajmniej na 48 godzin.Po tym czasie cytryny wycisnąć do spirolu i w 0,3 litra przegotowanej wody rozpuścić 1 szklankę cukru. wywar z cukrem schłodzić i dolać do wywaru z cytryn. Wszystko połączyć i przecedzić przez gazę.Wlać do półtora litrowej butelki i do pełna uzupełnić przegotowaną wodą ;schłodzoną ; .pić na drugi dzień ,moc ok.39%.Smacznego

Autor: rostek  17.01.2008

Co Wy wszyscy z tym cukrem do cytrynówki? Z cukrem to likier cytrynowy powstaje po którym można się porzygać.Przepis na niezawodną,pyszną cytrynówkę:0,5l czystej wódki(lub dorobionej ze spirytusu) i 2-3 cytryny.Skórkę z cytryny obieram cieniutko(bez białego)i wrzucam do wódki,stawiam w kuchni na górnej półce na 3 dni.przelewam do karafki i to wszystko.Im prostsze tym lepsze.Można ją pić bez popijania czy zakąszania. Smacznego!!!

Autor: Kadzidlak  29.01.2008

Witam. Według mnie cukier jest potrzebny do cytrynówki gdyż fajniej się pije tzn ma się więcej energii na dalsze picie i humorek też lepszy. A jak dużo cytryn się da to wcale nie czuć tak cukru. Mój przepis jest inny niż Wasze bo ja robię to może troche po chłopsku ale efekt jest piorunujący. Przechodząc do meritum: Kupujemy w sklepie ok 18 cytryn i kilogram cukru potem idziemy do kogoś kto zajmuje się dystrybucją spirytusu i go kupujemy tak 2 litry. Przychodzimy do domu zagotowujemy wodę polewamy cytrynki przecinamy każdą na pół i wyciskamy sok z każdej - powinno wyjść około 0,5 litra. potem bierzemy jakiś duży garnek i wrzucamy wszystkie cytryny i zalewamy 3ma litrami wody. Później gotujemy je 15 minut. bierzemy wiaderko durszlak, na durszlak kładziemy chusteczkę i wlewamy uprzednio wyciśnięty sok później to samo robimy z naszym wywarem dokładamy kilo cukru a na koniec lejemy spiryt. Powinno wyjśc około 5 litrów pysznej cytrynówki. Należy ją jednak uprzednio włozyc do zamrażalnika na 4 godzinki by potem rozkoszowac się zajebistym napojem.

Autor: bezalkoholowy  03.04.2008

Moim zdaniem warto znać kilka zasad, którymi rządzi się przygotowywanie tego typu trunku. A więc: - cytryny powinno się zawsze myć (a nawet szorować) by pozbyć się wszelkich na nich zanieczyszczeń i chemikaliów, parzyć wrzątkiem dla pozbycia się goryczki i minimalnie odcinać tzw. dupki bo są najbardziej gorzkie, - najlepsza cytrynówka wychodzi robiona ze starkowanych skórek cytryn (uważać trzeba oczywiście na biały miąższ by go nie tarkować, gdyż wódka będzie gorzkawa). Sok z otarkowanych cytryn wlewa się do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia (uważając by nie dodać pestek bo pogorszą smak), dodaje otartą skórkę i zalewa taką ilością spirytusu by wszystko pływało. Naczynie (najlepiej słoik lub butelkę) odstawia się w ciepłe miejsce na minimum 3 dni (od czasu do czasu wstrząsając zawartością), - pod żadnym pozorem nie wolno gotować całych cytryn, soku z cytryn, skórki z cytryn ani miodu gdyż zabija to po pierwsze smak a po drugie wszelkie cenne składniki (jak np. witamina C - która jak powszechnie wiadomo zapobiega powstawaniu kaca), - cytrynówkę powinno przygotowywać się wyłącznie z przegotowanej ostudzonej wody (gotowanie zmiękcza wodę). Nie polecam wód mineralnych (im mniej woda zmineralizowana tym lepiej). Najlepiej używać wód źródlanych niskozmineralizowanych. Przed gotowaniem polecam filtrację w węglowym filtrze zwłaszcza jeśli woda pochodzi z kranu i jest chlorowana, - po rozrobieniu wódka powinna postać w lodówce przynajmniej 1 dzień dla polepszenia cech organoleptycznych (a ogólnie czym dłużej stoi tym lepszy smak). To chyba wszystkie rady by zrobić wyśmienitą cytrynówkę. A teraz mój przepis: - 3 średnie cytryny (lub 2 cytryny i limonka), - 0.5 litra spirytusu, - pół szklanki miodu pszczelego (znaczy naturalnego nie sztucznego), - tyle wody by dopełnić cały roztwór spirytusowy do objętości 1L. Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem (ok. 1 min.) i odcinamy "dupki". Tarkujemy skórkę na tarce o małych okach uważając by nie starkowac białego miąższu. Wyciskamy sok z otarkowanych cytryn (uwaga na pestki!). Wkładamy otarkowaną skórkę i sok z cytryn do np. słoika i zalewamy częścią spirytusu tak by wszystko pływało. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na conajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy. Po upływie żądanego czasu cedzimy przez gazę/watę/płatki kosmetyczne (jak kto woli) dolewamy resztę spirytusu, dodajemy miodu (który można lekko rozpuścić w małej ilości letniej wody) oraz tyle przegotowanej i ostudzonej wody by tak oto powstała cytrynówka zmieściła się nam do dwóch półlitrowych butelek. Oczywiście przed rozlaniem do butelek wszystko starannie mieszamy. Wkładamy przynajmniej na jedną noc do lodówki (czym dłużej cytrynówka postoi tym lepsza... ale też bez przesady ;D) i delektujemy się smakiem. Mam nadzieję, że rady się komuś przydadzą i że ktoś wyprobuje mój przepis na cytrynówkę.

Autor: Sebadwr  05.06.2008

a ruski spirol może byc????czy tylko rektyfikowany

Autor: polspat  08.06.2008

Wlejcie do litrowego słoika pół litra spirytusu. Cytrynę na nitce powieście tak by nie dotykała cieczy. Całość zakręćcie szczelnie i niech stoi dwa tygodnie. Cytrynówka sama się zrobi. Rozcieńczyć do żądanej mocy. Można dosłodzić.

Autor: chicken  18.07.2008

Witam, a zaryzykowałem i zrobiłem taką kombinację: 1/2 l spirytusu 1/2 l wyciśniętego soku z cytryn około 100g miodu i odrobina cukru Mix stoi ponad 2 miesiące i na mój gus nie przegryzło się co mnie dziwi. Zalatuje spirolem i nie mam pojęcia co dodać, aby to naprawić :(

Autor: Tomrix  21.07.2008

Nie potrzebnie się licytujecie... na pewno każda cytrynówka jest smaczna. Ja pozwolę sobie przedstawić Wam swój przepis. 0,5 l spirytusu, 0,5 i wody mineralnej (niegazowana), 4 cytryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 30 ziarenek kawy, Cytryny sparzyć wrzątkiem, odkroić "dupki", pokroić na ćwiartki lub ósemki. W wodzie rozpuścić cukier, wrzucić pokrojone cytryny, dodać spirytus i kawę. Szczelnie zamknąć na 2 tygodnie w dużym słoiku. Smakuje wyśmienicie i na zimno i na pokojowo. WAŻNE... PIĆ BEZ POPITKI :). Oczywiście jeśli ktoś woli mniej cukru, to według uznania. Życzę przyjemnego delektowania się.

Autor: NoName  01.10.2008

Mój przepis sprawdzony już nie raz nie dwa to: 0,5l spirytusu 0,35l wody (już z założeniem że się trochę wygotuje) 0,25l soku z cytryn 0,4 - 0,5 kg cukru (zależy jakie kto lubi czy słodsza czy ostrzejsza) Jak zrobić??: Bierzemy cytryny i masujemy, rozcinamy na pół i wyciskamy do naczynia (UWAGA bez pestek). Stawiamy garnek z wodą i zagotowujemy i dosypujemy cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy sok z cytryn (z miąszem)do gotującej się wody z cukrem. Gotujemy 2-5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu przelewamy wywar do spirytusu przez sitko. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w letnie miejsce. Cytrynówka przejawia się delikatnym posmakiem cytryn. Jej moc szacuje sie na 55% - 60%, spożywać po uprzednim schłodzeniu. Życzę przyjemnej konsumpcji

Autor: Djinn  08.12.2008

U mnie to wygląda tak: 0,5l spirytusu 0,5l wody mineralnej (moze byc przegotowana, jesli komus sie chce) 2 duże łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy) 0,2l zaprawy cytrynowej (taka z Biedronki, do herbaty itp) 2 cytryny, wyciśnięte, bez "syfów" Generalnie to mieszasz wszystko razem, do lodówki i gotowe. Najlepsze po min 3-4 dniach, choć po tygodniu mozna pić bez popitki, byle schłodzone ! Smacznego :)

Autor: Alina  04.12.2009

Nie kombinujcie, mój przepis jest super : 0,5 l spirytusu, sok z 4 cytryn, cukier 2 łyżki(przypalić na patelni, a następnie dodać wody, ja zawsze daje przegotowaną, 2 łyżki miodu gryczanego, i odrobinę cukru waniliowego.(Sok z cytryn, miód i woda , musi być tego około 0,75 l, połączyć z sprytusem)Wszystkiego winno być 1,25 l.Przecedzić przez gazę i odstawić do przegryzienia, czym dłużej stoi tym lepsza, oczywiściew chłodnym miejscu. Pić z umiarem, na zdrowie.

Autor: donald  30.07.2010

zle zle 1LITR SPIRYTU DO SŁOJA DODAJEMY 5 CYTRYN PRZEKROJONE NA PÓŁ I CZEKAMY 24GODZ. WYLEWAMY PRZEZ SITECZKO CYTRYNY WYCISKAMY. DO TEGO DODAJEMY 2 SZKLANKI CUKRU ROZPUSZCZONE 1L WODY RAZEM MIESZAMY I CACY .naprawde pycha robie często

Autor: Justyna  25.10.2011

1 cytryna , na tyle spirytusu i wody, to za mało! .

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu