Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Gulasz Csángó

Autor: bromba  Data: 27.10.2004

Porcje: 4-5  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 105 min.  Kalorie: sporo

Składniki:

- 1 kg wołowiny (łopatka), - 2 łyżki dobrego czystego smalcu, - 1/2 kg kiszonej kapusty (nie oszukańczo zakwaszanej octem czy kwaskiem cytrynowym - musi być prawdziwie kiszona), - 3 duże cebule, - 2 ząbki czosnku, - woreczek 125 g ryżu, - mały kubek kwaśnej śmietany 18, - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, - sól.

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić na nieduże, równe kawałki. Na patelni na tłuszczu przyrumienić posiekaną drobno cebulę, a następnie patelnię zdjąć z ognia i dodać zmiażdżony czosnek, sól 1 łyżeczkę oraz mieloną paprykę. Dorzucić mięso i dusić na wolnym ogniu podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso zmięknie, dodać odciśniętą kapustę i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez co najmniej 45 minut. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż - ma się prawie rozgotować, odsączyć go i wymieszać ze śmietaną. Dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę podusić.

Potrzebne przybory:

Szeroki, duży, niewysoki rondel lub cokolwiek w czym zwykle dusimy gulasze, nóż, praska do czosnku.

Jak podawać?

Podawać np. z kluskami Galuszkami - przepis na nie podałam już jakiś czas temu, link: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3980 Albo z drobnymi kopytkami :)

Uwagi:

Jest to obiecany przepis kuchni węgierskiej. Gulasz jest zagęszczany ryżem - niecodzienne prawda? ;)
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: nina  22.01.2005

Ta potrawa jest okropna, już ją wypróbowałam wcześniej z przepisu Małkowicza, bo to przecież jego przepis.

Autor: zwierzuś  16.03.2005

Jakie mięso, bo łopatka to nie wołowina????

Autor: bibi-lola  02.04.2005

Ja znam te potrawe pod tytulem"gulasz segedynski". Moja kolezanka ze Slowacji mnie tego nauczyla. Tam jest to uznawane za przepis narodowy i traktuje sie tak jak u nas bigos.Z tym,ze zamiast kwasnej smietany dodaje sie slodka a mieso przede wszystkim wieprzowe!!!!!!Wolowina nie smakuje zbyt dobrze z kapusta! Do tego robi sie knedliki na parze-ewentualnie jak ktos nie umie knedlikow robic(albo mu sie nie chce) to bierze chleb do tego lub ewentualnie kartofle.

Autor: bibi-lola  02.04.2005

PS. nigdy w zyciu ryz do tego!!!miesko obsmazyc z cebula,czosnkiem i przyprawami,dodac do miekko ugotowanej kapusty,zagotowac,zalac smietana,minutke jeszcze pogotowac,jesli rzadkie wyszlo dogescic maka... i to wszystko!! ryz i kiszona kapusta???!! NIE,nigdy!!

Autor: Pomidor  11.07.2006

Autor tego przepisu nie zna się na kuchni!

Autor: buska  21.05.2007

bromba ale zes przepis walnela hahaha jak ryz npecznieje to dopiero bedzie breja.

Autor: Tales  12.12.2007

Najlepszy gulasz jaki jadłem, na Słowacji uważany rzeczywiście jako segedyński (chyba nieprawidłowo). Nie dodaję tutaj jednak ryżu, mięso koniecznie wołowe ale gatunkowo najlepsze.

Autor: monia  19.09.2008

czepiacie się mnie ten gulasz smakował jest poprostu inny, a ponieważ zawiera ryż już nie musiałam nic innego dodawać

Autor: malman  02.01.2010

swietny gulasz, nie przypuszczałam ze taki dobór skladnikow da tak wysmienitą potrawe. Polecam na przyjecia

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu