Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Zupa ogórkowa

Autor: agnes s.  Data: 19.12.2002

Porcje: 4 porcje  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- ok 1,5 l. wywaru warzywnego albo rosołu, - 7-8 większych ogórków kiszonych, - średnia cebula, - ząbek czosnku, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki masła, - 100 ml śmietany słodkiej, - 3 ziemniaki, - przyprawa do zup.

Jak przyrządzić?

Wywar - jak kto woli. Ja gotuję wywar z wloszczyzny dodając jedną kostkę bulionową, trochę vegety,pieprz, 2 kuleczki ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Wszystko na małym ogniu gotuje się aż warzywa będą miękkie (do 2 h). Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy starte na grubej tarce ogórki (razem z sokiem co wypłynął), rozgnieciony czosnek i gotujemy ok 10 min. W mięczyczasie na maśle dobrze podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zasypujemy mąką. Smażymy jeszcze trochę i dodajemy do zupy. Na takiej samej tarce jak ogórki ścieramy marchewkę z wywaru i też dajemy do zupy. Teraz przyprawiamy solą jak mało słone i przyprawą. Smietanę mieszamy z odrobiną zupy i dodajemy do reszty. Osobno trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej w mundurkach) i jak lekko przestygną obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Odstawić na 10 minut aż przejdzie wszystko smakami.

Uwagi:

Proporcje wywar/ogórki są orientacyjne, każy widzi ile czego ma być tak żeby przypomniało zupę. Tak samo z mąką. Istotne jest, żeby ziemniaki gotować osobno. To jest przepis jaki znam z domu; jeżeli ktoś ma jeszcze inne fajne pomysły na taką zupę to milutko.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Monika  20.12.2002

U mnie w domu robi sie tak: pokrojona wloszczyzne, ziemniaki i dwie kostki rosolowe gotuje sie ok. godziny, potem dodaje sie starte ogorki pieprzy soli, znow sie gotuje ok. 15 minut jogurt naturalny/smietane rozrabia sie z maka i odrobina zupy i zaprawia. Ogorki nalezy podac gdy ziemniaki beda juz ugotowane, gdyz kwas z ogorkow zakwasza!

Autor: Goha  09.01.2003

u mnie w domu dodajemy jeszcze przesmażony boczek-mniam!!!

Autor: Asia  28.01.2003

Wszystko fajnie robisz, ale ja zawsze robię tę zupe na wywarze z wędzonych ogonów (około 3-4 szt). Ma wtedy super aromat. Oczywiście możesz obrać je troszkę z mięska i dodać też do zupy. A ogórki potarte jeszcze rumienię na masełku ( dosłownie 1 łyżka masła). Smacznego !!!!!!!!

Autor: KrysiaMisia  26.02.2003

Moja zupa, prościzna ale pycha, jest taka: 2 marchewki ścieram na dużych oczkach, gotuję w 1/2 l wody z kostką rosołową, gdy miękka, dorzucam małe kawałeczki piersi z kurczaka, takie tycie, potem starte ogórki, sporo wody z ogórków, ugotowany oddzielnie ryż na sypko, na końcu śmietanę z mlekiem.Koperek, pietrucha albo co kto tam chce.Pożywna jak diabli!

Autor: LATRAVIATTA  19.07.2003

a ja latem zaprawiam tarte na tarce ogórki w słoiki i przed wrzuceniem do zupy podsmażam je odrobinkę, to wygodnictwo, aby przy gotowaniu zupy nie ścierać ogórków :)

Autor: jurek  20.07.2003

Każdy sposób jest fajny! Ja podam jak się robi u mnie w domu. Ogórki starte na tartce dusi się na maśle w osobnym rondelku. W między czasie gotujemy pokrojone ziemniaki oraz warzywa, też starte.Gdy ziemniaki i warzywa są miękie dodaję podduszone ogórki. Doprawiamy przyprawami w/g gustu,oraz śmietaną. Jesli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak może dodać jedną kostkę rosołową z drobiu lub Vegety.U mnie w domu z powodu uczuleń moich dzieci na sztuczne barwniki i inne chemiczne i smakowe dodatki nie używamy tych przypraw.

Autor: Kulka  05.12.2003

Zupa ogorkowa w 20 minut?? Czy Wy wiecie jak smakuje prawdziwa domowa zupa?? Chyba nie!!!!! Najpierw gotuje sie miesno-warzywny wywar!!!!!

Autor: Adaś  09.01.2004

A kto słyszał, że zupkę ogórkową "zaciąga się" żółtkiem? Podpowiedzcie jak? i kiedy?!

Autor: tajemnica  22.02.2005

Nie każdy potrafi zrobić dobrą zupę ogórkową a te wszystkie przepisy są takie se. :-) Ja robię zupę rewelacja - a mój przepis smakuje każdemu bez wyjątku. :-)

Autor: Karolcia  12.05.2005

Fajnie jest spróbowac czasem czegoś innego, ale ja najpierw gotuję wywar mięsno-warzywny z kostką rosołową i wegetą.Gdy warzywa są miękkie zcieram kiszone ogórki i wsypuję dwie garści makaronu świderki.Nie wyobrażam sobie rzadnej zupy czy potrawy bez wegety.Sól i pieprz nie wystarczy..

Autor: Karin  31.05.2005

Jak zrobie ta zupke, to wam wtedy powiem czy fajny przepis heheh, a ja robie rewelacyjna pomidorowa i pieczarkowa :) Pozdrawiam

Autor: badbad_girl  07.09.2005

wy jestescie dziwni... kazdy kto umie czytac, przeczyat ze najpierw gotuje sie wywar!! jest o tym napisane na samym pocztaku!! czas przygotowania jak juz ma sie ten wywar wynosik ok20minut!! najpierw nauczcie sie czyatc a potem piszcie!!

Autor: Kwisa  06.10.2005

Bardzo lubie ogorkowa. I oczywiscie jadlem w roznych miejscach. Samakuje roznie. Wiec pewnie kazdy ma swoj sposob na jej zrobienie. Zwykle mnie odstarsza opis zawierajacy zasmazki, cos zbeltac z maka, na smalcu podsmazyc, itp. Kto je cos takiego? Jak ze zdrowiem po takich daniach?

Autor: grzdyl  16.10.2005

też gotuje dla mojego słoneczka! Wraca z dalszej podróży, więc pewnie wybrzydzać nie będzie!;-) Dzięki za poratowanie, bo ogórki (własne) coś zaczynają pleśnieć (kiszone w ceramice) i trzeba je ratować. Może ktoś wie co robić, żeby uniknąć tego na przyszłość? A na niektóre komentarze lepiej chyba nie reagować. Tym bardziej, że pisał dyslektyk (tak się podobno nazywa teraz ktoś, kto robi błędy ortograficzne!

Autor: zygf  20.10.2005

ja tez gotuje dla mojego sloneczka bo mam duuzo wolnego czasu :) dzisiaj sprobuje zrobic wlasnie ogorkowa, bo do tej pory bylem przerazony tymi wszystkimi ogorkami i innymi :)

Autor: Przemek  30.10.2005

wywar i slone ogorki:) Zupa jest niebianska.Dodaje marchewke do wywaru,potem ogorki podsmazone...Cud miod. Naprawde warto sporoobowac.

Autor: Marysienka  23.11.2005

Dzisiaj ugotowałam zupę ogórkową na wywarze mięsno-warzywnym.Na koniec dodałam troche smietanki.Zupa cudo.Mój małzonek je aż uszy sie trzesą.I nalezy dodać zieloną natke pietruszki.Oczywiscie bezpośrednio do talerza a nie do garnka z zupą.Pozdrawiam wszystkich smakoszy

Autor: Ysobeth  04.02.2006

Ja gotuję tak, jak mnie Mama nauczyła :) Zajrzałam, bo nie pamiętałam, czy do ogórkowej daje się czosnek ;-) Wywar, owszem - najchętniej wkładam kawałek wieprzowego, ziele angielskie; jak się trochę pogotuje - starte na grubej tarce marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojony drobno por. Kostkę rosołową - jedną na litr wody. Warzywa zostają w zupie. No i ten czosnek - ucieram drobniutko na tarce. Potem ziemniaki - też w tym samym garnku. Jak już są miękkie, zaprawiam śmietaną (żadnej mąki, po prostu śmietana - rozprowadzam wywarem, żeby nie było kłaczków). Dopiero na koniec ogórki - jestem leniwa, biorę przecier ze słoików. Podobnie gotuję większość zup - podstawowy wywar (różne przyprawy) z "wkładką mięsną" (kurczak, wieprzowina, kiełbasa - jeśli to np. żur), śmietana, na koniec to coś co decyduje o rodzaju zupy, ew. jeszcze jakieś przyprawy. Ten końcowy etap jest najważniejszy - trzeba próbować i korygować smak. W każdym razie zawsze najpierw śmietana, a potem te kwaśne dodatki (ogórki, szczaw, żur, pomidory), bo inaczej śmietana się kłaczy.

Autor: świeżakura  24.03.2006

mam pytanko... czy jesli kiszonych ogorkow mam malo czy moge dodac konserwowych??? ps. u mnie w domku tez sie dusilo starte ogorki na maselku do zeszklenia

Autor: kasia  30.05.2006

naprawde bardzo fajny przepis.Mimo iz go nie wyprobowalam,uwazam ze ten przepis jest ciekawy a zupa latwa do przygotowania.

Autor: EfkA  29.09.2006

Ja gotuję porcję rosołową z Jarzynką z paczki.Dodaję ziemniaki pokrojone w kosteczkę.Jak się wszystko ugotuje to wrzucam słoik przecieru ogórkowego w słoiczku za 1,00 zł.Pogotuję 5 minut..Na koniec jak odstawiam z ognia dodaję dużo śmietany.Przyprawiam pieprzem i zupka jak talala.Smaczna,pożywna i bardzo tania.Polecam.

Autor: yagua  05.10.2006

przepis jest super!!! zupa jest pyszna, najbardziej zainponowałam mojej teściowej a to wykwintna kucharka.Dziekuje

Autor: meg  23.11.2006

Bardzo dobry przepis!!! osobiście z niego skorzystałam. Wywar mięsny owszem jest w przypadku niektórych zup niezastąpiony, ale powiedzmy sobie szczerze, nie-zawsze konieczny. Ja często korzystam z kostek bulionowych nie uważam by był to powód do wstydu. A teraz idę po dolewke! Smacznego

Autor: Patruska  31.01.2007

Fajne te pzepisy ja meiszkma w angli i robimy zupki i se ja polskom zupke zrobie cool wiecie pozdro dla was :******

Autor: SOKu Kuchasz  13.02.2007

Zupa mi nie wyszła :P i co ?? I LOVE OGÓRKOWA

Autor: Magda  31.05.2007

Jestem rozczarowana. Proporcje tego przpisu nie sa precyzyjne. Nie jest powiedziane ile tej wloszczyzny. Dodalam tak na oko: 3 marchewki i pietruszke, bo tu w USA nie jest latwo kupic korzen selera. Uzylam caly sloik kiszonych: jakes 5, czyli miej niz w przepisie i i tak zupa wyszla zbyt zawiesista: jak kapusniak. 1.5L wody to zdecydowanie za malo wody na ta ilosc ogorkow! I mysle ze jedna marchewka by wystarczyla, bo wyszla zupa troche slodka. No, jestem chyba rozpieszczona bardzo precyzyjnymi przepisami w jezyku angielskim, bo zazwyczaj gotowanie z przepisu fajnie mi wychodzi. Po za tym mam pytanie: dlaczego jest to wazne aby gotowac zimniaki osobno?

Autor: stokrotka  30.06.2007

Przeczytalam wszystkie komentarze i mysle ze najwiekszym sekretem gotowania jakiejkolwiek potrawy jest po prostu serce do tego:) jesli lubisz gotowac, kazde danie bedzie tym jakie powinno byc:) ogorkowa? jeden lubi kwasna drugi troszke mniej inny woli bogata ilosc pietruszki a bywaja i jej przeciwnicy.Mieszkam w Angli w codziennym zabieganym zyciu czasami brak nam z mezem czasu na gotowanie, choc staramy sie jadac obiady w domu.Nawet nie wiecie jak wspaniale smakuje ogorkowa w rodzinnym gronie, ktora gotowalo sie nawet 2 godziny, w sobotni wieczor, mimo wyczerpania po tygodniu pracy.Rownie dobrze moglam wejsc na strone z innymi przepisami.Znalazlam sie tutaj. Milo was poznac:) pozdrawiam i zycze smacznego:)

Autor:  05.10.2007

MAGDA Ziemniaków nie trzeba gotowac osobno można wrzucić je do wywaru ale zawsze przed dodaniem ogórków bo mają w sobie kwas i ziemniaczki się nie ugotują. Ja osobiście robie tak: wywar z jarzyn ( marchewki, pietruszki, seler ), CZOSNKU i mięska z kurczaka. Gotuje go dość długo. Potem dolewam wody daje kostki rosołowe ( nie przyprawiam, bo ogórki często są słone i może być za słona ). Jak się wywar zagotuje to wrzucam pokrojone w kosteczke ziemniaczki. Potem starte na tarce ogórki ( ale zanim dodam je do zupki to po utarciu dusze w garnuszku, cały czas pilnując aby się nie przypaliły - żeby woda nie odparowała / zawsze musi być na dnie ). Jak się zagotuje z ogórkami to sprawdzam smak i dolewam wody z ogórkó. Przeważnie dolewam bo uwielbiam kwaśną. Potem przelewam troszke zupki do garnuszka dodaje dość dużo śmietnaki ( ostatnio 30 % ) mieszam dokładnie i wlewam na gotującą się zupe. Na koniec doprawiam vegetą ( soli nie używam ) ewentualnie pieprzem. Moje proporcje: (na 5 litrowy gar) dwie marchewki, pietruszka, seler na oko ( nie za dużo ) dwa dramstiki, 3 ząbki czosnku, ziemniaczki na oko, cały słiok ogórków + cała woda z niego ( mi zawsze za mało kwaśne ) i mała śmietanka 30 % Mieszkam w UK i dla mojego M zupa ogórkowa to rarytas !

Autor: Paulina  11.12.2007

ups. spaliłam mamie garnek i musiłam ugotowac zupe i znalazłam ten przepis i ugotowałam:) pycha

Autor: Bert69  21.12.2007

Jeśli chcecie podczas jedzenia doznać rozkoszy zbliżonej do orgazmu zamiast śmietany i mąki dodajcie "serek topiony a nawet dwa czosnkowe lub kremowe"

Autor: Pela  19.01.2008

Zazdroscic mozna tylko... a ja dzis musze ugotowac zupe a nawet tego nie potrafie. Sprobuje zgodnie z przepisem zobaczymy co mi wyjdzie, mam nadzieje ze nie tak jak ostatnio zostana mi na dnie same warzywka do tego niezle rozgotowane... Pozdrawiam wszystkich a przede wszystkim osyby, ktore nie potrafia gotowac.

Autor: Paulinka16  04.05.2008

Naprawdę pychotka ! Tylko ja zamiast ogórków dałam pomidorki.

Autor: Andrzej Jankowicz  20.06.2008

Moze cos mi sie poplatalo w pamieci. 55 lat temu moja Matka w domu polskim zagranica, gdzie sie urodzilem i dalej mieszkam, szykowala zupe ogorkowa (malosolne) bez ziemniakow, lecz z ryzem i... z nerkami. Czyzby? Jezeli jakas mila osoba zna taki przepis to bylbym ogromnie wzdziecznym za opis. Z uklonem!

Autor: Kasia  01.09.2008

Czyzby spoleczenstwo w Polsce nadal ubozalo? Juz wiekszosci nie stac chyba na to by kupic kosci i upichcic tradycujna polska zupe na miesnym wywarze? A moze to kwestia nowych trendow kulinarnych, ktore wciaz zapozyczamy od naszych ziomkow z Europy? Mam tylko nadzieje, ze nie przejmiemy tradycji np od Anglikow, ktorych zupy wygladaja jak papki dla dzieci, ugotowane tylko na warzywach i zmielone w jedna mase w mikserze recznym, a ich pomidorowa to chyba ketchup przelany do miseczki.. nie nie to nie dla nas niech sie oni ucza od nas! Pozdrawiam wszystkich internautow! Ps wlasnie gotuje ogorkowa wszyskie wasze uwag sa ciekawe:)

Autor: mateo25  06.09.2008

dziś postanowiłem zrobić ogórkową... a zrobiłem ją tak: do garnka wlałem ponad 3l wody, zagotowałem wode, dałem 2 udka, troche mrożonej mieszanki warzywnej i 2 kostki wołowe. Gdy bulion był już dobry..wyjełem udka i wywar przecedziłem przez sitko, resztki warzyw wywaliłem. Bulion wlałem spowrotem do garnka dodałem troche mieszanki warzywnej(mrożonej), wrzuciłem 5 sporych, posiekanych w kostke ziemniaków, 1,5 marchewki pociętej w spore kawałki, 0,5 marchewki startej oraz startą pietruche, dałem 2 ząbki czosnku, 0,5 cebuli. wyciełem samo ładne mięsko z udek(nie lubie skury i innych części...)które wrzuciłem do garnka, oczywiście pieprz świerzo zmielony(super aromat) i kilka kulek. Gdy ziemniaki się juz ugotowały dodałem starte na tarce ogórki kiszone z sokiem który wyciekł z nich(0,6kg) wszystko gotowałem na malutkim ogniu przez 10min i wyłączyłem gaz. po 15min dodałem koperek i troche pieprzu jeszcze podgrzałem do granicy gotowania. na talerzu dodałem śmietany 18%. Ogólnie byłem pod wrażeniem...Zupa była pyszna!

Autor: anioł stróż  11.09.2008

Wszystko na małym ogniu gotuje się aż warzywa będą miękkie (do 2 h).

Autor: anioł stróż  11.09.2008

" Do 2 godzin".. czyli nie "zupa w 20 minut" jak to błędnie zauważono i zinterpretowano..

Autor: casiopeja  18.10.2008

Jakich kości??? Na kościach się nie gotuję, cały syf znajduje się właśnie w szpiku kostnym, już zdrowiej na kostce, i też smacznie. Co do dokładnych proporcji, to po smaku można poznać czay czegoś jeszcze potrzeba. Przepis fajny bo prosty :))

Autor: Agnieszka  05.11.2008

Ja gotuję podobnie, tylko że zamiast ziemniaków dodaję później ryż. Moim zdaniem z ryżem ta zupa smakuje lepiej :P

Autor: koniczyna  11.12.2008

kurde, nie wiedzialam ze ogórkowa może mieć taką popularność ;) ja to normalnie ogórki ze słoika co od babci dostaje przesmażam z masłem, dodaje do gotującego się wywaru (czyt kostki rosołowej) i już :P nawet nie zabielam. ale pewnie co osoba to ma inny przepis. znalazłam nawet fankluby ogorkowej juz powstają w sieci (ogorkowa.kipme.pl)

Autor: soledad  13.07.2009

Kostki rosolowe i vegeta sa bardzo niezdrowe.Ja gotuje mocny wywar z warzyw i miesa wolowego (czesto i z kurczaka).Na tym robie zupy.Jak mam okazje to kupuje kosci na zupe.Dlugie lata mi zajelo zeby sie odzwyczaic od kostek i vegety.Ziemniaczki czesto robie w zupie sa wtedy takie twardawe,inne.

Autor: Dead Infant  02.08.2009

Generalnie nienawidze kiedy ktoś robi zupe na bazie kostki rosołowej:| Kiedyś nie było takiego badziewia i ludzie potrafili jakoś ugotować dobrą zupę, tymczasem teraz to chyba podstawa kuchni. Ilekroć odwiedzam babcie, brakuje mi słów żeby opisać te wszystkie przepyszne zupki jakie ona gotuje, i to bez żadnych kostek. Tak samo z przyprawami. Ludzie już zapomnieli co to sól, pieprz, tymianek, bazylia. Teraz daje się przyprawę do żeberek, albo przyprawę do kurczaka albo jeszcze jakiś inny szajs. No ale tak poza tym, ogórkowa - konkretna zupka. Jeśli oczywiście ktoś umie gotować ;>

Autor: gosciu  26.08.2009

witam wszystkich Ja zrobilem zupke z tego przepisu i naprwde wyszla pyszna. Wiec najpierw ugotujcie a pozniej komentujcie.

Autor: Miriam  07.09.2009

Bardzo dobra zupka mi wyszła, tylko troszkę zmieniłam przepis ziemniaki pokrojone w kosteczkę ugotowałam w zupce przed wrzuceniem ogórków :) naprawdę pycha :)

Autor: alezupa  01.10.2009

swietny przepis tylko zamiast kostek ugotawalam najpierw wywar z ogonkow i wloszczyzny reszta tak samo :)

Autor: dzdz  02.10.2009

Skąd Czarna Oliwka bierze takei beznadziejne przepisy? A kto to gotuje czosnek bez przezmażenia? A dlaczego ogórki nie są duszone na maśle? To obrzydliwe zupsko które tu się propaguje nie jest ani proste,ani smaczne.Pomysłodawcę na tę ohydę powinno się trzymać w kotle z zupą tak długo aż zmądrzeje.

Autor: marek_kpoenhaga  30.10.2009

super zupa palce lizac hehe w dani zupa ogorkowa jest nie znana, gdy zaprosilem kilku znajomych na zupe ogorkowa to sie krzywili i mowili jak mozna jesc ogorki na goraco, ale po degustacji nie moge teraz sie ogonic od znajomych ktorzy uwielbiaja polska zupe ogorkowa hehe

Autor: lolek montreal  06.12.2009

zupa,zupa,zupa-a co? nie macie na klawiaturze literki"d"?wiec ogorkowa,to wywar z wolowych kosci z odrobina trzymajacych sie ich miesa,burzyny(krew)mozna zebrac delikatnie lyzka i wyrzucic,i to sie nazywa rosol.Z krola jest zupa krolewska,a z kury ,,,,,inna. Przepis na mace zydowska: jedna maca-jedno jajko;druga maca-drugie jajko;trzecia maca-KONIEC-smacznego

Autor:  09.01.2010

Zupa jest super.Moje pytanie jest dlaczego ziemniaki gotuje sie osobno.

Autor: tomek  09.01.2010

krysiamisia Piszesz na koncu Twojego przepisu : i co tam chce Dodajesz jak rozumie jeszcze buraki ? hahaha

Autor: kochana  11.02.2010

Witam, mam swój patent na zupę, miksuję ogórki takie lekko podduszone lub podsmażone. Ale to kwestia wyboru, ja tam lubię ogórkową-krem :p Nie plącze mi się nic między zębami pozdrawiam kucharzy :)

Autor: arbuz  16.03.2010

Ogórkową uwielbiamy wszyscy, ponieważ ZAWSZE się udaje, niezależnie od szczegółów przepisu. Warunkiem każdej smacznej KWAŚNEJ zupy, jest ugotowanie do miękkości wszystkich warzyw, a szczególnie ziemniaków! Muszą się rozgniatać językiem na podniebieniu - bez gryzienia zębami. Aby to uzyskać, pilnujemy by woda w której się warzywa gotują nie była broń Boże kwaśna - stąd dodawanie wszelkich kwaśności, w tym ogórków, żurku itd. po ugotowaniu składników. Ot i cała tajemnica. Smacznego!

Autor: Arbuz  16.03.2010

Uzupełnienie do poprzedniego wpisu: Spróbujcie dodać do zupy ogórkowej (na końcu) trochę kaparów. Zyska nowa jakość. Ja czasami zaszaleję również z oliwkami, bo je lubimy. Pozdrawiam

Autor: Gosia  15.07.2010

Nie uzywajcie Vegety, "ziarnek smaku", rosolkow, bulionikow w kostkach i innych "ulepszaczy". Zawieraja glutaminian sodu, ktory jest bardzo niezdrowy, w szczegolnosci, jesli ma sie dzieci...poleca m info Wikipedia na ten temat. Przyzwyczaicie sie z czasem do jedzenia/gotowania tylko z sola, pieprzem i innymi naturalnymi przyprawami ziolowymi. Glutaminian podejrzewa sie o wywolywanie raka. Pozdrawiam, moje kuchareczki!

Autor: ona  03.09.2010

ludzie sa dziwni...:) osoba ktora z wykrzyknikiem napisala, ze zupe taka gotuje sie wylacznie na wywarze miesno - warzywnym nie ma racji...albo ta, ktora dodaje wędzone ogony...kazdy robi to co lubi..a wedzone ogony dla kogos moga byc OBRZYDLIWE... zupy mozna gotowac tak samo na wywarze warzywnym..nie kazdy jest miesozerny

Autor: Irena  31.10.2010

Ja umiem ugotowac zupe ogorkowa na miesie i wegetarianska bez miesa. Zupa z miesem zabiera troche wiecej czasu moze gdzies do 1 godziny to zalezy jakie mieso wrzucam do garnka.Zupa wegetarianska ogorkowa zabiera mi tylko 15 minut i kazda inna wegetarianska zupa /to znaczy taka bez miesa /zabiera mi tylko 15 minut. Zupe na miesie czy tez ogorkowa wegetarianska gotuje z tych samych skaldnikow. Gotuje ziemniaczki 2-3 szt. drobno pokrojone nie dodaje soli okolo 10-15 minut/ w jednym garnku/. I w drugim garnku w tym samym czasie gotuje wode okolo 1.5 z cebulka , listkiem i zielem angielskim i 2-3 zabki czosnku, dodaje marchewke starta troche, troche soli aby nie zasolic /bo ogorki sa slone i kwasne i lepiej pozniej dosolic/. Do tego dodaje starte obrane ze skorki ogorki kiszone 2-3 sztuki nie wiecej i dodaje tez wode z tych ogorkow ale probuje aby nie za duzo ,aby nie byla zupa za kwasna. I mam gotowa po 15 minutach. Na koniec dodaje koperek swiezy lub suchy ze sklepu. Ziemniaczki odparuje i wrzucam do zupy.Podaje ze slodka smietana Nie dodaje kostki bulionowej ani wegety do zadnej zupy poniewaz zawieraja glutaminian sodu lub inne dodatki chemiczne.

Autor: Gosia  03.11.2010

Zrobiłam jw i dodałam jeszcze garść posiekanego kopru ;)wyszło mniamniaśne :)

Autor: zyta  16.11.2010

Ludkowie kochani, wiecej tolerancji! Kazdy gotuje tak jak umie i lubi. O gustach sie nie dyskutuje, takze kulinarnych. Jeden woli ogony, inny kosci, jeszcze inny chemiczne polepszacze. Wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Rozne przepisy podaja rozmaite wariacje. A zupa ogorkowa, jak widac, niejedno ma oblicze :) Smacznego!

Autor: Edyta  03.02.2011

Pyszna zupa :) dziękuję za przepis. Sądzę, że wszyscy obrażający autorkę powinni się wstydzić za swoje wstrętne komentarze.

Autor:  11.02.2011

Od;

Autor: AnnaS  05.09.2011

To nie mój pomysł , tylko siostry, ale ponieważ jest b. dobry , więc podaję: bardzo lubimy ogórki małosolne, ale często nie da się wszystkich zjeść na czas i przekisną. Wtedy moja siostra je trze na tarce, upycha do małych słoików, pasteryzuje i już. Potem ma jak znalazł albo do ogórkowej, albo do sałatki jarzynowej.

Autor: be  12.04.2012

Już niewielu samodzielnie gotuje wywar a jeśli już to z drobiu, większość wrzuca sztuczna kostkę rosołową. Szkoda...

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu