Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Fasolka po wegetońsku

Autor: Damian  Data: 12.01.2005

Porcje: 2-3  Koszt: ok. 12 zł  Trudność: prosty  Czas: 40 min.  Kalorie: średnia

Składniki:

Fasola "duży jaś", koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, olej, duża cebula, parówki sojowe wędzone, sól, pieprz, cukier, możemy dodać śmietanę

Jak przyrządzić?

Fasolę moczymy dzień wcześniej (wersja dla leniwych - można kupić w puszce, odpada moczenie i gotowanie, z tym że o wiele drożej), gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sos: wrzucamy pokrojoną cebulę na zimny olej, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na małym ogniu, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną kiełbaskę sojową (2-3 szt.), lekko podsmażamy. Do osobnego, dużego rondla wrzucamy 1 lub 2 koncentraty pomidorowe (w zależności od ilości fasoli), dolewamy bulion warzywny (najlepiej z Knorra w kostkach) tak aby nie było za rzadko ani za gęsto, doprawiamy do smaku cukrem (zdrowiej brązowym). Dorzucamy cebulę z kiełbaską i fasolę, mieszamy. Do smaku mozna dolać troche śmietany (12 - 18%)

Uwagi:

Danie bardzo syte, przepis na 2 osoby - nie podaje ilości fasoli, sami wiecie ile zjecie, ta ilość sosu pozwala na dużą dowolność - moze być bardziej gęsto lub rzadko jak kto lubi.

Czas przygotowania:

nie wliczając moczenia fasoli 24h
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Maryla  21.03.2005

no nie jest to trujące, zjeść się toto pewno da, bo jak człowiek bardzo wygłodzony, to każde świństwo zje, ale porównać z fasolką po bretońsku nawet się nie da.

Autor: abc  10.12.2005

Wkurzające są komentarze mięsożerców...świńskie tojest mięsko ze świni. I nie wiem czego szukasz w przepisach wegetariańskich!!! wolisz potrawymięsne to szukaj w innych kategoriach. Miłego dnia!

Autor: Karola  22.03.2006

ABC zgadzam się z Tobą :-)

Autor: ulekrr  28.04.2006

Do fasolki po wegetońsku :) przymierzam się już jakiś czas i pewnie tak mi zleci na tym przymierzaniu do zimy :), ale do mojego przepisu zamiast parówek sojowych dodaję lekko podsmażone pokrojone w kostkę tofu wędzone skropione w trakcie smażenia sosem shoyu. I też jest OK, może nawet lepsze, bo lżejsze, o ile w tym jedzonku wogóle można mówić o lekkości :)

Autor: key  16.12.2006

no bez przesady po co jeszcze tam te parówki,ja robię bez i jest super ,lepsze od prawdziwej bretońskiej,no doprawiam jeszcze pieprzem ziołowym ,daje więcej cebuli i dużo koncentratu.

Autor: Vegetus  15.03.2007

musze sobie zrobic ta potrawe go vegetarian

Autor: gość  19.06.2013

Twoje psy będą bezpieczne, ale nie tak do Twojego ogordu. Psy uwielbiają drapać i kopać gdzie zapach z rąk pracują.Zakup produktu, takie jak Off Scent lub innych produktf3w, ktf3re będą zniechęcać zwierzęta kopanie

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu