Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Gulasz z żołądków drobiowych

Autor: izolda  Data: 13.01.2005

Porcje: 4  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 120 min.  Kalorie: ?

Składniki:

0,5 kg żołąków drobiowych, 1 - 2 pęczki koperku, 0,5 małego kubka kwaśnej śnietany (18%), 2 płaskie łyżki mąki, listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielkiego, Delikat do zup, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy, sprawdzamy czy nie ma żółtych kawałków skóry i podobnych "śmieci", wszystkie paskudztwa usuwamy. Mięsko zalewamy wodą, tyle żeby bylo przykryte i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy pianę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki Delikatu. Zmniejszamy gaz i gotujemy 2 godziny. Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę z odrobiną wody i śmietaną, siekamy koperek. Gdy żołądki są już miękkie wlewamy mączno - śmietanową miksturę do mięska, zagotowujemy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć. Po doprawieniu wyłączamy gaz, wsypujemy koperek i mieszamy. Smacznego :)

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Z ziemniaczkami i mizerią :)

Uwagi:

Koperek daję dopiero po wyłączeniu ognia żeby nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru, wtedy też aromat jest bardziej intensywny. Delikat oczywiście nie jest niezbędny, też staram sie unikać chemii podczas gotowania. Gulasz można ugotować także na naturalnym drobiowym rosole, będzie jeszcze smaczniejszy. Ja z braku czasu zazwyczaj zastępuję go niestety Delikatem.

Czas przygotowania:

Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: dorota  24.01.2005

NO na pewno smaczne, już mi ślinka cieknie. Chętnię skorzystam z przepisu pozdrawiam:)

Autor: Maja  26.01.2005

Mój kochany mąż uwielbia żołądki drobiowe ale dotąd nie wiedziałam w jaki sposób mu je przygotować - teraz go miło zaskoczę przygotowując mu jego przysmak według tego przepisu. O wyniku jeszcze napiszę :-)

Autor: gaugan  21.02.2005

kochani do tego przepisu na gulasz potrzeba odrobinkę zielonego lubczyku gwarantowane wrażenia smakowe

Autor: krzysztof  24.10.2005

z żołądków są swietne flaczki trzeba je pokroić w pasemka a reszta dodatków tak fak do flaków majeranek gałka itd

Autor: izolda  14.11.2005

Witam Zgadzam sie ze z zoladkow sa swietne flaczki, z tym ze ja zawsze mieszam, tzn czesc dodaje normalnych flakow a czesc drobiowych zoladkow ( z tym ze gotuje je osobno a na koniec wrzucam do jednego garnka ) a reszta to juz tradycyjnie i wg uznania. Pozdrawiam

Autor: gosia  28.11.2005

moj mąż rowniez uwielbia zaladki i tez go mam ochote mile zaskoczyc:)pozdarwiam

Autor: dzika  07.01.2006

Dzieki za przepis wlasnie gotuje żołądki mam nadzieje ze będą smaczne.Jeszcze napisze o wrazeniach smakowych

Autor: z+  10.02.2006

to nie gulasz TYLKO POTRAWKA Z ŻOŁĄDKÓW!!

Autor: Rysiek  18.07.2006

Właśnie gotuję żołądki z tego przepisu, zapowiada się apetycznie.

Autor: Kasia  06.08.2006

Nie mam wiele doświadczenia w gotowaniu, a ten przepis wydał mi się bardzo łatwy więc go sprawdziłam. Tak mi zasamkowało, że dziś robię gulasz po raz kolejny :D

Autor: annnia  15.08.2006

zaraz je będziemy robić jak będą smaczne to napiszemy papaa pozdro

Autor: sueno  10.10.2006

Pycha, moj Mezczyzna patrzy na mnie z uwielbieniem :)

Autor: jacus  26.11.2006

naprawde super a ja wcieram troszke marchewki

Autor: Renia  28.11.2006

Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła pyszny gulasz z żoładków. Teraz jestem daleko od niej, mieszkam z narzeczonym a kuchnia należy do mnie. Akurat zachciało mi się takiego gulaszu ale nie byłam pewna czy dobrze pamietam przepis mamusi więc zasiadłam do kompa i szukam przepisu. I oto jest, przepis jak mojej mamusi. Teraz to wiem! Idę do slepu po żołądki :-)

Autor: didi  21.01.2007

zoladki kroje na male kawalki

Autor: danciaaaaaaaaaaaaaaaaaa  19.04.2007

po raz pierwszy gotuje zołądki mężowi sie zachciało wiec cyk i znalazłam przepis jak bedzie smakował dam znać papa

Autor: eM  07.06.2007

a ja zrobiłam ten gulasz z serc drobiowych, również wyszedł wyśmienity, gotowałam w szybkowarze

Autor: Zazula  21.06.2007

Ja najpierw przesmażam cebulkę na tłuszczyku, potem dodaję oczyszczone i umyte żołądki, trochę soli , podlewam wodą i duszę. Dodaję listek laurowy, odrobinkę papryki w proszku (tu opcje wedle uznania jak mniemam ).Na koniec oczywiście zabielam śmietaną z maką .Jeśli trzeba - maggi,lub sos sojowy (moi lubią trochę bardziej słono, co zwalczam !!).Nikt jakoś nie wspomniał o sosiku. A sosu musi być u nas sporo, bo w tym , co zostaje, lubimy potem na kolację maczać chlebek i zajadać.

Autor:  21.06.2007

Dodam jeszcze, że świetnie smakują z kaszą gryczaną na sypko !! (u nas do tego funkcjonuje kiszony ogórek )

Autor: Robert  19.10.2007

Witam wszystkich jestem na tej stronie poraz pierwszy imam nadzieję, że nie ostatni. Własnie dzisiaj mam ochotę na żołądki drobiowe inaczej mam pewnośćże dzięki Wam się uda. Pozdrawiam Robert

Autor: ARTIX  03.11.2007

Właśnie gotuję żołądki wg. tego przepisu. Kurczęcie są maleńkie więc kupiłem indycze :) kawał mięcha :), myślę że niebo w gębie będzie :)

Autor: pisak18  01.12.2007

robie ,sprobuje dzieki

Autor: maria 352  16.12.2007

własnie gotujemy z mężem żołądki i korzystamy z Waszych przepisów i mam nadzieję,że potrawka z żołądków będzie pyszna

Autor: Pola  18.12.2007

Bardzo bardzo bardzo dobre:)niesamowite, jakby to mój Tata powiedzial: "ZALIWAJKA"hihi. Dziękuję i pozdrawiam.

Autor: GrzechO  22.01.2008

Zazdroszczę Waszym facetom....bo mi żadna kobieta nie ugotuje żołądków wiec zrobiłem to sam.... I są rewelacyjne....: 1.5 żoładków, 2 x mrożona włoszczyzna, 2 cebule, listek, pieprz (niestety czarny) ... do podsmażonej cebulki dodaję pocięte żoładki, dusze , póżniej włoszczyżna, duszę , por, duszę, troche sosu seczuańskiego, koperku, pietruszki, .duszę.... i butelczyna Martini Rosso .;-) Uwaga. nie dolewać Marini do gulaszu!!! Gdy butelka Martini jest juz prawie pusta gulasz z żołądków jest GOTOWY....;-) Ot i po ceałej ceremonii. Gdzie te kobiety....?

Autor: gabrycha  07.02.2008

prosty przepis ale super smakuje wlasnie skonczylam jestem w szoku bo czesto przy takich sosach mi sie smietana wazyla a dzis nie danie bomba tylko szkoda ze tyle czasu trzeba przygotowywac pozdrawiam

Autor: ewcia  07.05.2008

gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace

Autor: ewcia  07.05.2008

gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace

Autor: bolo  12.05.2009

to wielka lipa

Autor: Agusna  16.09.2009

takie przepisy uwielbiam proste szybkie i smakowite :P:P

Autor: marteczka  29.09.2009

lubię gotować ale żołądków jescze nie robiłam. Na prośbę pewnego Pana :) jutro będę z tym walczyła i mam nadzieję że dobrze mi to wyjdzie, bo nie chciałam bym źle wypaść... tak więc przepis zapamiętuję a jak wyjdzie... to się pochwalę :)

Autor: Krystynka78  21.10.2009

Ja robię żoładki raz drobiowe a innym indycze. Po oczyszczeniu podsmażam na patelni z cebulą i do szybkowaru, zalewam wodą. Po zagotowaniu zbieram szumowine, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, delikat i majeranek. Jak będą mięciutkie doprawiam solą i pieprzem a następie trochę mąki z wodą. Paaaaalce lizać. Nawet dzieci to lubią ;))))

Autor: Adam  31.10.2009

Uwielbiam żoładki i właśnie mam zamiar je sobie przyżądzić według tego przepisu

Autor: ktos  19.11.2009

taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,

Autor: ktos  19.11.2009

taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,

Autor: bogo  19.12.2009

smaczne polecam innym pozdrawiam dzieki

Autor: korol007  06.01.2010

ja dzisiaj pierwszy raz bede robił żołądki myśle, że wyjdzie mi to smakowicie, według tej receptury :)))))

Autor: lena  19.01.2010

zoładki w kazdej postaci sa super, moj mąż ma obsesje na ich punkcie...az ,milo sie robi kiedy mnie chwali

Autor: Jacek  13.02.2010

Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie żołądki - co się odwrócę, to są:) Chyba się w końcu zmobilizuję, tym bardziej że przepis prosty, a takie są z reguły najlepsze. Za jacus'iem pewnie też dodam marchewkę - w podobnych potrawach sprawdza się smakowo i kolorystycznie - wiadomo, że najpierw "jemy oczami". A tak zupełnie od siebie - pewnie tuż przed końcem gotowania, oprócz podanych przypraw, użyję odrobiny cukru i soku z cytryny. Zaznaczam - odrobiny. Nie dla zmiany charakteru potrawy - jedynie dla jego subtelnego podkreślenia.

Autor: kika  29.04.2010

a z czym to jeść?? pieczywo ok, ale np ziemniaki? ryż? kasza?

Autor: anuszka  18.09.2010

gotuje zoladki na duzym ogniu. jak sie zagotuja zmniejszam ogien, dodaje odrobiny sody /zmiekcza mieso/ jak sa miekkie dodaje kostki rosolowej oraz pokrojona w cwiartki cebule oraz papryke w paseczkach, najlepiej w roznych kolorach. na koniec doprawiam maggi, sola, pieprzem oraz slodko-ostrym chili w plynie. zalewam gesta smietana, posypuje pietruszka. nie dodaje maki. swietnie smakuje z kopytkami. mozna tez podawac z gotowanymi ziemniakami czy makaronem . uwaga : cebuli i papryki ma byc duzo.

Autor: morena  05.10.2010

przepis rewelacja,a ze mieszkam w hiszpani i tu nie ma smietany 18%wiec musiałam dac słodka,ale powiem cos pysznego..

Autor: ELIKA  13.11.2010

Ja gotuję w garnku pod ciśnieniem i od chwili zagotowania wystarczy 45 min. na małym ogniu.A przepis jest prosty i bardzo smaczny.Wypróbowałam i wyszło wspaniale. Dziękuję ;o)

Autor: ELIKA  13.11.2010

Ja też mieszkam w Hiszpanii i ja znalazłam tu śmietanę taką jak we Włoszech specjalnie do gotowania. Nadaje się doskonale do sosów i zup.

Autor: agnieszka  24.01.2011

Dziś ugotowałam żołądki z tego przepisu tylko ,ze z kilograma bo lubimy i mozemy duzo zjeśc i wyszły naprawde super.Polecam ten przepis i dziekuję autorowi!

Autor: ginger  02.02.2011

Proponuję dodać do tego jeszcze dwa ząbki czosnku drobno posiekane, oczywiście pod koniec gotowania. Dodaje aromatu i podawać z kiszoną kapustą (kapusta kiszona, cebula, pieprz, sól)

Autor: Krzysztof  11.03.2011

żołądki również uwielbiam - sam robię. Przepis niezły - tylko na początku zrobiłbym inaczej. Tzn. żołądki we wrzątku przegotować przez 10 min. Wylać wszystko i dopiero oczyścić, umyć i znowu do garnka. Nic się nie pieni, nie ma przykrego zapachu itd.

Autor: Eni ŁDZ  17.09.2011

Ja do tego po godzinie gotowania dodałam włoszczyznę :) mniam mniam ! cena obiadu nie przekroczyła 7 zł !

Autor: urmika  22.11.2011

Ja dodaję 2 małe marchewki,pokorojone w kostkę oraz 4 pieczarki,przesmazone z cebulką na patelni. Pycha!

Autor: rene  01.02.2012

Przepis prosty ale super,tylko ja dodałem jeszcze pieczarki i dużo cebulki i gotowałem tak długo aż cebula sie rozpadła. Ciekawe tylko czy żonce będzie smakować ? Pozdrawiam

Autor: Nikt  17.02.2012

Skończcie z tymi zdrobnieniami w tekstach przepisów.Żałosne.

Autor: ryszard  30.04.2012

łatwy i wspaniały przepis.

Autor: Przemek  04.06.2012

Moj ukochany chlopak ,rowniez uwielbia zoladki ,dzisiaj z tego przepisu robie po raz pierwszy ,mam nadzieje ze bedzie pyszne.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu