Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Fettucini Alfredo

Autor: Aneke5  Data: 12.01.2003

Porcje: 4 porcje  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 20 min.  Kalorie: ?

Składniki:

- 1 opak.makaronu Fettucine, - 2 szkl.1% mleka, - 1/3 szkl. maki, - 2 glowki czosnku, - 1/2 szkl.swiezo startego sera Romano, - 1/4 lyzki soli, - 1/4 lyz.pieprzu, - 2 lyz.masla lub margaryny, - 1/4 swiezo startego sera Parmesan.

Jak przyrządzić?

1.Gotowac makaron wedlug instrukcji na opakowaniu. 2.Wymieszaj razem mleko i make w srednim garnku,dodac czosnek i gotowac przez 8 minut na srednim ogniu,mieszac czesto drewniana lyzka,dotad az mikst.zrobi sie gesta.Lyzka z dziurami usunac czosnek.Dodac ser Romano,sol,pieprz,mieszac dopoki ser sie roztopi. 3. Wyjac makaron i ymieszac z maslem,pozniej dodac to do sosu,wymieszac.Posypas serem Parmesan i gotowe.

Uwagi:

Czas przygotowania: 15 minut
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Justi  20.01.2003

Na pewno pyszna jest ta potrawa, ale ja dodałabym jeszcze pomidory podsmazone na łżce oliwy.

Autor: Małgosia  25.03.2003

Pomidory to niegłupi pomysł, a ja dodałabym jeszcze podsmażone mięso mielone. Mniam, mniam, chba sobie to zrobię...

Autor: apsik  03.07.2003

Sos fettucini to zdaje sie smietana i ser. Nie wiem jak mozna mieszac mleko z maka(to chyba sluzy do zageszczania, a nie tworzenia sosu). Poza tym ten przepis to dlugi jest. Moj przepis wyglada tak:maselko na patelnie(lub oliwa), jak sie roztopi do dodajemy smietanke, odparowujemy. Wsypujemy parmezan, bialy pieprz, natke(inne przyprawy wedle gustu), wrzucamy ugotowany makaron i jeszcze chwilke trzymamy na ogniu. Na talerzy posypac parmezanem i pietruszka. Smacznego.

Autor: barbra  09.01.2005

Oczywiście APSIK ma racje!! Ja jeszcze dodaję na sekundę na masło (ew.oliwę z oliwek) świeżo rozgnieciony ząbek czosnku - można dodać szczyptę czerwonego pieprzu cayenne, lub chili (jak kto woli). Te zabiegi oczywiście przed wlaniem śmietanki. Mniam! Świetne z owocami morza - szczególnie małże polecam, albo ze smażonym łososiem. Aż się rozmarzyłam:)

Autor: Martana  20.01.2005

Ludzie, z ktorej choinki sie urwaliscie??? Sos alfredo i pomidory??? To tak, jaby zrobic sobie drinka z szampana i piwa - osobno sa swietne ale po zamiesaniu to gorsze niz smierc i profanacja 1 klasy. Jak alfredo to alfredo a jak kwasne bolognese to kwasne bolognese:)

Autor: enne  11.05.2006

Zdecydowanie przepis Apsik jest lepsiejszy. Szybko i smacznie mniam. ( i bron Boze pomidory :P)

Autor: ewciany  16.06.2006

Ja znam dobry przepis na spagetti z alfredo sosem. Podsmazam drobniutko pokrojone pieczarki z czosnkiem, dodaje pomidory bez skorki pokrojone tez drobno,nastepnie swiezutka bazylie i wszystko zalewam sosem Alfredo (w Stanach kupuje gotowy ale ten napewno tez jest dobry)na koniec dodaje mrozony groszek, dla smakoszy polecam kapary. Powstaje pyszny lekko rozowy sosik na spagetti lub inny ulubiony makaron. Smacznego!!! Dostaje wiele komplementow za ta potrawe,bo jest naprawde super. Ps. przepis z dobrej nowojorkiej restauracji;)

Autor: Codina  03.11.2010

mięso mielone do alfredo??? "gratuluję kreatywnosci.... oryginalny przepis nie zawiera też czosnku!!!

Autor: Ola  11.02.2011

Sos alfredo jest w UAS najpyszniejszy jest chicken fetuciny alfredo sos smietana ser czosnek bazylia razem wymiksoac na patelni 2 3 piersi z kury przyprawic wedug gustu pokroic na drobne kawalki smazyc dodac cebulke podspazona gdy bedzie gokowe dodac sos niech przez chwile sie pogotuje makaron ugotowac I dodac do sosu z kurczkiem mozna dodac troche krewe tek nie koneczne ale tez dobrze smakuje gdy nalozymy na talez posypac se rem smacznego palce lizac

Autor: breast actives  19.06.2013

<

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu