Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Bombardino

Autor: Kate  Data: 07.04.2005

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 3 min.  Kalorie: ?

Składniki:

1/3 adwokatu, 1/3 whiski, 1/3 mleka, bita smietana w sprayu.

Jak przyrządzić?

Zmieszac 3 skladniki i podgrzac na niewielkim ogniu lub para prawie do zagotowania. Podawac z bita smietana.

Uwagi:

Pic przez slomke
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: greg  23.01.2006

Czy nie trzeba przypatkiem dodać jakiś jajek?? troche słaby ten przepis!!

Autor: Jarek  03.04.2006

W oryginalnym przepisie włoskim jest jeszcze rum. Nie mam pojęcia ile tego rumu, ale myślę że do smaku.

Autor: mcg  03.04.2006

Włosi sprzedają w butelkach coś o nazwie Bombardino...Coś jak ajerkoniak ...Wymaga to wtedy tylko dodania Whisky i podgrzania .... No i bita smietana na to .... :) Przypomina sie od razu bar na stoku Groste....

Autor: justyś  19.04.2006

hmmm... a mi sie wydawało ze "bombardino" podaje sie z koniakiem i białym włoski winem wytrawnym... wszysko podgrzane i na konieć... polane bita smietana... i nie pije sie tego przez słomke bo najmocniejszy koniak opda na dno i wtedy szybko bombardino działa na szare komórki

Autor: Grzes  29.07.2006

Importuje to firma Tudor House, składniku to : alpejskie mleko, jajka,rum.www.tudor-house.pl

Autor: grzegorzc  23.02.2007

Oryginalny przepis na Bombardini podawany na włoskich stokach- Alpy i Dolomity: 1/4 advokat 1/4 brandy 1/4 do 1/2 kawa z ekspresu ciśnieniowego (w tym gorąca para która powoduje spienienie i podgrzanie całości). Do tego też można wykorzystac domowy ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. to wszystko musi być na goraco, teraz dodatek bitej śmietany ( we Włoszech to wszystko jest z maszyny) i posypujemy na koniec troszkę chili.

Autor: znawca  28.02.2007

Ludzie! po pierwsze: zaden adwokat! tylko ZABAJONE, a to spora roznica! zadne whiski, whisky, ani whiskey! tylko RUM zadne brandy!!! zaden koniak! absolutnie wino biale! zadne chili! mozna posypac delikatnie kawą takie powinno byc klasyczne bombardino ale oczywiscie jest wiele odmian i w zasadzie wszedzie podaja troche inne, proporcje, skladniki itp najpopularniejsze jest Calimero zabajone, rum, bita smietana i troszke kawy pyyyycha

Autor: FIERO  23.01.2008

piłem w róźnych knajpach w Ponte di Legno ( włochy) na stokach równierz i rzadnego chili tam nie było.kilka razay posypali czekoladą.to co jest na dnie to napewno whisky albo rum.tak jak mnie włosi uczyli to należy to wypic na dwa łyki a nie przez słomkę.jak się szybko wypije to wtedy ma efekt BOMBARDINO ! SMACZNEGO !

Autor: swayzee  05.02.2008

zadnego rumu sie nie dodaje bo rum jest juz skladnikiem likieru Bombardini , ktory kupuje sie we wloszech do tego (przynajmniej w Madonnie Di Campiglio) leja Napoleona 3gwiazdkowego troche expresso i na to bita smietana i posypane czarna czekolada

Autor: misiek  17.02.2008

ja kupilem bombardino w buteleczce i sprzedawca powiedzial zeby dodac to do kawy i dac na to bita smietane

Autor: wiolka  26.11.2010

Wiecie co ,nie ma co samemu sie trudzić i wymyslac przepisy,zwłaszcza ze w dobrych włoskich restauracjach juz mozna napic sie tego napoju. Tak jest np,w restauracji Antich Caffe http://antich.pl/

Autor: milka  04.02.2011

W Antich zawsze mozna sie napić dobrego winka i teraz w sam raz na Walentynki winka z karty bedą 20% tańsze http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Antich-Caffe/196413497041581

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu