Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Czekolada na gorąco

Autor: Bessy  Data: 11.06.2005

Porcje: 4-7  Koszt: 15-17 zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min.  Kalorie: bardzo wysoka

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 80% lub 90% kakao), puszka mleka skondensowanego (zagęszczane, niesłodzone), cukier biały lub trzcinowy (około 2 płaskich łyżek), cukier waniliowy lub 1 kawałek laski prawdziwej wanilii, szczypta cynamonu, szczypta chili, łyżka masła, mleko co najmniej 2% (do ewentualnego rozrzedzenia czekolady)

Jak przyrządzić?

Jeżeli dodajesz prawdziej wanilii to wypłukany w zimnej wodzie garnek postaw na ogniu i wlej mleko skondensowane; wanilię przekrój na pół, wyciągnij nasionka, jeżeli jest suszona połam na kawałki (nie za małe), żeby zmieściła się do garnka i wrzuć na wrzące mleko, po czym szybko przykryj i po minucie zdejmij z ognia. Wanilia musi sobie trochę naciągnąc, im dłużej tym lepiej, można nawet kilka razy podgrzać żeby oddała cały aromat. Przed wymieszaniem z czekoladą należy wanilię wyciągnąć. Od tego momentu może zaczynać ten kto ma cukier waniliowy. Przygotuj sobie wszystkie składniki pod ręką i pamiętaj o wyjęciu wanilii z mleka. Postaw jeden garnek z wodą na większym ogniu, do niego włóż mniejszy - powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna. Kiedy woda będzie się gotować i rozgrzeje mniejszy garnek wrzuć połamaną czekoladę, dodaj cukier, cukier waniliowy i łyżkę masła, mieszaj aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj powoli, jednym strumieniem mleko skondensowane, jeżeli czekolada ciągle jest za gęsta (powinna mieć ciągnącą konsystencję bez żadnych grudek) dodaj jeszcze zwykłego mleka. Teraz jeszcze przyprawy na smak- cynamon i chili i przykryć pokrywką do naciągnięcia.

Potrzebne przybory:

2 garnki (jeden z nich musi się mieścić w drugim, ale powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna), łyżka do mieszania, filiżanki.

Jak podawać?

Podawać w małych filiżankach. Ten przepis wystarcza na jakieś 4-7 filiżanek, w zależności od ich wielkości. Dobrze jeżeli filiżanki są grubsze bo wtedy lepiej trzymają ciepło i czekolada nie osadza się na ściankach.

Uwagi:

Nie radzę topić czekolady na bezpośrednim ogniu - przypala się i ma grudki. W wersji nie dla każdego można zamiast kilku łyżek mleka dolać jakąś czystą wódkę, byle dobrej jakości, albo cherry - wtedy mocno rozgrzewa. Można też spróbować dodać inne przyprawy - dobry pomysł to wersja korzenna z przyprawą do pierników. Czekolada ma podobne działanie jak kawa - stawia na nogi; sama czekolada wzmaga produkcję jednego z hormonów szczęścia a chili działa tak samo podudzająco jak kofeina. Świetne na chandrę, sesję, spotkanie na pogaduchy w kuchni, niedzielne śniadanie z dziećmi albo brzydką pogodę. Każdy pretekst dobry :D Niestety nie jest to napój dietetyczny, więc osobom które dbają o linię radzę nie "przedawkowywać". Smacznego!

Czas przygotowania:

Moja rada dla wszystkich którzy robią czekoladę do picia pierwszy raz: miejcie wszystko pod ręką, dokładnie mieszajcie składniki i nie śpieszcie się. Dobre potrzebuje trochę czasu. ;) Zawsze można przecież zdjąć garnek z ognia i pobiec po brakujący s
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: majtuta  10.07.2005

Brzmi przepysznie :-) następne 10zł nadwyżki w domowym budżecie przeznacze na czekoladkę :D

Autor: kasia  23.09.2005

mam nadzieję że się udaje każdemu, bo brzmi wspaniale i trzeba spróbować

Autor: VALA  02.10.2005

PYSZNE I ROZGRZEWJACE

Autor: karmelek  26.10.2005

udaje się do kuchni :)

Autor: aga2886  26.01.2006

brzmi szokująco smacznie, rozgrzewająco i uspokajająco

Autor: milsalsero  26.03.2006

Z pewnością o "wisniowke" - sherry ma 15 % i lepiej smakuje na zimno ;) Zamiast wisniowki mozna tez dodac rumu (jak ktos lubi)

Autor: Tiuia  24.09.2006

Przetestowaliśmy. Może śmiało konkurować z czekoladami na gorąco z Wedla albo z Pożegnania z Afryką... Mniam:)

Autor: jula  14.11.2006

idę do sklepu po produkty bo to brzmi przepysznie :)

Autor: daria  21.11.2006

beznadzieja właśnie ję z obrzydzeniem wypiłam . nie rubcie tego lepiej kupić w proszku łlełlełlebebebebebebebebebebebebbebe bebebebebebebebbebebebebeebebe

Autor: Brajan  17.12.2006

Dobra Czekolada tylko nie radze robić z mlekiem skondensowanym słodkim bo ja zrobiłem tak i jeszcze według przepisu i takie słodkie wyszło że hohoho. Ale daje 5 za przepis i 5 za smak ::)

Autor: Pauli$Qa  02.02.2007

Brzmi przepysznie, ciekawe jak smakuje :D

Autor: marzanka  23.02.2007

Nieco pracochłonne, ale warto!! Jest przepyszna!!

Autor: madzialena  12.05.2007

Przepyszne nie wiem Dario co ci w tym nie smakuje tylko debilom to może nie smakowac. Dla autorki 15/15

Autor: hej  18.05.2007

to jest dobre ja to lubie /????? a wy ?????

Autor: Jachu  14.10.2007

dobre na jesienny wieczór, z dziewczyną przy jakims dobrym filmie :)

Autor: czeski  05.11.2007

chyba pyszne wlasnie ide zrobic. nie wiem co tej darii nie pasuje :( raz juz pilem cos w tym rodzaju i wyszlo swietnie :)

Autor: czeski  06.11.2007

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ...

Autor: czeski  06.11.2007

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ...

Autor: NENEINHO-PEPE-09  15.12.2007

BRZMI PYSZNIE:)

Autor: "E-D-V-A-L-D-O L-O-P-E-Z"  15.12.2007

EXTRA,DOBRE NA ZIMNE DNI:):):)

Autor: Smakosz  20.05.2008

Zrobiłem to z koleżanką tylko w wersji na zimno z lodami śmietankowymi pychotka :)

Autor: evelalove  22.10.2008

Robiłam dokładnie wg przepisu. Miała niby być gęsta.. cóż, okazuje się, że nawet gęstość czekolady może być pojęciem względnym i subiektywnym. Szukam przepisu wg którego mogłabym przygotować gorącą czekoladę, jaką piłam w rzeszowskim Kwadracie. Gęsta, prawie że budyniowa rozkosz. A ten przepis tutaj jest dobry ale nie rewelacyjny. Cukier nie chciał mi się rozpuścić w kąpieli wodnej. Dopiero podgrzewany na bezpośrednim ogniu rozpuścił się, a autorka przepisu nie radzi tego robić gdyż mogą powstać grudki. Grudek nie było;) Czekolada wyszła mdląco-muląco słodka, przesłodka wręcz. Uwielbiam słodycz ale po tym napoju czułam jak zaczyna boleć mnie głowa z każdym łykiem. Cóż, poszukiwania przepisu na kwadratową (kwadratowską;)) gęstą gorącą czekoladę będę kontynuować. Pozdrawiam wszystkich smakoszy!!!

Autor: DO evelalove  26.10.2008

Robiłam już wielokrotnie czekoladę na gorąco i za każdym razem wychodzi mi inna, nie trzymam się sztywno przepisu. jeżeli za słodka to można nie dodawać tyle cukru albo wcale a czekoladę obowiązkowo gorzką (najlepiej 90% kakao) mleka zagęszczonego też nie trzeba użyć całego, im mniej tym gęstrza czekolada. wystarczy popróbować. Życzę cierpliwości w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji tego niebiańskiego napoju :) Beti

Autor: kosiara  07.11.2009

A ile ma być cukru waniliowego??

Autor: Gosia  22.12.2009

Czekolada wyśmienita, ale rzeczywiście cukier nie chce się rozpuścić w kąpieli wodnej, poradziłam sobie jednak i mogłam się delektować jej smakiem :)

Autor: magdzioreczek  07.02.2010

Zrobiłam i właśnie sączę. Od razu ominęłam kąpiel parową. Ustawiłam na najmniejszym palniku garnek, wrzuciłam tylko 1 cukier waniliowy i zamiast łyżki masła dałam łyżeczkę. Na początku czekolada była dość rzadka ale przestawiłam garnek na większy palnik i ciągle mieszając podrzewałam przez kilka minut i wyszła bardzo gęsta. Polecam!!!

Autor: Mariusz  08.02.2010

A ja kupuję czekoladę do picia - taką jak używają w kawiarniach - jest w sklepie libracafe ...

Autor: asdas  28.09.2010

DAJCIE CUKIER PUDER I PO PROBLEMIE

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu