Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Rosół grzybowy

Autor: Klaps  Data: 25.07.2005

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: 60-70 min.  Kalorie: niska

Składniki:

Świeże grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cebula, ząbek czosnku, dobrej jakości woda.

Jak przyrządzić?

Grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski oczyścić i wrzucić do osolnej wody. Grzybów średniej wielkości powinno być 5 do 10 na osobę, im więcej, tym potrawa smaczniejsza i ok. 0,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, upieczoną niewielką cebulkę (na blasze lub w mikrofalówce), jeśli ktoś lubi to jeszcze ząbek czosnku. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Grzyby gotuje się długo! Powstanie nadzwyczaj smaczny rosół, dla smakoszy smaczniejszy od mięsnego! Podawać z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Ugotować do rosołu ziemniaki. Po ugotowaniu pokroić w plasterki, ułożyć na głębokim talerzu, zalać rosołem grzygowym z dodatkiem grzybów. Jest to doskonałe pierwsze danie obiadu wielodaniowego.

Uwagi:

Grzyby krótko gotowane mogą zaszkodzić, nawet te nietrujące, więc gotujemy ten rosół conajmniej godzinę, jest pyszny i zdrowy bo bez cholesterolu! Szkoda, że na te grzybki - zielone lub szare gąski trzeba poczekać do jesieni, ale warto choć raz spróbować tego dania, niezapomniany, wspaniały smak przy wielkiej prostocie potrawy!

Czas przygotowania:

Próbować w czasie gotowania i ewentualnie doprawić do swojego smaku.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Grzybiarczyk  27.08.2005

Onanie! Twoja wypowiedź, bardzo niegrzeczna świadczy o tym, że ty nigdy nie jadłeś nic dobergo. Przestań onanizować się, a weź się roboty i zacznij coś gotować, to wtedy może coś zaproponujesz. A swoją drogą - ten rosół jest pyszny, ale żeby to wiedzieć, to trzeba najpierw go ugotować i zjeść!

Autor: znawca  25.10.2005

Niektórym brak nie tylko wychowania, ale także smaku i gustu!! Rosołek z gąsek to cymes. Uwielbiam. A Ci co się nie znają spadać na drzewo banany prostować!! Delikatnie powiedziawszy!!

Autor: kucharz  17.09.2010

yyyy rosół grzybowy robi się wyłacznie na grzybach szlachetnych borowiki , rydze podgrzybki czemu na tych a nie innych od koloru jaki daje sam wywar jest ciemno żółty brak warzyw i świerzych ziół w twoim przepisie świad zy o tym że nie znasz sie na gotowaniu pozdrowienia kucharz 14lat doświadczenia

Autor: GOSKA  01.10.2010

TO JEST PYSZNE!!! WŁAŚNIE GOTUJĘ

Autor: rudazaba  11.11.2012

Właśnie ugotowałam rosołek, pychotaaaaaaaa. Dziękuje za przypomnienie przepisu.

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu