Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Ciasto z wiśniami

Autor: scheckowa  Data: 26.07.2005

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: prosty  Czas: ok. 50 min.  Kalorie: ?

Składniki:

250 g margaryny, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni wydrylowanych, trochę czekolady do potarcia ok. 4 budek, cukier puder do posypania, mleko, gdy ciasto bądzie za gęste.

Jak przyrządzić?

Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

mikser, miski, durszlak, drewniana łyżka, tortownica

Jak podawać?

Dobrze się je z bitą śmietaną

Uwagi:

Czas przygotowania:

Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Anka.  03.07.2006

Upiekłam! i jest pyszne palce lizać

Autor: WOW  03.07.2006

to ciasto jest normalnie pychotka palce lizać wow!!

Autor: frania  15.07.2006

sproboje zrobic chyyba bedzie dobre juz czuje smak Mari.

Autor: inka20061  22.07.2006

Trochę pokręciłam przy sporządzaniu, nie wiedziałam czy pianę dodać do tłuszczu , czy dopiero po wsypaniu mąki. Dodałam na końcu. Wyszło wspaniale, choć troszkę zbyt słodkie (poslodziłam lekko wiśnie). Dzięki za taki łatwy przepis, poproszę o jeszcze to wzbogacę swój "ciastowy" repertuar. Inka

Autor: ania  24.07.2006

myslałam, że to będzie jedno z tych ciast, które smakują jak ciasto ze sklepu. ale matko! jakie to dobre. dużo już przepisów przeszło w moim zyciu pod surową krytykę (własną i gości) i z czystym sumieniem mówię: banalne produkty, ale ciasto wyjątkowe! dzięki za przepis

Autor: kasia  31.07.2006

czy to ciacho nadaje sie na dużą prostokątną blache?? prosze o odpowiedz:)

Autor: Kamilka  05.08.2006

szukałam przepisu na ciasto wypróbowałam ten, normalnie brak słów któe mogłyby opisać jaki wyszedł niesamowicie pyszny POLECAM

Autor: Viking  20.08.2006

Jestem wybredna jeśli chodzi o ciasta a to zrobiłam, i jest przepyszne. Wszystkim moim gościom bardzo smakowało i mnie również! Polecam

Autor: Hanka  20.08.2006

Nie wymaga zbytniego nakładu pracy a efekt wyśmienity.Ciasto jest przepyszne. Właśnie się nim zajadam :)))

Autor: lalka  08.10.2006

przepis świtny! opinie też! to w smaku też musi być świetne!

Autor: beata  15.10.2006

właśnie wypiekam, ale wyszło mi dość rzadkie czy dobrze? zobaczymy jak wyjmę z pieca!!!

Autor: paulinka  06.04.2007

nie wiem czy nie za gęste mi wyszło :( ale jak narazie się piecze to pierwsze cziasto w moim życiu mam nadzieje że jakoś się uda:)

Autor: paudola  30.06.2007

ciacho wysmienite- dopiero wyciagnelam z piekarnika a juz nie ma polowy blachy ( mimo, ze bardzo gorące)A jeszcze z mleczkiem......-pycha i takie łtwe :)pozdrawiam

Autor: mama  03.07.2007

ciasto pyszne, nie czekałam, ąż wiśnie znajdą się w słoiku, wrzuciłam śweże prosto z drzewa (oczywiście umyte i odpestkowane). Miałam tylko kłopot ze słowem "budki" czekolady, pomyślałam, że to są kostki i tak zrobiłam, dodałam 4 kostki czekolady. Udało się

Autor: natka  04.07.2007

Piekłam z mamą pychotka . SERDECZNIE POLECAM (:(:(:(:

Autor: kaja  04.07.2007

beznadziejne..albo mi takie wyszlo..zreszta smak tez...zadna rewelacja:( wydaje mi sie,ze dodalam zbyt duzo wisni i sie rozplynelo:( za to bardzo dobre jest ciasto ,tez czarnej oliwki...tez z wisniami...i otrebami.polecam.palce lizac.robilam tego samego dnia te dwa i jednak to drugie jest bez porownania lepsze.smacznego:)

Autor: Oktawia  09.07.2007

Ciasto jest pyszne! Najlepszy placek z wiśniami jaki jadłam. Aż brak mi słów :)

Autor: J-Kredka  09.07.2007

U mnie, jak co roku - nadwyżka wiśni, więc szukałam łatwego, taniego i szybkiego przepisu na ciasto z wiśniami... i znalazłam!! Wykonane po kolei, wg. przepisu, bardzo dobrze wyrosło, jedyna różnica jest taka, że moje ciacho musiało piec się trochę dłużej :) Rodzinka pyta kiedy powtórka, więc wnioskuje, że nie tylko mi bardzo smakuje! :) Polecam - pychotka :)

Autor: zowa  14.10.2007

Łatwy przepis a ciacho pyszne :)) Za każdym razem bardzo smakuje nam i gościom :)

Autor: zakrecona  05.01.2008

proszę o podpowiedź. czy można dać wiśnie ze spirytusem??zamiast zwykłych?

Autor: Doli  10.05.2008

ciasto włożyłam na 15 minut do piekarnika (ładnie urosło) i dopiero potem wyłożyłam wiśnie - skutek taki ze wiśnie sie nie wtopiły w ciasto, które ostatecznie wyszło na ZAKALEC :( dodam ze wiśnie były odcedzone i dodatkowo posypałam cisto budyniem, żeby wchłonął sok... ale w smaku ciacho BARDZO DOBRE :) Pozdrawiam, Doli

Autor: palika  02.07.2008

Ciecho wyszło przepyszne:) takie mieciutkie i z wisionkami prosto z ogrodu:)mało wysiłku a rezultaty bez porownania :)mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:*;*;*dziekuje za cudowny przepis

Autor: moncia34  04.07.2008

Super przepis !! Polecam szybko ,tanio i smacznie:-)

Autor: Zbyniek z Wrocka  04.07.2008

Pierwszy raz w zyciu piekłem ciasto z wisniami i udało sie.Paluszki lizać. Jesli facetowi uda sie upiec takie dobre ciasto to przepis musi byc dobry.Pozdrawiam i zachecam do pieczenia.

Autor: cinixsi  10.07.2008

Ojej to ciasto to poezja! Na gorze ulozylam wisnie tak by przykryly powierzchnie ciasta i wcale sie nie zapadly, ani nie puscily za duzo soku czego sie obawialam Chlopaki! (-->Wacek, Michal, Grzesiek i Piotrus!!!) tylko mozecie o takim pomarzyc heheh Nie ma to tamto robie je za tydzien znowu :)Aha, tylko czas pieczenia wypadl u mnie jakos niecale 40 minut, wiec trzeba uwazac :)

Autor: madzia  11.07.2008

Upiekłam to ciasto...hmmm musze przyznać, że zasugerowałam sie opinią pewniej dziewczyny na forum, która napisała ze ciasto piekła 40 min...a mi sie wydawało podejrzanie ciemno przyrumienione i tez wcześniej je wyjełam...i chyba niepotrzebnie...troszke jest mokre w srodku..., ale puszyste:) i ogólnie rzecz biorąc smaczne...ciekawe co powiedza domownicy:Pja zjadłam kawałek i na razie brzuch mnie nie boli;):P pozdrawiam wszystkie piekarki(:))hehe i piekarzy:P:P:) :*

Autor: Katinka_23  19.07.2008

Ciasto świetne, piekłam jej już dwa razy i za każdym razem tak samo szybko znika;-)Robi się je chyba w 20 min oczywiscie nie licząc czasu pieczenia. Piekę zdecydowanie dłużej ok 40 min. Pychotka;-)!!

Autor: karol  21.07.2008

Wczoraj przybalowałem, więc dziś chciałem zrobić dziewczynie ciasto. Wyszło pysznie... ...pomimo tego że z podłogi

Autor: Słodka_amatorka  21.07.2008

Hmm.. a jaka średnica tej tortownicy? Bo jest wiele rozmiarów...:(

Autor: Kasik  21.07.2008

Potwierdzam, że ciasto pycha i znika od razu, ja piekłam 45 min, ustawiłam tylko termoobieg. Dałam świeże wiśnie, nie ze słoika. Bardzo łatwe w przygotowaniu, zajmuje mało czasu. Polecam!

Autor: wisienka  23.07.2008

i wyszedl ... zakalec. Smaczny, ale zakalec. Czy ktos moze mnie oswiecic, co trzeba zrobić (albo czego nie robic), zeby biszkopt się udal? wiśni dałam malo i były odsączone

Autor: Maciek z wrocka  23.07.2008

Hej, wlasnie upieklem i wyszlo bardzo smaczne, bez zakalca:) Pol blachy zniknelo w kilka minut. Wisnie swiezo zebrane w ogrodku (wydrylowane i mocno odsaczone), pieklem na duzej blaszce a nie w tortownicy, 45min bez termoobiegu - gora+dol piekarnika. dzieki za przepis, pozdrawiam.

Autor: Gosia  24.07.2008

Potwierdzam rewelacja :)!!

Autor: andzia  25.07.2008

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze raz. Mam nowy piekarnik i może w tym problem ( choć wcześniej piekłam inne ciasto - wyszło pycha ) . Cały czas obserwowałam pieczenie i od początku już nie rosło, czasem rośnie, a później opada i wychodzi zakalec, a tu już na starcie było coś nie w porządku. Rozczulam się nad tym, jakby to był jedyny przepis, ale tak sobie myślę, że jak innym się udaje to oznaka, że ja coś spieprzyłam, tylko pytanie co??? miałam małe jajka i dałam jedno więcej, ale to nie może być powód. Może znajdzie się duszka, która podpowie, co może być powodem zakalca. A może po prostu za bardzo się starałam.

Autor: andzia  25.07.2008

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze raz. Mam nowy piekarnik i może w tym problem ( choć wcześniej piekłam inne ciasto - wyszło pycha ) . Cały czas obserwowałam pieczenie i od początku już nie rosło, czasem rośnie, a później opada i wychodzi zakalec, a tu już na starcie było coś nie w porządku. Rozczulam się nad tym, jakby to był jedyny przepis, ale tak sobie myślę, że jak innym się udaje to oznaka, że ja coś spieprzyłam, tylko pytanie co??? miałam małe jajka i dałam jedno więcej, ale to nie może być powód. Może znajdzie się duszka, która podpowie, co może być powodem zakalca. A może po prostu za bardzo się starałam.

Autor: kejcioha  28.07.2008

ja właśnie upiekłam i wyszło ekstra. pyyyyycha. a co do zakalca... może to wina wiśni? jeśli było ich za dużo i puściły soki to bardzo możliwe. a piekarnik swoją drogą. przepis jak najbardziej polecam :]

Autor: Alusia  29.07.2008

Przepis i komentarze brzmią nieźle...Idę zaraz piec. Jutro goście, więc jakby co, to .... :-((( !!! Zakalec prześlę mailem autorce! Napiszę jaki efekt gdy już wyjmę z piekarnika

Autor: Piotrek  30.07.2008

wczoraj upiekła to ciasto moja dziewczyna i jest naprawde niezle. mowila, ze to 3 ciasto w jej zyciu, wiec przepis prosty, a efekt wyśmienity!

Autor: jagna  28.08.2008

Upiekłam, właśnie zjadłam ostatni kawałek i zastanawiam się czy nie upiec drugiej blaszki. Ciasto wydaje się banalnie proste a jest naprawdę przepyszne. Już sama masa przy wyrabianiu ma tak cudowną fakturę. Przepis serdecznie polecam i bardzo dziękuję za umieszczenie go na stronie.

Autor: kucharka  08.07.2009

Do dupy z takim ciastem...

Autor: cielak  08.07.2009

I nawet zdiecia nie dali...;P

Autor: Natty  09.07.2009

A ja jestem antytalentem. :) Jak już wszystko ładnie szło, to pomyliłam żółtka z białkiem. xD Podejrzewam, że będzie zabawnie. :P

Autor: Magda  10.07.2009

bez rewelacji!!!

Autor:  11.07.2009

palce lizac;p

Autor: Aga  14.07.2009

Właśnie się piecze, ciasto robi się błyskawicznie, rewelacyjnie wygląda:) już się nie mogę doczekać jak spróbuję mniam mniam:)

Autor: Angelika  14.07.2009

Bardzo dobre :D

Autor: izzunia  14.07.2009

upiekłam dokładnie wg przepisu, Jest smaczne, ale wszystkie wisnie spadły na dół... Może powinnam była je posypac maka?

Autor: izzunia  14.07.2009

upiekłam dokładnie wg przepisu, Jest smaczne, ale wszystkie wisnie spadły na dół... Może powinnam była je posypac maka?

Autor: Kudłata  19.07.2009

Zrobiłam. Pełna strachu rozkroiłam ciasto szukając zakalca - NIE BYŁO :))))) ciasto przepyszne, choć czekolady nie dodawałam :)))

Autor: kalina  22.07.2009

robilam ciasto dzis i wyszlo bardzo dobre, choc wisnie opadly na dno. dalam swieze owoce, a mimo to jest odpowiednio slodkie, nie za bardzo, ale tez nie kwasne. aha, nie dodawalam tez czekolady i musialam jednak rozrzedzic mlekiem. ale jest naprawde pyszne i latwo sie robi. polecam!

Autor: ulcia  24.07.2009

po prostu takie jak se wymarzylam w glowie a smak... nie do opisania pianka tak lekka ze ciasto samo sie w buzi rozpuszcza.. BARDZO DZIEKUJE ZA PRZEPIS

Autor: Beata  25.07.2009

Moje pierwsze ciasto.....PRZEPYSZNE !!! przepis- świetny :D :))

Autor: Basia  25.07.2009

To ciasto to po prostu arcydzieło. Jest Przepyszne!

Autor: aneta:)  25.07.2009

a ja posypalam ciasto wiorkami kokosowymi:) wyglada apetycznie;) tylko cos mi nie chcialo wyrosnąć;*(

Autor: beatam2002  29.07.2009

Rzeczywiście wychodzi przepyszne :) Przepis na ciasto można też polecać do innych owoców. Pozdrawiam, Beata

Autor: Mariolka  31.07.2009

Ciasto naprawdę pyszne. Wiórki czekolady dodały mu niepowtarzalnego smaku. Polecam wszystkim.

Autor: Kika  01.08.2009

Potwierdzam!! Ciasto jest pyszne. Ja dodałam jeszcze odrobinę cynamonu i zamiast zwykłej czekolady - taką kawową. :)

Autor: ania grupusia  01.08.2009

żeby wśnie nie spadły na dno to mozna optoczyć je w mące.

Autor: klarir  10.08.2009

ciasto jest pyszne sprubuj i ty

Autor: emma  11.08.2009

Zrobiłam w/g przepisu. Tylko zamiast zcierać czekoladę dodałam posypki czekoladowej, dosyć sporo. Dodałam też pół szklanki cukru, a nie całą dzięki czemu nie było zbyt słodkie. Wyszło pyszne :) Taki wiśniowy kopiec kreta ;)

Autor: ewcik  12.08.2009

Super! Robiłam też z jagodami. Za każdym razem pyszne!!!

Autor: piegża  12.08.2009

dwa razy piekłam i dwa razy wyszło przepyszne. dzięki wielkie!

Autor: piegża  12.08.2009

dwa razy piekłam i dwa razy wyszło przepyszne. dzięki wielkie!

Autor: DARIA(-;  10.11.2009

mam pytanie a jakiej blachy użyć?

Autor: rody102  10.11.2009

W smaku rewelacja niestety zakalec:(

Autor: Theresa  11.11.2009

Ciasto łatwe, szybko się przygotowuje, przepi bardzo dobre ciasto uroslo i nie opadło :) jedyny negatyw : BARDZOOOOOOOO SŁODKIE ! :D

Autor: gosia  17.02.2010

Mozna zrobic je tez z owocami ze spirytusu :) Upiekłam z takimi bo innych nie mialam i wyszło pyszne :)

Autor:  19.03.2010

Kochani !!!!!!!!! przepyszne, przecudowne ciasto,, jemy, teraz :) nawet nie czekaliśmy jak ostygnie, Duże buziarki dla CZARNEJ OLIWKI :):):):)

Autor: monsia  02.08.2010

właśnie się piecze :) i wygląda na dobre :D zobaczymy jak w smaku :P

Autor: tina  25.06.2011

dziwi mnie tylko ze białka dodac przed maka.... przeciez to prawie tak jakby całe jajka razem zrobic... hmmm ale ok sprobuje wg przepisu:) wlasnie zaczynam robic:)

Autor: Beata  24.07.2011

Placek owszem, dobry ale chyba wolę mojej babci, 5 jaj, 1 szklanka mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, cukier waniliowy, kostka margaryny - roztopić. Białka ubić na sztywno. Dodawać po trochę cukru i cały czas ubijać. Żółtka rozbić widelcem z łyżką octu i partiami dodawać do białek cały czas ubijając. Następnie dodać przesiane przez sito mąki razem z proszkiem do pieczenia, ubijać i na koniec ciepłą margarynę. Wylać na totownicę lub blaszkę /wyjdzie wtedy niższe/, rozłożyć owoce. Może być rabarbar, jagody, wiśnie, śliwki. Ja owoce obtaczam w mące ziemniaczanej i nie daję ich zbyt dużo by nie było zakalca.

Autor: ewagolab1  05.08.2011

Ja nie rozpuszczam margaryny, tylko wczesniej wyciagam ja z lodowki, zeby byla miekka. Bialek tez nie trzeba osobno ubijac, ciasto i tak wyjdzie. Wisnie obtaczam w lyzce maki, zeby nie opadly na dno. Ciasto przepyszne, jedno z moich ulubionych. Pieklam je juz ponad 10 razy.Polecam.

Autor: Paulina  28.02.2012

pycha ciastoo! słodziutkie i puszyste, mmmmmmmm jednym słowem!:)

Autor: migotka  20.10.2012

Robiłam wczoraj...wyszedł ZAKALEC....coś poszło nie tak ... :( ciasto jest do wyrzucenia.....szkoda składników i pracy dziś szukam nowego przepisu :(

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu