Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Boczniaki w sosie śmietanowym

Autor: Bunia  Data: 25.08.2005

Porcje: 2  Koszt: 20 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min.  Kalorie: średnia

Składniki:

0,25 kg boczniaków, 0,5 kg makaronu - dlugie paseczki (lub wg uznania), 0,5 szkl. śmietanki kremówki 12%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cebula, 0,5 kostki masła, warzywko, przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić?

1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na to pokrojoną cebulę, posypać warzywkiem (opruszyć). Zeszklić pod przykryciem. 2. Dodać pokrojone w paseczki boczniaki - dalej dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Jeżeli boczniaki puściły mało wody, to zwyczajnie je podlewamy wodą przegotowaną (ale zwykle nie potrzeba podlewać) 3. Gdy boczniaki zmiękną dodajemy do tego śmietankę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszamy, aby sos połączył się dobrze z grzybami oraz zgęstniał. 4. Na koniec dodajemy wg uznania i smaku szczyptę białego pieprzu, trochę gałki muszkatołowej i słodkiej papryki (sypkiej). 5. Podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

patelnia z teflonu, garnek do makaronu, nóż, deska

Jak podawać?

Jak w pkt 5. Życzę smacznego!

Uwagi:

Jest to porcja na 2 osoby, ale bardzo głodne. Polecam na piątkowe dni. Po prostu niebo w gębie!

Czas przygotowania:

Zadbać, aby makaron się nie rozgotował.
Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Marla  06.10.2005

Bardzo dobre danie! Polecam!

Autor: Bea  24.11.2005

Przepyszne!! zrobiłam je, bo moja rodzina w połowie jest wege :)Rezultat: zniknęło szybko z talerzy i słowa..."mamuś pychotka"..dzięki za przepis.Pozdrawiam:)

Autor: Marla  02.12.2005

Smaczne,polecam:)

Autor: Bunia  18.12.2005

cieszę sie ,ze smakowalo wszyskim a głównie dzieciom. Nie ma nic milszego niz dobre słowo. Pozdrawiam bardzo serdecznie

Autor: ada  20.12.2005

potrawe ta znam troszke inaczej. oczywiscie dodaje do niej piers z kurczaka :) pokrojana i podsmazona wczesniej. ale najwazneijsze jest, ze gotowa juz potrawe wkladam w zaroodporne naczynie i posypuje 200 g sera gorgonzola lub innym pleśniowym. potrawa nabiera niesamowitego smaczku :)

Autor: justa  29.01.2006

Wyjątkowe danie, szczególnie na romantyczną kolacje, polecam wszystkim smakoszom grzybków:)

Autor: Martana  02.04.2006

Buniu, zazwyczaj jestem gadatliwa ale teraz bede prawie niemowa - TWOJ PRZEPIS JEST POPROSTU SWIETNY!

Autor: kama  12.02.2008

smietana slodka czy kwasna?

Autor: pati  06.01.2010

Uwielbiamy kasze, wypróbowałam z jęczmienną zamiast makaronu. Pychota

Autor: żaba  14.05.2010

Super, palce lizać!!!!!!!

Autor: znawca  31.07.2010

Troche przestarzałe ale do uzytkownika "Kama" i innych Śmietanka jest zawsze słodka, natomiast Śmietana jest zawsze kwaśna.. Niby takie łatwe a niektorzy pytaja "Smietanka słodka czy kwasna ? " Mi nie wszylo danie bo dodalem soku z cytryny i zepsul sie smak ;p

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu