Wykup reklamę w Kafeterii Więcej »

Magazyn dla kobiet Kafeteria jest częścią Portalu o2.pl Więcej »

Bon Appetit

Grzanki do zupy

Autor: justynka  Data: 12.09.2005

Porcje: ?  Koszt: 1 zł  Trudność: prosty  Czas: 10 min.  Kalorie: ?

Składniki:

bułka lub chałka i masełko

Jak przyrządzić?

Pokroić bułkę lub chałkę w kostkę, masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną bułkę (chałkę) i podsmażyć aż grzanki zrobią się chrupiące.

Potrzebne przybory:

patelnia

Jak podawać?

Można podać do każdej zupy, ja używam przeważnie do pomidorowej.

Uwagi:

Czas przygotowania:

Wersja do druku

Wasze komentarze

Autor: Nomenomen  30.08.2006

akurat martana ma rację.. czekam na przepis jak ugotować wodę :/

Autor: frota  14.09.2006

komentarze sa nie najmiejscu, ja takze nie mialem pojecia jak zrobic takie klasyczne grzanki do zupy, dzieki za przepis i nie przejmuj sie ludzmi, ktozy najwyrazniej sie nudza

Autor: justynka  04.10.2006

Dziękuję bardzo za miłe komentarze,za te krytyczne również. Może rzeczywiście prosty i banalny ten przepis ale jak widać, najwyraźniej niektórym się przydał:) Pozdrowionka

Autor: kuchareczka  09.10.2006

Wasze komentarze są daremne, chyba macie jakieś problemy ze sobą...jak wam sie przepis nie podoba to nie korzystajcie i tyle, a nie takie akcje robicie

Autor: kejcik  22.10.2006

Dzięki za praktyczny przepis!!! Właśnie po raz pierwszy gotuję zupę-krem z brokułów, a do nich takie grzanki myślę, że będą idealne! Pozdrawiam serdecznie :)

Autor: Melcia  03.12.2006

dzieki za przepis jest świetny !!!! i bardzo mi pomógł w przygotowaniu obiodu dla gości :)

Autor: Melcia  03.12.2006

dzieki za przepis jest świetny !!!! i bardzo mi pomógł w przygotowaniu obiodu dla gości :)

Autor: marcia  24.12.2006

Dzięki za przepis...grzanki będą świetnie pasować do wigilijnego kremu z grzybów :) a ten pierwszy komentarz to yhm....skoro tu była i skomentowała to znaczy ze potrzebowała tego przepisu :) chyba ze z nudów czyta przepis na grzanki pozdrawiam wszystkich i wesołych świat :)

Autor: Luiza  03.02.2007

dlatego coraz bardziej nie lubię ludzi, a przykładem jaet ta Martana czy jak jej tam.

Autor: sasha  16.10.2007

a ja wlasnie szukalam i znalazlam przepis na grzanki, podli ludzie.

Autor: iwa  25.12.2007

Wielkie dzięki! Ja akurat szukałam potwierdzenia ,ze jest to takie proste :). A sfrustrowanych złośliwców w sieci nie brakuje.. Pozdrawiam!

Autor: iwa  25.12.2007

Wielkie dzięki! Ja akurat szukałam potwierdzenia ,ze jest to takie proste :). A sfrustrowanych złośliwców w sieci nie brakuje.. Pozdrawiam!

Autor: Bob73  28.02.2008

Uratowałaś moją grochówkę.Bardzo dziękuję,a tymi cwaniaczkami się nie przejmuj.prawdopodobnie nie mają pojęcia o gotowaniu,kupują pieczone kurczaki i pizze na mieście a na necie zgrywają szefów kuchni.Dziekuję pozdrawiam.Bob73.

Autor: Karla  16.08.2008

Ja rowniez nie wiedzialam, jak je zrobic, wiec mimo ze przepis prosty, to jednak przydatny :) Dziekuje!

Autor: LUNA  10.10.2008

Ale tu sie czepiaja.... Gapy. Przepis jest dobry. Jak ktos gotowac nie umie to i wode przypali. Macie gapcie... :) - Chleb tostowy 12 kromek - Zioła prowansalskie -1 łyżeczka - Suszona natka pietruszki 1 łyżeczka - Suszona bazylia 1 łyżeczka - Czosnek granulowany 1 łyżeczka - Oliwa z oliwek - Sól - Pieprz Chleb tostowy – odkrajmy skórkę i kroimy na niewielkie kwadraciki. Posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, dobrze mieszamy by wszystkie grzanki namokły oliwą i oblepiły się przyprawami. Wkładamy do średnio rozgrzanego piekarnika na blasze i doprowadzamy do wysuszenia i zarumienienia grzanek. Pamiętajcie by je co chwilę przewracać.

Autor: marek  30.10.2008

dziękuję za przepis na grzanki , bo wiem , że jem, ale nie wiem co tak naprawdę jem. teraz jak sam zrobię to nareszcie się dowiem. ps. mam ok. 40 lat ha ha

Autor: rudi&iza  01.11.2008

Przepis LUNY - rewelacja!!! wielkie dzieki,

Autor: ludek lego  02.12.2008

no nie, przepis na grzanki:). wiadomo jak sie robi, chleb smarujesz ziolowym maselkiem, np kerrygold, kroisz i podsuszasz w piekarniku. wielka mi filozofia :)

Autor: grazia  12.02.2009

dzieki

Autor: Mariusz  21.04.2009

Właśnie chcę się dziś zabrać za grzanki do serowej, a nie do końca byłem pewien jak. Teraz lista zakupów potwierdzona. Pozdro.

Autor: hanka  10.08.2009

dzieki wielkie, to jest to czego szukalam.Pozdrawiam.

Autor: MK  21.09.2009

Dokładnie nie raz najprostrze rzeczy są najtrudniesze;)

Autor: Ewa  26.09.2009

Dzięki wielkie za ten przepis. Mialam ochote na zupe porową. Znalazłam fajny przepis w necie, ale trochę tak dziwnie bez grzanek. Tylko jak zrobić grzanki? Nigdy nie robiłam grzanek. A tu proszę. Łatwo i szybko. Dziękuję.

Autor: meteor51  01.10.2009

Przepisem to trudno nazwać, może bardziej porada kulinarna, wskazówka, pomoc? ;) Ale przydatna jest. Zwłaszcza z punktu widzenia faceta, który chce zaimponować dziewczynie w kategorii kulinarnej, a w kuchni z trudem odróżnia lodówkę od zlewu ;)

Autor: Dawid  18.01.2010

Dzieki za przepis! Ja jestem amator co uczy sié gotowac i nawet takie cos jak grzanki musze poczytac jak zrobic by byly dobre, a nie testowac na znajomych czy dobrze wyszly, a ci co narzekaja ze to niby proscizna niech spadaja z tej strony. Poco sie dopisujesz jak umiesz gotowac? Po co wogule tu wlazisz? jestes taki dobry/a zmierz sie z najlepszymi a nie z tymi co sie ucza. Pozdro.

Autor: gfztdasfszdfcx  18.02.2010

tak to sie robi te grzanki ale tak sie je robi

Autor: kinga (haski)  28.04.2010

dzięki za przepis niebo w gębie !!!!!!!!

Autor: Dorota  21.05.2010

No cóż, nie każdy jest mistrzem w każdej dziedzinie. Mam prawie 50 lat, nieźle gotuję ale grzanek nigdy nie robiłam. Zostało mi trochę bułek, na które nie miałam pomysłu. Pmyślałam o grznkach, poklikałam i znalazłam :-) Wielkie dzięki! Biorę się do produkcji, a potem pomyślę z czym je zjemy ;-) Może znowu poklikam...

Autor: DomiSia  22.07.2010

Dzięki! Tak mi się chciało takiej zupy z grzankami. Przepis jest super. Nie ma w nim nic skomplikowanego i nawet temu co wodę potrafi przypalić by wyszło;)

Autor: Aniunia886  15.11.2010

Mam pytanie: Czy tak wykonane grzanki można przechowywać? Wiem, że do zupy najlepiej przygotować je przed podaniem, ale tak sie składa, że mam dużo chleba z długiego weekendu, a nie chce go wyrzucić. W sklepach można kupić takie gotowe, więc może ktoś ma propozycje na sposób przechowania.

Autor: gosc  15.11.2010

do ludek lego kerrygold nie ma nic wspólnego z ziołowym masłem:) jest słone ale to to zwykłe masło:)))

Autor: gosc  15.11.2010

Ja grzanki robie bez oleju - sa delikatniejsze, ale trzeba miec patelnie teflonowa. mozna tez dodac wegety zamiast soli wtedy smak jest ciekawszy

Autor: gosc  15.11.2010

Ja grzanki robie bez oleju - sa delikatniejsze, ale trzeba miec patelnie teflonowa. mozna tez dodac wegety zamiast soli wtedy smak jest ciekawszy

Autor: lilka  25.01.2011

mi sie przepis przydal, wiec dziekuje:)

Autor: lilka  25.01.2011

mi sie przepis przydal, wiec dziekuje:)

Autor: Olcia  19.06.2011

Dzięki :) właśnie tego szukałam a syn zajadał zupę jak nigdy :)

Autor: basik  26.07.2011

super przepis ;) nie przejmuj sie glupimi komentarzami :) ja tez nei wiedzialam jak sie robi grzanki, zaczelam szukac, bo moj synek jadl u kolegi :D

Autor: gosiaa  10.09.2011

dzięki za przepis ja się dopiero uczę gotować a grzanki już raz mi nie wyszły bo myślałam że na oliwie tez wyjdą ale jednek nie

Autor: Ania  23.09.2011

mi rowniez przespis sie przydal poniewaz chodzilo mi klasyczne grzanki takie jak ot tu, a w necie jakies czosnkowe ziolowe itp itd

Autor: Anita  28.10.2011

dzieki nie wiedzialam ze to takie proste:)

Autor: ela  01.03.2012

niby sie wszystko wie ale nie jest sie pewnym. babcia robila grzanki ale nie wiedzialam do dzis jak czy na masle czy oleju no i przydal. Okazuje sie nie byc to czarna magia, ale nawet w magii trzeba sie trzymac zasad... Powiem wprost robienie na oleju grzanek jest do niczego! Jeszcze jedna uwaga dla nie potrafiacych gotowac, a chcacych zrobic pyszne grzanki, chleb czerstwy po pokrojeniu trzeba oddzielic od okruchow, bo te zwykle sie przypalaja i nadaja cierpki smak. KOCHAM GRZANKI w kremach zrobionych z roznych warzyw i w grzybowej. A dzis zrobilam krem z pieczarek i marchwi - mniam :P Powodzenia poczatkujacym kucharzom domowym ;)

Dodaj własny komentarz

(twój pseudonim, imię lub nazwisko)

(nieobowiązkowo; nie musisz podawać adresu e-mail!)

Min. liczba znaków: 3

Kafeteria / Zamów reklamę w Kafeterii / Redakcja (PR + autorzy) / Kosmetyki do testów / Patronaty
© 1999-2014 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu